Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pro lásku černých očí... II.

16. 08. 2001
8
0
2874

dokončení

Probudilo jej lehké klepání na dveře.

" Ano," řekl rozespale.

" To jsem já pane, Vašek."

Daniel vstal a přehodil přes sebe deku.

" Vstup prosím."

Statný štolba vyplnil rám dveří ihned, jak rytíř domluvil, přesto si ale Daniel stačil všimnout pana Martina, stojícího na stráži před jeho dveřmi. Vašek došel ke krbu, obrátil křeslo čelem k Danielovi, sedícímu na židli u stolu a se zabručením do něj padl.

" Je čas se připravit pane."

" Spal jsem dlouho ?"

" Vcelku ano, bude téměř deset. Přišel jsem, abych vám pomohl s oblékáním."

Daniel se zatvářil překvapeně.

" Ty ?"

" Zdá se vám to zvláštní pane ? Možná se starám o koně, ale kdysi jsem byl panoš. A jak se zapíná zbroj si ještě pamatuji."

" Jsi muž mnoha kvalit, Vašku," řekl Daniel a dokonce se i trochu usmál," konej tedy své poslání."

Štolba vstal, otevřel truhlici a rozložil na postel jednotlivé kusy brnění. Mezitím si Daniel oblékl spodky a tuniku, přes kterou, s Vaškovou pomocí, přetáhl drátěnou košili. Následoval prsní a zádový plát, kryty ramen, loktů a boků. Jako poslední si natáhl kožené kalhoty s našitými kovovými plátky tak, aby alespoň zčásti zabránili zranění nohou. Zbraň neměl žádnou, neboť ty obdrží až z rukou velmistra. Daniel Vaškovi vděčně potřásl rukou, rozhlédl se po místnosti, které již několik let říkal domov a otevřel dveře. Bratr Martin stál na stejném místě jako předtím.

" Jsem připraven," řekl Daniel.

" Pak mne tedy následuj," odvětil mu Martin, v jehož hlase byla stále patrná trocha italského přízvuku. Mlčky prošli síní Přísahy, mlčky sestoupili po Soudném schodišti na druhé nádvoří. Zde je již očekával kruh rytířstva, ocel vedle oceli, meče v rukách, připraveni zasáhnout, konalo-li by se bezpráví. Uprostřed kruhu stál velmistr, oděn v bílou róbu, splývající mu z širokých ramen k odhaleným kotníkům, symbolizující vtělenou spravedlnost. Bratr Martin chvíli pozoroval dění kolem a pak pokynul Danielovi.

" Je čas jít. Nechť zvítězí ten, kdo bojuje za pravdu. Nechť zemře ten, kdo se oddal lži."

Zároveň s Danielem, vyrazil z druhé strany i Artur. Stanuli uprostřed ve stejný okamžik. Velmistr oběma požehnal znamením kříže, pak vytáhl malý plátěný pytlík a nabídl jej Arturovi.

" Žalující strana ma právo první volby."

Artur předstoupil, sňal okovanou rukavici a zalovil prsty ve váčku. Po pár vteřinách předal velmistrovi útržek pergamenu.

" Palcát a štít," přečetl velmistr nahlas.

Davem to zašumělo. Samotný palcát není moc dobrá zbraň, ale v kombinaci se štítem se stává smrtícím nástrojem. Teď byla řada na Danielovi. Stále mlčky, vložil do velmistrovy dlaně svou volbu.

" Bradatice."

Mnozí dali najevo svou účast hlubokým povzdechem. Sekera byla proti Arturově výzbroji ve velké nevýhodě.

" Poklekněme a pomodleme se za spravedlnost dnešního souboje," zahřímal velmistr. Rytíři řádu svatého Bulwaie jako jeden muž klesli na kolena a desítky hlasů splynuly v jeden, prosíc o čistou a neposkvrněnou pravdu. Po mši se oba bývalí přátelé vzájemně pozdravili, uklonili se velmistrovi a kamenému kříži na severní stěně nádvoří.

 

Stáli proti sobě, nehnutě, zbraně pozvednuté a připravené. Hleděli si do očí. Čekali. Na nepatrný pohyb, na malé zaváhání, na cokoliv, co by prozradilo, kam zaútočit. Náhle, jako příchod letní bouře, se klid změnil ve smršť úderů. Sekera zasvištěla v oblouku, čepel sykla, připomínajíc vymrštěného hada, a srazila se s tvrzeným povrchem řádového štítu. Artur uskočil a zavířil palcátem, ve snaze chránit si hlavu a trup. Daniel neváhal a bradatice vystřelila znovu kupředu, opět zastavena bezchybnou obranou, však nechávajíc na povrchu štítu mocnou rýhu, znamení zkušenosti. Soupeři ustoupili a měřili se pohledy. Hledali sebemenší skulinu, kudy by smrtící zbraň mohla proniknout a ukončit tento zápas.

" Nechci s tebou bojovat," vydechl Daniel," je to jenom lest, jak nás rozdělit !"

Artur potřásl hlavou a v tu chvíli se mu do očí vrátilo staré světlo přátelství, záhy pohlcené temnotou nenávisti.

 

Ocel bila o ocel. Zbroje obou byly již zprohýbané a potlučené. Arturův štít, z poloviny prasklý, snese jen pár ran, než se rozpadne na dva nepotřebné kusy. Daniel roztočil sekeru, až se změnila v okem neviditelný kruh smrti. Už už chtěl zaútočit, ale tu mu, snad vlivem osudu, podjela pravá noha a Daniel zakolísal. Artur, vidíc svou přiležitost, vyrazil do útoku. Daniel se však bleskově vztyčil, vyhnul se tupé hlavici palcátu a udeřil přítele plochou stranou čepele do hlavy. Artur se stihl krýt štítem a možná Bůh, možná Ďábel způsobil, že se sekera jaksi podivně odrazila a zasekla se Arturovi hluboko mezi krk a pravé rameno, drtíc kosti, přetínajíc svaly a tepny.

" To nééé," vykřikl Daniel a pustil topor.

Artur, ochromen bolestí, klesl na koleno. Naposledy švihl rukou, ve snaze zabít vraha své lásky. Hlavice, vykovaná do tvaru hvězdy, ohnula přední kryt helmy, zlomila čelist a roztříštila nos. Kousky kostí vnikly až do mozku. Daniel se zapotácel, rozhodil ruce v zoufalém gestu a pomalu padal k zemi. Byl na místě mrtev.

 

Artur zemřel o pár minut později.

 

Pohřeb byl prostý, bez zbytečné slávy. Velmistr pronesl krátkou řeč, ve které vyzdvihl činy obou rytířů.

" Nechť odpočívají v pokoji. Nyní jsou v rukách Božích."

 

Drobná postava se probíjí vichřící ke svému cíli. Míjí jednotlivé hroby, razí si cestu kupředu, krok za krokem. Útlá ramena zahalená černým pláštěm, v rukách svírá knihu, vázanou v rudé kůži. Snad dračí ? Pár slov, nesených větrem. Nahánějí mi husí kůži.

 

" Ani smrt nás nerozdělí, lásko moje. Pomsta bude dokonána."


Čolito
14. 04. 2002
Dát tip
tak nakonec jsem ráda, že jsem to dočetla:-)! vážně dobrý!

Drui
04. 03. 2002
Dát tip
A propos - Zařazuji pod Nejoblíbenější... :)))

Drui
01. 03. 2002
Dát tip
* Ve vetšině souboojů to asi muselo dopadnout takhle - smrtí obou soupeřů... (si teda myslim já...)

Reistlin
04. 01. 2002
Dát tip
2D! Dost dobrý. Řek bych další pohled do minulosti zatemněné intrikami ve jménu moci a víry. Tip

Wolfling
06. 10. 2001
Dát tip
Skutečně to moc nepřekvapilo, což je škoda. Ale za tu formu ti rozhodně právem náleží tip a i když ta pointa nebyla ažř tak originální, byla ozkoušená a dobrá. Já jsem ovšem doufal v něco delšího (obsahově, ne textem :-) )

Mahoney
27. 08. 2001
Dát tip
Simon - dlouho jsem o tom uvažoval... po pošťouchnutí jsem dospěl k názoru, že tomu sice ta jedna věta nasvědčuje, ale zbytek odstavce by pak byl (formou i obsahem) příliš kontrastní...

Mahoney :) ne ze bys nemel pravdu,ale... co je psano,to je dano :)

Gille rozporuplne ?? od kdy ? :) Mahoney...existuje jeste jedna moznost,kterou tu nikdo nezminil to,ze to neni autor,ze jsem to ja ? tedy ja,avsak ne autor ...nebo treba take ne :)

Krel
22. 08. 2001
Dát tip
Ty se fakt krásně čteš...!!!***!!!

Mahoney
20. 08. 2001
Dát tip
nu, po drobném pošťouchnutí a zamyšlení... *** (ale musím přiznat, že věta "Nahánějí mi husí kůži." mě dost odvedla od pochopení; vkládat na tomhle místě autora mi k pointě, kterou se mi nyní podařilo najít (třeba je správně jiná pointa), tedy k mojí pointě mi náhle, v jediné větě násilně vložená postava "autora" přijde zbytečná a dezorientující (pokud jde o vyjádření děsu skrytém ve slovech (magické formuli?), bohatě k tomu stačí jakákoli zvířecí postava)

Deltex
18. 08. 2001
Dát tip
StvN: A v tom je právě ona pointa (nemyslím v tvém nepochopení,a le v té postavě:o))

StvN
18. 08. 2001
Dát tip
Deltex: pointa je v záhadné postavě? a na kom se chce pomstít, když sou oba mrtví?

Gillderan
18. 08. 2001
Dát tip
hmmmmm.... tak tohle bylo od jistého bodu rozporuplné. To, jak bjovali, to ještě šlo ale... zdálo se mi to nakonec jako uťaté bradaticí :) .. no, prostě mi to nesedlo a to s tou postavou v černém také ne...snad příště.

StvN
17. 08. 2001
Dát tip
no, mě je to laciný, ta oboustranná smrt, cokoliv jinýho bych přijal radši, a nechápu co je to za postavu, ta na tom hřbitově

Mahoney
16. 08. 2001
Dát tip
stylisticky - zasekl jsem se na dvou místech: 1) Náhle, jako příchod letní bouře, se klid změnil ve smršť úderů. jednak mi letní bouře mi přijde jako příliš ohraná metafora, druhak zbytečně zdržuje spád děje :-)) 2) Útlá ramena zahalená černým pláštěm, v rukách svírá knihu, vázanou v rudé kůži. ta věta mi nějak nezní, nevím přesně proč - snad je to nahromaděním slabik "v ru-", "vá" a opět "v ru" na příliš malém prostoru; jako druhé vysvětlení mě napadá náhlá změna rytmu ve druhé větě souvětí - když odstraníš čárku (tedy pomlku) za "knihu", zní mi to hned lépe... obsah zatím nehodnotím - nějak mi nedochází ten konec... prosím o šťouchanec :-))

Deltex
16. 08. 2001
Dát tip
A to mě zase dochází... SIMI... skvělé... je sice faktem, že jsem ten konec tak trochu čekal, ale jinak je to dobře zpracované. Uděluji TIP jako hrom. Musím říci, že se ti snaha napsat něco jiného, než fantasy vyplatila a je to bomba. Měj se krásně. Ten konec mi tam naopak sedí velmi dobře! *!

Ostrovidka
16. 08. 2001
Dát tip
Moc pěkně napsané. Čtivé....... Tipuji.*

tnirp
16. 08. 2001
Dát tip
*!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru