Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jak jsme vymítaly démona závislosti

27. 03. 2009
40
54
5673
Autor
čučenka

Náš agresivní alkoholik Radek se ze všech sil snažil nám všem v domě zpestřovat život, jak jsem vyprávěla v předchozím příběhu. Během těch let utrpení jsme se s Katkou často radily o tom, co  po nás osud vlastně chce. Máme trpělivě snášet příkoří a prokázat přizpůsobivost? Máme se bouřit a bránit se zlu zlem?  Stěžovat si na všech příslušných úřadech? Pokusit se z Radka udělat slušného člověka? Odstěhovat se?

Postupem let jsme vyzkoušely všechno, vyjma stěhování. Nakonec jsme dospěly k názoru, že jsme vyčerpaly všechny dostupné civilní prostředky.

Zbývá tedy už jenom magie. Jako čarodějky jsme poznaly její moc v době, kdy jsme obě synchronně myslely na to, že bychom samým vztekem rozbily Radkovi okna – v noc, kdy se po návratu domů opět nezištně rozhodl oblažit nás poslechem své oblíbené hudební stanice. Vzbudila jsem se a v hlavě se mi zformovala představa doběla rozžhaveného meče (příkazový symbol v magii) a pak mi bleskla ta myšlenka - jít a vztekle mu roztřískat okna… hned jsem ji zase zaplašila, ale už bylo asi pozdě. Ráno jsme překvapeně zjistily, že Jacek v noci vyšel z Radkova bytu, úslužně mu rozflákal okna v pokojíku a pak i na druhé straně v obýváku a zase se vrátil dovnitř. Katka mi pak řekla, že když ji Radek v noci tím randálem vzbudil, myslela na totéž – jít a rozbít mu okna. A stalo se! Ejhle, jak to spolehlivě funguje!

Takže magie. Jenže jaký rituál provést? Čarodějky nesmí ovlivňovat jiné lidi, nesmí zasahovat do jejich osudů. Žádat o vyhnání Radka tedy rozhodně nebylo v seznamu povolených magických úkonů. Nakonec jsme vydumaly zástupné řešení, kterým jsme se snad nemohly prohřešit proti žádným přikázáním. Rozhodly jsme se „vyhnat démona závislosti“, kterým byl posedlý (nejen) Radek.

Nastaly horečné přípravy, které trvaly skoro měsíc. Nalezla jsem odpovídající zaklínadla v knize stínů, rituál dýchal tajemnem a vyžadoval náročnou přípravu. Především jsem musela k řece, najít sedm přibližně stejných říčních oblázků. O novoluní jsem je pomalovala runou Hagalaz, která odhání opakující se rušivé jevy a nad každým kamínkem 7x pronesla zaklínadlo v předepsaném rituálu. A potom jsme určily den. V úterý byl úplněk ve Štíru, Měsíc tvořil trigon na planetu prudkých změn Uran a na velkého učitele Saturna, což tvořilo ideální rámec pro náš záměr.

O půlnoci jsme se oděly v hábity a sešly před dům. Tak trochu jsme spoléhaly na to, že všichni sousedé už v tento všední den tvrdě spí, protože nejen náš zjev, ale i chování se jevilo poněkud nestandardně. Ale byly jsme natolik odhodlané, že jsme riskovaly i dobrou pověst našeho duševního zdraví.. Na plechovou lopatku od uhlí jsem nasypala sušenou šalvěj a zapálila. Vydávala tak strašný zápach, že to málem zapudilo i nás, ale rozhodly jsme se vytrvat a dokonat naše dílo. Sedmkrát jsme s čoudící šalvějí obešly dům po směru hodinových ručiček. Poosmé jsme dům obešly už bez šalvějové dýmovnice a v pravidelných rozestupech jsme zahrabávaly runové kameny ke zdivu. Následovala hlavní část rituálu.

Já na jižní straně domu, Katka na severní, každá s namířeným athamé  jsme synchronně deklamovaly zapuzovací zaklínadla. Celkem 49 x. Vložily jsme do nich všechnu svou magickou sílu, všechno přesvědčení, vášnivé odhodlání, touhu po lepším životě a vůli ke změnám. V tu chvíli  jsme si rozhodně nedovedly představit, jak moc budeme úspěšné. Rituál jsme ukončily obvyklým způsobem a šly se domů osprchovat. Šalvěj je prostě šalvěj.

Dvakrát jsem si přemyla vlasy, ale stejně jsem měla dojem, že zítra budu působit, jako bych strávila noc na marjánkové kalbě. Lopatka byla vydrhnuta, načež byla vyslána do týdenní karantény na balkoně, kde předávala své puchy čerstvému povětří, až vyvanula k použitelnému stavu.

A pak jsme čekaly.

Dny plynuly, ale mě ani Katku už nic nevyvedlo z míry, věděly jsme totiž, že vše je jen otázkou času. A bylo.

Jenom jsme netušily, kolik se toho změní…

 

·        Radek měl během několika měsíců soud, kterým ho konečně odsoudili už nikoli k veřejně prospěšným pracem, ale k pobytu ve vězení, a to v délce sedmi let.

·        Jacek dopadl podobně, jenom délka trestu nebyla tak vysoká.

·        Do Radkova bytu se přistěhoval jeho vzdálený příbuzný s manželkou a za rok se jim narodila holčička. Až na občasný miminkovský pláč je naprostý klid.

 

Tím to ale neskončilo:

·        Domovník Lojza přestal chlastat, protože dostal cukrovku, zatímco jeho žena Jiřka začala odvykat kouření a pití z důvodu vysokého tlaku a komplikací s křečovými žilami.

·        Katka po letech trápení se svým kvartální alkoholikem dostala sílu k řešení a po nečekaně klidném rozvodu byl její exmanžel ochoten se odstěhovat do města, pokud mu zakoupí malý byt.

·        Rok po rozvodu se Katka přes internet seznámila se skvělým mužem, vdala se za něj a odstěhovala do Svitav.

·        Katčin byt koupil manažer jedné firmy a ukázkově ho zvelebil. Přesto tu přespává jen někdy.

·        Tichý osamělý soused Emil, alkoholik v důchodu, odešel bydlet k sestře a svůj byt prodal rodině se dvěma dcerami. Do roka se jim pak narodila další holčička.

·        No a já jsem se také zamilovala. Můj milý je úžasný člověk, citlivý, vnímavý, láskyplný, inteligentní. Ovšem je také trošku (?) závisláček. Dovede nadšeně upadnout do závislosti na internetu, na sladkostech, na mobilu, na sledování filmů a na domově… Ono nám totiž pořád něco brání v tom, abychom mohli žít spolu. Myslím, že by nerad odešel z tohoto světa bez toho, aniž by vyzkoušel, na čem všem je možné si tu závislost vypěstovat...

 

Už jsem se několikrát přistihla při rozpomínání na to, kde PŘESNĚ  jsem tehdy zahrabala ty runové kamínky… možná, že kdybych… no, ale nevím..

 

 


54 názorů

clovrdik
15. 07. 2010
Dát tip
hezký, milý, úsměvný ... :-)

Sebastiana
04. 12. 2009
Dát tip
Perfekt!

Evelínka
23. 11. 2009
Dát tip
Chtěla bych znát datum a místo konání nějakého sabattu...... Nahlížela jsem sice do zrcátka srdíčkového, zkusila rozhodit kosti - a ty pravily, že nejlepší odpověď dostanu, zeptám -li se. To se snad ani nečte samo - tam se rovnou - je! :-)

čučenka
31. 10. 2009
Dát tip
Toho se opravdu nebojím :-D, co by tu ti dva dělali?

čučenka
31. 10. 2009
Dát tip
Ježiš, jen ne tohle :-). Ona to fakt není žádná legrace.

Robinia
24. 09. 2009
Dát tip
Takže konec ke spokojenosti všech :-)

vinca minor
14. 08. 2009
Dát tip
Zdá se, že jste spíš vypudily alkoholiky samy, než alkoholismus:)

Bíša
01. 07. 2009
Dát tip
:+)))

čučenka
21. 06. 2009
Dát tip
Já ti děkuji za zájem, Dave, ale mi to nejde na objednávku :-))

macecha
10. 06. 2009
Dát tip
dobré čtení. Také bych ráda někdy čarovala, ale bojím se, že by se mi to ve zlém vrátilo a tak jen trpím a ve skrytu duše kuji pomsty, které nikdy neuskutečním. T***

čučenka
09. 06. 2009
Dát tip
my to ošetřily, jak jsme nejlíp uměly - psala jsem, že příprava trvala měsíc :-) (a souhlas jsem měla)

tlampacek
08. 06. 2009
Dát tip
Omlouvám se za svoje přikrá slova Zaslepila mě má vlastní subjektivita Ten příbech si samořejmě přečtu Ale k veci. Když vynecháme že pro vymytaní takové mrchy. Potřebuješ souhlas napadeného Vždy totiž dojde k poškozeni ktera je přímo měrná žažraní potvory Je prípadě takhle multimedialni larvy ve vážném ohrožení i ten co obřad provádí Larvy(v tom to případe už opravdu demoni)sakra kopou Ješte jednou se omlouvám

čučenka
08. 06. 2009
Dát tip
Si přečti ten předcházející příběh, snad pochopíš i u subjektivitu, tlampáčku.

tlampacek
08. 06. 2009
Dát tip
No hlavně že jstě nikomu neublížily.......... No to snad není pravda takhle obejít ochrané protokoly A využít astrální larvy k přímému napadený lidí........ Ono by to asi chtělo se divat na problemy mínˇ subjektivně


čučenka
02. 06. 2009
Dát tip
teda.. raděj ne :-) Nevíš, co všechno se může stát.

Binna
02. 06. 2009
Dát tip
to vyzkůůůšáááme :)

čučenka
22. 05. 2009
Dát tip
koncem myslíš co? Poslední odstavec s milým?

čučenka
22. 05. 2009
Dát tip
Nějak nevím přesně, co myslíš tou koncepcí textu. (A ten konec JE trošku přibarvený - s tím milým, nic lepšího mě tenkrát nenapadlo)

čučenka
22. 05. 2009
Dát tip
čéče, Marvine a víš, že jsme si to myslely taky? Jako, že je trošku moc alkoholiků v jednom domě a proto jsme dělaly ten rituál :-D? Ono to je totiž všechno pravda.

čučenka
14. 05. 2009
Dát tip
Tak... ono to až tak není zrovna řemeslo :-)

Eldest
14. 05. 2009
Dát tip
Mistr svého řemesla viď? =)

Impresse
17. 04. 2009
Dát tip
najdi ty kamínky :-)*

čučenka
16. 04. 2009
Dát tip
Díky, malá čarodějko :-)

Agnes_witch
16. 04. 2009
Dát tip
Pěkné, milé, zvedlo mi to náladu a těším se na další čarodějné příhody :)

Puzzle
01. 04. 2009
Dát tip
Skvělé! ;-)

aaa
30. 03. 2009
Dát tip
dobře jste na to šli/y

čučenka
28. 03. 2009
Dát tip
Květoni neboj, humorista tvého formátu se může bát akorát závisti těch nepřejících a k těm já nepatřím :-) 6q - nuda tu není ani náhodou, konečně jsem začala mít čas a náladu na své koníčky (malování a taky trošku psaní) jejdo: prstíčkem by hrabal :-)

jejdavilda
28. 03. 2009
Dát tip
Jenom aby tě včil ten tvj závisláček nezakopal vedle těch ruin :-)*

Já chci jenom připomenout, že stojím na tvojí straně! Tak žádná kouzla, prosííím.

Rani
27. 03. 2009
Dát tip
poraď nejaké zaklínadlo na môj tehotenský žalúdok... prosím... :D

čučenka
27. 03. 2009
Dát tip
Aiwa: Máš pravdu, Hagalaz je Krupobití, takže když si tuhle runu vytáhneš, čekají tě zkoušky.. Jenže když ji POUŽIJEŠ, tak působí jako ochrana proti témuž. Santi: já nevím, jestli bude pokračování, protože dál to zatím není :-). Rani: nemusíš tomu věřit, ale takhle to fakt bylo. Mám víc příhod s čarováním a jeho "následky" :-) A všem moc děkuji za přečtení a za milé kritiky..

avox
27. 03. 2009
Dát tip
:-) pěkně se to čte, magii sice nemusím, ale pohádky mám ráda :-) */

Onna
27. 03. 2009
Dát tip
Přemýšlím, jestli bych to dnes z práce neměla vzít kolem řeky....

Santi€
27. 03. 2009
Dát tip
že bys...? jako další pokračování...? :))) čte se to samo, je to moc fajn vyprávění

pěkné :o) že by se dalo kouzlo zopakovat?...

Rani
27. 03. 2009
Dát tip
tak to neverím. NEVERÍM!!!!!!!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru