Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Víte něco o primární prevenci? Zkuste www.odrogach.cz

16. 04. 2009
1
8
1497
Autor
Swětelnice

V dubnovém čísle Jemnických listů mě zaujal nejeden příspěvek.  Děkuji za připomenutí Nicholase Wintona a také musím říci, že se mi s radostí četly řádky o aktivitách, které jsou přístupné žákům základní školy a dětem školy mateřské. Domnívám se, že by neměl být příspěvek o Ajaxově zápisníku přečten bez pozastavení či komentáře. Jelikož sama momentálně docházím v rámci svého studia na seminář o prevenci zneužívání návykových látek a dále na přednášku  Drogy a společnost, velice si cením této aktivity na ZŠ v Jemnici. Doufám, že přinese ovoce a  děti budou touto zkušeností kladně ovlivněny.

V rámci řešení problému zneužívání návykových látek je v současné době kladen důraz na primární prevenci. Mgr. Barbora Trapková z občanského sdružení Prev-Centrum říká: „Primární prevencí nazýváme aktivity a intervence směřující k předcházení užívání návykových látek u osob, které ještě s drogou nejsou v kontaktu. Cílem primární prevence je předejít problémům spojeným s užíváním návykových látek, případně oddálit první kontakt s drogou.  Programy primární prevence usilují o to, aby cílová skupina získala znalosti, dovednosti a postoje podporující zdravý životní styl a aby tyto nástroje dokázala uplatnit ve svém chování nejen v době realizace programu, ale i v budoucnosti.

Primární prevenci je ale nutné rozlišovat na specifickou a nespecifickou. Mgr. Ondřej Počarovský říká: „Nespecifickou prevencí jsou všechny možné volnočasové aktivity - keramické, šachové, sportovní a další kroužky - které by na školách existovaly, i kdyby žádný drogový problém nebyl. Ale pouze volnočasové aktivity ještě žádný problém nevyřešily, na to je potřeba kombinace celé škály aktivit včetně specifické primární prevence. Na druhou stranu je pestrá škála kroužků nutná, aby děti měly alternativu k trávení volného času na ulici. Škola by přitom měla dbát na to, aby tyto kroužky byly dostupné i dětem ze sociálně slabších rodin.“

Dle odborníků je účinné, když jsou kvalitní programy pořádané na úrovni obcí a městských částí, do nichž se zapojí i školy. „Úroveň prevence je hodně závislá na dvou klíčových osobách - řediteli školy a metodikovi prevence (pozn.autorky: metodik koordinuje program primární prevence na škole)“, říká Mgr. Barbora Trapková.

Se zajímavou a  komplexní formou osvěty se v současnosti můžeme setkat na internetu, přesněji na webové adrese informačního portálu primární prevence www.odrogach.cz. Portál  je rozdělen do tří částí.

První je směřována na učitelky a učitele. Tito zde mohou nalézt zajímavé výukové programy, rady, příběhy, diskuze, zkušenosti kolegů, materiály ke stažení, testy pro děti apod.

Druhá část se snaží oslovit rodiče. Najdou zde tipy, jak zvýšit odolnosti dítěte vůči drogám, rady jak a kdy mluvit s dětmi o drogách, zkušenosti jiných rodičů, diskuze, testy nebo hry.

Třetí a zároveň poslední je věnována náctiletým, kteří se zde mohou interaktivní formou počítačové hry dozvědět, co například udělá marihuana, LSD, heroin a další drogy s mozkem laboratorních myší. Mohou si přečíst příběhy vrstevníků, přidat se k diskuzi, zajít na chat, poučit se o mýtech spojených s drogami nebo se dozvědět rady jak se chovat v případě, že se setkají se šikanou.

Tento portál vřele doporučuji všem, jelikož nikdy nevíme, do jaké situace se dostaneme. Proč bychom se tedy nemohli na základě získaných informací o primární prevenci zachovat správně v situaci, která by neměla být brána na lehkou váhu?

Zdroj: www.odrogach.cz                                             

 


8 názorů

BBarkku
29. 06. 2010
Dát tip
Jako...to už je na písmák podle mě silný kafe.Souhlasím s Vaudem a jako literatura mi to nepříjde. Chápu, že to píšeš do "plátku", tak si to tam piš, když máš tuto možnost, zřejmě jsi někoho přesvědčila, takže jít si sem pro kritiku mi připadá trochu z cesty. Podle mě...tohle na písmák nepatří-bez ohledu na to, jestli jsi amatér nebo ne, nevím, jestli čekáš, že ti někdo bude vytýkat nedostatek metafor nebo nepřesné vyjádření pocitů(?)

Ahoj, o preventivních programech proti drogám můžu říct jen to, že se v mém případě zcela minuly účinkem. Za pravopisné chyby v mé kritice může lahev rumu na mém stolku, nikoliv já. Obávám se, že by tvůj článek asi nikde neotiskli. Směřuje k názorovému komentáři, ale to bys neměla slepě citovat povolané osoby. Naopak na zpravodajský příspěvek je až příliš subjektivní. Není to ani ryba ani rak. Spíš to působí jako nějaký PR článek, ve kterém bys slepě psala o zásluhách protidrogového hnutí. Nicméně psaní novinářských textů se dá naučit a v tomhle ti radím jediné - piš, piš a piš.A.

Vaud
18. 04. 2009
Dát tip
Ok, příjemn mě překvapila Tvá reakce. Pro místní plátek to bude asi fajn.

Swětelnice
18. 04. 2009
Dát tip
Nedopatřením se tam NW neocitl. Za připomínku o frázích děkuji.

Swětelnice
18. 04. 2009
Dát tip
>>...a takovehle agitky uz pisou i na amaterske literarni servery. Co tu vubec takovy clanek dela?...<< Děkuji za označení "článek". V prvé řádě je to příspěvek do místního plátku jednoho města. V druhé řadě se ptám tím, že je tu, na konstruktivní kritiku. Jsem amatér. Nebo sem snad mohou psát jen určití amatéři?

Vaud
17. 04. 2009
Dát tip
ja to nechci nejak zlehcovat - je to vazny tema, ale na druhou stranu tohle neni literatura - to je jedna fraze za druhou V rámci řešení problému zneužívání návykových látek je v současné době kladen důraz na primární prevenci. a jeste se tam ocitl nejak nedopatrenim mezi drogama Nicholas Winton

Pound
17. 04. 2009
Dát tip
Ono je nezajima, jak na ne bude pusobit. Ony proste chteji, aby pusobil. A ja se jim nedivim, kdyz je to vsechno zakazane a takovehle agitky uz pisou i na amaterske literarni servery. Co tu vubec takovy clanek dela?

Fouraix
17. 04. 2009
Dát tip
děti nezajímá jak působí droga na mozky laboratorních hlodavců, ale jak bude působit na ten jejich.)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru