Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Změna je v rukou kritiky

17. 01. 2009
1
96
4075
Autor
akredit

 

Písmák je momentálně pro kritiku nedůstojné místo. Už nějakou dobu mi vrtá hlavou, proč současní kritici setrvávají ve svých „potěmkinovských“ funkcích. V co doufají? Je snad nějaký signál, že se změní přístup majitele, a že jediný programátor, jenž jde majiteli stoprocentně na ruku, spraví nešťastně trapný stávající seznam „Výběr kritiků“, aby alespoň jedna z mála oáz kvality měla nějaký smysl?

 

Naopak! Majitel se „humbukálních“ rozprav na téma zlepšení neúčastní. Kvalita a kritika ho do té míry nezajímá, že strpí dlouhodobou nefunkčnost klíčového seznamu děl a ještě k tomu dá pokyn zlikvidovat odkazy na sbírky a kritické kluby z hlavní stránky.

 

Má-li se něco změnit, je třeba narovnat hlavu a přestat si namlouvat, že i bez akce „samo“ dojde k sebemenšímu zlepšení. Podle mého názoru nemá kritika na tomto místě smysl. Dokud nedojde k jasné podpoře kritiky: důstojná funkce seznamu výběrů, speciálně profilovaná autorská stránka pro kritiky, kde by se daly odkazovat z hlediska kritika významné názory pod díly a sbírkami, aniž by se ztratily v záplavě spamujícího balastu, návrat odkazů na sbírky a významnější preference ucelených literárních úvah; to je minimálně potřeba změnit, aby kritická práce měla základní smysl.

 

Jestliže kritici dávají zdarma na trh svoji idealistickou kůži, musí být jasné jejich výlučné postavení. Apriorní ochrana osobnosti a důstojnosti. Nikoliv eliminací neposlušných, ale spolupracujícím tónem správců serveru. Nelze kritikům prdět a slintat do tváře a očekávat další a další názor na čím dál stejná a tedy zaměnitelná díla, nejčastěji utkaná ze sentimentálních klišé nebo ze zlomyslností. Dříve či později takové prostředí sebealtruističtějšího kritika udolá nebo přinejmenším omezí na základní úkonovou úroveň – práskne se sem tam výběr…

 

Někdo by řekl, že kritika nemá na amatérském serveru co dělat, a když už, tak má pomáhat autorům v rozvoji, dělat z nich básníky, sloužit „hvězdné pěchotě“ až do konce. To je hrubý nesmysl. Amatérismus, jenž etymologicky povstal od latinského amare – milovat, znamená hýčkat, pěstovat, nestydět se obdivovat, nebát se obdivovat apod. V záhlaví serveru svítí prohlášení, které obsahuje slovo literární. Potom je nezbytné se zamyslet, zdali by server neměl řadit literaturu výše, než jakousi sektářskou komunitu, která si na literaturu a její obdiv jen hraje.

 

Od počátků Písmáka je zde spor o směrování ke komunitě nebo k literatuře. Myslím, že uspořádání serveru vždy umožňovalo a stále může umožňovat  obojí. Symbióza však musí být důstojná a na nepopulární kritické názory musí být pohlíženo jako na kýženou pomoc. Cestou ke změně je demise kritiků z redakce. Je to každého osobní věc, ale setrvávání v kritické „pozici“ za současných podmínek poukazuje na zaměření a motivaci směrem ke komunitě více, než k literatuře. Bez demise zde skutečný dialog o literárnosti serveru nikdy nevznikne.


96 názorů

řádek
25. 01. 2009
Dát tip
a2a2a: konstruktivní shrnutí :) mám jen zdánlivě nesouvisející a spíše doplňující postřeh k totemu - totem má paradoxně výhodu v tomu, že na serveru je méně uživatelů; nová díla se stíhají číst, je snadnější objevit nový talent; když porovnám čtenost svých děl tady a na totemu, tak přestože jich na totemu mám méně a nejsem tam nijak aktivní, je tam čtennost značně vyšší. Písmák je možná už příliš velký na typ literárního života, který tu kdekomu chybí. Ostatně, i to měla svým způsbem kdysi řešit aréna - umožnit vznik jakéhosi "písmáka v písmáku". Ostatně, takové nápady tu už byly dřív. V tak velké komunitě je obtížné prosadit literární směr, který vyžaduje od autora práci na sobě samém. "Kult písmáckých literárních osobností" tu fungoval kdysi, někdy v počátcích, hlavně ještě za Oldy a jedním z důvodů bylo, že na serveru bylo o mnoho méně lidí, kteří spolu byli všichni vzájemně schopni komunikovat. Ale tohle není nic novýho. Stačí se podívat, jak fungují umělecké skupiny (dnes i v minulosti), co se s nimi dříve či později stane, pokud se příliš rozrostou, pokud se změní situace, vkus atd. S tím souvisí otázka, jestli fenomén literárního serveru v pojetí, jak ho chápeme my, už není jen historií, protože dnes už možná autoři hledají něco jiného, než jsou kritické debaty atd. Po kritickém a tvůrčím prostředí se pláče na Písmáku i na jiných webech. Otázkou je, jestli o to stojí většina... Stačí se ostatně podívat, jaká díla stojí o vážnou kritiku. Změnilo se chápání. Myslím si, že nelze změnit písmáckou většinu a její neliterární potřeby; ale je možné si uvnitř písmáka tvořit vlastní písmáky. V rámci jednotlivých skupin, projektů (teď ani tak nemluvím o Kouli, protože to je opravdu hlavně hra, která je spíš zaměřena na vzájemnou komunikaci, ale třeba o Prozacu či o Povídce měsíce)... Umělecké spolky mohou mít v písmáckém prostředí tu výhodu, že nevznikají "demokraticky". Nehlasuje se o nich. Stejně jako se nehlasuje o umění. Zaplaťpámbu :) A věřím, že tyto dílčí věci, které můžou písmáka trochu zase posunout, dassler podpoří.

a2a2a
23. 01. 2009
Dát tip
Narvah, možná by prospělo ve vstupních informacích úlohu kritiků lépe objasnit, tedy říct, co lze od nás reálně očekávat, a jaké jsou vlastně omezené možnosti kritiky ve vztahu k tomuto rozsáhlému dění. Myslím však, že akredit prvoplánově nemíří na vlastní práci kritiků, ale spíše hledá širší souvislosti současné úrovně serveru.

Narvah
23. 01. 2009
Dát tip
mě jako tydle hlasy neustále útočící na sekci kritiků přijdou totiž ujetý.. tím nemyslím egila.. ale obecně ty řady výkřiků, který ukazují prstem, co je jako špatně, ale sami nikdy nic neudělaj proto, aby to bylo lepší.. a je to stále dokola.. únava

Narvah
23. 01. 2009
Dát tip
a2: mnou vyslovená pochybnost souvisela s tím, že bývalý kritik poezie ironizoval stávající kritiky prózy.. tak sem to otočil.. to je tak zhruba celý

egil
23. 01. 2009
Dát tip
Rozumné shrnutí, Jiří* (říkám bez ironie)..

a2a2a
23. 01. 2009
Dát tip
Předně nesouhlasím s typem diakuse, kdy se argumentuje mimo mísu ve stylu ...však ty jsi nebyl lepší... a pod. Osobně nemám vůbec pochyb, že Akredit vykonal pro Písmák mnoho dobrého a že toho bylo více, mnohem více, než toho, co mu je vytýkáno. To jen na okraj. Funkce "kritik" je již ve svém názvu poněkud zavádějící s ohledem na reálné možnosti jak samotných kritiků tak podobných serverů vůbec. Pravdu má egil, když říká, že potenciál je v autorech a v ochotě vyjadřovat se k dílům ze strany nadané menšiny, a příklady zde jsou - za všechny uvedu nekritiky - Fouckault,únos Zbyňka, Safián. Akredit správně poukazuje na to, že zmizely odkazy na kritické kluby z hlavní stránky či možnost listovat v přehledném seznamu všech děl od počátku. To jsou evidentní kroky zpět a proběhly bez jakékoliv diskuse alespoň v sekci kritiků. Je poctivé však také říct, že se Dasslerovi doatalo zpětné vazby a nemyslím, že by byl vůči ní netečný. To, že se často neúčastní rozprav, není nutně kontraproduktivní, možná naopak. Podobný úpadek ale sleduji i v literární sekci TOTEMu, který jsem co do kvality preferoval, dokonce mám pocit, že v Písmákovi lze v součaané době nalézt více kvalitních příspěvků a to i přez přepočetné prvotiny. Z osobních znalostí místních poměrů bych hromadnou demisi kritiků nedoporučoval, pokud není jasný jiný funkční model. A faktem je, že přes desítky obdobných diskusí po léta pravidelně se opakujících se dějí jen postupné a spíše málo viditelné posuny vpřed, a občas i zpět. A tak nevím, zda to lze vůbec jinak, ač bych si to, stejně jako autor této diskuse a další, přál. Narvah, neberu ti tvůj pohled, že Písmák je v oblasti kritiky prózy dobrý, jistě si ti, co prózu čtou a vyjadřují se k ní, zaslouží uznání. Ale ztěží mohu souhlasit s tvým zapochybováním o kriticích poezie. Rozhodně se mezi námi najde hned několik, kterým lze vyjádřit stejné ocenění přinejmenším za ochotu vyjadřovat vlastní reflexe.

mám pocit, že majitel místo účastnění se rozprav si je raděj přečte a občas něco udělá. zatímco tys vždycky oslnivě humbukoval... a leckdy ti na nic jiného nezbyl čas :))

domin.go
22. 01. 2009
Dát tip
:)))))))))))))))))))))) to je ale sitcom

moorgaan
21. 01. 2009
Dát tip
Dero - nepotrebuji zakladat diskusi dalsi, tahle byla od zacatku k necemu, dokud se zase ,a jedni ti sami, nezacnou vymykat tematu a znevazi ji- pak smaozrejme dojde k tomu, ze vysumi i dobre poznatky z ni..skoda! ano zmeny se deji a ja moc dobre sleduji , ze k dobremu ! a urcite v tom mas prsty hlavne ty.. o tom jsme nikdy nediskutoval a vidim!! vidim!..protoze videt chci, nekritzuji tebe a tvou praci, sleduji ,jakym zpusobem se staras o administraci a kvituji vse, co nabizis a pokud si pamatuji, nikdy jsem nikoho bezduvodne nekritizoval za to, ze neco delal! znam k.o.u.l.i - pravidelne se ji zucastnuju i jako autor i jako komentator k dilum, temer kazdy den prectu skoro vsechny prispevky v arene, tipuji to co se mne libi, komentuji prispevky a nikoho neurazim a neshazuju, snazim se drzet dobrou naladu a vlidnost vsech, ktere navstivim..vim, ze StvN se angazuje v povidce mesice- tesim se na to, aktivne se toho zucastnim-rad!, nekritizuji to, nenazyvam to ozivovanim mrtvol, neshazuju to - podporim to, jelikoz je to velmi dobry napad !..vim co to je casu a starosti byt v tomto soudce, a ridit cely projekt- vazim si vsech lidi, kteri takove bremeno vezmou na sebe,fandim jim a pokud me nekdo o nejakou pomoc pozada, rad v ramci svych moznosti pomuzu..spolupraci s Kovaříkem vítám a uz uz aby byla!..ATD.. jako uzivatel delam pouze to, na co stacim, urcite nejsem ten, kdo nerpopaguje Pismak, vzdy jsme ho branil a jsem presvedcen, ze je to nejlepsi lit.server, tudiz nemam sebemensi chut z neho odchazet, pokud me ho skutecne nekdo absolutne neznechuti..nesmiruju s tim , abych nic nedelal,snazim se podporit Norsko, Akredita a ostatni, kteri takoveto diskuse vyvolavaji- jim to take neni jedno ..pokud me nekdo pozada o cokoliv, abych pomohl pomuzu!.. svuj nazor na to, co by se melo, mohlo zmenit jsme rekl- mam i dalsi pripominky k ledas cemu, co si myslim , ze by zvedlo kvalitu - ne tvorby,/ ta se zvedne sama prostredim, ktere tady vytvori kvalitni tym/ -ale prave toho prostredi!..pokud o tyto napady stojis a nebudes to povazovat za spelchty "chytraku" tak ti je rad sdelim..ale ne v diskusi, kde se dva kluci perou o roztrhanou knizku o krteckovi!

pozorovatel
21. 01. 2009
Dát tip
řádek:)) jj, ale když já se vždy tak neudržim..)

Delahaye
21. 01. 2009
Dát tip
ale nebylo tomu tak .. zrovna tak, jako nastavení time out bylo funkční dle osobního nastavení teď tomu tak není - technicky to komentovat nemohu, ale je to prostě krok zpět a mně osobně to velmi vadí ... během dnes se neustále přihlašovat a dávat pozor při psaní, jestli nejsem náhodou už offline, neb jsem (5 ? 10 ? 15 ?) minut v Písmáku neklikal Proč tedy tato možnost v osobním nastavením je, když nebude nikdy uplatněna ? To je klamavá reklama, tohleto ! :-)

Tragicus
21. 01. 2009
Dát tip
No, Del., pokud píšeš jen hvězdičky v kritikách, tak tvůj dojem chápu, pokud by se ti ale někdy stalo, žes odeslal dlouhou kritiku/zprávu a vyhodilo tě to z písmáku, jistě bys viděl tuto výhodu také. Ne vždy si to člověk uvědomí a zkontroluje svůj on/off-line status. Samozřejmě by to vyřešilo, kdyby písmák odhlašoval podle osobního nastavení popř. by bylo přihlášení děláno přes java script (ale o tom jsem se s Derem bavil a není to zatím (pokud vůbec někdy bude) možné), ale dokud to tak nebude, jsem rád, že to je zde možné. Navíc nechápu, proč vám to vadí, když provedete nákup v eshopu a dáte refresh, tak se vám také provede znovu, je to fce prohlížeče, ne písmáku.

Delahaye
21. 01. 2009
Dát tip
Dero : v tomto (ale jen v tomto) bohužel nutno s akreditem souhlasit .. sám jsem to reklamoval nesčetněkrát a nesčetněkrát jsem byl oslyšen "blbosti, který ti to tu dělá, jako je zdvojování odezev, funkčnost výběru kritiků, délka nečinnosti před vykopnutím ze systému;" výhoda, kterou v "pa-refreshi" vidí Tragicus, mi přijde .. Tragikomixová :-)

řádek
21. 01. 2009
Dát tip
myslím, pozorovateli, že bys neměl říkat takový věci na veřejnosti.. )

pozorovatel
20. 01. 2009
Dát tip
egil je nos

Fouraix
20. 01. 2009
Dát tip
perte se a žerte se

papouch
19. 01. 2009
Dát tip
:-))))))))))) Armin: Si myslím, že Zdeňek už ani neví, kde tu knížku má, neboť v jeho knihovně čítající čtyřista tisíc svazků (nebo čtyři miliony? už nevím..) má při jeho přístupu takovej bordel, že nebude štont do konce života tu knížku najít... Lepší bude asi toto: Zdendo, Život alchymistův vyšel nedávno v Levných knihách, takže ji za nějakých 39,- kup a pošli rovnou Arminovi, tím se magický kruh uzavře :-))))))

Papouchu, až ti akredit vrátí toho kaplickýho, mohl bys mi ho půjčit ? já jsem ho kdys někomu půjčil a on mi ho nevrátil, a tu knížku mám rád :-) akredit: není nic jednoduššího, než čtvero knih zabalit do úhledného balíku, napsat papouchovu adresu, svoji adresu, škrtnout svoji adresu, donést na poštu, zaplatit poštovné a poděkovat paní za přepážkou :-) a kdyby se ti náhodou nechtělo platit poštovné, tak to ber jako trest za promeškání výpůjční doby :-) za ta léta bys to měl poslat přes jižní pól :-)

Narvah
19. 01. 2009
Dát tip
já fakt nevím, jaký "u vás" myslíš.. ani netuším o jaký vojenský základně hovoříš.. nerozpoznal jsem, jestli to byla ironie.. každopádně tebou častovaní kritici se tu jaksi hodně starají o kvalitní pohled na prózu.. to, jestli to jsou kamarádi (jak ty říkáš tom a jerry nebo co to bylo), jde jaksi bokem.. třeba by nebylo špatný nejdřív se stát kompetentním v próze a pak se pak teprve ironizovat.. bude to jistě dramatičtější.. a nebudeš vypadat jak mačo..

egil
19. 01. 2009
Dát tip
"degradací"? tak se tomu u vás říká? tak to se tam berete trochu moc vážně - na tý vaší vojenský základně.. my tomu říkáme ironie - a ta nemá s tupým machismem co do činění..

Narvah
19. 01. 2009
Dát tip
Ajo.. Tvou kritiku sem četl až teď. Jako třeba nebudeš zas takovej mačo ;)

Narvah
19. 01. 2009
Dát tip
Tohle já udělal už dávno.

Narvah
19. 01. 2009
Dát tip
Ale jinak v tom, egile, umíš chodit dobře. Jakože na výtku reagovat degradací. Jako správnej mačo.

egil
19. 01. 2009
Dát tip
Sebe přece nehodnotím, nebo jo? Nemám o sobě zas až takové mínění (i pro to jsem dnes udělal, co jsem měl udělat už dávno - přenechat svou kritickou židličku někomu povolanějšímu). takže tak.

Narvah
19. 01. 2009
Dát tip
Nevšíml jsem si, že bys ses tu někdy nějak významněji vyjadřoval k próze. Ani jsem netušil, že jsi takovej mačo..

egil
19. 01. 2009
Dát tip
Narvahu.. Co ti na to říct jiného, než že ucho ucho ocení jen (aneb - svůj k svému, či "kámoši jak hrom jsou Jerry a Tom"). "hehe" Ale to sem nepatří.

Narvah
19. 01. 2009
Dát tip
o tom jak budou vypadat. to je jasný, neasi. nebyly by špatný modrý uniformy s bílým pírkem v klopě.

Norsko
19. 01. 2009
Dát tip
Kritikové se radí o své budoucí podobě ? ... jak tomu mám rozumět, Dero ?

Narvah
19. 01. 2009
Dát tip
jinak co se týče článku, tak mě zaujaly ty dvě zmíněné cesty - jedna vedoucí ke komunitnímu serveru a druhá, na které člověk dostane opravdu "kritiku".. písmák si svou kritickou úroveň ještě drží.. ale byl bych jako opatrnej, protože pokud převládne komunita, jde objektivita většinou do hajzlu..

Narvah
19. 01. 2009
Dát tip
písmák je co do kritiky prózy dobrej.. a starají se o to, egile, i tebou zmíněná ucha.. dále pak winter, reka a další.. nevím ovšem, kolik uch by člověk mohl najít mezi kritiky poezie, hehe

Dero
19. 01. 2009
Dát tip
moorgaan: Diskuse na toto téma zde byly. Argumenty padly. Závěry se vyvodily. Změny se dějí, ale obecně panuje silná touha je nevidět. Pozorovatel založil Prozac. StvN obnovil Povídku měsíce. Řádek provozuje Kouli. Dassler dojednal spolupráci s Mirkem Kovaříkem. Někdo (nechce být jmenován) se také stará o čerstvý přísun úvodníků. Kritikové se radí o své budoucí podobě. A další změny jsou ještě drženy pod pokličkou, protože není jisté, kdy se je povede uvést ve skutečnost. Podbízí se otázka: Co děláš pro Písmáka ty, aby byl lepším místem? Co dělají všichni ti diskutéři (akredit, Norsko, A_Š…), kromě toho, že tu více, tu méně prozíravě komentují neutěšený stav literární a kritické úrovně Písmáka? Proč čekáte, až vám konečně někdo strčí pod nos něco, s čím budete spokojení? Proč si myslíte, že tím, že se vám povede formulovat problém, uděláte stejně (ne-li více!) práce jako člověk, kterému se problém povede vyřešit? Ano, spousta věcí na Písmáku není v ideálním stavu. Spousta věcí se musí udělat. Ale já osobně jen s každou další "konstruktivní diskusí nad úrovní Písmáka" cítím čím dál větší a větší úctu k lidem, kteří vám, tlachalům navzdory, tento server svou činností pozvedají a investují do něj tisíce korun a desítky hodin práce měsíčně bez nároku na odměnu. A ty, stejně jako kdokoli další zde, máš tři možnosti: 1) Něco dělat a svou činností změnit, co se ti nelíbí. Inspirovat ostatní a burcovat. 2) Nic nedělat a smířit se s tím, že Písmák je v tuto chvíli takový, jaký je. Doufat a věřit. 3) Odejít jinam. Inteligentních lidí schopných spatřit hlavní problémy Písmáka tu je nepočítaně. Bohužel se zdá, že jen málokdo je dost inteligentní na to, aby si uvědomil, že i na něj se vztahují ty tři body výše. Takže ano, pokud chceš, založ si diskusi a dober se toho, co je na Písmáku špatně - pokud se potom osobně zasadíš o to, aby se to změnilo k lepšímu.

Tragicus
19. 01. 2009
Dát tip
Tak jestli používáš MSIE, tak se divím, že ti ještě funguje pc. :]

moorgaan
19. 01. 2009
Dát tip
a jako vzdycky jaka-koliv diskuse na vazne tema skonci v picovinach...skoda, tohle se me zdalo jako dobra debata...je na case zalozit jinou diskusi, z pocatku bude mit smer, ale s pribyvajicimi strankami - nad 8 - bude uroven diskuse ztracet, protoze se zacne papouch, dero, dohadovat o tom, kdo se prvni vysral do more...pripada mne to jako zamer, diskuse rozmelnovat, tristit, aby z nich nahodou nebyla vygenerovana skutecnost, ze dosavadni tym stoji za hovno!

Norsko
19. 01. 2009
Dát tip
Papouch a Akredit jak dvě děti na písečku. Ještě se začněte bouchat kyblýčkama a mlátit lopačkou

papouch
19. 01. 2009
Dát tip
Jestli tu někdo lže a lže, tak jsi to ty - o ty knihy jsem tě žádal několikrát. Nekomunikoval jsi ty! Kolik svazků má tvá knihovna mě nezajímá. Faktem zůstává, že půjčené knihy se mají vracet a to jsi neudělal ani po několikeré výzvě. A nic od tebe nechci.

akredit
19. 01. 2009
Dát tip
milý papoušku: jsou nejméně dvě desítky Písmáků, kteří si ode mně vypůjčili knihy a dosud je nevrátili (a některé mi vážně i chybí) nicméně je třeba si uvědomit, že moje knihovna má přes čtyři tisíce svazků!! z mé strany nejde o úmysl, ale o vzájemné - nečekané přerušení vztahů; nebyl by žádný problém, kdybys normálně komunikoval, mohl bys ty knihy a ještě s dárkem dávno mít; jenomže ty nemáš důstojnost a smysl pro fair play, co taky čekat od obyčejného papouška; jsem rád, že jsme to ukončili - pokud se mi poštěstí najít způsob jak ti něco po někom slušném doručit, pošlu ti čtyři knihy darem, abys neměl úplně holej byt; zdraví Zdenda PS: v tom dublování odezev nemáš pravdu, nefunguje vám to správně pro verzi mých windows a exploreru, nemáte funkční limit v nastavení nečinnosti aplikace; lež na lež, jak příznačné .)

papouch
19. 01. 2009
Dát tip
jo... a to dublování je rukama, nikoliv systémem .-)

papouch
19. 01. 2009
Dát tip
No to je betálný. To je přístup! Zdenál si půjčí knížky, a nejen, že je nevrátí, ale ještě chce po majiteli jejich seznam.. Hň, hň, hň :-) Takže, když už o tom mluvíš: To, co napsal Dero, je něco jako metafora (to bys snad měl poznat, ne?). Moc dobře ví, o čem mluví. O ty knížky jsem tě žádal několikrát. Bezvýsledně. (Už vidíš tu podobnost s nedobytnými úřady?) A kdyby tehdá Vio tu nejvzácnější z půjčených knih (Spolčení hlupců) z tebe nevytřískal málem násilím, tak už bych se s ní nikdy neshledal. Seznam ti nenapíšu. Půjčil sis tehdy 4 knížky, jedna bylo Spolčení hlupců (tu už mám), další Václav Kaplický - Život alchymistův. Další dvě si už nepamatuju. Vem je čert, všechny. Ale slouží mi jako krásná záminka si do tebe zarejt. :-)P Normální člověk, když si půjčí knížku, tak ji po přečtení vrátí majiteli. Kdyby na to zapomněl a majitel ho musel upomenout, tak by se studem propadl. Né tak ty. Ty si půjčíš a nepamatuješ co - tudíž to považuješ za svůj majetek. Člověku s takovýmto přístupem bych už pak nesvěřil ani cvaklý lístek na šalinu, natož pak nějakou funkci na literárním serveru. :-P A jak je známo - nejsem jediný, komu jsi něco takového vyvedl. :-p Holt jsi už svým chováním profláknutá postavička a i kdybys nakrásně napsal dokonalou úvahu a geniální plán co s Písmákem, tak už to máš počmárané tak, že ti nikdo neuvěří... :-p Taky sis odvezl asi 15 svazků nekompletního Asimova - Nadace, Roboti úsvitu a podobně. Ale toho Asimova jsem ti výslovně věnoval, ten je tvůj. Ale to sem nepatří!! Je to jen rejpanec a s diskusí to nesouvisí.Howgh.

akredit
19. 01. 2009
Dát tip
tragikus: žádný refresh jsem nedával, nic jsem nepotvrzoval; wVista

Tragicus
19. 01. 2009
Dát tip
Tak ono se to "zdvojí", když odešleš kritiku a pak dáš F5/refresh, protože tím vlastně dáš pokyn prohlížeči, aby znovu provedl poslední akci a ještě se tě také zeptá, jestli to chceš znovu odeslat/resend, to je docela normální a nechápu, proč by se to mělo opravovat. Naopak je to výhodné, když píšeš kritiku a mezitím tě to odhlásí - stačí v novém okně se přihlásit a v tom, kdes to psal dát refresh a resend. Jinak s dílem jako takovým docela souhlasím.

ale je zajímavé, že zdvojování odezev se děje pouze u tebe, to opravdu nechápu nechápu :-)

akredit
19. 01. 2009
Dát tip
.))) nechápu nechápu o čem mluvíš, asi zase nějaká bludná vzpomínka, zavolej lékaři; nevolej už na mne .)))

akredit
18. 01. 2009
Dát tip
.))) nechápu nechápu o čem mluvíš, asi zase nějaká bludná vzpomínka, zavolej lékaři; nevolej už na mne .)))

akredit
18. 01. 2009
Dát tip
měl bys raději opravovat ty blbosti, který ti to tu dělá, jako je zdvojování odezev, funkčnost výběru kritiků, délka nečinnosti před vykopnutím ze systému; funguje tady toho příliš málo, abys tady utrácel čas .)

akredit
18. 01. 2009
Dát tip
jak se můžeš dero takhle zesměšňovat, to nepochopím..

Dero
18. 01. 2009
Dát tip
To je v pořádku.

akredit
18. 01. 2009
Dát tip
jak se můžeš dero takhle zesměšňovat, to nepochopím..

Dero
18. 01. 2009
Dát tip
Děkuji za starostlivost, Zdendo. Papouch bude rozumět.

akredit
18. 01. 2009
Dát tip
Nechápu Dero, jak se tě to týká, když o tom nemůžeš nic vědět a není to ani k tématu této diskuze, k níž zřejmě nemáš co dodat;

Dero
18. 01. 2009
Dát tip
Jo, papouchu. A oštempluj to a oběhej s tím pětapadesát úřadů. To je to nejmenší, co můžeš udělat!

akredit
18. 01. 2009
Dát tip
beze všeho papouchu, napiš seznam, napiš i seznam těch knih, které jsi mi údajně dal, ať to máme z krku;

akredit
18. 01. 2009
Dát tip
beze všeho papouchu, napiš seznam, napiš i seznam těch knih, které jsi mi údajně dal, ať to máme z krku;

papouch
18. 01. 2009
Dát tip
jo.. Zdenále.. kdy mi vrátíš ty knížky, co mi dlužíš?

achich ouvej. najednou se hledají na písmiči jména, která by dokázala po svém kritickém tanci uzemnit většinu zdejší literární produkce; staré a dobré hledače talentů, dobrovolné požírače svého času, čteče a celodenní sedače u nabídky nových děl házíme s velkou pompou do škarpy, budiž - kdybych sama nevěděla, že je jedno, kdo píše "kritiky", zda "kritik" nebo anonym, který dokáže trefně, vkusně a k věci komunikovat - a že se vše odvijí od aktivity každého nicka, motivace je podmíněna zájmem, zájem se nabaluje na atraktivitu - začarovaný kruh - i toho největšího aktivce dříve nebo později přestanou bavit psát dlouhé elaboráty (a naštěstí i autoři poetických děl jednoho krásného dne přestanou pálit denodenně dvanáct děl...) A je fajn, že i když jsem nečetla pozorně, tak jsem náhodou padla na ohlas Armina Tamzarriana a s ním souhlasím. :) Nezlepšila. Tak.

Fouraix
18. 01. 2009
Dát tip
rád bych tady zvednul trochu tu úroveň: tralala tralala mánička se posrala

Norsko
17. 01. 2009
Dát tip
egil to vždycky vystihne

egil
17. 01. 2009
Dát tip
Ale nezapomněl. To jen ta má skromnost, ta mi zabránika napsat své jméno.. ;-) a pozor - nezavrhuji.. "Pouze" jsem se pokusil lépe vymezit některé pojmy. A je nepochybné, že ta nadaná menšina by se nějak organizovat měla. I když - mám pocit, že pokud je odkud a z čeho, podobné spolky zpravidla vyvstanou organicky. Že se tak neděje (a že se tu druží jen kýčaři), to o současném stavu písmáka dost vypovídá.

Egile, tys to vystihl.

pozorovatel
17. 01. 2009
Dát tip
cenu má něco dělat, ne remcat akredit remcá, nic nedělá jakýkoliv čin je dobrý, i vyhození nás kritiků

pozorovatel
17. 01. 2009
Dát tip
zapomněls na sebe, egile .)

egil
17. 01. 2009
Dát tip
Kritici? Vážně? Kritizují se hotová díla. Ale tady - pokec nad otevřeným šuplíkem. Nic víc. A kritici jsou zde ti, kdo se nad tím šuplíkem tváří.. důležitě. A skutečnost? Ucha jako Stvn, pozorovatel... Bylo by pěkné mít pod dílem: Výběr udělil: Karel Šiktanc, Petr Boháč... Bylo by. Ale skutečnost je že naděje a potenciál Písmáka není v "kriticích", ale v autorech. A v autorských komentářích od nadané menšiny.

Winter
17. 01. 2009
Dát tip
No proto.

Winter
17. 01. 2009
Dát tip
11

Winter
17. 01. 2009
Dát tip
Jinak mi je taky zrušení prezentace sbírek a klubů a kritických klubů proti srsti.

Winter
17. 01. 2009
Dát tip
Ano, Pozorovatele a Printa zanechat, dávají hodně výběrů. Mimochodem, čeho že to máme dost? Chci říci toto: kritik nemůže kritizovat pokud není za a) co kritizovat za b) není o kritiku zájem - a o zájmu svědčí doslova třeskutý zájem o tuto "diskuzi", kde se sešlo celých 10 nicků, z nichž je drtivá většina veteránů a alterů veteránů. V podstatě jsme se dostali do stádia, kdy je nějaká kritika většině běžných uživatelů, jež byli, jsou a budou "duší" Písmáku, ukradená.

Print pozorovatel Zbora černá lovkyně ponechat, zbytek do hajzlu! :)))) souhlas téměř ve všech bodech obžaloby.. nástupci: miroslawek, lag.n.lol, únos zbyňka /skandovaně/ má me to ho dost!

Norsko
17. 01. 2009
Dát tip
obrana pišty. Důvod ? Chci ho slyšet, poněvadž postaví-li se někdo za mě, jsou to spíše světlé výjimky

Nabývám dojem, ač jste celé toto četl jen místy a ještě nepříliš pozorně, že kdyby zde fungovali pouze erudovaní kritici, zlepšlila by se i kvalita písmáka. Nezlepšila. Je důležité si uvědomit, že písmák nesoustřeďuje vytříbené a jakostní mistry pera, ale především lidi, jejichž zájmem a zálibou jest literatura. A je všeobecně známo, že fakt, že mě něco baví, rozhodopádně neznamená, že v tom vynikám a že produktem mojí záliby budou samé kvalitní věci. A opakovat neustále dokola, že kritici nestojí za nic a nejhorší je pišta... to opravdu nemá smysl, na tohle théma jsem se již vyjádřil a opakovat se nehodlám. Avi všem.

ještě že tak, to by moc moc mrzelo

Norsko
17. 01. 2009
Dát tip
to nebylo na tebe, ale na únos zbyňka

jsi na mě jako na psa

Norsko
17. 01. 2009
Dát tip
únos zbyňka ..., další kokot, který se bojí podívat se sobě do tváře

dělat co?.. mám jít házet brambory lopatou? jaká jiná "práce" v rámci literárního prostoru může být, když ne plácat, plácat, žvanit, mektat a hrnout to z úst v tempu téměř rituálním..?

Norsko
17. 01. 2009
Dát tip
neplácat a dělat

Oldjerry
17. 01. 2009
Dát tip
Další dobrák a spasitel, který svůj názor - byť v základním směru oprávněný - vydává za obecnou pravdu. Sleduje tím opět nikoli obecné, ale své cíle o nichž nejsem oprávněn a ochoten spekulovat. Volám opět, jako už za Velly a opakovaně i za Romana Plojhara : dejte na hlavní stranu hlavně statut Písmáka - KDO, CO, O ČEM, PRO KOHO,JAK-protože o tom se tady vedou diskuze a spory celé tři roky, co tu zacláním a jistě tyto debaty existovaly i dávno před tím, než jsem se sem vnutil. Statut je právo majitele, ať se to komu líbí, nebo ne a je jen na něm, kým si svůj názor na statut nechá moderovat, nebo modulovat. Pak se sice ty neplodné selektivizační debaty povedou dál, ale přes cedník Statutu budou čím dál o větším exkrementu. Až bude jasný statut, tak právě od něj se nechají odvozovat další změny, snad vylepšení - práce kritiků, práva a povinnosti autorů, způsob spravedlivější selekce kvality od šmíry a takové různé podobné.... Mozků a to dobrých mozků je tu dost (i když to tak někdy nevypadá), jde jen o to, nejen mluvit, ale i naslouchat, neplácat a dělat.

Norsko
17. 01. 2009
Dát tip
Vy nevíte, kdo je to zdejší kritik ? Chcete to vědět ? Řeknu vám to. Otrok vlastního ocasu, který ztrhá, po čem ani pes neštěkne, ale potká-li kvalitu, zadumaně mlčí

moorgaan
17. 01. 2009
Dát tip
akredit- bohuzel tvuj nazor jakkoliv se muze zdat dobry ci inspirujici zavani tak trochu neverohodnosti v tom, ze prave ty to myslis vazne, kdyz tohle mrsknes do diskuse - jelikoz jsi anonymne skryty v registraci uzivatele! nicmene jsi uzivatel, nejsi funkcionar Pismaka a na takove skryvani mas pravo a mas pravo takovou diskusi otevrit... jiste na to maji pravo i funkcionari-pokud jim to pravo da sam MAJITEL... ...a tady bych tvuj prispevek doplnil o to nejzasadnejsi/ navazujici tak trochu na tvuj prispevek /: DOKUD MAJITEL NEBUDE MIT CHUT S TIM NECO DELAT, DOKUD ON NEROZHODNE JAKYM SMEREM SE SERVER POHNE, POKUD ON NEURCI PRAVIDLA POKUD ON SI NEVYBERE SAM S KYM CHCE A S KYM BUDE SPOLUPRACOVAT POKUD ON SAM NESESTAVI A NEURCI FUNKCIONARE POKUD ON SAM.....ATD tak je zbytecne nad tim vsim spekulovat!!! server je jeho vlastnictvi, on ma pravo si s nim delat co chce, ma pravo urcovat vazby, pravidla, smer,vybirat si k sobe spolupracovniky... pokud dorzuje ze zakona vsechno co mu urcuje zivnostensky, obcansky, obchodni a jine zakony, tak je JEHO MAJETEK- www.Písmák.cz - nedotknutelny a je jeho svobodna vule jak to tady bude vypadat!!! diskuse uzivatelu a vsech ostatnich v diskusich, na ktere se obrati, mu muze byt pouze voditkem, inspiraci, nametem - ovsem nemusi mu byt povelem, JAK to delat, S KÝM to delat, A KDY to delat!

Norsko
17. 01. 2009
Dát tip
Pišto, otázečka. Proč třeba ty děláš kritika, když ho neděláš ? Zvedá se ti ego před tvými zvířecími kamarády ? Kromě připitomělých blafů na různé diskuse neděláš totiž vůbec nic

8089.

Tak řekni, kolik za Písmáka dáš, zkus majitele přemluvit a bude....

No, asi sebe. Krátkou chvíli jsem byl taky Kritik (resp.Redaktor), ale neměl jsem na to nervy a rezignoval jsem. Od té doby těm současným tak nějak lépe rozumím.

Norsko
17. 01. 2009
Dát tip
Koho nebo co obhajuješ, Kamile

Je třeba se zamyslet, jestli má vůbec funkce "kritik" na amatérském literárním serveru nějaké uplatnění. Před lety mi jeden známý kytariska řekl, že dělá producenta nejmenované amatérské kapele, která zrovna točila nějaké demo. Zeptal jsem se ho, co vlastně takový producent dělá a on po chvíli přemýšlení odvětil: "No, vlastně nic." Otázka zní, jestli takový kritik na Písmáku není stejně zbytečný, jako "producent" amatérské kapely. Vždyť tady pomalu ani není co kritizovat!!! Je to otravná hudlařina podobná práci degustéra v pekárně. Jeden rohlík za druhým, co tady chceš chuťově hodnotit.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru