Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Amorova tětiva

04. 04. 2009
0
1
378

lide se porad ptaji komu to hraji..?ale take jim neda spat otazka ..kde se vzal a porad bere ten uslechtily cit ..laska..? je mnoho verzi..jak vznikla ..kdo je za ni zodpovedny..,historie uvadi dve jmena..afrodite bohyni lasky..a jejiho sluzebnika ostrostrelce Amora..ktery si v nicem nezadal napriklad s Wilemem Tellem ci Robinem Hoodem..ovsem jeho strelecka proslulost jak se ukaze ..nebyla prosta mytu a legend ci zkreslenych predstav a faktu.Hood s Tellem byli oba dva vytecni strelci a smrtelnici..peclive se o svoji zbran starali..dokonce vice nez o svou osobni hygienu a milenku. a prave tady z verohodnych historickych pramenu vyplyva zcela jednoznacne..ze amor tuhletu problematiku ponekud podcenil..diky tomuto laxnimu osobitemu pristupu ke sve zbrani..doslo v historii k malem fatalnimu krachu na poli lasky..samotna Bohyne lasky Afrodite ono nestastne Amorovo fiasko pricitala jeho spatnemu zraku..coz byla nepochybne take pravda..Amor sice byl slechetny strelec..ktery rozdaval svymi sipy znacky paradise rozkos lidem..ale castokrat cil nejdnou nekdy tesne jindy vice nepresne minul..a tak z one osudove pritazlivosti..jakou bezpochyby laska je..tezil uplne nekdo jiny. Proto dnes mnohdy rikame ..kdyz na takovy nerovny parecek narazime..,,ten musi mit penez!'' ,,ta bude asi hodne bohata'' ..,,jak muze byt s takovym volem..''atd. no a pritom je vysvetleni tak proste ze? tupozrake prave oko! proto se rika ..ze laska byva slepa..musite pochopit ..ze nebylo historicky myslitelne s tim jit na verejnost..Amor byl syn Boha..dokonce synem nejvyssiho. Mel byt jakymsi vzorem bozstva..jako treba Adonis..nebo Hercules..lide si tu jeho prislusnost k bozstvu pochopitelne vymysleli..Amor byl vlastne synem obycejneho poctiveho rybare..podobne jako Jezis mel otce tesare .. no tak se to zakamuflovalo technicky..to bylo jeste prijatelne pro sirokou reckou verejnost ..ktera se v nem jen videla..zvlaste recke Hetery a morske Nimfy. protoze se dodnes oficialne o tom nemluvi z taktnosti k zemi bohu recku...tak jsem se rozhodl k mirne satire..ukolem me historicke basne neni tedy cilem vysmivat se handycapovanemu ..nybrz vicemene pobavit verejnost a vyvratit tak nemistnou filozofii o tom ..ze Amor povesil svuj zlaty luk na rezavou skobu.to by bylo vuci nemu myslim celkem nespravedlive ne?nemyslite.

Ač přilnut k městu Bechyni
hledám svoji Bohyní
s tím že city mám jen
poloskryté..
Láska ta slepá potvora
tak přinutila Amora
aby šíp svůj vytáhl
a bravurně zasáhl
na príkaz samotné
Afrodité..
Však moula Amor protiva
nevšim si že tětiva
je více než letitá ,
A tak když šíp vytáhnul
vyslal..aniž zasáhnul
s výslednicí.. jež byla
víc než zákonitá.
Afrodité v úžasu
zapomněla na řasu
jež v oku ji utkvěla.
Propustila Amora
na speciální prohlídku
necht vyhledá doktora
nevidíc jinou vyhlídku
terapií co by mu prospěla.
Nešlo však o cvokaře
který by ho proklepl
nýbrž jen o očaře
který se však zalekl
že půjde ven z kola..
Cožpak by šlo žít vážení!
bez lásky a bez snění
za absence Amora -
toho vola!
A tak jak praví letopis
či jak čteme v anále..
poztrácel se recepis
jak ze šňůry korále.
Láska je tak na snadě
skví se.. dále přežívá..
Amor nafasoval na skladě
luk - na němž tkví se nová
tětiva.

1 názor

Predne mi odpustte ty gramaticke chyby..a take absenci diakritiky v anotaci.., Jinak ja se nesnazim byt umelec..ale mam rad recesi..a satiricka pojednani.. Ostatni necham na Vas.. Rovnez rozcleneni dila ..stylistika je mi cizi..coz bude jiste rusivym momentem..jde mi vsak o obsah..

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru