Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Noční můra

29. 01. 2009
0
13
1635
Autor
Forest...

Horor nedoporučuji slabým povahám.

Ve zkratce vám povím, že jsem měl opravdu strach.

Ani si nedokážete představit, jak mi stále leží v mysli tento příběh. Mou největší noční můrou bylo, je a bude, když se stane něco mému synovi Tondovi. Situace, že třeba vypadl z postýlky, upadl a potřísnil si ručičky, vylezl pod stolem a najednou na něho popadali všechny hrnce, byly pro mě děsivé.

Tak, jako když si dává někdo šlofíka po obědě, tak to já, si dávám dvacet po nedělním pořadu AMS. Zcela pravidelně se mi v této hodince spaní zjevují ty nejjasnější a nejkrvelačnější noční můry o mém Toníkovi. Nikdy se mi však nestalo, že bych se vzbudil. Vzbudí mě jedině Toníkův křik a pláč, když obvykle něco potřebuje. Po tomto křiku otvírám oči a divím se, proč jsem se nevzbudil už dřív a neuťal tak krveprolití mého syna ve snu.

Jsem celý zpocený a klepu se jako ratlík. Mám slzy v očích a plný nos. Nemůžu vstát, a když vstanu, tak se ihned kroutím k zemi jako by mě někdo podťal. Je to asi tím, že jsem dlouho ležel a náhle se zvedl. Odpočíval jsem ale nějak neobvykle dlouho, protože ručička od hodin směřovala na pátou.

Už byla tma a veskrze i zima, protože jsem dlouho nepřikládal. Jdu se proto podívat na Antonínka a zjistit co si tak dlouho beze mě počal, a jak to, že už dávno nekřičel. Jediný, kdo nad ním může mít dohled, jsem já, protože moje manželka v neděli vždy odjíždí k rodičům, nebo ke kamarádům na svůj oddech od každodenního spěchu s dítětem.

Asi se vrátila dříve a nechtěla mě budit, myslel jsem si. V domněnce, že je doma, zavolám směrem k ložnici: "lásko, Aničko", a v tom uslyším jakýsi výkřik: "Pojď sem". Po kratší pomlce se znovu opakuje: "honem pojď sem", já však nevím, odkud zvuk vychází. Projdu ložnici, kuchyň i koupelnu, ale nikdo nikde. Najednou slyším cinkání klíčů a odemykání našich vstupních dveří. Ha, manželka. Takže to opravdu byla ona. Po krátkém rozhovoru s manželkou ale zjistím, že teprve přichází, nic neříkala a že prý vůbec netuší kde je náš Toníček. Slyšela však jakýsi šramot a hlas, který říkal: "honem pojď sem".

Myslela si prý, že jsem to já, a že jsem v kotelně, odkud zvuk vycházel. Že přikládám do kotle a volám ji, abych ji ukázal náš nový kotel na uhlí, který se podle plánů měl montovat dnes dopoledne.

Šli jsme se tam juknout, co to tam straší. Nikdo tam nebyl. Jen kouř ze špatně usazeného kotle a ze špatně připevněného komínu. Záhy se kouř rozprostřel, protože už měl kam unikat, dveřmi ven. Uprostřed kotelny ležel Toníček schoulený do klubíčka a pokryt sazemi. Byl mrtvý.

Sny, které se mi zdály už asi rok, mě patrně chtěli varovat, ale já jsem je příliš nebral na zřetel.

Zatajeno nám zůstalo jen to, jak se tam ten klučina dostal. Vše se nám objasnilo, když jsem za měsíčku lozil po stromech jako opice. Byl jsem náměsíčný. Toníka jsem musel donést do kotelny pod domněnkou, že mu musí být zima. Měsíc v tu dobu sice nesvítil, ale mně to příliš nevadilo.

Teď ležím v nemocnici a zdravotní sestra je vážně rozpačitá. Myslí si, že si už nezlomím nohu, jako při posledním lození na stromy, ale teď si přímo zlomím vaz. Manželka leží o patro výš na psychině. Můžeme tak spolu denně komunikovat, kdyby promluvila. 

Vážně se obávám, že teď nastala noc, při které naposledy zavřu oči. Pro případ, že budu dneska hazardovat se svým životem na střeše nemocnice, jsem sepsal tento příběh pro všechny náměsíčné lidi. Když jdete spát, nebo si jen zdřímnete, tak se uvažte k posteli řemeny, je to jistější. Aspoň se vám nic nestane. V nemocnici mě uvázat nechtějí, protože je to prý nehumánní. Zemřu.

Krev


13 názorů

Parsifal
19. 08. 2010
Dát tip
Gramatické chyby (např. snY mě chtělI varovat...), slova jako "lozit" nebo "juknout" tam působí nepatřičně, stylisticky nevyvážené, rozhodně bych nenazýval hororem, povídka to ale také není. Spíše taková slohová práce, připomíná mi to trochu časy, kdy jsem byl ve třetím ročníku na gymnáziu... Kapka krve tomu nechybí, spíše nápad a originální konec. S tímto koncem, který dává jakousi radu, to skoro působí jako dopis třináctileté dívky do časopisu Bravo, do rubriky Věřte nevěřte... Co třeba děj oživit dialogem? Třeba v místě, kdy se hrdina setká s ženou, by byl dialog určitě na místě.

Forest...
27. 01. 2010
Dát tip
Čekal jsem spíše nadávku, nebo nějakou úlevu, ale když ne, tak ne, no. Nedá se nic dělat. Knížku vydám, to si piš, ale z hororů se skládat nebude. Nyní se "žánrově hledám" a hledám se taky ve všech směrech, ale básničky, které na písmáku přetékají mě doslova se_ou. Jinak můj fanda není Forest Gump. Škoda, že to uživ. jm. nejde změnit. Forest pro mě znamená les a v ... je vyjádřeno mnohem více.

Forest...
27. 01. 2010
Dát tip
Díky! Že bych se konečně stával spisovatelem?

Forest...
27. 01. 2010
Dát tip
Přečetl jsem si to a docela mě to chytlo. Ale chybí tomu novodobá kapka krve.

Forest...
25. 01. 2010
Dát tip
Po chvíli odstupu: nevím o čem to je a taky se mi to nechce číst. Člověk se hold musí někde vyvíjet.

Forest...
02. 02. 2009
Dát tip
Při troše času vám to naformátuji.

Forest...
31. 01. 2009
Dát tip
Byl bych rád, kdyby jste mě na ty gramatické i stylistické chyby upozornila.

škoda, že je tam tolik chyb i stylisticky mě to odvádí od děje, který mě zrovna moc nedal, zamysli se nad pojetím, i otřepaný příběh se dá napsat poutavě

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru