Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Obyčejný večer. Fuj.

10. 03. 2009
14
24
2978

"prosimvás" neberte to příliš vážně. a nebo ano. ale to potom raději nemyslete.

„Jungova Odpověď na Jóba bude ironií sama o sobě,“ říkám si a polykám nepříjemnou pachuť olova. Jako obvykle. Už jsem si na něj zvykla, na čase není vůbec nic, volat po změně už nemá smysl, energie je třeba na jiné věci, například k takovým úkonům, jako vstát, nalít do upatlané skleničky přeslazenou limonádu s příchutí umělého vína a posadit se zpátky k hřejícímu radiátoru. Do uší mě píchá Four seasons od Vivaldiho. Zvracet se mi chce čím dál více, představuji si plíseň uvnitř sebe. Je jistě bílá a chlupatá. A pokrývá skoro vše, rozlézá se jako pach, jako nepříjemný pocit, celým mým tělem. Vím, že je to pravda. Ono se dá štěkat jenom chvíli, pak člověku dojdou síly. Nebo si to alespoň namlouvá.

     Duchanepřítomně se snažím zaplašit ostudné myšlenky dneška a cpu si do hlavy vše možné. Kolik hloupostí se mi v ní za den zrodí… stačí potkat pár lidí, stačí pár nerozumných okamžiků a všechno je jinak, než si člověk maloval. Vůbec bývá docela obtížné udržet na uzdě vlastní fantazii a jen tak vegetovat. Zakázat si sladkosti, myšlenky, pohledy… Jestli se dá něco nazvat drastickou dietou, pak tento způsob přežívání. Smysl to nějaký nejspíš i má. Otázka je jaký. Ale. Naučila jsem se neptat. Takže ta otázka je vlastně zbytečná. Možná je to příliš velký luxus.. oškubat svět do šedých krychlí a pravidelných patvarů, nepřemýšlet, jednat mechanicky.

     Nejspíš si vždycky budeme moci dovolit nějaký druh luxusu. Lidé potřebují luxus. Jsou na něm bytostně závislí. Bez něj ztrácejí výjimečnost. Šeď ubíjí nepředstavitelným způsobem. Toto nás naučili jako básničku; jak cvičené opičky teď pojídáme papíry učiva a pokoušíme se rozbít hlavou zeď, kterou nám někdo velice důmyslně postavil. Jeden jako druhý, ale pšššt! Nikdo se nesmí dozvědět, že ostatní jsou na tom podobně. Velký bratr nás vidí uvnitř nás samých. Jak jsme si ho pěkně zbudovali v doměmí, že tudy vede cesta (dá-li se použít tak vznešené přísloví, udusit se klišé), že to vlastně bude dobré. A každý den je jako nové struhadlo, o které je šance se co nejvíce odedřít.

     Mít o čem mlčet, je město plné ticha.


24 názorů

Mě se to moc líbí. Jednoho to skoro až nutí se zamyslet..třeba sám nad sebou. Já vím, že to co říkám nezní dost přesvědčivě, protože to jsou slova 13ti leté pubertální migrénistky, ale mě to opravdu chytilo za srdce. Tip

Ostrich
12. 02. 2011
Dát tip
Jungova odpověď na Joba... když se vezme dnešním způsobem, je velice povzbudivá... Job jako svědectví růstu archetypů Znáš tohle? http://www.rozhlas.cz/radionaprani/archiv/_audio/00641043.mp3 A lidé potřebují kladné emoce, je to cosi jako palivo pro mozek. Jsme evolučně nastaveni na určitou úroveň vnějších podnětů. Když neexistují podněty zvnějšku, jsme si do určité míry schopni vyprodukovat podněty vlastní... to ale záleží na bohatosti mysli, na míře napojení člověka na vnějšek, neboli kolik memovírů je závislých na vnější rezonanci a kolik jede především zevnitř... Dobrá úvaha, to by mne zajímalo, co budeš psát dál tímhle směrem...

Lakrov
24. 09. 2010
Dát tip
Připadá mi to takové 'dosebezahleděné', ale to je možná tím, že čtu ve spěchu. Vrátím se. Děkuji za avízo.

Milly
23. 09. 2010
Dát tip
Zajímavý...- takový obrázky....... -t- avi

můžu za to, že sem to měla v počítači uložený pod tímto názvem? :-P já to tam tak neuložila.. taky bych to napsala buď česky nebo italsky.. ;-)

Max Hutar
16. 06. 2010
Dát tip
Básně ti jdou líp... prošel jsem ti všechno a k čemu nenapsal kritiku, k tomu hodil tip. A "Four Seasons" je buranství, sorry.

anthill
25. 01. 2010
Dát tip
Ahoj, paradni text a tak rada bych ziskala na Tebe kontakt-chci Ti neco poslat.

Halcyon
18. 08. 2009
Dát tip
To je jasný ! Jára Cimrman, možná pod nějakým ze svých pseudonymů :-) Byl to z mé strany trochu snobizmus, ale dílo má buď originální název nebo překlad do jazyka, jímž je psán text, ve kterém je zmíněno, takže ta angličtina tam vypadá na mě nějak moc módně, i když je to pod tím názvem na cédéčkách (která už ten Cimrman vyrobit nestih :-)

Halcyon: a kdo tedy složil Čtvero ročních období? :-)

Halcyon: a kdo tedy složil Čtvero ročních období? :-)

Halcyon
17. 08. 2009
Dát tip
Four seasons složil možná DJ Valda, Vivaldi složil Quattro stagioni... Ale jinak v té své hlavě krtkuješ náramně, určitě zvládneš rozpitvat i věci neobyčejné :-)

domin.go: díky. no, nevím, jestli jsem příliš líná, ale možná si to "dílo" ani nezaslouží, abych nad ním tak hluboce uvažovala... :-?

domin.go
03. 07. 2009
Dát tip
Klišé je nesklonné. Jinak mi tam výrazně chybí nějaký prvotní impulz tvého asketismu. Bez toho to není úvaha, ale jenom taková neškodná básnička.

thatguy: víš, nevěděla jsem, kam jinam to zařadit.. to celé je jeden velký otazník.. no, nikdy před tím jsem ho neslyšela, takže asi bude můj.. :-)

ThatGuy
11. 06. 2009
Dát tip
jak to může být úvaha, když tam není jediný otazník?! Něco mi přišlo zbytečné, ale jinak je to celkem fajn. Tipa zasloužíš... Mít o čem mlčet, je město plné ticha. - to je tvůj citát?

Lightdancer
08. 04. 2009
Dát tip
hezký...smutně hezký***

aaa
30. 03. 2009
Dát tip
+1

Nu, co bych k tomu napsal... Je těžké dát moje emoce do slov, ale nereagovat nijak by bylo ještě těžší. Celé je to velká zvrácenost o to zvrácenější, o co je líp napsaná. A napsané je to moc pěkně, to se musí nechat. To, kvůli čemu bych rád při čtení křičel je ale spíš v pohrávání si s tímto druhem rezignace jako s líbivou myšlenkou, kterou si jen tak z rozmaru vzala proto, abys ji mohla za chvíli zase zahodit. Nejsi to ty, možná se ti to svým způsobem takto líbí, ale nejsi:) Působí to na mě jako nový parfém s vůní zatuchliny. A ta vůně se k tobě přece nehodí;) Ehm.. Asi to taky není zrovna srozumitelné, ale což..:))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru