Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Závist

26. 08. 2001
5
0
1100
Autor
Akte

J.Kainar v jedné ze svých humoresek upozorňuje redakci, že jí posílá příspěvek pouze s krajním sebezapřením, a uvádí tyto důvody: »1. Nerad píši; 2. Nedovedu psát; 3. Když už něco napíši a přečtu to po sobě, je to pocit nanejvýš trapný, protože jsem průměrně sečtělý a mým oblíbeným románem je Anna Kareninová.«

…nejmenovaný spisovatel, -

 

ostatně všiml si někdy někdo, že nejmenovaní jsou hned po neznámých v čele s neznámým vojínem ti nejproduktivnější, nejviditelnější, nejoslavovanější a tedy i nejznámější?

 

- ale zpět k sice nejmenovanému nicméně docela známému tvůrčímu spisovateli, jehož velkým snem bylo, po rozsáhlém a vyčerpávajícím díle ryze vědeckém, a sice velmi hutném to svazku zasvěcujícího čtenáře do tajů rodinného života škrkavky dětské, proniknout i na pole literatury oddechové, lehké a …. ano zde si to můžeme prozradit, zplodit i dílko s uměleckou hodnotou a to fejeton. Zejména po nedělním obědě věnoval se pionýr světa beletristického libým představám zvláštního fejetonistického vydání celokrajských či snad celostátních listů - to podle toho zda k obědu byla husa či pouze kachna.

 

Maje však na paměti důležité poslání spisovatelovo zaměřil se náš hrdina na pole mravokárné a přidáme-li k tomu četnou kritiku, jíž se dostalo jeho dílu o hlístech, je každému zřejmé kam zamíří ostrý hrot pera pisatelova. To lidské charakterové vady vzal si na mušku a z nich právě tu, která nejvíce právě jeho pálila, a sice závist.

 

Obdivuhodný a chvályhodný to jistě úmysl, avšak nepříliš konkrétní, a přeci jen “z voleje” se dobrá literatura psát nedá. Ještě štěstí, že druhá polovička, spisovatelova věrná družka, můza a manželka v jedné osobě, nalezla zálibu v odpoledních procházkách po korze a náměstí, jak již to na malých městech bývalo a mnohde stále je zvykem.

 

Jaké tedy bylo písmákovo zaradování, když jednoho slunečného svátečního odpoledne jeho zrak padl na výkladní skříň knihkupectví Horáček a syn, která do celého světa hlásala, že právě je na skladu “celosvětový besceller” ZÁVIST od jakéhosi Antonína Fialy. To byla ta správná voda na spisovatelův mlýn, jistě kniha naditá inspirací a to by v tom byl čert, aby se nějaký ten nápad nedal použít.

 

Neváhal ani minutu a nedbaje výhrůžného pohledu manželčina vstoupil za doprovodu jejího zlověstného zafunění do knihkupcova krámku. Již od dveří vykřikl na paní prodavačovou “Závist!!”. Nemalý údiv v ženině tváři přesvědčil jej, že tato je trestuhodně neznalá nabízeného zboží. Zopakoval svůj požadavek, leč bez valného výsledku. Vzrušením a nedočkavostí nemohl pořádně mluvit, přece však se mu to nějakým způsobem podařilo staženým hlasem dodat “…výloha…vpravo…nahoře”.

 

Heuréka! Jiskřičky pochopení v očích prodavaččiných, trocha gymnastického výkonu z její strany, trocha poněkud zmateného navigování ze strany jeho a již se ocitla ona vzácnost ve spisovatelových rukou. Zbledl, krve by se v něm nedořezal, ale cesty zpět nebylo.

 

 A tak se paní spisovatelové, trpělivě čekající před krámkem a vlídně se usmívající na kolemjdoucí nedbaje jejich tázavých pohledů, naskytl vskutku nevšední pohled na hlavu rodiny , kterak celý pobledlý vychází krokem nemocného starce ze dveří knihkupectví v podpaží si nesa titul “Závist, keltské sídliště ve středních Čechách”.

 


StvN
06. 09. 2001
Dát tip
hezkey fejetonovatej fejeton

Costae
30. 08. 2001
Dát tip
To je něco pro letní prímoou ¨náladu. Díky!

S
30. 08. 2001
Dát tip
Jé - Akte - a Ty tu knihu máš? Závist je pozoruhodné místo, znám dokonce někoho, kdo zde osobně zemřel při obléhání hradiště, taky se tu letos konal sraz magie - o FilipoJakubské noci, pochopitelně. Ale to sem asi nepatří, sem se má psát spíš hláška TIPu - dobré!"

ruby
27. 08. 2001
Dát tip
dobre!

Mahoney
27. 08. 2001
Dát tip
wau ****** :-)))

Wopi
26. 08. 2001
Dát tip
:-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru