Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Balada o silničáři a dívce

24. 01. 2009
2
5
469
Autor
n.ga

Balada o silničáři a dívce

Pan Hans pracoval na silnicích už několik let a měl peníze akorát tak na byt a piva. Zůstal trčet v tomhle zaměstnání už pěknou dobu. Po ničem víc netoužil. Neměl vzdělání, rodinu ani chuť se někam „pachtit“. Jemu prostě stačilo vlažné pivo a prosezená šichta v hrabači.

A tak jednou v noci na silnici uviděla světla jeho hrabače jakousi postavu.Hrbila se uprostřed silnice. Čekal, že uhne, jak to chodci dělávají. Ale pak musel dokonce zatroubit, když se osobě evidentně ze silnice nechtělo. Když zabrzdil ani ne metr od ní, stáhnul okýnko a zavolal hej. Zatroubil. Netrpělivě počkal. Stěrače vrzaly, motor hučel, silničář funěl. Objet vás nemůžu! Vzteklost rozcupovala jeho lenost a vystoupila ho z auta. Prudce prásknul s dveřmi. Prosim vás ste snad slepá hluchá ně…Žena se zdála být mrtvá. Totiž zmrzlá. Stála tam shrbená čelem k radlici. Měla tmavé vlasy, hezkou tvář a oblečení pokrývala tenká vrstva ledu. Silničář ji sesunul do radlice a odvezl domů, kde ji položil do vany se spoustou posypové soli. Žena roztála. Zdálo se mu, jakoby začala dýchat. Hrozně potichu a pomalu. Skoro neznatelně. Ale ano, určitě dýchá. Musí. Teď jenom spí. Svlékl ji a napustil ji horkou vanu. Byla hezká. Hans se o ni staral. Česal ji, oblékal, koupal, četl z knih, hladil ji po vlasech a říkal jí, že se těší až se probudí. Přestal chodit do práce, vybral si konto do posledního halíře. Začal běhat a posilovat (budu se jí líbit?). Týdny žil jen pro ni.

Ona zemřela před dvěma měsíci. Šla se s chlapcem projít a za městem je zaskočila vánice, která je zavedla na zamrzlý rybník. Uprostřed byla vysekaná díra pro ryby, do které oba spadli. Chlapec se utopil hned, ale dívka přežila a vylezla z vody. Poté mokrá a polomrtvá našla silnici. Vydala se směrem na město. Poslední, na co myslela, bylo dítě, co se mělo za tři čtvrtě roku narodit.


5 názorů

moorgaan
31. 01. 2009
Dát tip
urcite by se to dalo rozvinout vic, je to minipovidka a i kdyz ma skvelou pointu, tak se v ni ztraci plynulost deje.. ale za tip to je/*

n.ga
26. 01. 2009
Dát tip
všem díky moc za kritiku, je pravda, že pointa je chabá. Překopat to je teď pro mě těžké, nic vhodného mě nenapadá, ale až mě něco napadne určitě to zkusím trochu vylepšit.

DaNdÝ
26. 01. 2009
Dát tip
hele potenciál i jo, je to takový docela zvláštní, nesouhlasím že vyloženě tisíkrát, myslím že to má trochu zvláštní úhel fantazie, a pointu jajda, dyby to radši žádno unemělo, nebo nějakou jaakoby lehopučce magickou, tajemnou.. nebo radši žádnou, neysvětlovat to, páč to stejnak bylo takový nepravděpodobný a roztřepaný, že to nestálo za to, hele jáá jako tip dám a třebas si u nějaký dalčí tvý povídky budu říkat, že to bylo dobrá vsázka do budoucna

hunllef
24. 01. 2009
Dát tip
"Pan Hans pracoval na silnicích už několik let a měl peníze akorát tak na byt a piva. Zůstal trčet v tomhle zaměstnání už pěknou dobu. Po ničem víc netoužil. Neměl vzdělání, rodinu ani chuť se někam „pachtit“. Jemu prostě stačilo vlažné pivo a prosezená šichta v hrabači." Tohle mě zaujalo, protože znám člověka, kterému se říká Hans a jeho život vypadá úplně stejně, tak jsem si říkala, jestli nemáme společné známé... No ale k věci: pointa opravdu chybí, souhlasím s Dullem, nechceš to ještě překopat? Myslím si, že potenciál to má...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru