Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jen kniha a muž

31. 03. 2009
0
7
822
Autor
Albyn
Padala několik minut, než dopadla na krásně měkkou a vlhkou půdu, dlouho ležela v klidu a nehnutě, ale po čase se začala pomalu propadat, pomalu se sunula stále níž. Najednou odpor přestal a ona spadla, ocitla se v naprosté temnotě se společností několika tisíců, milionů jí podobných osob. Společně šly stále kupředu až se dostaly na povrch, ranní slunce je přivítalo svými paprsky, ale ona si stále razila cestu vpřed. Celá masa se točila a ona se na chvíli objevila na vrcholu, nelíbilo se jí to, protože začala mít nutkání odtrhnout se od davu. Po chvíli ji však zakryly další kolegyně a ona se ocitla znovu na spodu. Několik hodin, možná dní, se plavily až se nakonec vše uklidnilo, ocitla se na velké rovné ploše, kde ji nikdo netlačil. Líně se převalovala, když do ní najednou narazily další, chvíli se bránila, ale nakonec podlehla a nechala se unášet davem, šly stále dál a dál, bez zastávky, bez odpočinku, který nepotřebovaly. Po několika dnech se dostala na okraj davu a odtrhla se, ani se jí nechtělo, ale vytlačily ji. Chvíli se pomalu sunula, když ucítila tlak, vystřelilo jí to nahoru a ona tvrdě přistála na dřevěné ploše. Dlouho jenom tak ležela a pak najednou vzlétla,. Byla unášena stále výš, až se ocitla ve společnosti tvrdých a chladných věcí, které nikdy předtím neviděla. Byla těmito věcmi postrkována stále dál, pak se vše zastavilo a kulaté objekty začaly padat rychle dolů, narážely do všeho, co se jim připletlo do cesty a ničily vše. Jeden z těchto objektů ji přimkl k sobě a nepustil ji. Když společně dopadly na zem, začaly se pomalu odtrhávat, nejdřív se kulatý objekt zmenšoval až nakonec zmizel úplně, ona však dál ležela a nehýbala se, nebyl důvod, dolů nemohla a do stran jí nikdo netlačil. Po čase se jí znovu zachtělo létat a tak se vznesla, připojila se k jedné z velkých skupin v okolí. Společně létaly vzduchem a společně se také roztrhly. Padala několik minut, než narazila do neuvěřitelně velkého seskupení malinkatých osob, rozrazila je a řítila se stále níž. Ocitla se v temnotě, než se její pohyb zastavil, chvíli odpočívala, ale pak do ní něco narazilo a ona se ocitla v pohybu směrem vzhůru. V jednu chvíli se zastavila, ale hned do ní začali narážet ostatní, neustále se pohybovala tam a sem, nahoru, dolů. Stejně chaoticky se pohybovali všichni, ale všichni zároveň byli v pohybu vzhůru, všichni, celá, obrovská společnost se dala do pohybu, nejdřív vzhůru a pak směrem dopředu. Řítily se obrovskou rychlostí a nic jim nestálo v cestě, nic až na… Na zemi opřený o strom seděl muž, četl si a popíjel ledově vychlazenou limonádu. Seděl v klidu nikým nevyrušován, když začal mít divný pocit. Odložil knihu, podíval se, ale neviděl nic, kromě obrovské vlny, která ho smetla až do vnitrozemí. Udusil se. …nic jim nestálo v cestě až na knihu a muže.

7 názorů

Albyn
26. 04. 2009
Dát tip
interider: O zmatení šlo, ta povídka je v podstatě o ničem, když se zamyslíš, tak je to část učiva zeměpisu/biologie, což je dost nezajímavý. Když to napíšu zmateně, tak to prostě "donutí" přemýšlet a o to šlo. Mně přijde pointa po přečtení taky úplně jasná (nečekaně) a přijde mi, že kdo tvrdí, že nechápe bud neumí číst, četl ve spěchu atp. nebo je hloupej (nic proti, já si to stejně myslím o všech ;-)

Albyn
13. 04. 2009
Dát tip
Vždyt je to jasný! ;-D Šifra to není, pointa není úplně zřejmá (úmyslně), ale není skrytá a není potřeba zvlášt přemýšlet. Není to dílo jen pro jednu osobu ani pro mě, jakejsi smysl a logiku ten text má.

kachen
13. 04. 2009
Dát tip
Hups...to je a mě příliš umělecké..v tom se ztrácím :) nedává mi to smysl, ani pointu, nemá to ducha... možná to je šifra, ale pro koho je míněná, aby ten dotyčný dokázal tu šifru přeložit...možná je to tvorba pro tebe, jen ty sám víš, co tím textem míníš...

Albyn
01. 04. 2009
Dát tip
Komentuješ formu jako celek a na to se nedá moc reagovat. Já můžu souhlasit, že by to šlo jinak, možná i líp, ale to je asi tak všechno, protože předělávat to nebudu. Rozhodně díky za hodnocení.

DaNdÝ
01. 04. 2009
Dát tip
Osculoval jsem. Přiznávám, celý text jsem osciloval. tak nejdřív bych napsal, nejsem fanda nejasných zašmodrchaných textů jako tento. vysvětlím níže, ale jen říkám že ti tu snad někdo k takovému textu kompetentnější udělý lepčí kritiku a třebas i tip. Já tím fandou nejsem, ne že bych potřeboval jasnej, jednoduchej příběh, navopak, ale jde o poání. Mě vadí taa absence detailů, pravda že i přes název jsem si hned nedosazoval správné obrazy, kvůli ženské osobě jsem tam skutečně viděl ženu. Ale to nevyčítám, ale že je hrdinkou kniha, která neovládá kód správných názvů a proto ta měkká půda a dav a chladné věci - prostě neurčitosti. To mě vadí. Ne že by ty věci měly bejt pojmenovány, ale co je třebas nazvat lépe metaforicky? Přirovnáním? Tyhle věci a hmota a půda a plocha, to tvoří tu nejasnost, která pdole mě není ani moc atraktivní ke čtení, envím jakou atmosféru měl text vyvolat, já bych v tom viděl jistej sureál, když k tomu připočítám ten odstavec s odplaveným mužem, který se mi už líbil právě kvůli té jisté konkrétnosti. Ale tu sureál atmosféru v mejch očích ta nejasnost obrazlů kazí. Nevím, neumím takhle z fleku rozšifrovat případný skrytý významy který za leččims můžou bejt, nebo se to aspoň tak tváří. Jistým stylem a pohledem a douškem atmosféry je mi text blízkej, jistě jsem i zvědav na další dílka autora, abych si ověřil kampak asi míří. ale kvůli té pro mě nehezké nekonkrétnosti dneska tip dát nemohu, snad jiní.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru