Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Čest

12. 05. 2009
0
0
271
Autor
DirtyRocky

Kdysi dávno jsem slyšel píseň, kde se zpívalo o životě, ne o leckterém životě ale o tom co právě žijeme, zkrátka o tom našem. Slova byla velmi dobře volená, a tudíž se mi stále přehrávala v hlavě. Hlavní myšlenka té skladby byla, že podvádět je pod naši úroveň a my se musíme chovat čestně, za každé situace. Zkusme se společně zamyslet nad těmi slovy,  proč se, většina lidí touto jednoduchou věcí neřídí. Musíme si v první řadě uvědomit, že v dnešní době slovo člověka téměř nic neznamená. Ale proč je tomu tak? Co se stalo, že si lidé nevěří? Kde se stal ten první zlom? Abychom si na tyto otázky dokázali odpovědět, měli bychom znát historii lidstva. Už od pradávna lidé uzavírali dohody a jediné čím mohli ručit, bylo ve většině případů jen jeho slovo. Dříve mělo váhu, protože si každý zakládal na svoji cti a charakteru. To postupem času vymizelo, a slovo člověka se nahradilo postavením nebo majetkem lidí.  V některých kulturách si lidé dokázali sami vzít život, jen aby dokázali, že nejsou zbabělci a že svoje slovo dodrží. Dnes se na ně pohlíží jako na blázny a šílence.

Je důležité si uvědomit, že se stala, spousta zla díky lidem, kteří své slovo nedodrželi. Nemusíme, se ohlížet ani tak daleko do minulosti abychom si uvědomili, co všechno bylo díky tomu způsobeno. Netřeba připomínat Hitlera nebo Stalina, kteří se svým slovem zaručili, a na konci toho všeho byla jen smrt. Měli bychom se z toho ponaučit, místo toho tu jen sedíme a diskutujeme. Ale kdo z nás pro to něco dělá? Odpovím za Vás, nikdo. Můžete se zeptat co je vlastně ta čest, o které se tolik mluví a tak málo se pro ni dělá? Zkusím Vám na ni odpovědět, asi to co řeknu, může znít jako velké klišé, ale uvědomil jsem si, že je to co Vám nikdo nevezme a také nikdo nedá. S tím se člověk musí narodit a musí vědět, že to v sobě má ukryté.

Snad každý jednou zažil, že slovo které, bylo dáno se nesplnilo, a místo toho aby se s tím něco začalo dít tak se dotyčný jen hloupě vymlouval. Dejme si ruku na srdce a řekněme si, kdo dodržuje slovo, kdo se aspoň snaží ho dodržet a dělá pro to něco a, nebo, kdo svoje slovo nedodržuje a jemu to ukradeno. Aspoň každý z nás jednou udělal tu chybu, že nesplnil to, co slíbil, ale chleba se láme v tom okamžiku, kdy se snažíme to nějak vynahradit, a právě v tomto momentu se z nás stávají lidé, kteří o sobě mohou prohlásit, že jsou čestní.

Podle mého názoru, proč lidé nedodržují, svá slova je ten, že se nerespektují, jsou lhostejní ke všem okolo. Nikdo si neuvědomuje, že jde jen o pocit doteku, který odděluje lidi od zvířat. Ve skutečném světě chodíme, míjíme se a jen do sebe vrážíme. V poslední době se nás nikdo nedotkne, jsme pořád schovaní za sklem. Ten dotek nám tak moc chybí, že se radši srazíme, abychom vůbec něco cítili. Hodně lidí se honí jen za kariérou a nechtějí se na chvilku zastavit a uvědomit si, že kdyby zvolnili a pustili ostatní k sobě blíž, ta pomyslná hranice by zmizela a lidé by si začali vážit jeden druhého.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru