Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

po Protestu

25. 03. 2009
2
26
3387
Autor
akredit

Záleží Vám na osudu kultury v České republice? Ministerstvo kultury likviduje doma živé umění a přitom pořádá mezinárodní konferenci Fórum pro kreativní Evropu! Částku pro granty na kulturní aktivity letos snížilo o 35 %. Bezdůvodně a nepochopitelně, protože celkový rozpočet ministerstva kultury se snížil o necelých 6 %. Proto protestujeme ve středu 25. března od 18:00 před Českým muzeem hudby (Karmelitská 2, Praha 1), kde bude tou dobou probíhat slavnostní zahájení konference Fórum pro kreativní Evropu.

Milí přátelé, jimž na kultuře záleží...

byl jsem na protestní demonstraci, která měla zčásti happeningový průběh -> představení ministerská bota, kdy se házely přinesené boty na donesené panáky vlády <- ale také několik projevů, které se snažily vymezit smysl kulturních požadavků, které ve své lidové psychologii veřejnost vnímá převážně negativně. Podle mne se nepodařilo  ani na protestní demonstraci srozumitelně a jednoduše vyjádřit hlubší aspekty problému, ale tak už to na shromážděních bývá. Mnohem obsažnější informace lze nalézt zde -> http://www.itvar.cz/ 

Na pozorovatelem odkazovaných stránkách MKČR se nikdo nedozví jaké přesuny a proč byly učiněny v příslušných přihrádkách. Nikdo nevysvětlil, proč se grantům ubírá 35% (některým dokonce 55%) prostředků. Je logické, že se zúčastnění ptají, jaké k tomu vedly důvody, aby nyní v polovině března ministrstvo změnilo "strategii" a vyvedlo takovou finanční vylomeninu, když samo v globálním měřítku přišlo jen o necelých šest% rozpočtu.

Nikdo neříká, že má kdokoliv na něco nárok, (i když můj názor je v tomto ohledu extrémně jiný), jde o otázky smyslu konání vůči všem zainteresovaným na kultuře. Dotací MKČR by nebylo potřeba, stejně jako regulace nájmů v bytech, kdybychom se vedle tržních cen na údajně fungujícím trhu drželi také deregulace platů. Nemáme prostě tržní platy, proto si široká veřejnost kulturu raději odpustí. Na západě Evropy, kde tržní platy jsou je kultura přesto bohatě dotována, neboť má nejen výchovný smysl, ale i kriminálně preventivní, má také prokazatelně vliv na duševní zdraví populace.

pozorovatelem odkázané vysvětlení ministrestva bohužel lže a zkresluje i otázky, které byly položeny. Ministerstvo neplní dlouhodobě svoji koncepční prioritu (dosáhnout na 1% podílu na celém státním rozpočtu, což je evropský standard), nenamáhá se a veze se na svých utilitárních zájmech "domkářské kultury". V této kultuře mají největší cenu kulturní nemovitosti. Výkony lidí a péče o statky nehmotné povahy (např. jazyk) jsou pro byrokracii a politiky tak samozřejmé, až jsou neviditelné, podobně je tomu třeba v postoji k otázkám řešeným v antidiskriminačním zákoně. Nejen pravice, ale i levice se shodne na tom, že v krizi se má šetřit především na kultuře, školství, sociálních výdajích; a to proto, že tyto úspory jsou získány na nejslabších vrstvách společnosti, na hlupácích vyznávajících "nefinační hodnoty", kvůli nimž se nejsou s to dostatečně popasovat s tržním mechanismem.

 

Ano, máme v naší zemi spoustu lidí, kteří nedosahují na úroveň silového a finančního obratu tržního mechanismu. Jsou to proto druhořadí občané? Nemají na nic žádný nárok a nejsou schopni této zemi nic (rozuměj nefinančního) přinést?


26 názorů

Jehlička se akorát někde zašívá.

moorgaan
26. 03. 2009
Dát tip
každý protest je dobrý pro toho komu se něco nelíbí...proč ne?.. protestovat se má, ne mlčet a nadávat v koutě..důležité je to, že protestovat můžeme! ...že je to někdy k ničemu, to je fakt, ale dát najevo veřejně svůj názor, byť se může někomu zdát hloupý, je kus odvahy, vede k zamyšlení druhých, kteří třeba pro oči newvidí, upozorní ty, proti kterým se protestuje atd.. pokud má protest hlavu a patu, má relativně dost protestujicích, může to být cesta jak něco změnit..

Co je to Západ? Socialistická západní Evropa? Kolik peněz z veřejných rozpočtů jde na kulturu v USA? A kolik z kapes mecenášů, kteří si je můžou odepsat z daní? A jaké jsou poměry u nás?

řádek
26. 03. 2009
Dát tip
Ačkoli jsi to vlastně už napsal: "... toť jen důsledek současného stavu, kdy uměce neživí jeho produkce, ale různé granty, fondy, příspěvky atd. Výsledkem pak je hudlařina nejhrubšího zrna..." Umění mělo vždy své mecenáše, úlohu státu v historii zastávala církev. To, co se uživí vlastní produkcí (mnoho institucí se vlastní produkcí živí, to by ses divil, bez návštěvnoti by neexistovala soukromá divadla, pro které je výtěžek ze vstupného hlavním zdrojem, atd.), ale většinou jaksi není tak zcela to, co by se dalo označovat dnešním oblíbeným termínem "vysoké umění". To, co se většinou prodává dobře, je komerce (nic proti ní). Věc šitá na míru tak, aby oslovila co nejšiřší segment trhu. Kýč. O Umění zas takový zájem není a to se samo opravdu neuživí, je to okrajová záležitost. Ve všech oblastech.

řádek
26. 03. 2009
Dát tip
Kamil: ok, už chápu. Zajímavý náhled. Teď ještě definuj, co jsou přirozené zdroje, ze kterých by měl být umělec financován podle Tvého, ať v tom mám jasno.

My si nerozumíme. Já jsem přece nikde neříkal, že seriály a muzikály dostávají peníze od státu, ale že jsou výsledkem stavu, kdy umělec je hodnocen z jiných zdrojů, než je přirozené!! O skutečném financování těchto projektů nic nevím a ani nechci vědět. Rozhodně si však na své nákladné projekty nemůžou vydělat jen ze vstupného - toť vše.

řádek
26. 03. 2009
Dát tip
Ani seriály a ani muzikály nepokrývají svý náklady ze státního rozpočtu. Tím si buď jist. Pro ilustraci se mrkni na přidělený granty divadlům za rok 2008. http://www.mkcr.cz/assets/granty-a-dotace/vysledky-divadlo-2008_1.xls Více informací viz. stránky od pozorovatele.


Seriály a muzikály, toť jen důsledek současného stavu, kdy uměce neživí jeho produkce, ale různé granty, fondy, příspěvky atd. Výsledkem pak je hudlařina nejhrubšího zrna. O peníze a jejich získávání zde běží-sehnat sponzora, oslovit ministerstvo. O tvorbu samotnou běží v nejlepším případě až ve druhém sledu. To jsem chtěl vyjádřit.

řádek
26. 03. 2009
Dát tip
Celkem by mě zajímalo, Kamile, kde bereš ty informace, že muzikály a seriály dostávaj nějaký velký prachy od státu? :-) Viz. Tragicus a pozorovatel :)

Peníze na kulturu v ČR dostávají mediálně známí psoudoumělci a jejich suity, kteří by na západě umřeli hlady, výsledkem čehož jsou stupidní seriály a muzikály. Zbytek shrábnou lumpi, paraziti a lobisté, kterým se podaří shrábnout provize a zisky z výstavby nových konzervatoří, opravy muzeí a kostelů. Občas se něco kápne druhořadému cizinci, který tady náhodou přijede na turné a našinec řadový autor na podporu své tvorby nedostane nic. Takhle hospodaří Ministerstvo Kultury!

Jinovata
26. 03. 2009
Dát tip
under ground?

Garth
26. 03. 2009
Dát tip
V době krize bych zrušil všechny granty. A možná bych je nechal zrušené i pak. Správné umění je luzný, chudý underground!

Tragicus
25. 03. 2009
Dát tip
Můžu se zeptat, Johanne, v čem je konkrétně Jehlička diletant? Nebo obecně, o diletantství jakého druhu ve vedoucích pozicích jsi mluvil?

V Prahe už nežijem - škoda, inak by som určite bol prišiel...Nech žije kultúra a to vo všetkých formách a podobách..Ono je to tak, keď diletantov obsadzujú do vedúcich postavení, len na základe politického trička a nie na základe odbornosti. Pripájam sa k protestu aj keď oneskorene!!!!

pozorovatel
25. 03. 2009
Dát tip
to není příliš rozumná výzva k protestu hádám,že když se něco sníží, tak se i něco zvýší záleží taky na kolik se využívaly granty tohle nejsou žádný informace

Tragicus
25. 03. 2009
Dát tip
Do téhle problematiky nevidím (jen jsem slyšel, že granty na kulturní aktivity rozhodně nebyly jedinou zkrácenou položkou) a proto bych na protest samozřejmě nešel, i kdybych byl dnes v Praze. Ostatně demonstrace/protesty apod. jsou vždy tvořeny převážně z lidí, kteří dané problematice takřka nerozumí, ale prostě se jim to nelíbí a tento trend mne znechutil natolik, že demostranti jsou mi vždy jen předmětem znechucení a petice nepodepisuji, aniž bych se vůbec zajímal o jejich obsah. Neber si to osobně, mluvím spíše obecně, ale sám se zkus zeptat účastníků, kolik toho ví o rozpočtu MK celkově, jaké podalo MK vysvětlení, proč jim toto vysvětlení nestačí, zdali četli analysu, která by poukazovala na to, že MK snížilo granty aniž by to mělo nějaké opodstatnění. Jinak je to volání, že někdo umírá, ale jsme-li na bitevním poli (což jsme a bitva teprve začala) a umírá-li všechno kolem, nezbývá nad touto skutečností poznamenat: "Je to sice smutné, ale..." a bezradně pokrčit rameny. Navíc, umění je pořád bráno jako forma zábavy (a neříkám, že je to tak dobře) a ve chvílích, kdy člověk má sotva na jídlo, si, pokud je rozumný, nekoupí chlast. Ale jak jsem řekl, bez urážky, mám povídavou náladu.

s financováním kultury mám velké zkušenosti. Při produkcích našeho ochotnického divadla vybíráme do klobouku, pak celou sumu rozdělíme na dvě stejné poloviny. Jednu propijeme, druhá jde na kulturu. Takže 50% z rozpočtu... Kdyby to takhle dělali všichni, je to ok.

Kéž by to k něčemu bylo. Leč nebude. I vzhledem k včerejšímu vyslovení nedůvěry vládě, jak tu někdo správně podotkl.

papouch
25. 03. 2009
Dát tip
tož tam uděléte pořádnou vostudu, případně vyhoďte Slavatu a Martinice z okna my mimoprahé si možeme protestně zahulákat doma Ani jedna vláda dosud nesplnila slib, že dá na kulturu 1% ze státního rozpočtu..

Kastel
25. 03. 2009
Dát tip
...hm, nekonečná polemika o tom, co je umění, které, ač nevýdělečné, kososi kultivuje, a proto zaslouží podporu, na rozdíl od sraček, které si nic nezaslouží, protože jsou to sračky a vzrušují jen jejich autory, a Ti mají natažené ruce aby dále sami sebe vzrušovati mohli...

řádek
25. 03. 2009
Dát tip
mám ten dojem, že teď, když padla vláda, nepadne tkaový protest na úrodnou půdu; .. ne, že by jindy padl, ale co už

jt
25. 03. 2009
Dát tip
jj

Jako obvykle se nezúčastním, ale váš tichý protest podpořím hlasitou myšlenkou

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení

© Dobrý spolek

Nahoru