Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Demokracie, nejlepší vládní zřízení?!

04. 02. 2009
0
2
656
Autor
pirat

Nestojím o kritiku slohového útvaru či spisovnosti. Pokud již chcete nějakým způsobem reagovat, tak mne zajímá pouze názor myšlenkový.

Demokracie, nejlepší vládní zřízení?!

 

Již od pradávna, kdy člověk kráčel po této zemi a žil v jeskyních, až po současnost, kdy se člověk považuje za „pána tvorstva“, panují mezi lidmi jistá pravidla. Někdo je důležitější a má vyšší postavení mezi ostatními než někdo, kdo se celý život „válí“ v bahně. S tím jaké si vydobyl či jen náhodou získal někdo postavení, musel se také podle toho chovat a měl jistá privilegia či povinnosti, které musel plnit vůči ostatním.

Za tu dobu se ve světě vystřídalo mnoho vládních zřízení. Demokracie, Komunismus, Feudalismus, Monarchie či Republika. Každé zřízení má své pro a proti. Otázkou ale zůstává, jak moc je vlastně to či ono zřízení vhodné.

Demokracie je založena na myšlence rovnoprávnosti a svobody. Všichni lidé si jsou zde rovni, mají svá práva a mohou svobodné šířit své myšlenky. Je zde vláda lidu (žije se zde podle touhy většiny lidí). Takto aspoň je obecně známa. A teď se zamysleme. Funguje demokracie tak, jak je popsána? Je ta myšelanka dodržována? V tomto demokratickém systému, ve kterém žijeme, si volíme každý své zástupce, kteří budou jednat na vrcholu pomyslné pyramidy státu o tom, jak tady budeme žít. Rozhodují o daních, právech, trestech, prostě o všem co se smí a nesmí a musí udělat. A také nás representují mezi ostatními státy a královstvími, jako elita naší země. Bohužel mezi lidské vlastnosti patří také chamtivost, namyšlenost a nikdo nechce „spadnout dolů“. Když je již někdo nahoře a má se dobře, proč by měl odejít ze scény a uskromnit se? Ano, jsou svobodné volby a každý můžeme volit, koho chceme v čele mít, aby prosazoval své názory, se kterými souhlasíme. Ale mnoho lidí je jako stádo bludných ovcí, se kterými lze snadno manipulovat. Tak jim stačí ze shora naslibovat pohádkový život a o tom, že vše co je vyprávěno je pohádka se již stačí nezmiňovat. Lidé po tolika letech se stále nenaučili v mnoha případech myslet a volí stále dokola stejné lidi, kteří jsou pořád déle a déle u moci. Celá zem je zahrabána v listinách a formulářích, které je nutno vyplnit, schválit a prověřit dnes již téměř kvůli každé maličkosti. Panuje doba, co je psáno to je dáno a i zde se musí dnes neustále někdo soudit, aby bylo splněno to, co na tom „kusu papíru“ je. Soudy se táhnou měsíce i roky, a když se nad tím zamyslíme, je to vlastně zbytečné.  Kolikrát by stačilo, když znáte pravdu, selským rozumem spor vyřešit. Dnes se davy právníků snaží své klienty obhájit, že oni jsou Ti poškození, ať je již pravda jakákoli. A kdo je finančně zabezpečen a obklopen právníky, toho zákon stěží dostihne. Takže zdaleka tato forma vlády není dokonalá. Navíc stále více se rozevírají nůžky, mezi chudými a bohatými lidmi. Takže je stále více a více nespokojených lidí, než těch spokojených bohatých.

Monarchii (absolutistické) je jeden panovník, který zastává tu nejvýznamnější funkci a má takřka neomezenou moc. Všichni jej musí poslouchat a ve své funkci může setrvat až do své smrti. Rozhoduje o všech zákonech, může vydávat rozsudky a je to nedotknutelná osoba. Kdyby zde bylo zaručeno, že bude vládnout moudrý, spravedlivý a neomylný panovník. Byla by to dnes téměř dokonalá forma vlády. Ale ať již se stane panovníkem kdokoli s těmi nejlepšími myšlenkami, nikdo není dokonalý a moc, kterou při vládě pocítí, jej může lehce ovlivnit a může se stát to, že myšlenky, které dříve pokládal za nemyslitelné, se dostanou ke slovu a jeho mysl si jejich správnost vyloží opačně. Jednoduše řečeno se z něj může stát despota. Navíc, jeden člověk nemůže vládnout na velké rozloze. Vědění, které je dnes známo, nikdo nedokáže obsáhnout celé, tudíž musí být obklopen důvěryhodnými lidmi, kteří mají potřebné znalosti v určitém oboru a také nemůže řešit vše co se kde děje. Toto zřízení tedy bylo vhodné spíše ve starověku až středověku, kdy ještě existovaly městské státy.

Nedá se říct, že existuje v dnešní době ideální forma vlády, proti které by nikdo neprotestoval. Takovouto ideální formou vlády, by mohla být například v budoucnu Utopie. Bohužel jak již vyplývá z jejího názvu, obsahuje neuskutečnitelné, revoluční myšlenky, které lidstvo není schopné splnit. Alespoň prozatím.

Co z toho všeho vyplývá? Ať je již samotná myšlenka vlády jakákoli, vždy je zde pochybná složka lidské mysli a povahy, která bohužel často selhává a myšlenka jako taková není plně uskutečněna.


2 názory

pirat
04. 02. 2009
Dát tip
to Zbora: Pravda. Jsou to především známá fakta, ale na druhou stranu je lepší napsat aspoň je než nic. Spousta lidí žije ve snu, že je všechno naprosto v pořádku a nebo nadávají a nedokáží jakkoli zvůvodnit svůj postoj k dané věci. Sečtělý moc nejsem. Ale podobné věci si jednou možná pročtu. Prozatím mně láká Freud. Lidstvo bude přežívat tak dlouho, dokud se samo nezničí. Možná ten rok 2012?

Zbora
04. 02. 2009
Dát tip
Spíš jen klouzání po povrchu za využití obecně známých faktů. Úvahu na tohle téma bych si představoval přecijen trošku víc jdoucí do hloubky. Stylisticky má taky dost much. Jak zmiňuješ ono ovlivnění mocí, poměrně podrobně se jím zabývá Erich Fromm ve své knize Anatomie lidské destruktivity, ze které vyplývá, že je to vpodstatě nezvratný proces s takřka vždy totožným produktem. Ano, demokracie není dokonalá, ale je to systém, který funguje v praxi zatím taknějak nejlépe, i když se dá do budoucna s jistotou předpokládat, že pokud bude lidstvo přežívat i nadále, přijde něco dalšího.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru