Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ponorka

24. 03. 2009
2
7
575
Autor
weitinger

Německo, barevný, český dabing, 1981

Režie: Wolfgang Petersen

 

Výtečný protiválečný film - klasika. Je s podivem, jak se s tématem vyrovnali Němci, klobouk dolů. Oproti obdobným hitům holywoodské výroby u tohoto díla nenaleznete ten známý americký patos o hrdinství chlapců mariňáků (ač kam vlezli, dostali na frak...), není ani obligátní zrádce a tajné služby, vyumělkovaný děj pro pobavení prosťáčka….

 

Děj je prostý. Posádka vrcholné německé válečné techniky ponorky číslo XX vyráží na svou další misi. Jejím úkolem je brázdit oceán a potápět protivníkovy kolony lodí plující na pomoc spojencům do válčící Evropy. Čili dlouhé dny čekání na akci v prostorách tak malých a těsných, smradlavých a špinavých, že i jindy nevítané breberky filcky jsou povyražením pro celou posádku, včetně důstojníků. Občas při střetu s nepřítelem jsou námořníci vystaveni obrovskému tlaku, co by kdyby… když kolem buší vodní bomby a je jen otázkou času, kdy zasáhnou, zrazu tak křehkou věc, jako je ponorka (v přístavu byla mnohem majestátnější). Tentokrát jsou kromě tlaku psychickému vystaveni i tlaku atmosférickému, neboť se několikrát ocitli v poněkud velkých hloubkách, až šrouby praskaly.

 

Tyhle situace natočil Petersen stylem, který používali tvůrci legendárních sovětských válečných filmů Ozerov, Klimov, Bondarčuk…pomalé až dokumentární popisy života prostých vojínů a důstojníků, bojové akce natočené velkoryse se všemi výdobytky té nejmodernější filmové a animační techniky, sečtení ztrát a škod a opět kolotoč všedního dne. Petersen drsnost největší války a postavu obyčejného smrtelníka spojil v jedno velké představení. Kdo by v podmínkách tak vzdálených idyle nehledal poezii, ten by se velmi spletl. Na straně jedné téměř nesnesitelné podmínky života posádky, na straně druhé obrázky domova a útlý hlas Marléne Dietrich v povzdálí.

 

Výběr hudby se autorům povedl. Zmíněný Modrý anděl a podobné dobové šlágry, spojené originální muzikou Klause Doldingera, to se autorům povedlo na výbornou. Velkou roli zde hrálo ticho a různorodé zvuky pod mořskou hladinou, které ve spojení s nastraženými uchy posádky vytvářely atmosféru, jakou u filmu dlouho nepamatuji.

 

Poznámka o protagonistech hrajících německé námořníky je jednoduchá. Nezmíním pouze známého Jürgena Prochnowa, výborné výkony předvedli i ti nejposlednější statisti. V tak malém prostoru si jistě užili své, únava a vyčerpání, strach a bolest, špína a kolomaz, ale byli naprosto přesvědčiví.

 

Závěr filmu vyzněl na první pohled krutě, válka je taková, není třeba si nic nalhávat a idealizovat. Němečtí tvůrci natočili dílo silně protiválečné, to dávali najevo po celou dobu trvání filmu (cca 200 min.) vkládáním jedinečných scén, například dilema velících důstojníků, zda vzít na palubu hořící a topící se námořníky protivníka nebo jiná scéna s šíleným Johanem…

 

A ještě malá poznámka na úplný závěr. Co Wolfgang Petersen pohledává v Americe, kde točí jeden propadák za druhým, zůstává záhadou.


7 názorů

weitinger
26. 03. 2009
Dát tip
Promiň, ale o tyhle historicko-technické záležitosti mi naprosto nešlo, nejsem ten nadšenec udělátek na mordování lidí používaných ve všech válkách světa. Pro zajímavost radši zkus článek dočíst do konce, pak si uděláš obrázek, kam touto malou úvahou mířím - totiž chválit povedený film.

weitinger
26. 03. 2009
Dát tip
Tak asi jsem byl na něho příliš přísný, uznávám, možná si ho spletl s jiným Němcem, Emmerich se myslím jmenuje. Ale trvám na tom, že tvorba v rodném Německku byla mnohem přínosnější, Holywood už zabil větší talenty.

Lord Denvil
25. 03. 2009
Dát tip
... a cislo ne XX, ale U-96 :-)

Lord Denvil
25. 03. 2009
Dát tip
No, koukam, ze autor vubec (ale opravdu vubec) nerozumi technicke strance tohoto filmu. = Posádka vrcholné německé válečné techniky ponorky číslo XX = Ponorka Typ VII nikdy nebyla vrcholnou. V podstate je to vyvoj ponorky Typ I, ktera se pouzivala jeste v dobe WWI. Ve filmu ukazana ponorka Typ VIIB, ktery se vyrabel od pocastu 30-ch let. =Jejím úkolem je brázdit oceán a potápět protivníkovy kolony lodí= konvoji. stredni konvoj mel 4 az 8 kolon. ...no i tak dal... promin, do konce jsem to nedocet... :-)

reka
24. 03. 2009
Dát tip
až na předposlední odstavec, v kterém se rozsype syntax, se mi tahle recenze líbí. Dala mi docela jasnou představu o filmu, aniž bych si musel klestit cestu skrz nesrozumitelné termíny a nevtipné vtípky. Fajn. Díval jsem se na imdb na Petersena, a zjistil jsem, že natočil Tróju. Ne že bych byl z toho filmu nějak unesenej, ale propadákem bych ho rozhodně nenazval.

reka
24. 03. 2009
Dát tip
až na předposlední odstavec, v kterém se rozsype syntax, se mi tahle recenze líbí. Dala mi docela jasnou představu o filmu, aniž bych si musel klestit cestu skrz nesrozumitelné termíny a nevtipné vtípky. Fajn. Díval jsem se na imdb na Petersena, a zjistil jsem, že natočil Tróju. Ne že bych byl z toho filmu nějak unesenej, ale propadákem bych ho rozhodně nenazval.

Na to, že film má 200 minut, jsem se toho teda moc nedozvěděl

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru