Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Prokleté řemeslo

12. 05. 2009
1
7
540
Autor
Kiloboss
Bylo, nebylo, vlastně nejspíš nebylo...Ve vesničce jménem Telenice, žil byl starý nemohoucí kovář a protože už nemohl vykonávat spolehlivě svoje řemeslo, tak si nechal svolat všechny mladíky z vesnice, aby z nich vybral svého nástupce. Byl to sice skvostný nápad, ale ukázalo se, že ve vesnici jsou jen dva mladíci. Jeden z mladíků byl vysoký, svalnatý a pohledný, ale rozumu moc nepobral. Druhý byl sice chytrý a uvědomělý, ale jeho fyzické schopnosti už tak skvělé nebyly.
Stařec si nevěděl rady, koho má vybrat, přece jen k této práci člověk potřebuje být chytrý a musí se umět dobře rozhodovat, ale na rozfoukání pece a ukování dobrého meče je zapotřebí i spousta síly. Stařec se tedy rozhodl, že dá oběma chlapcům úkol.
První chlapec, jmenoval se Petr, dostal za úkol se vydat do světa a do měsíce se vrátit chytřejší. Druhý chlapec, který se jmenoval Přemysl, dostal za úkol pokácet a naštípat dvacet stromů a to také do měsíce, aby se posílil.
Po měsíci se oba mladíci vrátili ke starci, ale ten se nestačil divit, Petr se sice vrátil chytřejší, ale mezi tím strašně zeslábl a být kovářem by už nezvládl. To Přemysl se vrátil silný jako býk, ale na něj to byla taková zátěž, že o svoji chytrost téměř přišel.
             Starý kovář si už vážně nevěděl rady, ale pak ho napadlo, že oba chlapce nechá, aby pracovali spolu. Dlouho se jim dařilo a stařec z nich měl velkou radost, ale bohužel časem zemřel a chlapci už neměli nikoho kdo by jim radil pomáhal jim, když si nevěděly rady a oběma už to lezlo na nervy a panovali mezi nimi časté hádky a neshody a když se jednou hádali kvůli výrobě meče pro jednoho šlechtice, tak Přemyslovi už došla trpělivost a nedodělaným mečem Petra chladnokrevně zabil!
Dlouhé hodiny jen seděl nad jeho tělem a nevěděl co má dělat a zpytoval svědomí. Jelikož již nebyl moc chytrý, tak si nevěděl rady co s tělem a jak to má ututlat a tak se v domnění, že by mohl získat Petrův rozum, rozhodl, že jeho tělo sní, jenže v Petrově těle uvízl kus nedodělaného meče a Přemysl se jím udusil.
Když si šlechtic se svou družinou přišel pro svůj meč, tak jen viděli na zemi Petrovo zohavené tělo a vedle něj tělo jeho vraha. Z tohoto hrůzného pohledu usoudily, že Petra napadlo nějaké divoké zvíře z nedalekých hor a když přišel Přemysl, tak při pohledu na Petra zemřel hrůzou.
Nakonec Byl Petr prohlášen za hrdinu a od té doby byli jeho pozůstatky uchovávány v pro něj vystavěné hrobce a to spolu s Přemyslem a každoročně na výročí jejich smrti se scházejí všichni obyvatelé Telenic aby uctili památku těchto dvou zesnulých mladíků...

7 názorů

Paranoia
07. 08. 2009
Dát tip
Stylově dost nevyrovnané. Spojování pohádkových konstrukcí "bylo, nebylo" s "fyzickými schopnostmi" mě fackuje do očí.

Kiloboss
17. 05. 2009
Dát tip
Není za co a já moc děkuji za rady a chyb se budu snažit vyvarovat...

a2a2a
16. 05. 2009
Dát tip
Ta pohádka je fajn až na poslední dva odstavce, kde se nachází zbytečně hodně pravopisných chyb a stylistických nešikovností. Např. opakováním slov ---rada, rady, apod. Také ten konec svým vyústěním už odporuje pohádce a stává se hororem. Ale píšeš, že je ti 15 a první dvě třetiny textu jsou opravdu napsány dobře, plynule i svěže, i chyb je tam jen velmi málo. Nenech se odradit, strašně moc dělá zkušenost, když se člověk takříkajíc vypíše. Ale ty chyby si oprav, dělá ti to špatné renomé, a ty by bylo škoda. A děkuji za tvou návštěvu pod mým Harmonikářem.

Kiloboss
14. 05. 2009
Dát tip
Neřekljsem,že příběh nebo povídka či pohádka musí být dlouhá...jinak promiň,ale jelikožmije 15, tak ty chyby ještě nemám tak zmáknutý :o)

Není pravdou, že povídka musí být nutně dlouhá. Dlouhé věci, zvláště na internetu, nikdo nečte. Je třeba být taktikem. Každá věta musí být jenom tak dlouhá jak musí a každé slovo musí být tím správným slovem. Každou větu si po sobě přečti aspoň šestkrát a hledej, co bys na ní vylepšil, nebo vyškrtl. Přinejmenším si alespoň opravíš hrubky, jako například: - chlapci už neměli nikoho kdo by jim radil pomáhal jim, když si nevěděly rady... - panovali mezi nimi časté hádky... I když je to skrz naskrz fikce, příběh musí být uvěřitelný!

Kiloboss
13. 05. 2009
Dát tip
Moc dík za tip a za rady...já jsem spíše řečník :o) Tedy určitě umím lépe mluvit než psát, ale ty "holywoodské" nápady jsem tam dal hlavně aby to nebylo tak obvyklé...každopádně, jelikož je to můj první, větší, publikovaný článek...

Induan
13. 05. 2009
Dát tip
Jako nápad dobrý, ale chce to zachovat důstojnější (myšleno méně slohovkovou) formu. Některé nápady v tom navíc vypadají trochu Hollywoodsky a nedomyšleně. Pamatuj - v jednoduchosti je síla. Jinak *tip za originalitu. Ale nauč se líp vyprávět, aby čtenáře nerušila forma a mohl se soustředit na sdělení.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru