Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Okurka v láku

01. 04. 2009
0
16
1515
Autor
Albyn
Stojíš či ležíš v malé míse, nevíš to sice úplně přesně, ale odtušit se to dá. Jsi, existuješ, to víš jistě, protože myslíš. Bohužel ale neslyšíš, nevidíš, necítíš. Víš, že jsi bezmocný a jediné co vlastně můžeš, je přemýšlet. A tak přemýšlíš, ať už tě dřív zajímalo cokoliv, teď přemýšlíš o všem. O kamarádech, o smyslu života, o Bohu, ale hlavně přemýšlíš o tom, kdo ti to udělal. Že nevíš? Dobře, já ti to řeknu, je pochopitelný, že si zapomněl. Před několika lety, možná stoletími, jsi měl přítele. Byl to doktor, který se zajímal o psychologii, ale nebyl to psycholog, byl to chirurg. Často jste konverzovali o všemožných tématech a jednou ti řekl, že přišel na způsob, jak uchovat mozek mimo tělo a později ho znovu použít. To tě přivedlo na nápad, uchovávat mozky nejchytřejších lidí světa a využít jejich společný intelekt. Tvůj kamarád to však zavrhl s tím, že nikdo ti dobrovolně nedá svůj mozek. Přešli jste to a řešili jiné věci. Po této návštěvě si svého přítele dlouho neviděl, až pak jednoho dne, když jsi si četl noviny, zazvonil tvůj kamarád a řekl ti, ať se oblékneš a jdeš za ním. Byl víkend a tak jsi šel. Došli jste k němu domů, kde tě zavedl na půdu, aby ti ukázal několik velkých mís zakrytých plachtou. Když plachtu odhrnul, naskytl se ti neuvěřitelný pohled, dvacet mozků naložených jak okurky. Kamarád ti začal vysvětlovat, jak je získal. Prý to bylo jednoduché, vykopat hrob, vzít mrtvolu, vyjmout mozek a ten naložit. Pak pokračoval ve vysvětlování plánu, při kterém hodlá tyto mozky geniálních lidí vložit do jiných těl a založit nové lidstvo bez blbců. A za to vše vděčí tobě. Pak ti poděkoval a ty jsi omdlel. Probral jsi se o neurčitou chvíli později, ale až v míse, tedy nevěděl jsi to jistě, ale… No a teď? Teď jsi ve sklenici a jediné co víš, je, že jsi bezmocný a chceš umřít. Jak dlouho? Jak dlouho tu ještě budu? Jak dlouho tu jsem? Pokládáš si otázky a neznáš odpovědi, chceš křičet, ale nemůžeš. Máš chuť vraždit, jíst, milovat, ale nemůžeš. A tak ležíš a sedíš a stojíš v té své sklenici až najednou ucítíš. Cítíš myšlenku, cizí myšlenku jak říká: „Ahoj, jak se máš? Asi mi neodpovíš, no nic. Přejdu k tomu hlavnímu: tvůj přítel umřel a teď jsem tu já a já hodlám udělat jednu věc. Určitě tě někdy napadlo srovnání s okurkou, seš okurce podobnej, seš naloženej v láku ve velké zavařovačce. A jak jistě víš okurky se jí a protože já mám rád okurky, tak mi popřej dobrou chuť.“

16 názorů

Tragicus
29. 04. 2009
Dát tip
Konec to zabil. A nemel ani moc prace. Takto nerozvedene je to navic dost prazdne.

Albyn
27. 04. 2009
Dát tip
Nemluvím tady, jiný stránky/fora... Určitě je těžký se vyjádřit, ale pokud nemám co říct, tak mlčím. Bud poradím, řeknu nějakou novinku, něco zajímavýho, ale pokud mám na srdci jednu zbytečnou věc, tak radši ani neposílat. Přijde mi to zbytečný...

Albyn
27. 04. 2009
Dát tip
Zkoušel jsem, nevyšlo :-D "Prostě mi to přijde nevyužitý a šlo by toho napsat víc. Nápad je dobrej, ale je to krátký." Ukázkový komentář, jak vypadala odpověd (pokud vůbec nějaká byla). Víc jsem nikdy nedostal...

Albyn
27. 04. 2009
Dát tip
Já se poučím a co se týče "toho je málo", tak ano. V tvým případě tam toho bylo víc, ale v podstatě od začátku co píšu, to slyším všude a ve chvíli tvýho komentáře mě to najednou přestalo bavit.

Albyn
27. 04. 2009
Dát tip
Asi si nerozumíme, i když nevím proč, já si myslím, že píšu srozumitelně. Já o kritiku stojím! Ale o kritiku seriozní a nějak vážně myšlenou a komentář "tohle je málo" mi přijde k smíchu a k ničemu. První část posledního komentu je rada, která se dá použít, asi to přepisovat nebudu, ale příště se to hodit může a já komentáře čtu a vnímám je.

Albyn
27. 04. 2009
Dát tip
Za avíza se omlouvám, to jsem nepochopil, snad to ted vyjde. Já prostě nemám rád, když lidi píšou, že by se toho dalo napsat víc, že to má potenciál atd. Chápu stěžování na pravopisný chyby, chápu špatně postavenou větu a chápu, když řeknete, že tahle část se vám nelíbí z toho a toho důvodu. Opravovat to nebudu, ale vnímám to a příště to hodlám zlepšit, ale říct, že je to moc krátký? Tak snad mám nějakou svobodu, ne? Ono to vyznívá dost seběvědomě a egoisticky, ale já to píšu, ne? Já to napsal a napsal jsem to takhle a vy si můžete stěžovat, to rozhodně, ale stěžovat si na to, že je to krátký a že by se toho dalo napsat víc, je podle mě trochu divný. I když asi budu ten divnej já, když nechápu účel tohoto sdělení... Na vyšší mety pomýšlím, ale vím, že je to nereálný, což se ale nevylučuje s kritikou. Já se chci dozvědět, co se vám nelíbí, ale pokud mi u každé povídky minimálně jeden člověk řekne, že to je krátký, tak nejenom že se nic nedozvím, ale ještě se naštvu. Neomlouvám se, jen vysvětluju a doufám, že pochopíte.

Albyn
07. 04. 2009
Dát tip
A zas. Proč k všem mým povídkám, aspon jeden člověk napíše, že by se to dalo rozvést? Proč sakra? Málo? Řekni mi, prosím, jasně, jak by se toho dalo napsat víc? Delší počet myšlenek, víc pocitů nebo delší vysvětlování? Tam toho víc nejde, sakra už! První vytlouká druhej? Co? Prostě je tam týpek zavřenej ve sklince a někdo ho chce sníst. Jeden nápad a k němu konec, hotovo! Vykřičník. Tečka! Vykřičník. Atákdále, tady si můžu hrát do nekonečna, je to dost dlouhý? ;-) Jedinej argument, kterej uznám je, že bez uší neuslyší, ale vysvětlím: on (ty) neslyší slova, ale myšlenky, jako když přemýšlíš. Případně: On neví jak dlouho tam je, co když v budoucnu se dají myšlenky přenášet? Navíc tam není řečeno nic o slyšení, takže mi tu nic nepodsouvej, tam je ucítíš a to může znamenat v podstatě cokoliv a v... v... v... vo tom to je, žeano, neasi! :-P A mám blbou náladu, tak se omlouvám za "nasranost" textu. Kruva (úmysl, ne překlep) už!

jamoyce
01. 04. 2009
Dát tip
Dovedeš dobře navodit atmosféru, ale pro mě je to příliš sci-fi.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru