Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Motýli a vážky bez křídel

23. 01. 2009
1
1
458
Autor
PFTT

Jste 14 dní mimo civilizaci, den co den, hodinu co hodinu, obklopeni davem spolutáborníků a jejich přítomnost berete po několika dnech automaticky. Zapomenete na zbytečnosti a zakonzervovanost vašeho „normálního“ života. A přitom si ani nestačíte uvědomit, že někteří z těch lidiček, které jste ještě před pár dny neznali, vám přirostou k srdci natolik, že první dny po návratu do nudismu normálního života máte pocit jako byste byli motýlem nebo vážkou, kterým bez varování, bezcitně a bez možnosti nápravy, utrhnou křídla. A bez křídel se létat prostě nedá.

Poznal jsem jednu vážku. Létala po lesích a její křídla se třpytila duhovými barvami a byla neposedná, tak neposedná, jak jen vážky mohou být a zároveň nabitá pozitivní energií, jejíž síla ohromovala a přenášela se na ostatní. Vážka z rodu ohrožených druhů. Jmenovala se Kamila.

 

Představ si věrné přátele,

motýly a vážky bez křídel,

tvá pýcha nás jednou zabije

a ty se ptáš „PROČ?“!?

 

Bylo mi 17 a byl to můj poslední tábor v životě.

 

Oslava Ádiných narozenin. To byl pořádný výprask! Adéla byla nejlepší Kamilina kamarádka a slib o uspořádání a účasti na oslavě jsme si dali ještě na táboře. S Kamilou jsme se ale od konce tábora neviděli, každý z nás bydlel v jiném městě. Pokusy na shledání byly, jenže ne čas a taky - sejde z očí, sejde z mysli. Že prý láska. Rozhodně mi Kamila nebyla ukradená, jenže návrat do normálního života a následná tvrdá srážka s jeho ostře řezanou realitou a těžkopádenstvím‘, to se rovná smrti krásných vztahů. Sraz byl naplánován na konečnou trolejbusové linky 16 v Plzni na Doubravce. Áďa bydlela v jednom z těch anonymních cirkusových satelitních městeček, která v té době začala za Plzní vznikat.

Přijížděl jsem na Doubravku se zpožděním a všichni tam už čekali, spatřil jsem i Kamilu. Trochu to někde uvnitř mne zabušilo (co asi tak??), ale my, hrdí mužové, tohle přece nedáváme na sobě znát! S ostatními jsme se objímali a měli fakt upřímnou radost ze shledání, kdežto s Kamilou jsme se sotva pozdravili. Že prý láska – to jsou jen slabá slova, ale těch velkých bylo už hodně a zbyl z nich jen prach, se kterým si i jemný vítr pohraje a roznese na tisíce jemných částeček, které sami o sobě neznamenají nic. Vůbec nic.

Ádin starší brácha nás postupně autem odvozil do baráčku v ulici – která se jmenovala Borůvková. Měřila pár metrů, ale byla čistá a nová. Pili jsme kolu a jakési drahé a silné pití. V nenápadné láhvi byli vypreparovaní malí krokodýli a naloženi právě v onom zlatém a silném roztoku. Nechutnalo to špatně, ale Kamila se zase brzy opila a začala blbnout, změkčovala slova, jak roztomile to uměla a jak kořenila naši lásku kdesi v lesích mimo civilizaci, ale tentokráte adresátem změkčených slov byl jeden ze tří spolužáků, které si Áďa na oslavu pozvala.

Kamila naplnila vodou dětskou stříkací pistoli a trochu nás provokovala, na mě však přes varování vodou nešetřila a provokovala dál, chytnul jsem ji za ruce a snažil se jí vytrhnout pistoli, smála se a bránila, ale držela, v tom přiběhly ostatní holky a povalily nás na křeslo a sami se svalily na nás. Kamila sotva dýchala, já se nemohl hýbat a nečekal jsem, že mě kousne do krku.

Tak skončila ta lepší část večera, z té horší zbylo jen pár vět. Šli jsme si zakouřit, Kamila se držela za ruku se svým spolužákem, mne držela za ruku Adéla a hodně se na mně dívala, takovým tím zvláštním, neobyčejným, dlouhým a hlubokým pohledem. Došli jsme na okraj té Borůvkové ulice do zvláštního lesíku o pěti stromech. Neměl jsem chuť „byť“ si jen potáhnout. Adéla se o mně opírala, kouřila a jakoby nic „..ona se o něj Kamila snaží už tři čtvrtě roku..“ sebral jsem šišky a pálil je do stromů, to snad abych se uklidnil, tohle nebylo fér. Po návratu do domu si mně Adéla vzala stranou do koupelny, zamkla za sebou dveře a vyznávala se z do té doby pro mě utajených citů a ptala se, jestli bych s ní nechtěl chodit.

Ta tam byla iluze a vůně vzduchu v ulici, která se tak báječně jmenovala. Pomalu se stmívalo a já prchal pryč z té Borůvkové uličky. Následovala dlouhá cesta domů a sms od Adély
 „I love you…“ a další, nechtěl jsem ji zklamat, ale bylo pozdě, už nic nešlo vrátit. Naštvaný jsem byl, a to tak akorát na sebe a chtěl jsem být sám a uprchnout někam do lesa a třeba házet šiškama a hlavně zapomenout na Kamilu. Na Adélu po sms navázala Kamila, že jí to všechno mrzí, a že mně nechtěla zklamat a má mě pořád moc ráda, a že chtěla utéct, když mně dnes spatřila, protože se na mně nemohla dívat a nadávala na svůj blbej věk a „já tě opravdu hodně milovala, ale dálka dělá divy a kdybych tě nemohla mít vedle sebe každej den, asi bych umřela…“

 

Tu dlouhou cestu nočním městem, vyčerpán vším nedobrým, tu noc bylo na umření mně…


1 názor

DaNdÝ
24. 01. 2009
Dát tip
hmm, přijde mi to jako docela dost dobrej psací styl, je tam dosttečně znát poetičnost, taový to vmíchávání feršíků a to nejen v tý krátký básničce, která se tam dobře hodí a pěkně to rozjíždí, i dyž jinak básničky nemůžu, snad mi jen troošku scházela nějako ta atmosféra toho tábora, na kterou se tm vzpomíná, mluví se o ní, ale předvedená není, ale tak o tom to nebylo žejo. Nuu asi bych trošku viděl ztrátu naopako v tý epický rovině pře jenom stará láska, nová láska, nevopětovaná láska nic moc novýho pod slunkem, nic moc objevnýho ale tak chápu že to bylo hlavně vo těch pocitách. Dyby teda byl příběh zajmavější bylo by to eště lepčí, ale i tak hezký poeticcký začtení

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru