Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Láska nebo smrt?

13. 05. 2009
1
2
579
Již brzy umřu.
Příčinou mé smrti,
budeš Ty.

Již brzy umřu.
A následkem,
bude žal.
Nevím, jestli se těším,
snad mi dojde spousta chyb.
Možná se mi uleví
od starostí všedního světa.

Na konci tunelu světla.
Oslepující záře.

Moje duše není v těle.
Nevím, kam putuje.
Zůstává na zemi, nikam neputuje.
Asi čeká na vztah, který nikdy nevybuduje.

Živý a mrtvý,
rozdíl zlomku sekundy.

Živý a mrtvý,
rozhodují detaily.

Živí a mrtví,
lidé stejně nevidí,
neslyší.

Život je láska,
samota - smrt.
Potká tě kráska,
čeká tě smrt.

Žádná policejní páska,
žádné vyšetřování.
Nic z toho tě nečeká.
Tebe čekají muka,
muka veliká.
Pro tebe dlouhá a šílená.

Srdce chce bojovat,
nemá však čím.
Přestává bubnovat.
Už to není jen sen ...

2 názory

ohhh to je tak krásné..až se mi z toho tají dech...tohle přesně prožívám, úplně mi vidíš do duše...Vše dopadne dobře...Díky...

Quaken
13. 05. 2009
Dát tip
Jej... Tak popořadě. "Již brzy umřu. A následkem, bude žal." Tomu nerozumím. Po smrti bude následovat žal - koho? Blízkých? Ze zbytku mi moc nevyznívá, že by ses ohlížel na blízké. Není to jen špatná formulace? Dále to pokračuje neoriginálními obrazy, například představa smrti jako tunelu se světlem na konci, "úprk" duše z těla, smrt jako balanc na ostří nože - všechno by to mělo nějakou kvalitu (neříkám převratnou, ale nějakou ano :) ), kdyby to tam nestálo tak osamoceně. Je to třeba podpořit buď neotřelým vyjádřením či zakomponovat do širšího myšlenkového celku, samo o sobě to má charakter prázdné výpovědi, tolikrát opakované. Poté mě zarazily pokusy o rýmy. Snad jsi se snažil to nějak oživit, ale láska - kráska - páska je už opravdu klišé a nedodá to dílu atmosféru/oživení; spíš naopak - koukty úst se pozvednou - nebudeme to dále rozvádět :) Pokud si odmyslím zbytek, nejlepší je předposlední strofa. Obsahem nikoli, ten mi stále připadá prázdný a otřepaný, ale melodicky je na tom nejlépe. Poslední strofa je jakási tečka, která by ani být nemusela - každý už jistě ví, že po smrti srdce přestává bubnovat; ano, chtělo by to tu výpoveď nějak oživit, zvolit netradiční podání, tohle je jen skládání již známých faktů do slok - ale grafické členění textu ještě báseň nedělá. Nicméně ta předposlední sloka... Já myslím, že by to mohlo jít, cítim z toho jakýsi cit pro text :) Doufám, že jsem tě moc nerozladil, jen jsem měl pocit, že tu mám co říct, tak jsem to vybalil. Normálně to nedělám :) Měj se.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru