Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Red Herring

Výběr: a2a2a
15. 03. 2009
37
92
4302
Autor
Vaud

Red Herring Vegetarian Café, 4 Studley Terrace Fenham Newcastle

Nigel Wild dělá čest svému příjmení. Nejen pro svou divokou povahu patří k nejznámějším politickým aktivistům Velké Británie. Bydlí (nebo v době, kdy jsem ho znal, bydlel) v newcastlské čtvrti Fenham ve squatu se svou ženou Louise. Polorozpadlý dům spolu s ním obýval ještě houf prapodivných lidiček oblečených po vzoru ruského vojevůdce Čapájeva a kulhavý chilský profesor moderního umění se svou jednookou přítelkyní. A jedny prázdniny i já.

 

 

 

Čapájevovci nosili rudé špičaté čepice a pohybovali se po domě jako skřítci. Trochu nevraživě si prohlíželi můj oblek, kravatu a fonendoskop. Zřejmě taky vytušili, že nemám příliš kladný vztah k myšlence spojováni proletářů, pokud se akce neúčastní i proletářky. Na Čapájevovce šlo ráno narazit ve squatové pekárně nebo navečer v obýváku v prvním patře, kde tiskli na staré tiskařské mašině burcující letáky proti imperialismu. Za Nigelem chodila každý týden tlustá afektovaná intelektuálka a psala o něm knihu. Zaujal jí v novinách, kde byl vyfocen, jak se snaží platit daně pečivem ze své squatové pekárny. Nigela a celou komunitu jeho příznivců živila také anarchisticko-vegetariánská restaurace Red Herring o pár bloků dál.

 

 

 

 

Možná to tak nevypadá, ale byl jsem v Newcastle na stáži v jedné tamní  nemocnici na oddělení Accidents & Emergency. Nigelova manželka Louise je lékařka a nabídla mi, že u nich můžu bydlet. Byl jsem z postkomunistického východu, tak měla zřejmě pocit, že budu mít na hrudníku vytetovaného Lenina nebo aspoň Che Guevaru a zapadnu bez problémů do jejich komunity. Moc jsem nezapadl. Do doby, než jsem potkal britské anarchisty, jsem žil v naivní představě, ze Molotovův koktejl je nějaký pití s třešničkou a paraplíčkem. A už vůbec jsem netušil, že budu bydlet ve squatu.

 

 

 Čapájevovci se moc nedružili, zato profesor umění z Chile měl radost, že si může popovídat španělsky. Jednu sobotu mě vzal s sebou na vernisáž  moderního umění. Mám od té doby trochu zkreslenou představu o této disciplíně. Profesor vystavoval tapetu moře, na které byla napsána jména šesti hornických vesnic v okolí Newcastlu. A nic víc – tapeta a šest slov. K samotnému dílu pak pronesl  dvouhodinovou přednášku. Jeho kamarádka Orshi Drozdik  z USA představila svou „Kupu uhlí“.  Newcastle je hornické město a stejně její kupa sklidila bouřlivé ovace. Opět spojeno s přednáškou vzdávající hold autorce – jakoby sama vynalezla uhlí. Ale tak stará asi nebyla. To už jsem byl  na rozpacích, jestli nejsem v programu Skrytá kamera. Další dílo byli Oběšenci. Autorku expozice zaujal fakt, že při oběšení má muž erekci a tohoto faktu vtipně využila. V jedné výstavní hale viseli  čtyři natěšení oběšení a přítomný kustod je měl za úkol vždy rozhoupat. Tak jste mlčky se zaujatým výrazem prohlíželi ostatní vystavená díla a občas na poslední chvíli uskočili sádrovému pyji z cesty, protože kustod měnil trajektorie.  

 

 

Kromě zásahu falem je Newcastle nebezpečný i z jiných ohledů. Málokde jsem byl za měsíc 3x přepaden. Jednou jsem se připletl do hospodské rvačky, když jsem šel kolem. Pak ke mně do pokoje v noci oknem vlezl po střese pekárny družný spoluobčan s úmyslem vylepšit si rodinný rozpočet. Potřetí jsme byl přepaden na ulici spolu Nigelem dvěma obřími holohlavými rugbisty. Trochu za to může kolega Wild, který o dvě hlavy většímu chlapovi ukazoval Topolánkovu jedničku a pak mě ani nevaroval. Naštěstí jsem se dlouho nepral. Za rychlý zápas nevděčím dlouholetému studiu bojových umění, ale příliš krátkému studiu zavazování tkaniček. Stopadesátikilový pořízek na mě skákal zezadu zrovna ve chvíli,  kdy jsem se sehnul k rozvázané botě. Jen mě tiše přeplachtil a dopadl hodně nepohodlně na beton. A bylo po zápase. Druhý hrubián utrhl Nigelovi rukáv u košile a pak si šel odnést otřeseného kamaráda.

 

 

 

 

 

 

 

Některé společenské zábavy anarchistů mě pronásledují ve vzpomínkách dodnes. Třeba grilování na Nigelově zahrádce. No...aspoň Nigel tvrdil, že to byla jeho zahrádka a jen si zapomněl klíče. Část anarchistů ukradla v samoobsluze vozík, který sloužil jako gril, a zajistila jídlo. Druhá skupina vypáčila zámek na zahrádku a donesla pivo. Co se týče barbecue nevládne mezi anarchisty vůbec žádná anarchie. Vše je hezky zorganizováno. Jen v mých představách je grilováni opékáním masa na ohni. Vegetariáni to mají trochu jinak. Až k rozdělání ohně je postup stejný. Vegetariáni si ale místo masa opékali vege burgery.  Chvíli jsem podezříval anarchisty, že zapomněli vege burger schválně vytáhnout z obalu. Dobře upečený vege burger chutná asi jako špatně uškvařený občanský průkaz. 

 

 

 

 Vrcholem mého pobytu byl tenisový  turnaj zaměstnanců restaurace Red Herring a  jejich přátel. Zakopaný pes byl právě v tom přídomku „a jejich přátel“. A nejen zakopaný. Přivstal jsem si a šel se rozpinkat o zeď. Možná trochu zbytečně. Do čtyřhry jsme si měli losovat partnery ze skupiny „a přátelé“. Mé veselé švihání raketou a poskakování v poněkud nepatřičné Addidas soupravě ustalo ve chvíli, když jsem si vylosoval bezdomovce, co sedával ve Fenhamu před sámoškou. Nemám nic proti homelesákům. Vždyť i mezi nimi se  může skrývat sportovní talent. Ale neskrýval. Tenhle chtěl navíc hrát bez bot a s vlčákem... Vlčák chápal tenisová pravidla chvílemi lépe, než jeho pán. Na síti byl naprosto famózní. Rovněž kolega bezdomovec byl v okolí sítě posilou a to hlavně proto, že si sundal boty a soupeře tak držel v šachu u zadní čáry. Přesto jsme první zápas nebo dva prohráli. Pak se štěstí obrátilo a bezdomovec zakopl o psa a narazil si kostrč. 

 

 Chyběl mi partner. Zamítl jsem možnost, že turnaj dohraju se psem. Když jsem se smiřoval s tím, že budu diskvalifikován, tak se ke mně přišoural dědeček v tvídovém saku s nášivkama na loktech. Prý bude hrát se mnou. Chvilku jsem se marně snažil přemluvit psa. Nakonec se ukázalo, že je to tenista v důchodu. Vyhráli jsme zbývající zápasy, ačkoli se stařík skoro nepohnul z místa. Teď se mezi mými sportovními úspěchy vyjímá hezky druhé místo v turnaji britských anarchistů s týmem ve složení:  lékař, bezdomovec, vlčák a důchodce. Většinu podobných zážitků za střízliva nezažijete. A pokud ano, pak jen ve Fenhamu.

 

 

 

 

 


92 názorů

Vaud
04. 11. 2009
Dát tip
jak na me skocil ten obrovskej holohlavej chlap a proplachtil vzduchem nade mnou, tak jsem si to moc nemyslel :-) ale je se vzdycky nachomytnu :-)

to vážně není fér... kde se člověk připlete k takovým bezva událostem?

Vaud
24. 04. 2009
Dát tip
já nejdřív vydám fejetony, ale paměti to by byl naprosto šílenej román mým zážitkům nikdo nikdy neuvěří...

Augustus
24. 04. 2009
Dát tip
Báječně jsem se u čtení pobavil. Již jsi uvažoval o tom, že bys sepsal paměti? Nemohu nedat TIP!

Markel
20. 04. 2009
Dát tip
:-))) - T

Milly
17. 04. 2009
Dát tip
Áha.. Přemejšlela jsem jenom, z čeho mohly ty burgery být.. Ale jo, naznačujete... :-)) .....trochu... .-)

Vaud
17. 04. 2009
Dát tip
tofu mam celkem rad :-) ale zase vsude bych ho necpal :-) jinak my nesmime ani naznacovat?

Milly
17. 04. 2009
Dát tip
Mno, co ti říká takový tofu?? .-) Já spíš myslela takovej ten efekt, kdy něco naznačíš, že se mohlo stát a vzápětí oznámíš, že se stal opak....- nevim, jak sae tomu říká.. :-)

Vaud
17. 04. 2009
Dát tip
vege burgery nejsou nijak zvlast dobry - pokud nemas rada plastovy veci :-) ono to snad ani nejakou velkou pointu nema, protoze je to gulas z prihod

Milly
17. 04. 2009
Dát tip
Věru pěkné, železný muži.. .-) (jen možná až moc předvídatelný některý části- kdo ví, jak píšeš Ty, potažmo fejetonisti typu Křesťana a tak, tak často neni překvapenej pointou... .-) Např. že se v bezdomovci může skrývat sportovní talent, ale neskrýval se a tak..) (ty vege burgery bych ráda ochutnala..)

Vaud
14. 04. 2009
Dát tip
nic jineho jsem si ani nepral :-)

Desirée
14. 04. 2009
Dát tip
Děkuji, hned je na světě veseleji! *D.

Vaud
03. 04. 2009
Dát tip
Anicko :-)) znas me ironic man

gemina
02. 04. 2009
Dát tip
hahaha vtipné jako vždy, trochu až moc ironie, ale líbí se mi to i tak:o)

Vaud
31. 03. 2009
Dát tip
:-)) to mam radost

jH
31. 03. 2009
Dát tip
chechtal sem se *

Vaud
28. 03. 2009
Dát tip
Jirko, byl to zážitek, který ve mě dlouho dřímal. Jamoyce - máš pravdu - obrat Topolánkova jednička je poměrně mladý - přemýšlel jsem o tom, že ho použiju v jiném fejetonu, protože mě někdo prosil, abych vystoupil na kongrese jako "prostředník". :-))

jamoyce
28. 03. 2009
Dát tip
Pěkný čtení. Je to něco mezi fejetonem a povídkou, ale dobře jsem se pobavil. Jen mě trkla ta Topolánkova jednička - jsem teď na pochybách, jestli se to odehrálo jen rok až dva zpátky, kdy už tenhle termín byl zažitý, nebo jsi (a to si spíš myslím) k popisu tehdejší situace využil spojení, které vzniklo až později. Každopádně to není nic proti ničemu, jen mě to zaujalo.

a2a2a
28. 03. 2009
Dát tip
Michale, nevím, zda je tu kolonka ...reportáž..., je to výtečně napsané, opravdu.

řádek
25. 03. 2009
Dát tip
eh, z tvý vyčerpanosti strach nemám :) Jakože se karel menuju ;)

Vaud
25. 03. 2009
Dát tip
:-)) jenom jestli uz nejsem nametove vycerpany ale oni si me ty zazitky zas potkaj :-))

řádek
25. 03. 2009
Dát tip
ty příběhy ti závidim, tu možnost čerpat kde se zamane (ne natolik, aby mě to pohlo k činu za takovými příběhy odejít, pravda, ale stejně závidim :)

řádek
25. 03. 2009
Dát tip
ty příběhy ti závidim, tu možnost čerpat kde se zamane (ne natolik, aby mě to pohlo k činu za takovými příběhy odejít, pravda, ale stejně závidim :)

Vaud
24. 03. 2009
Dát tip
:-)) a ted to vypada, ze zase zacnou dalsi silene zazitky

macecha
24. 03. 2009
Dát tip
parádní čtení, jen tiše závidím, že jsi to vše mohl zažít.....***

Vaud
19. 03. 2009
Dát tip
tak to Tě beru za slovo - nemám nic proti zelenině :-))

palino8
19. 03. 2009
Dát tip
na jeden Ťa pozvem... potom budeš inak rozprávať... (tamtie možno ale naozaj dobré neboli)

Vaud
19. 03. 2009
Dát tip
hej, to jsem moc rad!

Wronski
19. 03. 2009
Dát tip
musím se opravdu smát, fakt tohle prostě dokážeš, rozesmát lidi :o)*

Vaud
19. 03. 2009
Dát tip
skvostny vegeburger :-)) to je oxymoron, ne? diky palino

palino8
19. 03. 2009
Dát tip
až na ten vegeburger (v skutočnosti sú skvostné) je to geniálne :)

Vaud
18. 03. 2009
Dát tip
heeee, ceka me zkouska z ucetnictvi :-)), tak na tom budu stejne

Vaud
18. 03. 2009
Dát tip
vyhral jsem i nekolik turnaju v nohejbale a v karate, ale tenisu jsem a zustanu komikem :-)) ale mrzi me, ze jsem nanapsal nic o nohejbale

podezdívka
18. 03. 2009
Dát tip
Zase vynikající, hlavně tenisový závěr :-) Škoda, že nejsi "papírový" spisovatel, tvoje knihy by se dobře prodávaly..... *

Vaud
18. 03. 2009
Dát tip
MD - tvar falu na pravou miru? Jsi :-)) synacku - diky Diano - ja jsem to tam nepsal, ale na staz jsem se dostal pres jednoho cloveka, co ma tovarnu na boty a Louise je dcera jednoho bohateho zubare a nejdriv jsem byl asi 3 dny u nich v krasnem prostredi, tak jsem mel taky zkreslenou predstavu, do ceho jdu v Newcastle :-))

Diana
18. 03. 2009
Dát tip
SUPER! FANTASTICKÝ! Dlouho jsem něco tak vtipného nečetla! ********* Tak takovou Anglii neznám. Mám přátele v Milfordu (Godalming), kde jsem opakovaně trávila ty nejpříjemnější dovolené v idylickém sousedství, typickém pro díla Hosewooda a Agaty Christie. Vida, co lze v GB také zažít!

synáček
17. 03. 2009
Dát tip
*

Tedy ne že by to byla jediná věc, která mě zaujala :) to ne.. Ale nedalo mi to neuvést tvar falu na pravou míru.. Jsem zvrhlá. :)

Vaud
17. 03. 2009
Dát tip
a už jsi mírně podezřelá :-)) (zvrhlá intelektuálka)

falem. :)

Vaud
17. 03. 2009
Dát tip
ja jsem si koupil skvely tenisky asi pred pul rokem, co maji na zavazovani jen jednu tkanicku (takovej zvlastni system) a nejradsi bych je nesundal z nohy ;-))

Vaud
16. 03. 2009
Dát tip
:-)) vzpomněl jsem si díky Tobě na jeden zážitek z Polska :-), který možná literárně zpracuju

diderotka
16. 03. 2009
Dát tip
Ju, Vaude, já se tu mořím se zážitkama z českého vlaku, a myslím si hohoho, a ty mě pak odrovnáš takovýmhle Fenhamem... Mám já to zapotřebí? :-) Nu, asi budu muset jezdit v noci, a o nějakou zábavu se postarat vlakovým barbecue nebo tenisovým turnajem... Jako vždy za úsměv .-) *

Vaud
16. 03. 2009
Dát tip
I.Sáčku - díky!!

Hezké. Jemný příběh s hezkým překvapením. Tip.

Vaud
16. 03. 2009
Dát tip
léta se mi posmívali, že si neumím zavázat tkaničku a pak mi to zachránilo chrup :-))

Janina6
16. 03. 2009
Dát tip
Strhující čtení!* Mimo jiné jsem si z něho vzala poučení, jak je důležité v pravý čas si zavazovat tkaničku :-)

Vaud
16. 03. 2009
Dát tip
vazne o tom chvilkama uvazuju, tak mi to ani neprislo divny pisu pro radost a pro kontakt s lidma ale jestli svyma radoby veselyma historkama skodim "skutecne literature" ... od smazani me drzi mimo jine nektere vesele nebo osobni komentare ostatnich

Vaud
16. 03. 2009
Dát tip
nerozumim, v cem je problem? uz me dneska dalsi servery pozadaly o pretisknuti ... asi se jim to nezda tak spatny od ty doby, co jsem napsal dva uvodniky, tak celim takovy celkem zavistivy kampani ze stran ostatnich min ctenejch v posledni dobe vazne uvazuju, ze sem prestanu psat nebo si dam pauzu (aby zdejsi ctenari mohli klikat na ty lepsi autory)

Vaud
16. 03. 2009
Dát tip
Sid, ja jsem dobrodruh vsedniho zivota :-))

sidonia
16. 03. 2009
Dát tip
skvělý jako vždy člověku se až nechce věřit, co všechno je možné zažít:))

Vaud
16. 03. 2009
Dát tip
az za mnou prijde globalni krize, stanu se modernim umelcem :-)

Vaud
16. 03. 2009
Dát tip
je nevim jestli nejhorsi... jen jsem nejspis zavidel, ze ja musim makat a nekdo dva mesice vystavuje kupu uhli a je slavnej :-))

Vaud
16. 03. 2009
Dát tip
ja jsem si poridil skladaci didgeridoo (Kveton mi zase napise, ze jsem mel radsi foukat do skolniho penalu) koncertni (netusil jsem, ze neco takoveho existuje) stoji kolem 1500 euro - na ruseni nocniho klidu mi staci ta moje pro zacatecniky :-))

Vaud
16. 03. 2009
Dát tip
uz jsem nasel i Orshi Drozdik :-))

Delahaye
16. 03. 2009
Dát tip
... Nigel, who had withheld £182, offered to pay with 182 bread buns, but these were rejected. "It is the military-industrial machine which we are resisting. We must trust our conscience in believing in a juster world", says Nigel Wild ... jo jo .. vězeň svědomí .. :-))) taky bych mohl zkusit platit disketama, pár jich mám ... :-)

Vaud
16. 03. 2009
Dát tip
http://www.conscienceonline.org.uk/Pages/wtr.html Nigel Wild

Vaud
16. 03. 2009
Dát tip
Delahaye dikes! dlouho jsem nevedel, jak to napsat - bylo tam takove uzasne panoptikum postavicek, ze by to vydalo na vic textu ;-))

Delahaye
16. 03. 2009
Dát tip
"Dobře upečený vege burger chutná asi jako špatně uškvařený občanský průkaz. " nádherně bizarní :-) velmi dobré, Vaud opět v nejlepší formě :-) T.

Vaud
16. 03. 2009
Dát tip
jestli mas Parkinsona, tak Ti to na tu kytaru musi hrat samo :-))

Jo. A ty mé vzpomínky se budou jmenovat "Nad hrobem neznámého rockera aneb rozhovory Alzheimera s Parkinsonem".

Vaud
16. 03. 2009
Dát tip
:-)) profik nic nezazije a napise o tom knihu lenoch jsem :-)) ted sice pracuju a delam u toho skolu, ale lenosim u toho :-)) ja myslim, ze Tve vzpominky rockove hvezdy by sly na dracku

Prdlajs! Lenoch jsi! Já, bez témat a bez talentu, si musím všechno vymyslet. Tobě stačí sednout a napsat. (A máš to!)

Vaud
16. 03. 2009
Dát tip
guy diky za cteni Kvetoni - tam se tem velkejm tlustejm holohlavejm, co se porad perou, rika Jordies :-) Kdyz jsem ted premyslel, jaky to tam bylo neuveritelny - tenhle samotny vylet je tak inspiraci na knihu :-), ale jsem zrejme autor mrhajici namety

Jako vzorek - vynikající! Doufám, že takto povzbuzen, začneš psát paměti. (Neměl bys to odkládat, dokud si ještě něco pamatuješ.) Tvé humorné zážitky z cest, budou určitě pro mnohé poučením. Nakonec, já už teď přestávám hořekovat, že jsem v životě nevytáhnul paty z rodného Náhorního Vepříkova. Newcastleští skíni si na mě určitě brousí zuby, tak jim to přece nebudu usnadňovat. Pche! Ale rád si přečtu, jak se to stalo někomu jinému, tak se přimlouvám za pokračování.

guy
16. 03. 2009
Dát tip
bezva!

Vaud
16. 03. 2009
Dát tip
rajo díkes :-)) Lauro - koupil jsem si v sobotu didgeridoo, tak to mám u sousedů taky nahnutý. Neumím na to moc hrát, tak to zní jakože chovám slona trpícího nadměrnou plynatostí :-))

raja
16. 03. 2009
Dát tip
tož špica, co jiného*:D

jo,ale v práci se moc nenajím..-tedy ne,že by nebylo co,ale co do kvality..když je maso ve všem,jím housky nebo něco,co si schovám z minulého dne..-jinak mám spíš problémy snadváhou..doma to doženu

Vaud
15. 03. 2009
Dát tip
tak v kuchyni :-)) to Tě ani nemusí nikdo zvát, tam jsi u zdroje :-))

..no jo..to chápu..mě naštěstí nikdo na steak nezve.... a v práci mě berou jako svého ústavního šílence(pracuju v kuchyni v ústavu ,pro zrakově postižené...ale jiná postižení se taky berou..)

Vaud
15. 03. 2009
Dát tip
Jardo díky moc!! Ani jsem tam nepsal dobrodružnou cestu stopem do Anglie :-)) nevím,neznám - já jsem měsíc nejedl maso a pak mě pozvali na steak ze špitálu a domácí mě skoro vyhodili na ulici :-))

..no..přemýšlím,jestli se mám přiznat k zločinu,že jsem taky ten "vegetarián"...-ale vege burger jsem nikdy neviděla a po přečtení tvého dílka ani poznat nechi.......jinak moc legrace!!-D

Oldjerry
15. 03. 2009
Dát tip
Díky, Vaude, z toho řve život , humor i fantazie. Kur - ňa ! Jar - da....

Vaud
15. 03. 2009
Dát tip
ještě mám titul z tenisu v kategorii ženy - viz mé dílko Turnajový zvrhlík :-)

hanaot
15. 03. 2009
Dát tip
Zní to všechno tak nepravděpodobně, že se to snad i stalo :-))))))

Pound
15. 03. 2009
Dát tip
:)

Vaud
15. 03. 2009
Dát tip
rajo - už jsem doplnil diakritiku a zvětšil to :-) Pohádko :-)) ano, to je on - zážitek skoro nesdělitelný

raja
15. 03. 2009
Dát tip
nehraju s Tebou, dokud nezvětšíš pícmenka!:)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru