Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Doba je zlá. Jak z toho ven?

29. 01. 2009
1
5
726
Autor
Rain.bow

Od Marie Terezie, a je možné, že i dříve, lidé říkali:" Doba je zlá". Sami si vzpomeňte na své starší příbuzenstvo, zvláště to, které nemá pod portrétem Gustáva Husáka zasklenou stranickou knížku. Ze všech stran člověk unizóno slyší to samé "Hochu, uč se, do ba je zlá" nebo milou alternativu "Kdo nekrade, okrádá sám sebe, tak to šlohni, doba je zlá". Nutno podotknout, že druhý citát není žádného mého rodinného příslušníka, nýbrž Karla Fretky, spolužáka ze třetí třídy. K jeho spokojenosti již dlouho nemá...zlou dobu, užívá si jistoty v ostravské věznici za krádež policejního auta i s policisty. Zkuste si však uvědomit, jaká sorta lidí onu univerzální větu používá nejvíce. Ano, jsou to převážně lidé, kteří se neustále vychloubají tím, že zažili válku. Ale proč? Kdo zná odpověď? Musím se přiznat, že já. Může za to malá chemická reakce. Vzápětí vysvětlím. Náš mozek má tu vlastnost, že filtruje zážitky, dobré ponechá a špatné vyhodí, tudíž naši milí staří, prošli tímto procesem nesčetněkrát a proto se u nich valnou měrou vyskytuje syndrom HIP HAP HOP neboli česky, dobrý, lepší nejlepší. Schválně zkuste si vyčíhnout někoho na lavičce v parku, který při čtení slevového katalogu hlasitě funí a optejte se ho: "Dědo, jak bylo?" On se na vás podívá (prstem si založí stránku, aby nepřišel o nějakou zajímavou slevu) a  pohledem mořského vlka odpoví: "Dobře".Poté směle přitvrďte a optejte se znova: "Dědo, jak bylo ještě  před tím?" Děda si na chvilku v myšlenkách zaskočí ke své knížečce ve skle a romantickým hlasem ne nepodobnému Radomíru Lukavskému, odvětí:" Lépe." A ani potřetí neztraťte kuráž a důchodce se optejte: "A jak to bylo, když jste byl mladý?" Děda zjihne a v očích mu vidíte pečené brambory, ukradené švestky a maminku, která ho vždycky vytahala za ucho, když rozbil sousedovic okno, pak jen s nostalgií velkou jako činžovní dům odvětí:" Nejlépe." Poté s úsměvem výherce můžete odejít, avšak škodolibé nátury neodolají a nadhodí: "A jak se máte teď"? Zde doporučuji pouze odchytit počáteční grimasu, jež bude jistě vyzařovat něco jako" Doba je zlá", či nějaký jadrnější ekvivalent. Po tomto odchycení utečte nebo budete lapení do smrtící smyčky lamentování nad drahotou a špatným zdravotním stavem. Přátele, doba je zlá, to je pravda, ale díky tomuto revolučnímu průlomu máme lék této podoby: „Vždycky bylo blbě, tak to nechte uležet 20 let a bude dobře“.


5 názorů

Kvalitní fejetonek. Rozhodně pochvala. Za ty odstavečky v textu bych se taky přimlouval.

Petrusha
30. 01. 2009
Dát tip
žiadna doba nie je zlá ani dobrá, len ľudia - tí sú rôzni ...

Alojs
29. 01. 2009
Dát tip
není to špatné. místy plynule svištící kupředu, přesto tomu chybí nějaká třešnička, vypiplanější pointa... a trošku bych zapracoval i na formě. psát umíš, ještě provést korekci, jak obsahu, detailů, tak i obálky. minimálně mě ruší ten jeden mohutný odstavec.

A.H.
29. 01. 2009
Dát tip
Dobu Husáka nepamatuji, ale z vyprávění jsem mnoho pochytil, doba měla své klady i protiklady.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru