Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Scénář: milenci

28. 01. 2009
3
2
895
Autor
Semipalakva

Můj pokus o scénář. Nevím, jak má scénář vypadat. Určitě tam chybí spousta věcí. Šlo mi spíš o zachycení situace a zanechat ve čtenáři pocit stejný, jaký situace zanechala ve mě.

Scéna:
Je 21h - podzim. Milenecký pár se ve spěchu loučí na nádraží MHD. Nenápadně je sleduje osamělý Muž vysoké postavy. Kolem postávají ostatní cestující, čekající na linku číslo 25 směr Ruprechtice. Na zastávku tramvaje číslo 2,3,5 a 11 přijíždí souprava.

ONA:
"Už ti to jede, tak utíkej."

ON:
"Už? To není spravedlivé."

Scéna:
Milenecký pár se krátce ale vášnivě políbí. Osamělý Muž je stále sleduje. Bez ostychu se pohledem vkrádá do jejich soukromí.

ON:
Otáčí se, odchází, zrychluje a běží na zastávku tramvaje.

Scéna:
Na zastáváce do noci svítí vůz číslo 11. Elektronická informační tabulka sděluje cestujícím cílovou stanici Jablonec nad Nisou. Do vozu nastupují předními dvěřmi cestující. Je po 20:00 a řidič tramvaje kontroluje jejich lístky a lítačky.

ON:
Nastupuje do tramvaje a hledá volné místo k sezení.

ONA:
Stojí osamělá a opuštěná. Na rtech usychá polibek jejího milého. Dívá se směrem k tramvaji. Rty má mírně otevřené, nic neříká a upřeně sleduje svého milého. Tváře má plné úsměvu.

MUŽ:
Stáhl se ještě více do stínu. V očích se mu odráží odlesk nočních světel. O něco víc než před chvílí. Po tváři se mu kutálí slaná a vlhká vzpomínka.

Scéna:
Tramvaj opouští se zazvoněním nástupiště, projíždí kolem Muže a za rohem nádražní budovy mizí do tmy.

ONA:
Nastupuje do jiné linky než Muž. Má již rty pevně sevřené, úsměv zmizel. Muže si nevšimla.

Muž:
Čas náhle plyne rychleji. V jednom okamžiku sleduje zavírající se rty mladé ženy a pa v krátkém záblesku mizící autobus do kterého nastoupila. Chladný závan větru osuší poslední stopu po slze.

Scéna:
K nástupišti přijíždí autobus číslo 25 směr Ruprechtice. Cestující se tlačí kolem předních dvěří. Muž nastupuje jako poslední. Ozve se krátké pípnutí, zazvonění, dveře autobusu se uzavřou a autobus odjíždí. Nástupiště potemní. Z dálky je slyšet syréna sanitky a pomalu doznívá zvuk motoru odjíždějícího autobusu.

2 názory

Amanda
27. 05. 2009
Dát tip
Nadherna momentka... zaryva se pod kuzi !*** Jako ukazku jak se pisi scenare se mrkni treba do Vieweghova Romanu pro muze :-)

papouch
29. 01. 2009
Dát tip
Nemá tam být "ONA: Nastupuje do jiné linky než On." ? (bo v té chvíli Muž ještě stojí ve stínu) Taky mi tam vadí výraz "lítačky". Já bych tam dal "šalinkarty" ;-) (néé, je fakt, že všude tomu říkají jinak) vůbec bych to obojí vyhodil a nechal jen "jízdenky" malinká chybička "..mladé ženy a pa v krátkém záblesku..", asi tam patří "pak" Atmosféra vykreslená docela umně, kdo je tyjátrník, komédyjant, nebo filmák, tak si to v hlavě barvitě přehraje. Ale celé je to jakoby vytržené z něčeho; aby to bylo realizovatelné tak tomu chybí nějaké (třeba kratičké) intro. Měl jsem při prvním čtení malinko zmateček v pojmech - linka-tramvaj-autobus - nebylo jasné, kdo do čeho vlezl, ale to může být i jen moje chyba. Liberečákům třeba je jasné, že 11 je tram a 25 bus, ale jinde tomu je jinak.. Jako scénář po formální stránce by to nevyhovovalo, scénáře se dělají malinko jináč, ale tady to neva. A dal bych to do kategorie Dramata

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru