Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Promiň

19. 01. 2009
6
15
867
Autor
NeverFree

Seděla na posteli a čekala. Za okny se sypal sníh a chodníky byly pokryté bílým prostěradlem. Po ulici kráčel bezdomovec. Pomalými kroky se blížil k jejímu domu, nemocnou nohu táhl za sebou jako dítě kačera. Byl večer a za všemi okny v ulici se svítilo. Jemu byla zima. A jí bylo smutno.

            Zazvonil na zvonek a čekal. Ona se zvedla z postele a podívala se z okna. Když spatřila muže, vyděsila se. Co tu chce? Neměla náladu se s ním dohadovat a vůbec se s ním bavit. Sedla si proto zpátky na postel a doufala, že odejde. Na nebi se roztrhl další sněžný pytel a zasypal celou ulici novým nánosem vloček.

            Stál u dveří a čekal. Byla mu zima a doufal, že mu otevře. Jenže si uvědomoval, že je sama doma a nejspíš by se při pohledu na něj pořádně vyděsila. Ale neměl na výběr. Tak tam stál, nechal sníh, aby ho nenápadně zasypával. Třeba ho zasype úplně. A on bude pořád jen stát a čekat.

            Seděla na posteli a zamyslela se. Ten muž pořád čekal u dveří. Nezazvonil už znovu, jakoby tušil, že ona o něm ví. Jenom tam tak stál. Musí mu být strašná zima, pomyslela si. Ale co měla dělat? Toho muže neznala, byla sama doma a otevírat se jí nechtělo. Mohl to být zloděj nebo dokonce vrah.

            Sníh už mu pokryl celý otrhaný kabát a on teď vypadal jak kdyby byl oblečený celý v bílém. Docela elegán. Jsem švihák, zasmál se. Vločky kolem rtů na chvíli roztály, aby je vzápětí nahradily jiné. Ústa už dávno neměla růžovou barvu, změnila se v tenkou modrou linii, která vypadala jako zamrzlý potok.

            Blížila se půlnoc a ona se rozhodla jít spát. Z okna už se radši nepodívala, bála se, že by tam pořád byl. Takhle si lehla ve sladké nevědomosti do postele, pustila si televizi a do hodiny usnula. Televizní programy běžely až do rána.

            Sedl si na ledové kachle a toužebně se podíval na dveře. Kdyby snad otevřela… Ale už přestal doufat. Bylo už po půlnoci a světlo v jejím okně už před dlouhou chvílí zhaslo. Vzal do promrzlé ruky kus papíru a napsal na něj: MILUJI TĚ. Lehl si, pocítil teplo, rozlévající se kolem a usnul.

            Ráno si paní, která venčila psa všimla, že před dveřmi domu, kolem kterého šla, leží nějaký člověk. Nehýbal se. Vyděsila se a rychle běžela domů, aby zavolala policii. Když hlídka dojela, zavolali sanitku. Muž se nehýbal. Byl mrtvý. V ruce svíral kousek papíru. Strážník si jej vzal a překvapeně zamrkal.

            „Ano, seržante, zjistili jsme, že to byl její otec. Zřejmě se neviděli pěknou řadu let, nepoznala jej, a proto mu neotevřela. Byl ve špatném stavu už když tam přišel. A ta mrazivá noc ho dorazila. Neměl šanci.“

 

Lehla si na zem a zavřela oči. Po tváři se jí koulely slzy, ale z jejího hrdla se neozvala ani hláska.

Promiň, táto, já to nevěděla.

15 názorů

moorgaan
31. 01. 2009
Dát tip
na prvni pohled strohe a bez krve, ale po druhem cteni me to zaujalo, myslim, zes to zvladla dobre, i kdyz mam radsi povidky s aktivnejsim dejem, nicmene je to za tip /**

comas
21. 01. 2009
Dát tip
Tak tohle byla podlouhý době pořádná věc co jsem na písmáku čet, žádný zbytečný umělkování a srdceryvná poita a vysvětlovat proč to všechno? Ztratilo by to kouzlo a kdoví...jak se s otcem rozešli a proč se neviděli tak dlouho a proč se tak na jednou bez ohlášení objevil tak pozdě v noci prostě to rásně dýchá dávám tip

comas
21. 01. 2009
Dát tip
Tak tohle byla podlouhý době pořádná věc co jsem na písmáku čet, žádný zbytečný umělkování a srdceryvná poita a vysvětlovat proč to všechno? Ztratilo by to kouzlo a kdoví...jak se s otcem rozešli a proč se neviděli tak dlouho a proč se tak na jednou bez ohlášení objevil tak pozdě v noci prostě to rásně dýchá dávám tip

Lakrov
20. 01. 2009
Dát tip
Zvláštní, živý sen. Živý a pak mrtvý. Neznat Tě, řeknu možná 'laciný' -- to kdyby to bylo jen vymyšlené na efekt. Jenže vím-li, že je opravdický, nutí to přemýšlet odkud se vzal. Nedávno se mi zdál podobný. Jen ta smrt na konci nebyla; ta přišla až po probuzení.

Líbí :) A co se týče toho, že už na začátku je naznačen nějaký zvláštní důvod, proč zvoní zrovna u ní - to přece dělá příběh napínavějším. Tipec.

NeverFree
20. 01. 2009
Dát tip
Dík za hezký názory :)

NeverFree
19. 01. 2009
Dát tip
Díky za upozornění, ten název jsem upravila, i když to není ono...

DaNdÝ
19. 01. 2009
Dát tip
do sebe to něco má, to joo, zvlášť ten první odstavec a s tím jak táhne nohu jak kačera se mi líbil. Jedna věc je, že o, že je to její otec, mohlo fungovat jako pointa, ale tím, že je to zmíněný už v nadpise a eště na začátku naznačený tak už to překvapivost samo sebou ztrácí, zas aby to vytvořilo nějaký napětí mezi tím esli mu otevře a esli jí tam umře je to moc krátky a jasný, že to tak asi doapdne. Prostě sou tam hezký věci, i ten nápad není špatnej ale ten děj se dle mýho zdání trochu šmodrchal jaksi. Proč nezazvonil znovu, proč si nedovolil bejt přece jenom trochu vlezlejší, dyž jí pak klidně napsal miluju a tím jí způvobil doživotní trauma.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru