Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Úvaha televizní lehce ironická

22. 08. 2001
3
0
2004
Autor
Atala

Přestože jsem zjistil, že v krajinách zdejších jsou značně v oblibě básničky, nemohu vám žádnou nabídnout, neboť mi chybí ono pověstné básnické střevo. Dokonce bych ani neměl o čem básnit, protože všechna témata o nichž bych možná byl schopen něco zplodit už do mrtě rozebral Mirulka. Uchýlil jsem se tedy k odlišné taktice a to k taktice úvahové. Toto je první plod mé snahy, a proto možná nebude tím nejlepším. To ale ostatně posuďte sami. Jen pro informaci, zabývá se situací televizní kultury u nás.

Vítám vás u mého historicky prvního vážně míněného pokusu proniknout na půdu Písmáka. Doufám, že si odnesete podnět k zamyšlení, nebo se alespoň pobavíte...nuže, vrhněme se do víru dění!

K utvoření obrázku o stavu TV kultury u nás je zásadní pohled, jímž se na ni budeme upírat a hlavně na co tento pohled dopadne. Řekl bych, že za celé televizní vysílání hovoří televizní noviny a z toho důvodu jsem si tento pořad vybral k rozebrání... Nelepší půdu pro vtipnou kritiku nám nabízí

TV NOVA a proto se vrhnu právě a pouze na ni. Zapněte si pásy, pojedeme z kopce!!!!!!!

Na pozadí hodin se v ňůsrůmu chichotají moderátoři, za nimi pobíhají nějací lidé(snad aby se zdálo že pracují), dlouhá ručička se rychle blíží do svislé polohy a už zvučí znělka, kolem sviští nápisy "televizní noviny" a kamera najíždí na usměvavé (možná až moc) moderátory. Blondýna se tváří jak kdyby neuměla do pěti počítat a její výstřih, jenž snad už nemohl být hlubší, hrozí každou chvílí protrhnutím... Do dáli zářící chrup jejího kvalitně opáleného kolegy společně s naučenou zdravicí navozuje atmosféru spíše kýčovitou.

Ale dost už pozorování moderátorů. Přichází první akční šokující zpráva...pro přehlednost nastíním přibližné schéma vysílání...(kdo nemá chuť, nechť přeskočí na další odstavec)...po první bombastické zprávě následuje většinou jiná, víceméně pozitivní v níž se hraje na city. Hned v závěsu obvykle přichází nějaký násilnický čin, nebo politika. Následují další zprávy typicky ze světa a potom už jen co den dá. Ve většině případů jsou to zprávy typu kde kdo a co zdemoloval, v čem jsou na světě češi nejlepší/nejhorší, výzkumy preferencí, propouštění, či jiné příjemné novinky. Nakonec samozřejmě patří nějaká ta kuriozita, jako třeba nový zvířecí přírůstek, nejchytřejší osel na světě, či papoušek, co jezdí na kole, atp.

Po shlédnutí zpráv na NOVĚ má člověk pocit, že sice půl hodiny sledoval jakési zprávy, ale vlastně kromě toho, že v Dolních Kotěhůlkách mají psa, co střílí ze vzduchovky, a v Čečensku bylo objeveno dalších 28 zohyzděných těl a že v parlamentu zase všichni usnuli, se vlasně nic nového nedozvěděl. Když ještě přihlédneme k faktu, že se na NOVĚ zprávy trochu zkreslují, aby byly "akčnější", můžeme shlédnutí zpráv na NOVĚ (s trochou nadsázky) přirovnat např. k přelouskání bulvárního plátku typu Blesk, či něčeho SUPER. Tohle všechno ovšem nic nemění na tom, že Televizní noviny, jsou nejsledovanější zpravodajskou relací u nás.

Logicky tedy následuje otázka, co je na těchto zprávách tak přitažlivého(tedy samozřejmě až po blondýnině výstřihu a také Reyově chrupu, jenž obdivují 4 z 5 dentistů), že je lidé sledují v tak hojném počtu. Vzápětí odpovím. Tak především to bude tím, že dramaturg zpravodajství TV NOVA zná velmi dobře české lidi a ví, co právě letí. A právě teď (a už pár let nazpátek) letí cokoliv šokujícího, násilného, brutálního a pokud možno co nejvíce krvavého. Také morbidní scény nejsou k zahození, lidé mají přece tolik rádi oblíbené záběry dětských tělíček pod černou igelitovou plachtou. Ještě oblíbenější budou určitě reportáže o týraných zvířetech, vždyť je máme možnost sledovat téměř denně! Určitě nesmí chybět aktuální počet obětí povodní v Jižní Americe a jiné zajímavé zprávy, jako třeba kdo, kdy, co vytuneloval a kolik lidí přišlo na buben. Jistě se také zmíníme i o tom jak je či není Vašík Klausů oblíbený a jak moc mu všichni ubližují + "zaručeně objektivní" průzkum volebních preferencí. No a co by bylo naše zpravodajství bez zviřátka na konec, viď Reyi?

Je zkrátka vidět, že hodně lidí již podlehlo dnešní době. A NOVA toho chytře využívá. A vlastně taky proč ne? Vždyť je to komerční televize. A komerční televize funguje pro zisk. A zisk bude mít, když získá hodně inzerentů, kteří budou ochotní dát peníze za reklamní čas. A inzerenti budou ochotni dát peníze, když budou vědět, že se lidi budou na tu kterou televizi dívat. Tedy NOVA přirozeně potřebuje, aby se lidé dívali, a toho docílí jednoduše tím, že vysílá pořady, jenž jsou úspěšné. Úspěšné u diváků. no a aby bylo úspěšné i ono zpravodajství, musí být zajímavé. Musí být zajímavé a to i za cenu, že nebude až zas tak objektivní, poteče v něm krev(kterou lidé milují), zprávy bude číst blondýna, u níž jsem na pochybách, zda pod oděvem neukrývá melouny kradené v blízkém shoppingu, "sporťák" se snaží o co nejefektnější odhození papírů a že Rey nejspíš každý večer šůruje chrup za pomoci univerzálního přípravku SAVO(toto není reklama).

Aby toho nebylo dost, dalším trumfem v rukávu pana ředitele Železného je další typicky česká vlastnost. Lidé u nás si totiž chtějí zaláteřit. Ukážeme jim něco hodně pobuřujícího, něco, čím budou pohrdat. Zanadávají si a uleví se jim. Ale další den budou chtít nadávat znovu. A protože vědí, že jim ukážeme zase něco odsouzeníhodného, proto si nás zapnou znovu...a znovu...a znovu, protože český člověk si má pořád na co stěžovat. A je to tak. Nestěžujme si proto na neobjektivnost NOVÁckých zpráv, ani na krev a násilí. NOVA ani Železný za to nemůže. Můžeme si za to jen a jen my, my kteří chceme(ač to popíráme)vidět brutální masakry, nezletilé násilníky z USA, týrané psy, obdařené blondýny a zvířátka na konci. ONI nám prostě jen dávají shlédnout , co MY chceme vidět. A to je smutné. Zamysleme se nad tím. Alespoň na chvíli. Prosím...ať nezjistím že jsem to psal zbytečně.

Co říci závěrem?

Snad jen že v Římě měli "chléb a hry", ve středověku veřejné popravy a my, my máme NOVU.


Bezejmenny
30. 08. 2001
Dát tip
Když se na to dívám s odstupem, nemám dojem, že by mi NOVA nějak vadila. Prostě jeden kanál na dálkovém ovladači mou svobodu ani vkus neomezí. ;o))))
Něco jiného by bylo, kdybych neměl na výběr. Pokud ho ovšem mám, nehodlám nikoho omezovat. I NOVA má svůj okruh diváků, kteří ji milují. Proč, to je jejich věc, a co si o tom myslím, v podstatě rovněž. ;o))))

Carodej
27. 08. 2001
Dát tip
Co kdybys tento článek nabídl naší redakci na www.xpress.cz? Jsi tam zaregistrovaný? Najdeš mne na Xku pod nickem Desper, jsem redaktorem kulturní rubriky.

lobb
23. 08. 2001
Dát tip
No, kdybych tohle cetl v tistene podobe, rekl bych "skoda papiru." V mediich uz se nejakou dobu pohybuji a prave spolecnost "novinaru" ma pro obdobna dilka vyraz "obecna pravda." Vsichni vime o co jde a tak je popisovani situace pomerne zbytecne. Nova dela zpravy dobre. Televize je produkt, ktery se prodava. A pokud ma nekdo "dobre kolace sledovanosti" (receno slovy pana reditele Zelezneho), ma zajistene misto na trhu. A zpravy NOVY nedela dramaturg (mimochodem ve zpravach radi zpravy tzv. vedouci vydani) ale divak. A cesky divak si stale zada krev.

Atala
23. 08. 2001
Dát tip
lobb:Vím, že je docela zbytečné to psát protože to každý ví, ale já si prostě nemohl pomoci...BTW jsi v několika větách shrnul myšlenku článku. Ď za názor...

StvN
22. 08. 2001
Dát tip
Atala - vcelku povedené a pravdivé co možná přitahuje diváky více, je skutečnost, že NÓVA občas docela nepřímo vyjadřuje své stanovisko na jisté události, stanovisko, které se lidem líbí, protože to říká nadaná blondýna, nebo zdravej černoch srovnával jsi novu, blesk a super, mám za to, že super má s novou společnýho víc než jen ty podivný zprávy a úžasnej úspěch

clovrdik
22. 08. 2001
Dát tip
Je v tom dost pravdy; Prostě vím dobře, proč se na zprávy na NOVĚ nekoukám. Ne snad proto, že bych byl nějakej brutální intelektuál pohrdající naprosto vším komerčním, je to proto, že když už si člověk udělá čas, aby se kouknul na zprávy, chce se něco dozvědět, což ve zprávách na NOVĚ opravdu nelze. Za úvahu a za práci s ní ti dávám TIP.

Had
22. 08. 2001
Dát tip
Dlouho, předlouho jsem přemýšlel, co k tomuhle tématu napsat. Napadla mne paralela s tištěnými zprávami v českých denících. Ne každý se mnou bude asi souhlasit, ale pro příklad bych jako protipóly uvedl třeba DNES (Mladá fronta) a Blesk. Občas si přečtu oboje a řekl bych, že není pravidlem u prvního objektivnost a u druhého bulvár. někdy se dozvím něco zajímavého v Blesku a oproti tomu mám občas pocit, že ze mne redaktoři DNES dělají úplného pitomce. A s tou televizí je to obdobné. Nic není zcela černobílé. nemyslím si, že patent na "krev a násilí" má pouze NOVA. Když se mezi sedmou a osmou večer občas dostanu k televizi, většinou postupuji ve směru - Prima (nebo TV3) -Čt1 -NOVA. Je to zajímavé srovnání, ale nedělám to proto, že chci srovnávat. Postupně přepínám proto, abych se něco dověděl a když shlédnu 3x jednu zprávu, dostanu se k jakési takési objektivnosti. V poslední době ale krvavá jatka a úchylná cvičená zvířátka můžeš vidět i na "nekomerční" Čt1. No a k těm moderátorům ...:o)). To je těžké soudit. každému se líbí něco jiného. Mým favoritem je Mirka Čejková :o). No, ale abych se jen subjektivně nevykecával ... Tvoje úvaha se mi líbila a jako vstup na Písmácké pódium je to velmi dobré. típ

Wopi
22. 08. 2001
Dát tip
My... nevím, co je to "my". Většina není "my", je to jen většina. Já osobně Novu vůbec nepotřebuju. Mám alergii nejen na ni, ale i na ty reklamy, které ji živí... i ty jsou stále hloupější... někdo někomu ukradne tyčinku nebo sušenky... to mě má přesvědčit o kvalitě výrobku? Řeknu si spíš, že je to strava pro zloděje. Ostatně v ceně výrobku jsou i ty prachy vložené do reklam. Radši si koupím jiný, než ten, kterým bych přispíval na tenhle kšeft... A přibarvené krvavé zprávy také nemusím. Prostě - když už divák, tak ČT2, Discovery, Animal Planet, Spektrum... Takže se ohrazuju proti "my" :-))).

Atala
22. 08. 2001
Dát tip
clovrdik, had: ď za názor wopi: jistě že většina je pouze a jenom většina tudíž ne "my" jak říkáš, ale snažil jsem se aby to nebylo příliš škrobené a užil jsem jisté věci...nadsázka se jí říká...myslím :-))) jinak taky díky za názor...

Krel
22. 08. 2001
Dát tip
no je to tak...nemám co dodat

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru