Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nekonečná hodina angličtiny

14. 05. 2009
1
8
247
Autor
KISS19
Nejpodivuhodnější na budoucnosti je představa, že naši dobu budou nazývat staré zlaté časy. 
 
Ernest Hemingway
 
 
 
Nekonečná hodina angličtiny
 
Bude Lépe? Tuto otázka si v dnešní době klademe všichni. Ale je nám opravdu tak špatně?
Nemůže být mnohem hůř?
 
Při jedné hodině angličtiny, jsme měli měsíční téma „Australia“. Mluvila jsem o hospodářství, politice a celkovém rozvoji na tomto kontinentu. Má poslední věta zněla: „I do not understand this world.“ 
„Vaše povinnost není chápat tento svět." Přišla mi odpověď.
„Jste šestnáctiletá dívka, která se snaží něco dokázat. A už jen to, že Vám záleží na životě ostatních je veliká oběť.
Nyní mluvím k celé třídě, jak byla rozpoutána první a druhá světová tragédie dějin lidstva? Všechno začíná stejně, přijde hospodářská krize, finanční krize a nakonec boj.“ 
Každý, kdo v té třídě seděl, chtěl tuto otázku vyslovit, ale jen jeden se odvážil.
„Chcete nám tedy říci, že bude Válka?“
Odpověděl nám upřímně, „ano bude“.
Dnešní svět opravdu není jednoduchý, znám děti, které umírají hlady, vím o lidech, kteří každý den bojují o své domovy a jiní prosí Boha, aby jim dal alespoň den života navíc.
Nyní je mi pětadvacet let, mám za sebou nejlepší čtyři roky na střední škole, studuji vysokou školu v Praze, zároveň vyučuji jazyky. S mým bývalým učitelem angličtiny spolupracujeme na projektu Help for children.
Kdykoli mám chuť vše vzdát, založit si rodinu, mít svůj vysněný domeček ve Skotsku a zestárnou po boku mého přítele, vzpomenu si na tu šestnáctiletou dívku, na její sny, odvahu, touhy a  najednou mám tolik energie jako tenkrát.
Nechci nikomu tvrdit, že musí udělat vše pro záchranu světa, je to každého volba jakou cestou se vydá, jen chci říci, že my máme možnost ovlivňovat, ať už je to cokoli nebo kdokoli.

8 názorů

moorgaan
14. 05. 2009
Dát tip
ja tak ani nemam strach ze 3. svetovy jako z divci valky.-)) tam bych teda nechtel padnout do zajeti, ani zivy, ani mrtvy:-))

Induan
14. 05. 2009
Dát tip
3. světová by byla asi zároveň tou poslední a to si všichni politici velmi dobře uvědomují. Takže to nevidím tak černě. Spíš se budou státy prát o nerostné bohatství, takže budou dělat bordel velmoci hlavně na severním pólu. A války mezi jednotlivými státy se dějí už dnes - není to žádná novinka. Ale nakonec - ono je to všechno jedno. Jsme totiž jen takové naprosto nepatrné mrknutí v nekonečnu času a jsme tu tak krátce, že jestli má o našem osudu rozhodnout rozmezí pár let, je to každopádně o ničem. Buď lidstvo dobude vesmír nebo stejně zanikne tak jako tak. A smrti se nebojte, stejně jsme všichni nekonečně dlouho neexistovali a nekonečně dlouho zase nebudeme (a teď si přestavte tu hrůzu, kdyby ano - doslova by jste brzy radši dobrovolně umřeli nudou). Člověk by se vlastně měl bát jen bolesti a tu zase řeší ta smrt. Takže jestli bude válka, hlavně se snažte nepadnout do zajetí živí. Zbytek je nepodstatnej :D

Já začnu tím, že si po obědě nedám moučník. Pomůže to?

moorgaan
14. 05. 2009
Dát tip
... nemame moznost ovlivnit nic! snad jen svoje chovani a vychovu deti a bezne veci chodu nasi prace a naseho zivota... ...ale zachranovat svet?-ten si bezi ve sve masinerii jak potrebuje!

Petrusha
14. 05. 2009
Dát tip
jémine, chudák skála :) to je fakt, evolúcia bola kratšia ako vyvrásnenie a vyrhnutie nášho svelého zemského povrchu :) dobre, prevedčil si ma ale len trochu :)

G_B_Show
14. 05. 2009
Dát tip
Petrusha: Takže ty bys radši, kdyby evoluce neproběhla? Víš jak by pak vypadal písmák? Všichni by chodili tesat svý básně a kritiky do skály nad jeskyní:)

G_B_Show
14. 05. 2009
Dát tip
Petrusha: Takže ty bys radši, kdyby evoluce neproběhla? Víš jak by pak vypadal písmák? Všichni by chodili tesat svý básně a kritiky do skály nad jeskyní:)

Petrusha
14. 05. 2009
Dát tip
prvá svetová tragédia dejín ľudstva byla rozpútané evolúciou človeka smerom k druhu homo sapiens a odvetdy sa to všetko mrší :) nejaké vojny v 20tom storočí sú v porovnaní so všetkým, čo sa v dejinách stalo už len čerešničkou na torte, poleva ešte príde :)))) neviem, ale pre záchranu sveta by bolo lepšie radšej začnúť u drobností, než plácať o makro problémoch ... sú nám bližšie, ale menej ich vidíme :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru