Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nadpřirozeno?

15. 08. 2001
5
0
1094
Autor
Akte

všichni jste nadpřirození :-)

 

Nadpřirozeno..

 

Logicky.. no dobře, logika v mém případě není to správné slovo, takže jinak… čistě analytickým pohledem může nezaujatý pozorovatel konstatovat, že se bude patrně jednat o cosi nacházející se kdesi nad jakýmsi přirozenem.

 

Avšak!

Co je ono přirozeno, jaká je jeho podstata, barva, chuť, vůně, výrazivo?

A kde se mu ráčí pobývati?

Přirozeno je to co splývá s průměrem? Přirozeným je snad ten, na něhož si lidé za jeho zády neklepají na čelo?

Nebo je přirozeno vágním subjektivním čímsi, jež si každý definuje pro tu kterou danou chvíli pro ty které své v momentální chvíli dané potřeby?

 

Zklame-li nás pozitivní definice, pak má lidská věda ještě v zásobě definici negativní. Co není přirozenem?

Kde leží hranice mezi přirozenými a nadpřirozenými schopnostmi? Na mapě není, tam jsem se dívala, tak kde tedy?

 

Podle mého skromného úsudku nemůže nikdo sám o sobě říci, že by snad mohl být obdařen nadpřirozenými schopnostmi, ovšem pakliže mu tyto nebyly uměle implantovány. Stejně tak i dítě od narození barvoslepé, nepozná svůj nedostatek, pokud mu nikdo neřekne o škálách barev jeho oku skrytých. Tak jako se člověk narodí s neschopností čehosi, narodí se i se schopností něčeho jiného.

 

Avšak! To on NEVÍ… né, to on neví, on dokonce ve své nevědomosti naivně předpokládá, že to co umí on umí i celé lidské pokolení a tedy on není nic vyjímečného a tedy abnormálního.

 

Možná jednou zjistí, že to tak nefunguje, a možná taky ne. Leč stane-li se mu tak, je jeho srdci bližší myšlenka, že oni, ti okolo, ti cizí jsou nadpřirození, vždyť přece to co on umí je naprosto všední, normální, každodenní a tudíž přirozené… aspoň co se týče jeho maličkosti.

 

Vždyť přeci věřím jen tomu, co jsem na vlastní oči viděla, cítila a zažila!
StvN
11. 06. 2002
Dát tip
Taky bych chtěl létat, ale myslím, že se zobákem v zádech by to nebylo zrovna pohodlný)

S
09. 06. 2002
Dát tip
to StvN - takovy dobre hozeny kaminek se nejprve dvakrat odrazi od vody a az napotreti vzletne k oblakum spolu s nepozornym a velmi hladovym rackem.

Akte
08. 09. 2001
Dát tip
to StvN: a když se netrefí tak létá

StvN
07. 09. 2001
Dát tip
řekni si, že přirozený je to, že když ne Zemi hodíš kamenem, dopadne zase na Zem

Akte
26. 08. 2001
Dát tip
to Wopi: když ony jsou plaché a stydí se :-)

Jemný
25. 08. 2001
Dát tip
Díky za avíza - tohle je něco ...*

Diana
24. 08. 2001
Dát tip
Naprostý souhlas. *

Krel
23. 08. 2001
Dát tip
ano tak tohle má hodně do sebe...!!!***!!!

Wopi
23. 08. 2001
Dát tip
Ale... pořád něják postrádám ty slíbené dětičky s prasečíma ocáskama... nebyly by aspoň s oslíma ušima? :-))))))

Wopi
15. 08. 2001
Dát tip
Výborně... ***!

Mahoney
15. 08. 2001
Dát tip
wau ****

Javert
15. 08. 2001
Dát tip
Je to velmi blízko tomu, co jsem nedávno slyšel na jedné konferenci... asi o tom napíšu, je to opravdu zajímavé. :))

S
15. 08. 2001
Dát tip
Akte - jistěže, tak nějak to chodí, leč: i barvoslepé dítě jednou pochopí, že v autoškole prostě neprojde, protože ty šedivé semafory mu nedávají moc smysl. Ale jinak souhlasím, sám sebe každý považuje za normálního - a jeli někdo tzv. nenormální, jsou Ti ostatní v jeho očích totéž - protože většinou to tak bývá, že vzdálenost Pepa Karel je stejná jako Karel Pepa. A má-li někdo jiné schopnosti? Pravíš: To on NEVÍ… né, to on neví, on dokonce ve své nevědomosti naivně předpokládá, že to co umí on umí i celé lidské pokolení a tedy on není nic vyjímečného a tedy abnormálního... Jistě, ale potom nastane situace, kdy zjistí, že ti okolo něj jsou divní. A víš jak na to reaguje takový člověk? Ne vždy stejně, občas ale tak, že už sám sebe nepočítá mezi lidi. Je to přeci jednoduché - lidé neumí číst myšlenky, on ano, lidé neují létat, on ano, lidé neumí cestovat v čase, on ano, lidé neumí kouzlit, on ano, lidé mají prostě jiné zájmy než on a z toho plyne - že on není člověk. Jenže on nakonec asi přeci jen člověk bude, jen ne takovým, o kterém se bude učit ve školce, škole, na střední škole, na vysoké a vůbec kdekoliv v přirozené lidské společnosti, sám o sobě a sobě rovných se nedočte v oblíbeném ABC - jen v děsivě dětinské formě v Hromu a jiných Takyčasopisech.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru