Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Cesty.

18. 03. 2009
18
49
3799
Autor
tsuki




Jela jsem vlakem
všechny ty kůlničky
naskládaný cestou hala bala
potažený železným prachem
mě nutily nic neříkat.
Ani nebylo co.
A ten prach skřípe mezi zuby.



Jela jsem vlakem
pán naproti
počmáraný sedadla
prázdný obličeje a roztahaná krajina
měl asi náročnej večer.
A nenutil mě cokoliv říkat.
I když jsem to měla na jazyku.





Životy podél trati
mezi osmrkanýma stěnama
domy utopený kalužema.
Plný věcí, co se nehodí
lidí, co nehledají cesty.
Nemluví, ale vědí.







49 názorů

tsuki
14. 10. 2009
Dát tip
Já vím, že to není správný gramatický tvar, ale někdy autor (nejen já) použije nespisovnou mluvu záměrně, k přesnějšímu a povšechně výstižnějšímu vykreslení situace/atmosféry. Nejsem si bohužel jistá, zda by citlivosti napomohla spisovná mluva. Leckdo mluví spisovně a je to zlý hajzlík:-)

remik
03. 06. 2009
Dát tip
no nechci se rvat do vasniveho rozhovoru - trojuhelniku. tsuki. toscana a animaemundi. ale neda mi to jen cist bez reakce. nepodcenoval bych kritiku tim ze je nekdo na pismaku dve minuty. dobry kritik se myslim nepozna tim kdy se zaregistroval na net. a jestli napise zapornou kritiku nemusi byt z osobnich duvodu k autorovi. jinak nezastavam ani nazor animea. casto pisu o tom samem protoze si myslim ze to dokazu popsat lip. ze jsem neco vynechal. i kdyz je to stejne hrozny jako prvni. ale pisu pro sebe a tady se zkousim zlepsovat. jnak k dilku zase obraty kaluze a domy. roztahana krajina - libi. ale nektera tva dilka me oslovila vic.

guy
21. 04. 2009
Dát tip
jo *

tsuki
12. 04. 2009
Dát tip
trilo, to bude individuální. někdo řeší cizí bordel, a ač má před prahem zameteno, za jeho dveřma to čpí všelijakou nelibou nevůní, a někdo má vycíděnou duši a je mu šumák, v jakým drápelí se poflakujou ostatní....a tak různě.)

Bíša
23. 03. 2009
Dát tip
:+)

Toscana
23. 03. 2009
Dát tip
A inženýrů tříbarevnejch taky fůra kam oko padne, že? :o))))

Toscana
21. 03. 2009
Dát tip
A on se snad na Písmáku vyskytuje nějaký novodobý FX???

Toscana
19. 03. 2009
Dát tip
No hurá, konečně nějaký konsens...

Toscana
19. 03. 2009
Dát tip
Víš co??? Já se s tebou hádat nebudu - mysli si co libo... Naše názory se neshodují a nemáme ani šanci, aby to bylo jinak - tak proč se trápit, ne???

Toscana
19. 03. 2009
Dát tip
PS: Tohle tvoje usilovné dehonestování zrovna téhle věci mi spíš připadá jako zástupné - že to není jen o tom dílku, ale jako by sis těmi příkrými slovy řešil něco osobního (a může to opravdu být jen můj dojem).

Toscana
19. 03. 2009
Dát tip
Protože mám-li si kritiku brát k srdci, musím mít srovnání, že ten, kdo mi strhal napsané na padrť, se blýskl čímsi lepším, pak jeho kritiku uznám a příště se snažím o lepší věc. Ne-li, je to jako plácání prknem o vodu - prostě někomu jen nesedlo to, co jsem napsala, nebo nepochopil nebo nerozuměl náladě, kterou jsem ve chvíli psaní měla, protože ten dotyčný vnímá svět jinak. Taky mi na Písmákovi fůra věcí nesedla z mnoha důvodů (např. obrat "brum, o čem se zdá medvědům" mi přivodil záchvat smíchu), a přesto autorka tomu podobných veršíků měla i pár výběrů a tipů moře. No, prostě si našla svou skupinu čtenářů, a je to tak dobře. Jak říká jedno české přísloví "Jeden vdolky, jiný holky". Nicméně pokud někoho mám opravdu brát vážně, pak si od něj musím něco kvalitního přečíst, abych mu jeho slova vůbec mohla věřit. Stačí?

Toscana
19. 03. 2009
Dát tip
A_tzo - no, mám dojem, že lidi, co zkoušejí koketovat s poezií, máloky civí na podobné hovadiny, jako jsou nablblé TV seriály, protože to člověku bere mozek, který je na psaní potřeba nejvíc. Ostatně - jiná díla téhle autorky vypovídají hodně o tom, že je duchem jinde než u mýdlových oper, a pokud tohle nebylo vysloveně na jedničku, brala bych to spíš tak, že ne všechno, oč se pokoušíme, se vždycky dokonale povede.

Toscana
19. 03. 2009
Dát tip
#posledny - no dobře, ale proč potom na tu kritiku používá přezdívku starou naprosto stejně, jako je tohle dílko? Nemůžu si pomoct, ale to mi prostě zavání levotou. Jestli je tak naplněný ochotou pomáhat novým, proč potřebuje takovéhle kličky a tanečky vůbec dělat? To mi teda vysvětli a neříkej psst - protože to to pak zavání ještě víc...

A_tzo
19. 03. 2009
Dát tip
Dost hrozný. Nejhorší momenty v druhý a třetí sloce, kdy se snažíš něco říct a lezou z tebe fráze jak z růžový zahrady.

Toscana
19. 03. 2009
Dát tip
AnimaeMundi: Na Písmáku od 18.03.2009 19:56:36 Poslední přihlášení 18.03.2009 19:57:05 Členství v klubech Autor není v žádném klubu. Autor zatím nepublikoval žádnou sbírku. Autor zatím nepublikoval žádné dílo. ----- ale kritizovat mu jde jak na běžícím pásu. To mě vážně fascinuje, takováhle bohorovnost...

Toscana
19. 03. 2009
Dát tip
AnimaeMundi - teda tvoje problémy bych fakt děsně ráda měla... Si na Písmáku moc neužiješ, pokud na všechno koukáš takhle kalným vokem. A jestli ne a je to jen nějaká osobní zaujatost proti tsuki, tak mi tě je líto ještě víc, protože hojení si vlastní umrněnosti na druhých, to je opravdu jen k pláči.

tsuki
19. 03. 2009
Dát tip
Ferry: děkuju za milá slova, jsem ráda, že alespoň pár lidí v tom našlo to, co jsem se snažila přetlumočit .)

Ferry
19. 03. 2009
Dát tip
Rozčílily mě natolik ty děsný kydy "Animae" ("jen informace" ap. "agnostické" pokusy), že přes svou příslovečnou plachost spěchám složit poklonu tvému talentu. Máš talent na poezii ! Básnička má kromě jiného i vypovídací hodnotu v takové míře, že by i mimozemšťan v ní nalezl vše, co by potřeboval vědět o lidstvu... t *

oleandr
18. 03. 2009
Dát tip
hmm...

tsuki
18. 03. 2009
Dát tip
AnimaeMundi: víš co, tak neklikej na každou druhou ale jen na každou první ;) Ing_Kareš: chlupy do básně nepatří, to máte pravdu, pane inženýre.

Toscana
18. 03. 2009
Dát tip
Líbí - to je to hábedrní nejen kolem tratí, ale i v nás samotných... *t

Ač jsem v celku namyšlený. To pro množství mých rozličných titulů. Tak si nemyslím, že vím. Ale budiž.

tsuki
18. 03. 2009
Dát tip
Moorgaan ď! AnimaeMundi: tvůj názor akceptuju, ale nesouhlasím. Každej člověk každou jednotlivou báseň / obraz / whatever chápe individuálně, samozřejmě ne každýmu se to bude líbit. Koneckonců nikdy se nezavděčíš všem. Proto s tvou kritikou nemám problém (ač pravda, od uživatele, který si založil profil před 5 minutami a dle zatím zveřejněných kritik skutečně jen ke kritizování, vyznívá jakákoli kritika poněkud zvláštně). Moje básničky, když už si je tak troufnu nazvat, jsou hlavně pocitový. Nesděluju žádný světoborný pravdy a ultimátní hesla, nesnažím se vytvořit převratné dílo, co strčí velikány poezie do kapsy a ani se zvlášť nesnažím rýmovat, protože vím, že by to výsledné věci bylo spíš na škodu, neb to neovládám tak, jak bych si přála. Vykresluju svoje pocity při tý který situaci a to tě buď osloví nebo ne, těžko hledat stav mezi. No a tebe to neoslovilo:-) Každopádně děkuji za názor a těším se, až si budu moct přečíst a následně zhodnotit také něco od tebe. a ty, milý Csc., bráno dle procentuální většiny obyvatelstva máš pravdu. Věřme ale v pozitivní budoucnost, kde to skutečně bude tak, že vědí;)

já bych si myslel spíš: nehledají cesty. Nemluví, ale nevědí.

moorgaan
18. 03. 2009
Dát tip
/**

tsuki
18. 03. 2009
Dát tip
díky, příště budu míň ukecaná....ale chtěla jsem tam gradaci, takže ty 2 předchozí tam maj svůj účel.)

raja
18. 03. 2009
Dát tip
*

poslední sloka stačí...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru