Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Moře

02. 03. 2009
5
8
651
Autor
Agix

Tuto poezii jsem napsala v Rakousku na prázdninách.Je to jedno z mých prvních děl.Tak ať se vám líbí.

Proplouvám mezi proudy jasného, modrého moře. Spatřím hejna malých smaragdových mořských koníků, velké šedomodré ryby, které otvírají tlamičky, ze kterých vycházejí jen stovky malých i větších bublin. Pode mnou roste ze země velký, barevný korálový útes, na kterém jsou spousty korálů všemožných barev. Sasankou se prodírá malý klaun očkatý. Pod útesem poklidně plave malé hejno želviček, které si mně nevšímají. Plavu blíž k tomu ráji barev pode mnou. Cítím, že se mně korály dotýkají a já si to užívám. Jsou jako miliony tenkých ruček a studených těl. Malý růžový korál pohupuje měkkým tělem pod náporem vodních proudů. Vypadá jako tanečnice. A hle! Otvírá se malá mušle, která opatruje malou stříbrnou perlu, která se třpytí jako diamanty. Zasvítí na mně tenký paprsek teplého slunce, které já ale necítím. V dálce se na vlnách pohupuje malá rybářská loďka, jež se snaží chytit co nejvíc ryb, ale zatím se jí to moc nedaří. Proplavu mezi hejnem ryb, které se hned rozprchnou na všechny strany, jelikož se leknou. Spouštím se pod útes a voda kolem mne pořád tmavne, tmavne, tmavne. Najednou je kolem mě už naprostá tma, a já se snažím zběsile dostat zpět na světlo. Ale najednou mne něco zastaví a já to poslechnu. Je to snad moje podvědomí, intuice, nebo mě zastaví to, co spatřím? Zastaví mně náhlé světélko a plavu k němu blíž. Určitě znáte ten pocit-víte že to může být nebezpečné, ale nebezpečí všechny přitahuje. I mne. Byla jsem přímo zhypnotizovaná. Ale nakonec skoro vždy zjistíte, že to je naprosto nedůležitá věc. A to jsem zjistila i já. Potkala jsem sice nebezpečně vypadající rybu, to ano, ale byla neškodná. Měla světélkující tělo a průsvitné kosti. Vracím se zpět k hladině a cítím radost a štěstí. Moře je fascinující a kouzelné.

8 názorů

Agix
10. 03. 2009
Dát tip
Ano, máte pravdu je to próza...

už jsem to říkala, ale dnes ji čtu znova je krásná, možná to je spíš próza ale co na tom vnímání je básnické tak čisté a jemné krásné

papouch
07. 03. 2009
Dát tip
to není poezie, ale próza

moorgaan
03. 03. 2009
Dát tip
fantazie divek je proste uzasna vec!../*

Santi€
03. 03. 2009
Dát tip
je to pěkně napsané " A hle! Otvírá se malá mušle, která opatruje malou stříbrnou perlu, která se třpytí jako diamanty. " mušli to trvá, než uhladí zrnko písku do podoby perly. stejně tak je třeba v sobě s trpělivostí opracovávat dar psát

joesatriani
02. 03. 2009
Dát tip
Jéj, ako ti závidím...Ak máš skutočne toľko, koľko uvádzaš, patrí ti môj úsmev a pochvala navyše. Snáď - keby si text trochu viac členila do odsekov, a písala všetko v prítomnom čase - bol by určite zaujímavejší pre čitateľa, napínavejší...taký poviedkovejší. Držím palce.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru