Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jako ryba

24. 03. 2009
2
1
659
Autor
Sagitta
V polotemné místnosti právě odbily poledne velké hodiny, stojící v rohu, P vstupuje do pokoje. Muž ne příliš vysoký, ale ani malý. S krátkými černými vlasy, s nevýrazným obličejem, s kruhy pod očima, oči dívající se spíše do zemi než zpříma do dálky.
"Dobrý den" pozdravil osobu v místnosti nacházející se.
"Dobrý den," odpověděla osoba, snad až s přehnaným optimismem v hlase a smějícími se tvářeni "posaďte a můžeme začít. Mám pustit nějakou hudbu?"
P jen zakroutí hlavou.
"Dobře jak si přejete. Vykládejte,co je nového? Cítíte se už líp.?"
"Nic. Nic není nového. Líp se necítím,začínám si zvykat."
"Přemýšlel jste o tom o čem jsme se bavili minule?"
"Jo, přemýšlel. Měl jsem nachystanou i odpověď, chtěl jsem vám říct spoustu věcí k tomu, říct všechno v čem jste neměl pravdu, ale …." P se odmlčel.
"Ale neřeknete." pokyvuje při tom hlavou "Mám snad hádat? Myslíte, že by to pro mě bylo strašně těžké, najít to, v čem vy se mnou nesouhlasíte? Nesetkáváme se dnes tady poprvé, nebylo pro mě nijak těžké to uhodnou, už vás přece trochu znám, a možná nejen trochu. Nebudu hádat. Jen bych vám měl zase zopakovat po několikáté to samé. Ale to také neudělám, protože vy víte, co by to bylo. Dokud nepřijmete několik zásadních faktů existence, nikdy se vaše pocity nezlepší. Právě proto jsem vám dal minule o tom přemýšlet, ale nechcete mi říct váš závěr. Takže první otázka zní proč mi to nechcete říci; druhá jaký váš závěr je."
P povzdechl, nadechl se znovu.
"Nemůžu vám to říct. Ne že bych nechtěl, ale nemůžu."
"Proč."
"Protože je všechno jinak."
"Jak jinak."
"Jinak než by se mohl zdát." P se znovu nadechl a začal pomalu, ale plynulým jasným hlasem povídat "Ráno, když jsem se chystal sem, prošel jsem kolem akvária. Víte mám malé akvárium, opravdu malé, takové kulové pouze na několik málo litrů vodu s několika rybami. Ty rybky vždy, kdy mě spatří začnou být strašně neklidné, plavou hbitě podél skla nahoru a dolů, těší se že dostanou nakrmit. Uvědomil jsem si, že jsem pro ně něco jako bůh, který určuje, kdy dostanou najíst, který když rozsvítí v pokoji nebo zhasne, jim určuje kdy půjdou spát, který rozhodne, kdy dostanou novou, čerstvou vodu do svého světa, který rozhodne, jak velký bude jejich životní prostor. Ty rybky mě uctívají, ty rybky čekají na mě, aby něco dostali a nebyly hladové.
Uvědomil jsem si, že jsem skoro jak ta ryba. Žiji také pouze nějakém prostoru, v kterém se pohybuji sem a pak zas tam. Že taktéž stále na něco čekám, že dělám věci, které dělat nechci, protože mě nebaví. Možná i ty ryby by nechtěli být tak v malém akvárku,možná i ty rybky by chtěli krmit pokaždé, když projdu kolem, možná čerstvou vodu by chtěli každý den, ale ony ví na koho mají být naštvané, před kým mají být uražené. Ony ví, kdo je jejich bůh. Ale já nevím, kdo je můj bůh. Rozumíte mi? Cítím se jako ryba, nemohu změnit prostředí a když ano byl bych na suchu. Co se stane s rybou na suchu? Chci vědět kdo, a proč za tím vším stojí? Rozhlížet se kolem sebe a čekat, že něco uvidím…to nemá smysl..... Rozumíte mi teď,proč vám to nemohu říct?"
Hodiny v rohu místnosti klapaly do ticha. Ani jeden se na sebe nedívaly.
Druhý se nadechl, podíval se na P a nejistým hlasem promluvil.
"Ty prášky berete?"
P, dívající se nepřítomným pohledem do stěny, pokývl.
"Dva denně?."
Opět pokývl.
"Odteď zkuste brát tři denně. Uvidíme, třeba tyhle myšlenky vás pak přejdou."

Hodiny v rohu, do ticha tikají.

1 názor

DaNdÝ
25. 03. 2009
Dát tip
Ach jo. Hlavně ze začátku jsem si všímal převážně formy textu a to je škoda! páč ta forma je na hovno a obsah mě od půlky začal dosti zajmat. A tak ta forma nejdřív. Zaprvé není úplně řečeno na začátku, kde se to odehrává, jako jdepo pár větách pochopit že u psychiatra, ale myslím že není dobrý nechat čtenáře tápat. Třeba že místo toho jaký má hrdina vlasy by mě zajmalo nějakej detail z tý ordinace nebo tak, co si pamatuju kancl psychiatra těch detailů tam bbejvá moře. Paak, gramatika, stylistika, taky halvně ze začátku jako by se autor rozjížděl. Za takový chyby, vynechaný čárky a špatně úvozovky, se tady dost cupuje a lidi to odrazuje. Za tím P by asi měla bejt tečka. A pak mi tam přišlo až zbytečně hodně opakování slov za sebou, asi třikrát je tam říct, pak zas několikrát po sobě "jinak" je to takový moc okatý. Nu ale pak přicházej klady v obsahu, páč tosplňuje takovou mojí koncepci trochu, že i jakoby úvaha se dá podat povídku a je to čtivější, tam je úvaha o životě a prostoru a tak obsažená jakoby vtom podobenství vo rybičkách atakhle včlenný do povídky to působí dost dobře. Zároveń ten pesimistickej konec je hezkej, jo zasloužilo by si to víc popisků, víc charakterizovat postavy, ale takhle to zas má takovou minimalistickou formu.. no a teda ale forma jako stylistická je toho největší ais problém a je to škdoa, páč by to stačilo si myslím párkrát po sobě přečíst. Ale i přes to dávám tip.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru