Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Stručná historie očima Scimitara : Evropská válka 2004-2008

16. 08. 2001
2
0
1722

svět cyberpunku musí mít svou historii svět,ve kterém hraješ,muže mít pozadí svět,ve kterém žijeme,snad takhle neskončí svět...je jen slovo a historie...je jen pár slov

Dobrá otázka, než člověk začne něco psát, je proč ? Proč se vlastně snažím tohle všechno někomu sdělit ? Jednoduše proto, že informace mají nejvyšší cenu. A tenhle článek pude dobře na odbyt. Stačí znát ty správný lidi (dobře,dobře, nelidem se omlouvám za použité slovíčko...mínil jsem kontakty, samozřejmě) a ti se o všechno už postarají. A já si pak v poklidu dožiju v nějakým baráku na okraji Prahy, hlídanej tlupou drsných hochů a ještě drsnějších koček. Víte jak to myslím. NE ? Kurňa chlape, vodkaď si spadnul, snad ne z měsíce ? Tohle je Praha. Našinci zvaná Ráj, cizinci Peklo, Bordel, Díra. Stačí si vybrat. Defacto tu máme už jen tři části. Centrum, VIP a slumy. Ale to odbíham. Kde sme to ? Jo, ten článek. No, bylo to asi tak. Někdy před půl rokem za mnou přišel jistej pan M (jeho pravý jméno sice znám, ale nehodlám spáchat sebevraždu tím, že bych ho vypustil do éteru) a zadal mi tenhle job. Posbírat historii a dát ji nějakou formu. A to čistě nezávisle. Řeknu ti, naškrábal sem takový svinstvo, že by mohlo položit nejednu korporaci tady v Praze. A samotný tatík by měl horkou půdu pod nohama. Co ti budu víc povídat. Tady máš kopii, tady prachy. Koukej to dostat do Londýna v pohodě...

 

Tento článek byl uveřejněn 23.6.2079 ve speciálním čísle anglických novin Times.

 

Historii píší vítězové. Odvěké pravidlo, platící po stovky, ba i tísíce let. Ale co v čase, kdy vítězů není a jsou jen poražení ?! Co pak ? Jednoduchá odpověď. Nastoupí nezávislý novinář. Tímto si dovoluji předložit výtážek z mé půlroční práce o historii nejen Prahy, ale i celé Evropy.

V roce 2003 se v Bruselu konala všem známá mírová konference států Evropy a Ruska. Došlo zde k podepsání smlouvy o jaderném odzbrojení, což mělo za následek vyslání nezávislých pozorovatelů do všech, nyní odtajněných, raketových základen a následné demontáži a destrukci jaderných střel. Veškeré jaderné ponorky byly převedeny do záložních flotil a v roce 2004 nezbyla v Evropě a Rusku žádná jaderná střela, schopná odpálení a zničení cíle. Spojené státy tuto akci odsoudili a odmítli se připojit. Tohoto příkladu následovala i komunistická Čína. Mezitím, na přelomu roku 2003/2004 došlo k dalším nepokojům na Albánsko-Makedonských hranicích a mezinárodní síly, nyní bez účasti Američanů, byly vyslány, aby zabránili v krveprolití. Díky převaze techniky, zásob a munice, byla situace v zimě 2004 stabilizována. Avšak k zvratu došlo 18. února, kdy znovu vypukly střety mezi radikálními Albánci a Makedonskou armádou. Úkolem zastavit potyčku byla pověřena jednotka zvláštního nasazení SSU (Special Sabre Unit). Ta narazila kolem 14:36 na tankovou pozici a po krátké radiové poradě s velitelstvím, ji zneškodnila. Jaké však bylo překvapení spojenců, když zjistili, že zničený tank T-95 nebyl albánský, načerno koupený v Afghanistánu, nýbrž ruský a právě se chystal přesunout do oblasti nejprudších bojů, za cílem zjemění napětí. Horečná práce spojeneckých vyjednavačů by možná přinesla ovoce a tento incident by byl zapomenut, nebýt zprávy z 16:11, hovořící o sestřelení útočného vrtulníku SuperVasp francouzské armády ruskou mobilní protiletadlovou obranou. Na obou stranách se množili naprosto spontání incidenty. Velení bylo bezradné.

16:43 sestřelen ruský hlídkový letoun Iljušin IL-54, 17:25 přestřelka dvou pěších jednotek, 38 mrtvých, přes 50 raněných, 17:55 zahájena palba na pozice ruských tanků u vesnice Komučavo raketami SETH, 16 tanků zničeno, 76 vojáků zahynulo,18:22 minometný útok na britskou polní nemocnici, z mužstva, čítajícího kolem 200 mužů, přežilo 13, materiál v hodnotě 2 miliónu liber shořel. V 18:41 kontaktuje zmocněnec NATO sir Edward Bronstein ruského prezidenta Petera Nikolajeviče. Rozhovor končí přerušením ze strany pana Bronsteina. V 18:57 se ruská strana dozvídá o bombovém útoku na budovu velení NATO v Bruselu. Zmocněnec Bronstein, celá rada a generální štáb zahynuli v troskách budovy. K útoku se přihlásil plk. Ivan Chruščenko, velitel ruské speciální jednotky IBEN, přesně v 19:00. V 19:06 je napaden prezidentský palác v Kremlu. Palácová garda klade tuhý odpor, avšak zanedlouho je přemožena mnohem zkušenějším a vycvičenějším protivníkem. Kolem 19:15 je do všech ruských televizí puštěn přímý přenos z paláce. Před zraky národa je popraven prezident Peter Nikolajevič a jako nový vládce se prohlašuje jistý generál Alim Alexandrevič. O pár minut později je Rusko znovu carstvím s novým carem Alexandrem I.

Jednotlivý prezidenti Evropských zemí volí taktiku vyčkávat. Síly NATO se z oblasti Balkánu stahují. Ruské jednotky lámou odpor Albánských povstalců a prorážejí makedonské pozice. Z noci 18. na 19. února zabrali rusové Makedonii. V odpoledních hodinách se do Londýna sjíždějí delegáti všech svobodných Evropských zemí. V 19:30 je předána Rusku oficiální nóta s žádostí o okamžité zastavení vojenských intervencí. Kreml mlčí. Po 21 hodině se do pohybu dává 7,8,10 a 12 tanková divize z armády generála Pruskova. V 23:00 překračují hranice Bulharska, Ukrajiny a Polska. V 23:06 vyhlašuje Rusko Polsku válku. V 23:11 se mu dostává odpovědi z polské strany. V 24:00 vstupuje do války proti Rusku aliance, sestávající ze sil Francie, Británie, Belgie, Holandska, Itálie, Španělska, Německa, Rakouska a České republiky.

Rusové porážejí v sedmi bitvách veškeré polské tankové a letecké síly. Zbytky polské armády ustupují do Čech. 26. února dochází ke střetu leteckých sil aliance a Ruska. 4. březen se zapsal do dějin jako nejkrvavější tanková bitva Evropské války. Na straně aliance bylo přes 2600 tanků, Rusko disponovalo silou o 300 tanků větší. Ztráty byly na moderní poměry strašlivé. 3700 tanků zničeno, 13000 mužů zahynulo v bojích. Obě strany jsou vyčerpány. 28. března vyhlašuje Irsko válku Velké Británii. 7.dubna zanikla Česká republika, rozdrcená Ruskou pěstí. Válka se přelévala tam a zpět. Nejvíce trpělo polské, české a rakouské území. Stali se z nich rozoraná pole, posetá zničenou techniku a hnijícími vojáky. 4 roky bojů, 4 roky umírání.

 

Praha přetrvala


Drui
07. 11. 2001
Dát tip
Ehm... Tip Cyberpunk žeru...

Faramiris
04. 09. 2001
Dát tip
ehm... pokud mohu neco dodat.. tak Ty nam chces snad fushovat do cyberpunku? no jak myslis.. je to docela fajn.. nevim proc, vypada to na dalsi velky RUN :)) w.

Cthulhu...precti si prolog,mluvi za vse

Cthulhu
23. 08. 2001
Dát tip
Poněkud slabší, než je u tebe zvykem. Hodně nelogičností... Jako třeba hned na začátku - to, že by se Rusko dobrovolně vzdalo všech jaderných střel, aniž by totéž udělalo USA, mi přijde mírně řečeno, no, ehm, nepravděpodobné. A taky, kde celou tu dobu vlastně byli Amíci? Vždyť se přece vždycky do všeho cpou a navíc jsou, jaksi, v NATO, mají za POVINNOST pomáhat svým evropským spojencům. Jo, a takový článek by se v novinách objevil jen stěží. Žurnalistický styl to zrovna není...

Krel
22. 08. 2001
Dát tip
hmmm....zase dobré jako vždy...jsi prostě klasa.

StvN
17. 08. 2001
Dát tip
na to, že je to hlášený jako novinovej článek, to postrádá něco z tý novinařiny nicméně je to docela zdařile podaný a i ta myšlenka zdá se být obdařena jakousi, hmmm, vidinou

StvN jo novinovy clanek 21 stoleti kdo vi,jake budou noviny ? :) ...ale spis to bude tim,ze nejsem novinar :)

StvN
17. 08. 2001
Dát tip
vždyť to ti nikdo nevyčítá

Deltex
16. 08. 2001
Dát tip
*! No comment! Měj se krásně! DeX

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru