Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Yolanda / ...na Kubu a zpátky

04. 04. 2009
14
47
2952
Autor
martinez
.
...ani jsem klepat nemusela, protože dveře hned ustupovaly před mou rukou a v nich stála Yolanda, moje jediná momentální kubánská jistota. Přivítala mne jako dávno oplakanou sestru, spontánně mi skočila kolem krku a v rychlém sledu vykřikla několik pozdravů, dotazů a pokynů. Vtáhla mě dovnitř, i s kufrem, a usadila v kuchyni. Než si ke mně přisedla, zeptala se, jestli se budu chtít osprchovat a já chtěla, po 12 hodinách letu a bloudění dusnou a parnou noční Havanou to bylo dost akutní. „Budeš muset chvíli počkat než nateče voda...“ Přijala jsem informaci a nepřemýšlela, co vlastně znamená. Předala jsem dopisy a balíčky, které jsem přivezla od Yolandina bratra, jen zběžně je prohlédla a hned se mi zase věnovala: „Jaké máš vlastně plány?“ Vysvětlila jsem jí, že jsem přiletěla jen na týden a že bych tedy ráno co nejdřív vstala, vyměnila si peníze a jela do Santo Dominga, k rodině mého manžela. Teď začala vypadat trochu ustaraně: „Ty peníze... jaké máš? Dolary vyměníš snadno – máš, doufám, dolary?!“ Musela jsem ji zklamat a přiznala se k pesetám. „A měla jsem ještě dvacet pesos od tvého bratra, ale ty jsem dala za taxíka...“ doplnila jsem informace. „Tomu taxikáři by stačilo i jedno peso, mohla sis to ušetřit...“ a odešla do koupelny. (Nemohla, Ángel si tu dvacku zasloužil... a pak, bylo to v té době asi stošedesát korun, tohle mi vůbec nevadilo.) „Tak budu moct ty pesety někde vyměnit?“ – zeptala jsem se, když byla Yolanda zpátky v kuchyni. „Na vodu musíš ještě chvíli počkat... a kvůli penězům zavolám hned v osm kamarádovi, co dělá v bance, poradí nám... a možná i pomůže. Ale horší to bude s cestou – ve všech směrech jezdí denně ráno jen jeden spoj tam a večer jeden zpátky, někam autobus, jinam vlak... všude platí úsporná opatření... ve všem. A na ty spoje stojí fronty... a na ty co jedou dál, i den nebo dva.“ – „Den nebo dva?! Přiletěla jsem na týden – já nemůžu strávit několik dní ve frontě! Musím se tam nějak dostat!“ – „Uvidíme ráno, až vyměníne ty peníze, zjistíme, co se dá dělat. Jsi unavená, viď? Té vody ještě nebude moc, ale třeba ti to bude stačit – pojď, umyješ se a aspoň dvě tři hodinky se prospíš...“ Otevřela dveře do hezké, nové koupelny a... pak ukázala na zářivě červený kýbl ve sprše, do kterého se spouštěl tenoučký pramínek vody ze sprchové růžice... „Dlouho nepršelo, není moc vody, musíme ji „sbírat“ – ale když prší, tak teče proudem... tady máš ručník.“ Chviličku jsem nevěřícně zírala na ten kýbl, asi ze třetiny plný, ale pak jsem prostě vlezla do sprchy a plecháčkem, který se pohupoval ve vodě, se párkrát polila, namydlila se a znovu se polévala. Naštěstí i tahle „sprcha“mi pomohla a já se cítila o hodně líp. Vrátila jsem se do kuchyně, spokojená a strašně ospalá. „Díky... můžu si teda chvíli lehnout?“ Yolanda mě zavedla do pokoje, popřála dobrou noc a zavřela dveře. Ani nevím, jestli ona si ještě lehla nebo už zůstala vzhůru...
Vstala jsem probuzená spíš nedočkavostí a nervozitou než dostatkem spánku a po snídani jsme hned vyrazily za Yolandiným kamarádem do banky –  díky tomu, že mu zavolala brzy ráno a všechno mu vysvětlila, šlo všechno neskutečně hladce a rychle a my za chvíli stály před bankou a přemýšlely, co dál a já měla v peněžence něco kolem 280 dolarů. „Myslím, že nemáš jinou možnost než taxíka“ – předběhla mě Yolanda zrovna ve chvíli, kdy jsem se jí chtěla zeptat, kolik by cesta taxíkem mohla stát. Kousek od nás bylo stanoviště, místních i těch pro turisty, tak mě tam nechala stát s kufrem a šla to zjistit. Vrátila se i s jedním taxikářem, který se nabídl, že mě odveze dnes tam a za týden zpátky za 250 dolarů. Všechno jsme domluvili, vyplnili objednávku, já zaplatila, rozloučila se s Yolandou, Ramón (můj nový Ángel) mi naložil kufr a vyrazili jsme...
.

47 názorů

Stařec_007
14. 07. 2011
Dát tip
Kde tady? U nás je hnusně :-))

martinez
14. 07. 2011
Dát tip
takový vedra tady a ty si čteš eště o větších?! :o)

Stařec_007
14. 07. 2011
Dát tip
*

martinez
24. 02. 2010
Dát tip
tohle Santo Somingo leží na Kubě... a firma do toho žádná nezasahovala... a na víc vysvětlivek nemám kredit :o)

Prosecký
24. 02. 2010
Dát tip
... počkat, že nateče voda ... Proč jela do Santo Dominga přes Kubu? Taková super zahraniční firma a oni nedokázali spočítat finanční plán pro pobyt na Kubě?

martinez
15. 04. 2009
Dát tip
bigamie s nezletilkama?! Víťo!?! :o) a neplkej a K.O.U.L.E.j

martinez
15. 04. 2009
Dát tip
no jo - ale je to v rámci běžnýho měsíce... nepřesouvá se to :o)

martinez
15. 04. 2009
Dát tip
mám dobrou zprávu - na vrácení doporučenosti ti stačí tipů jen 15! :oD

martinez
14. 04. 2009
Dát tip
no ta řádkova povídka o šedým životě r.m., tak ta se sama napsala... to jo :o) tak schválně - moje další povídka se bude menovat: svetr po mrtvém ufonovi - no včil ty! co ty píšeš?

martinez
14. 04. 2009
Dát tip
ale todle nevymejšlí nikdo... to se mi děje a já to občas sepisuju prostě - to není jak s básničkama, neboj, Sámo klidně spí :o)

martinez
14. 04. 2009
Dát tip
ale tak já nemluvila o nikom než o sobě - já to jen sepisuju - oni píšou, to zas mi je necpi do pytle! :oD

martinez
14. 04. 2009
Dát tip
todle není povídka ale příběh... to sem nevymyslela přece... vymyslela sem ten pro řádka a eště něco píšu, (heh, to zní tak jako že na tom makám ale já si jen napsala název a prvních pár vět...) ale to vlastně taky není vymyšlený...

martinez
14. 04. 2009
Dát tip
no to nevím - to je asi ta rozepsaná, ta půltá - já ale nevím kerá je ta druhá! :oD

martinez
14. 04. 2009
Dát tip
a tak to je fakt :o) díky

martinez
14. 04. 2009
Dát tip
tož mi chybky pošli dyž na ně narazíš - já je asi nevidím dyž si myslím že to mám dobře... a nešvary snad eště mít nemožu, dyž sem napsala všehovšudy dvě a půl povídky :oD a ty odstavce, to nedělám schválně - já dyž si to píšu, tož tam odstavce mám... ale nevím co s nima tu - tu to vyleze takhle... a nebo s prázdným řádkem mezi a to mi vadí... (nic proti řádkovi, šmankote!!! :o) no a nejsu teda povídkářka... :oD

Smíšek:-)
09. 04. 2009
Dát tip
ok, na zprávu se těším!

martinez
09. 04. 2009
Dát tip
jasně že možeš jen přijít a nečíst - nikdy nečtou všeci co tam sou :o) a du ti poslat zprávu :o)

Smíšek:-)
09. 04. 2009
Dát tip
jasně, že všechny avíza nejsou o tebe a jsou to příjemná avíza. Už se na ně těším až budu mít trochu více času, času moc nemám, studium jej ukrajuje čím dál víc, navíc mám omezený přístup k netu, proto jsem tak dlouho tady nebyl. 25/4 jsem na svatbě (to bude taky něco :) 100-120 lídí :)) Jinak bych se někdy přišel podívat (než číst, jde to?)protože, obvykle teď (oproti dřívějšku) budu bývat o víkendech v Brně. jak často ta čtení bývají a kde se scházíte a kolik vás asi +- bývá? atd..

martinez
09. 04. 2009
Dát tip
ale neříkej že máš ty avíza jen ode mne! a před Yolandou si měl číst Ángela... a já se na tu prózu na pokračování nedala, já byla dána :oD čtení budou - v dubnu 25/4, v sobotu za 14 dní máš první možnost - brzy to vyhlásí romale

Smíšek:-)
09. 04. 2009
Dát tip
ahoj martinez, tak po x měsících jsem zas tady a mám báječných 225 avíz :D Dala ses i na prózu na pokračování? :) hezký, hlavně slibný. Těším se zase na další, měj se a krásný den. smíšek ;) PS: jak pokračují akce "autorská čtení" v Brně?

oleandr
08. 04. 2009
Dát tip
tož taky bych se tam někdy rád kouknul...líbilo

popkorn nemusím, ale souhlas s Květoněm :o)

martinez
06. 04. 2009
Dát tip
děkuji vám, milí věrní a shovívaví čtenáři - vynasnažím se dodat další pokračování :o)

To je jako Popcorn. Jak začneš, tak žereš a žereš. Já chci další!

martinez
04. 04. 2009
Dát tip
jééé, to ti docela závidím, ty zásoby :o) a jak tě simtě napadlo, že se cestou nic nestalo? :o) teda jako dramatickýho nic moc ale stejně to musím rozepsat... ááá, spící dítě mi zalehlo spícího kocoura - du zasáhnout!

Vaud
04. 04. 2009
Dát tip
našel jsem při stěhování zásoby Turonu a Freixinetu, tak si dělám vzpomínkový večírek :-)

Vaud
04. 04. 2009
Dát tip
tak Ramón :-))) - myslel jsem, že se cestou nic nestalo :-))) Ramónové, co znám, jsou moc fajn, tak se těším.

martinez
04. 04. 2009
Dát tip
ne e! jak si to dokázal neuhodnout, čéče Vaude?! eště su na cestě přece :o)

Vaud
04. 04. 2009
Dát tip
prózu prózím :-)) další bude Martinéz podle manžela :-))

martinez
04. 04. 2009
Dát tip
no už vím jak se bude jmenovat další díl (to neuhodnete :o) ale jinak si musíš prostě počkat dokud zas nepřeperu toho prozaickýho lenocha ve mně :o)

Vaud
04. 04. 2009
Dát tip
a jak to bylo dál :-)??

martinez
04. 04. 2009
Dát tip
dyk já tam byla předtím už... jen prostě člověk někerý věci nedomyslí a nebo nevěří tomu že by to tak mohlo ne/být... a navíc mě přece instruoval ten emigrant a pak taky - pesety sem dostala od toho španěla co mi to zařizoval a prostě mi nedocvaklo jak to tam je vlastně... :o) já tam byla rok před (naší) "revolucí" (v porovnání s kubou a latinskou amerikou musíme mít závorky :o) a pak skoro 2 roky po a byl to děsnej skok...

Vaud
04. 04. 2009
Dát tip
napínavý :-)) těším se na pokračování to ses nikoho předtím neptala, jak to na Kubě chodí - že tam máš přivézt dolary a malý polský voňavky Bycz moze a pár dalších nedostatkových blbostí, který směníš za vše. Já jsem vyměnil kartáček na zuby a starý sandály, co jsem chtěl vyhodit, dvě obří mušle :-).

martinez
04. 04. 2009
Dát tip
a mně se zdálo že tam odstavce mám... ale přemýšlela sem že to pak v klidu "přeskládám" - jako že přímý řeči dám na nový řádek dycky... třeba to bude pak lepší a napínat vás chtě nechtě musím - já bych toho větší kus asi napsat nezvládla (aj jednu pohádku tu mám v pěti dílech :o) dík oběma :o)

Janina6
04. 04. 2009
Dát tip
Lumpice, ty nás napínáš, ale fakt se to čte dobře :-) Píšeš schválně takhle bezodstavcovitě?

raja
04. 04. 2009
Dát tip
ha:) Konec slibuje další pokračovaní*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru