Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Proti své vůli - Kapitola I.

30. 03. 2009
1
11
978
Autor
Uchiwa
Proti vlastní vůli
1.kapitola- Císař


 

Asi 17tiletý chlapec ležel jako každou noc ve své posteli- i když byl korunním princem tamté země a člověk by čekal ,že bude mít bezstarostný spánek , opak byl pravdou.
Chlapci-Sebastianovi se zdálo o předešlém dni.
Zdálo se mu jak si zněj všichni jako obvykle utahují ,protože na císařském dvoře uklouzl a upadl -nebylo se čemu divit ,Sebastian byl sice vysoký ale silný jako stéblo trávy.
Taky se mu zdálo se mu o tom jak slyšel matku a otce - císaře a císařovnu jak mluví o tom , že ho pošlou do Císařství za hranicemi jeho země.
V tamtom cizím Císařství vládl nelítostný a cizí císař. Jmenoval se Cedric a všichni se ho báli a posílali mu různé dary se žádostmi aby je nenapadl.Jednoduše řečeno z něj měli všichni pěkně nahnáno.
Sebastianův hořký spánek narušil výkřik-byl to ženský výkřik-jeho matka!!! Sebastian nečekal ani na moment vylezl z postele a rozběhl se do ložnice svých rodičů.
Nevrazil tam ovšem jako trotl ,ale přikrčil se za dveře a pozorně poslouchal .
Slyšel svojí matku jak žádá jeho otce o milost ,ale né pro ní ,ale pro něj!!
Slyšel jak jeho matce , že je mu to sice líto ale že to prý jinak nejde.
Sebastianovi se hlavou honilo "co jinak nejde!!".-Brzy se dočkal odpovědi.
Slyšel jak Císař říká Císařovně : "že se nic jiného nedá dělat , že je to sice strašné , že jejich syna- korunního prince čeká takový osud… A císař by byl pokračoval ale císařovna mu skočila do řeči a začala na něj ječet : " že její syn není dar , že není věc!!!".
V tom to Sebastianovi došlo. Slyšel už o tom ,že když je císařství v nouzi tak posílá dary jinému,sousednímu císařství v podobě princů a princezen ale nikdy neslyšel o tom , že by se Císaři posílal darem korunní princ to přece není možné !!! a zahloubán do svých myšlenek si nevšiml toho , že je ta příliš dlouho.
Císař s císařovnou jeho přítomnost zpozorovali.Jeho matka k němu přiběhla a objala ho ,jeho otec ho jen tak poplácal po rameni-bylo na něm vidět , že se rmoutí.


Druhý den ráno se Sebastian vzbudil časně z rána ,ale už před jeho postelí čekali kufry.
Sebastian byl inteligentní a chápal pro něj vážnou situaci.Uvědomoval si ,že strávil poslední noc ve své vlasti. I když to doma nikdy neměl rád , protože ho všechny děti v jeho věku neustále šikanovali i proto , že ho rodiče vůbec ale vůbec neměli rádi , protože nebyl takříkajíc silný mladý muž. Ale stejně to tam mělo jisté kouzlo , sice si to jen nalhával ale u Císaře Cedrika si byl jist , že to bude stokrát horší.
Všichni jeho sloužící byli vázáni kletbou a mlčení co císař Cedric dělá a ovšem co se jen na jeho hradě šustne.
Ted´ už Sebastian seděl v kočáře na cestě do Císařství císaře Cedrika. Měl vrcholnou depresi.
Měl asi sto lekcí od otce ohledně slušného chování ,ale ted´ nebyl schopen ani popřát Dobrý Den.Měl velký strach z císaře , z nového prostředí ze všeho.
Najednou kočár zastavil a štolba otevřel Sebastianovi dvířka od kočáru.Byli na místě.
Pomalu vystoupil.Po chvíli přišlo páže a odvedlo do bohatě vyzdobené komnaty přímo uprostřed celého paláce.
Nic takového nikdy neviděl bylo to ohromná místnost se třemi okny. Na stěnách byli mozaiky prapodivných tvarů a velikostí a uprostřed pokoje byl jediný kus nábytku - bohatě zdobená , veliká postel.
Páže Sebastiana pobídlo aby se posadila vyčkal tu na císaře. A páže odešlo.
Asi po 10 minutách zavrzali mohutné, mahagonové dveře. Dovnitř vešel vysoký muž zahalený v dlouhém černém plášti . Měl ohnivě rudé vlasy jako Sebastian ale na rozdíl od něj měl zlé , krvelačné oči , které na něj se zájmem hleděli.
Posměšně se uchechtl a poprvé promluvil.

11 názorů

Petrusha
16. 04. 2009
Dát tip
myslím, že vyjadrenie bléé hovorí v reakcii všetko na to je nedôstojné ani reagovať tak to neber ani ako reakciu

WaltDisney
15. 04. 2009
Dát tip
Ano je jí 12 let, tak jako mě. Docela mě překvapuje, že i takoví dospělí lidi by měli vědět, že učený z nebe nespadl, a pro vás to platí dvojnásob. Už jsem viděla i horší věci, a to, co je podle vás "hlubší kritika" je pouze FUJ, HRUBKY a ČTI SI. Čte si, z českého jazyka má jedničku. tohle si nezaslouží, jestli chcete něco vědět. Vím, že kritika je šmejd, ale tohle..nemyslím si, že je to hlubší kritika.A ještě něco: pokud jste se nedostali ani přes první odstavec, není vhodné, aby jste okamžitě napsali BLÉÉÉÉ a říkali tomu kritika. Já dávám tip, protože vím jak to myslí.

reka
31. 03. 2009
Dát tip
aha, takhle mlada. Tak to mnohe omlouva. Promin. Jak jsem rikal vyse, doporucuju hodne cist.

Petrusha
31. 03. 2009
Dát tip
tak ale v tom prípade platí dvojnásob to, že by mala najskôr veľa, veľa čítať a učiť sa pri tom i pravopis a hlavne sa v 12ti nepokúšať o texty podobného obsahu, ale skúšať niečo, čo je človeku blízke

řádek
31. 03. 2009
Dát tip
No... podle autorský stránky je autorce 12 let... ale to vím až teď.

Petrusha
31. 03. 2009
Dát tip
ja som to myslela v smere tej témy, tie čiarky a pravopis, to je skôr humorikón... ted ak by to nebolo na polovicu do plaču :)

reka
31. 03. 2009
Dát tip
Petrusha, kdyby aspoň to. Ale vzhledem k tomu, že v červené knihovně autoři zvládají pravopis, a vědí, jak používat čárky a tečky, se bojím, že autorka se nevzdělává ani na takových příbězích.

Petrusha
31. 03. 2009
Dát tip
autorka sa pravdepodobne vzdeláva "silnými dojímavými príbehmi" ružovej knižnice ...

řádek
30. 03. 2009
Dát tip
reka: to by mi tak nevadilo, můžeme dejme tomu přistoupit na to, že se autorka snaží o poetické znázornění s důrazem na zemi, ve které se děj odehrává. V duchu se mi automaticky klade důraz na slovo "tamté", takové zdůraznění mi spouštáí asociace typu "zvláštní, ojedinělé, důležité" etc. Důvod, proč se ale nedostanu přes začátek, nejsou ani hrubky, ale holá a prostá skutečnost, že ani průměrný čtenář není pitomec a ví, že v 17 letech následník trůnu nemá bezstarostný život, pokud ho vůbec někdy měl. To mě nepustilo ani k druhé větě :)

reka
30. 03. 2009
Dát tip
"i když byl korunním princem tamté země" hned na začátku, když zájmeno nemá na co odkazovat, je docela pecka. Za čárkami a tečkami je mezera, ne před nimi. Doporučuju hodně číst a ve volných chvílích pracovat na pravopisu.

papouch
30. 03. 2009
Dát tip
hrubky! fuj.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru