Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ostrovy života??? Buhehééé...

25. 08. 2001
2
0
2546
Autor
Atala

Vítám vás u mé druhé úvahy tady na písmáku, kterážto není zas až tak úplně úvahou, ale nemá k ní daleko. Psal jsem to jaksi v afektu a rozhořčen, tudíž je možné že nebudu absolutně objektivní :-) Ať už to ale bude jakkoli, je to můj názor a stojím si na něm. Už se těším na ty vaše...

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------

 

*** tento článek vyjadřuje jen a pouze moje stanovisko a respektuje právo lidských bytostí na vlastní názor ***

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

"Maminkóóó,(smutná kukadla) kdy příde Karolínka do školky ?" "Víš...(smrk smrk...čtyři slzy)...Karolínka už nepřijde...(fňuk...fňuk)" "Ty pláčeš kvůli Karolínce? (tázavý obličej) A kvůli mně bys taky plakala?"

 

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Jistě jste již někteří tuto reklamu na "charitativní"akci Ostrovy života viděli... Určitě jste každý reagovali po svém...ti citlivější začali brečet, jiní počali lát nespravedlivosti osudu a některým se chtělo zvracet. Osobně se řadím do této skupiny a hned vám povím proč.

 

Proboha...kam jsme to dopracovali??? Nevím jak vám, ale mě tento "reklamní šot" přijde značně nechutný. Připravte se milé děti, bude pohádka.

 

Once upon a time, žilo bylo X pánů(a dam) z poboček známých světových firem v ČR a tito se jednoho krásného dne shodli, že zoufale potřebují peníze. Hodně pěněz. Nikdo vlastně ani pořádně neví proč, asi se jim jejich zisky zdály příliš nízké, možná jejich head managery omrzela nablýskaná Ferrari v garáži, nebo to bylo z nějakého podobně závažného důvodu, jenž si žádá okamžité řešení. I tak si tito pánové(a dámy) řekli: co prodává zboží ??? Reklama. Vypracujeme tedy reklamní kampaň. A zadali vypracovat volební kampaň, do bude zapojena televize, tisk a jiná média...

 

"No, ale nesmí to být kampaň jen tak ledajaká, musí to být něco extra!", řekli si. A taky že to je něco extra... kampaň jede už nejméně dva a půl roku a pánové(dámy už vynechám :) nestačí počítat vzrůstající procenta z podílu na českém trhu. A penízky se sypou do už tak naditých portmonek...no paráda, to jsme to vykoumali...teď naše výrobky musí snad kupovat každý. Jak by taky ne. Tahle kampaň totiž hraje na city. "Řekneme, že budeme kousek ze ziske dávat na dětskou nemocniční techniku a to si prostě musí každý koupit!" Tahle kampaň je ale spíše onen pověstný vlk v rouše beránčím. Pěkné ostrovy života. Spíš ostrovy těch kravaťáků...už to slyším, "Oni nám teď pěkně zaplatí dovolené s Viktorem na Bahamách, no a my ty dva, tři halíře co dáváme z každého výrobku přidáme k ceně." No řekněte, kdo by si koupil jiný stejně drahý (levný) výrobek, když právě koupí toho jejich "pomůžete zachránit život dítěte". To přece nikdo! Sakra zamyslete se lidi...je to jakoby vám Lucka Bílá(kterážto ve víře že dělá správnou věc) z obrazovky sdělovala: Máte na výběr...buď pěkně nacpete kapsy našim "mecenášům", jinak vaše dítě může třeba zemřít!!! Dělá se mi z toho všeho zle. Ach jak bych mohl být tak sobecký a koupit něco jinéno...

 

Ne, nepochopte mě špatně, tím vším samozřejmě nechci říct, že je špatné koupit takovýto výrobek s vědomím, že možná pomůžu nějaké Karolínce, co třeba zrovna díky mně do školky znova přijde, to probůh ne. Chci jen poukázat na to, čeho jsou schopni lidé v touze po zisku. Je to jen nestydaté využívání lidského soucitu, části toho, co dělá člověka člověkem. Vždyť tyto firmy, obrovské nadnárodní kolosy(zavání to antiglobalismem, co? radši zůstanu u firem :-) by ani nemusely hnout brvou a uvolnit ten pakatel, jímž pro ně oněch 18 milionů je, nebo kolik to lidé vlastně "nastřádali". Řekl bych dokonce, že za několik platů nějakého význačného představitele některé z firem, by bylo možno těchto přístrojů, "ostrovů života" chcete-li, pořídit klidně i několik. To je ovšem jen můj subjektivní nezasvěcený názor...

 

Ano, z podnikatelského hlediska je to naprosto geniální řešení jak prodat co nejvíce výrobků a já to vím, ale snažil jsem se na to podívat řekněme z lidského hlediska (slovíčko morální jsem radši nepoužil, alebrž je u nás vnímáno tak nějak pejorativně...) a doufám že většina pochopila o co mi šlo. Zkuste se nad tím zamyslet...nechci po vás přece nic tak strašného...už kvůli těm dětem...

 

P.S.:Někdo by mohl namítnout zda ze mne nemluví závist. Všechny takovéto mohu ubezpečit, že pro to nemám důvod. Nežiji si až tak úplně nejhůř, vždyť zpod mostu jsem se odstěhoval minulý měsíc a dnes už mám dokonce i na chleba :-)

 


S
05. 09. 2001
Dát tip
Ad Bezejmenný - píšeš: "Proto je každý pokus o nápravu světa vždy idealistický a neúspěšný." I když si tu větu přečtu třikrát za sebou, pořád nechápu, jaký by mohla pozitivní smysl? Já si myslím, že tomu je naopak - dosáhnouti dokonalosti je nemožné, toužiti po ní však povinné. Ad Atala - ještě víc na zvracení je, když neštěstí jedněch je využíváno ke spáchání stejných zvěrstev na jiných - když záběry v TV na uprchlíiky v Kosovu a plačící albánské ženy ospravedlňovaly padající uranové bomby na mateřské školky a porodnice v Jugoslavii. Prostě se soucitem je možné v dnešním světě kšeftovat neomezeně a král, vládce a šelma světa se jmenuje jeho veličenstvo Dollar - ať už v jakékoliv podobě.

Bezejmenny
05. 09. 2001
Dát tip
ad S: Hmmm.... pak se asi mýlíš. Toužit po dokonalosti zajisté NENÍ povinné. Dnes a denně se o tom přesvědčujeme, narážeje na davy lhostejných, bloudících tímto světem bez snahy a cíle. Touha je jen žádoucí, nikoli povinná. Povinné není nic. ;o))))) A vládce Dollar? Milý S, existovalo snad v dějinách lidské společnosti už od prehistorie někdy nějaké období, kdy nám nevládly ekonomické závislosti? Nemám tedy pocit, že by bylo nutno se kvůli tomu čílit. Podstata nejpřijatelnějšího vztahu ke světu a společnosti spočívá v přijatelné koexistenci, nikoli v zásadním odmítání. ;o))))

S
05. 09. 2001
Dát tip
Povinné - ve smyslu Vyššího principu mravního, jinak souhlasím, povinnost ve smyslu vynutitolnosti to rozhodně není. Ad ekonomické závislosti - jistěže nevládly, např. v období dětství. Jinak já sám zastávám myšlenku J.B.Shoa - je možné ovlivnit a starat se pouze o své okolí - měnit svět je opravdu bláhové, i když odmítat se dá též, např. se dá šmahem odmítnout otrokářství a jeho formy, nacismus a jeho formy a dokonce, světe divce, dá se odvrhnout i závislost na penězích coby kritéria úspěchu. To, jak kdo však má své okolí velké, je však různé a někomu hold záleží i na tom, jak se mají lidé v takovém zapadákově jako je Srbsko, např., a stojí mu za to kritizovat např. naše drahé válečné spolčené alianční zločince, stejně tak, jako mělo cenu zvednout hlas v dobách Hitlera a Stalina. Prostě takové knihy jako byl Souostroví Gulag, ačkoliv je to čtení ponuré a neveselé, pokládám za velmi podstatné. Tolik ke kritice.

myrinda
31. 08. 2001
Dát tip
bezejmenny: tak dik, za to mladi :-) ale mne se ta reklama a potazmo citove vydirani jako takove proste nelibi a nemyslim si, ze by bez nich byl muj zivot nesnesitelne nudny :-) mimochodem - vsichni jsme kritici okolniho sveta v sirsim slova smyslu - tedy pokud jen neplyneme jako list na hladine - hodnotime denne sve okoli, sve blizke i vzdalene, vsechno co nas potka... mimochodem .-neni to ponekud pausalizace, kvuli vyslovenemu nazoru na jeden konkretni jev mluvit o stylizaci do roli kritiku sveta? :-)) ale to jsou jen osobni nazory jedne limonady... .hezky den preji :-))

Bezejmenny
31. 08. 2001
Dát tip
Myrinda: pokud bys měla absolutní moc, a mohla měnit svět podle vlastních představ, vytvořila by sis nevyhnutelně svět, sice naprosto podle tvých představ, ale ochuzený o většinu toho, co do něj vložili jiní. Je to tak proto, že vše, co tvoří ten svět, je spolu propojeno ve vzájemně provázané směsi dobrého i zlého, směsi tak úzce propojené, že je vyloučeno oddělit jeho jednotlivé složky. Proto je každý pokus o nápravu světa vždy idealistický a neúspěšný. Nelíbit se ti to může, to je obecný pocit, ale nic s tím nenaděláme.
ad stylisace: víš já tento audit četl od začátku. Celý. Nejde tedy o jediný a jen tvůj názor. Vyjádřil jsem se souhrnně ke všem. Měl jsem z vás takový dojem. ;o))))

uranium
31. 08. 2001
Dát tip
NO já nevím. Je sice pravdou, že celá reklama je udělaná dosti nešťastně. Celý projekt ostrovy života je již dlouho tématem mnoha etický dilemat. Ale osobně si myslím, že je dobře, když tam ty peníze jdou aspoň tímto způsobem. Protože ti Vaši milionáři by je tam jinak nedali a vy asi taky ne.

myrinda
31. 08. 2001
Dát tip
bezejmenny, obavam se , ze kazdy mluvime o necem jinem, takze nehodlam pokracovat v zbytecne diskusi jen si myslim, ze je dulezite utvaret si vlastni nazor na svet kolem sebe - je to dulezite pro nasi cestu timhle svetem pokus o napravu sveta ? co tim presne myslis? to ze svrhnu cara nebo taky to, ze vzhledem ke svym nazorum napriklad tridim odpady? nerozumim ....mame se nechat unaset proudem jako plankton? asi ne... >Nelíbit se ti to může, to je obecný pocit, ale nic s tím nenaděláme. .... hmm...kdyz se nam muze neco nelibit, proc tak silna kritika obecneho pocitu? ;-)) ale dost, nechci se hadat, mas stejne pravo na svuj nazor jako ja na muj hezky den preji

Atala
31. 08. 2001
Dát tip
No tedy...ani v nejmenším jsem nečekal že (poněkud jednoduše řečeno) vyprovokuji takovýto střet názorů... Mimochodem...pokud se smím vyjádřit sám, snažil jsem se jen upozornit na to, co se zrovna mně nelíbí a proč. To, jaký postoj k tomu zaujme okolí či jiní lidé je už věc jiná a jaksi navíc, čímž ovšem nechci říci, že zbytečně. Většina věcí o nichž se diskutuje, už samotnou ochotou diskutovat o nich ukazuje, že ona diskuse není zbytečná...uff...málem jsem se do toho zamotal, ale doufám že to každý pochopil. :-)))

Bezejmenny
31. 08. 2001
Dát tip
Myslím, že o těchto věcech má smysl diskutovat. Teprve vzájemnou výměnou názorů získáváme přehled o realitě, nezatížený našimi duševními filtry. ;o)))))

myrinda
31. 08. 2001
Dát tip
no asi jsem se predtim nechala unest atalo...ale jinak myslim ze jsem te pochopila a souhlasim :-)) bezejmenny: jen jestli....zluta pilulka je zluta pilulka ;-))))))

Merlita
30. 08. 2001
Dát tip
Souhlasim s Myrindou. Vše důležité bylo řečeno.

Bezejmenny
30. 08. 2001
Dát tip
Omlouvám se, ale mám pocit, že se tak nějak stylisujete do rolí kritiků okolního světa. Proč? Není to poněkud laciné? Bude ten svět lepší, když ho pořádně zkritisujeme? ;o)))))
Většina z Vás je odhadem mladá věkem. Máte před sebou celý život, a tedy i možnost tenhle svět přizpůsobit obrazu svému. A až to zkusíte, zjistíte, asi s jistým překvapením, že pokud byste ze svého světa vytěsnili vše, co se vám nezdá, získali byste svět, sice velice přehledný, ale nudný k uzoufání. ;o)))))

myrinda
26. 08. 2001
Dát tip
pridavam se k predrecnikum... taky je mi z tehle zalezitosti ponekud nevolno ba primo na bliti proste nemam rada citove vydirani a tahle reklama jim pachne jak dobre ulezely syrecky... nelibi se mi a nelibi a nelibi ale tvoje uvaha ano

Atala
26. 08. 2001
Dát tip
Jsem rád, že nejsem se svým názorem sám...souhlasím jak s Astalavistou, tak s Montíkem i s myrindou...reklama by měla mít určité hranice, za které by nemělo být záhodno zacházet...

Astalavista
25. 08. 2001
Dát tip
Tahle věc mi už nějakej čas leží v žaludku. Snad ani ne proto, že bych v tom vyděl dumping nějakých ekonomických skupin, ale proto, že se mi to zkrátka nelíbí eticky. Když se vžiju do kůže dítěte, který tuhle reklamu uvidí, není mi z toho dvakrát dobře a řekl bych, že to určitě působí negativně na dětskou psychiku. Nevím, tahle reklama je opravdu dosti nepovedená.

Souhlasím. Je to odporný. Nejhorší na tom je ten nonsens, že "na našich ulicích umírá 2x tolik dětí než ve vyspělých státech" - změním to, když si koupím jogurt? Vždycky jsem byla toho názoru, že je třeba odstranit příčinu, ne následek. Pochybuji, že by jediný řidič po shlédnutí této reklamy začal jezdit místo v autě na kole, aby zamezil případnému střetu s dítětem. :(

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru