Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Existuje spravedlnost?

30. 05. 2009
2
22
1160
Autor
estonia

Většina čtenářů si prologu nemusí všímat. Ti, kteří zpochybňují fakta uvedená v mé úvaze si dané skutečnosti můžou ověřit na těchto stránkách: - http://hr.wikipedia.org/wiki/Ivan_Korade - http://en.wikipedia.org/wiki/Ivan_Korade - http://www.javno.com/en-croatia/court-orders-a-month-detention-to-mario-korade_176154 - http://dnevnik.hr/vijesti/crna-kronika/mario-korade-pusten-iz-pritvora.html

Ivan Korade (1964 - 2008) je bývalý chorvatský generál, který ještě před válkou v bývalé Jugoslávii (1991 - 1995) byl instalatér. Bylo o něm známo, že má problémy s alkoholem a násilnickou povahu.

Během války v bývalé Jugoslávii bojoval proti Srbům. Po válce byl povýšen na generála. Během války šikanoval vlastní vojáky a měl časté problémy s alkoholem. V roce 1997 byl kvůli těmto zločinům suspendován na 8 měsíců. Byl také vyšetřován kvůli mučení a vraždění srbských zajatců (1991 - 1995), ale tato podezření chorvatský soud a Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii v Haagu neuznaly.

Ivan Korade zcela bezdůvodně zastřelil 4 lidi ve vesnici Velika Veternička 27. 03. 2008. Jeho oběti jsou 16 - letý kluk, 62 - letá příbuzná a dva muži z vesnice. Následně spáchal sebevraždu. Po jeho smrti mu byla odebráná hodnost generála.

Ivan Korade má syna Maria (19 let). Mario má nemanželské dítě. Mario Korade opilí tančil na hrobech obětí, které jeho otec zastřelil. Mario byl téměř dva měsíce ve vězení kvůli mlácení své družky. Mario je známý svými alkoholovými eksesy. Mario Korade nepracuje a žije z podpory.

Hodně Chorvatů Ivana Koradea považuje za národního hrdinu navzdory jeho zločinům.

Epilog:
Ivan Korade bezpochyby nebyl hodnej kluk. Má na svědomí hodně lidských životů, přesto ho řada lidí považuje za hrdinu. Nabízí se otázka, zda tito lidé za svojí slepost nebudou v budoucnosti trestání. Ivan Korade má vnuka...

22 názorů

nejde o literární dílo, spíš souhrn životopisných dat. Korada neznám, ani nemám chuť se pídit po tom, jestli tvoje informace jsou objektivní, ale Chorvati mi celkově leží v hlavě. Jejich nesnášenlivost k Slovinsku, "vybojování" celého Jadranu (a zamezení přístupu Srbska k moři...málokdy se člověk setká s výsledkem války takhle bezprostředně, při hledání cesty na mapě...

estonia
22. 02. 2010
Dát tip
Norsko, co se ti nelíbilo na Jugoslávii? Třeba Jihoslovanům je jedno, že se ČSR rozpadlo. Je jim celkem jedno, kdyby třeba Baskicko dostalo nezávislost. Ptám se, protože nechápu, co ti konkrétně vadilo na této zemi? Ps. Jugoslávie není první a ani poslední země, kde by se vedla obč. válka!

Norsko 1
31. 05. 2009
Dát tip
Jsi velmi inteligentní, všechno pochopíš a umíš se vcítit. Lepší ?

Tobša
31. 05. 2009
Dát tip
Norsko 1: Argument zase žádný... Prázdný dialog nepovedu. Zkus napsat aspoň něco duchaplného.

Norsko 1
31. 05. 2009
Dát tip
Milé tobše, neuč orla létat, nezasloužíš si to

Tobša
31. 05. 2009
Dát tip
Norsko 1: Prosím, nevracej estonii(-ovi) ta sprostá slova, to pak vypadá, jako kdybys neuměl(a) argumentovat. No... a já bych tedy souhlasil, že to na literární server patří. Nevím, proč by nemohlo. I když tedy (alespoň pro mě) v lepší podobě.

estonia
31. 05. 2009
Dát tip
to: Norsko1 Ok. Nelíbí se ti to. Dál už to řešit nebudem.

Norsko 1
31. 05. 2009
Dát tip
Sami máme svých pacholků mraky. Už chápeš ?

estonia
31. 05. 2009
Dát tip
to: Norsko1 Nikdo jí nevzkřísí a já to ani nechci. Stejně si myslím, že je to zajimavej příběh. Nejde o Srby a Chorvaty, či Estonce, ale o to, že ten Ivan Korade byl darebák a Chorvati to nechtěli vidět. A nakonec se jim to vrátilo. A ještě vrátí-:)

Norsko 1
31. 05. 2009
Dát tip
Dej nám pokoj s tou tvojí Jugoslávií. Stejně už je v prdeli a nikdo ji nevzkřísí, zaplať bůh

estonia
31. 05. 2009
Dát tip
to: Norsko1 Takže jsi si to přečet-:))) Už dříve jsem "volal" po určitých úpravách Písmáku. Všimnul jsem si, že hodně lidí se odklání od toho, co patří na lit. server...

Norsko 1
31. 05. 2009
Dát tip
hm. Jenom blbec si může myslet, že toto patří na literární server

estonia
31. 05. 2009
Dát tip
to: Tobša Název "koresponduje" s obsahem. Dlouhou dobu se zdálo, že korade unikne spravedlnosti. A nakonec potrestal i svého syna a snad i vnuka-:) to: Kocour22 Právě to jsem chtěl napsat. Starej Korade je už po smrti a vzal sebou 4 neviné lidské životy. Jeho syn je zatížený otcovou minulostí. Je to chodící bomba, která může vybouchnout každou chvíli... to: Norsko1 Promiň, ale jenom blbec může napsat komentář k nějakému dílu, které si vůbec nepřečet! Buď si to přečti, a nebo nepiš komenáře...

Norsko 1
31. 05. 2009
Dát tip
Pro někoho určitě. Odpovídám název, dál nečtu

Kocour22
30. 05. 2009
Dát tip
Mně to připadá dost zajimavý! A musím dát tip! Nikdy jsem o tom Koradovi neslyšel! Ale musel to být magor! Je zvláštní, že ho Chorvati stále považují za národního hrdinu... Myslím, že Ivana Koradea můžeme trošku přirovnat k Mašínům... Ale tenhle Ivánek se mi jeví jako totální cvok. A pokud spáchal ty zločiny na Srbech, tak je možné, že Chorvatům to stejnou měrou vrátí jeho syn Mario!!! Každopádně mazec příběh! Fakt zajimavý!!!

Tobša
30. 05. 2009
Dát tip
estonia: Jistě. Však já se o gramatice zmínil jen letmo. Více jsem mluvil k obsahu.

KyWi
30. 05. 2009
Dát tip
noo mě se to moc nelíbí a vím že dyž si čteš všechny tyhle kritiky že si nasrr a jestli sou dobrý řekni si jen:nelíbí se ti to,fajn dyž seš tak chytrej udělej si vlastníí =Dnjn nemam co dělat =D

estonia
30. 05. 2009
Dát tip
to: Tobša PS. Když už mě kritizuješ za gram. chyby, tak by jsi je neměl dělat. Já už se asi nezměním, i když se snažím... Já jen sporadicky kontroluju pravopis (tedy, pokud to nebije do očí). Mnohem víc mě zajímá obsah.

estonia
30. 05. 2009
Dát tip
Zdroj: http://hr.wikipedia.org/wiki/Ivan_Korade http://en.wikipedia.org/wiki/Ivan_Korade http://www.javno.com/en-croatia/court-orders-a-month-detention-to-mario-korade_176154 http://dnevnik.hr/vijesti/crna-kronika/mario-korade-pusten-iz-pritvora.html Ivan Korade nezabíjel v sebevraždě. Činy Maria jsou určitě ovlivněny chováním jeho otce Ivana. Vnuk Ivana Korade-a může trpět tím, že ho lidé zaškatulkují. Chorvatská společnost už byla částečně potrestáná za svojí slepotu. Nebo snad ne?

Tobša
30. 05. 2009
Dát tip
Zdravím, tak: to, cos jsi napsal(a) není úvaha (!), pak - jsou tam nějaké chybky (vem je čert). Ale, co se mi nelíbí, řekl bych, že název nekoresponduje s tím, o čem píšeš (to už je horší). Dál: Ty pány, o kterých píšeš neznám, netuším, jestli to udělali, ale pokud píšeš takovýto článek, kde předkládáš za jasnou věc, že někdo někoho zabil, kde jsou důkazy? Nezvratné, nezpochybnitelné. Odkazy, seznam literatury, cokoli. Posuzovat lidi, za jejich činy, zvlášť pokud jsou z jiné země, nemůžeme tak snadno. Nechci bagatelizovat vraždu, zabití apod. Ale co atentát na říšského protektora během druhé světové? Nenech se splést. Je to to samé. Válka, útok, zabití. Nic se nezmění na tom, že útok oběťi nečekaly. Napsat, že ten pán má vnuka tím stylem jako to píšeš ty, je takové přirovnání... jako když by tvůj otec někoho zabil - třeba v sebeobraně - le zabil. A ty lidi by si pak ukazovali i na tebe... Chci říct: Neočerňujme lidi tak snadno. Kdo jsme, abychom posuzovali zločiny jiných. Zvláště pak bez dostatku informací.

moorgaan
30. 05. 2009
Dát tip
Korade starsi se potrestal sam... Korade mladsi se sice nechova podle pravidel o lidske slusnosti-ale zakon ho jakstaks drzi v mantinelech... Korado ktery se jeste nenarodil nemuze byt a nesmi byt uz ted sledovan optikou,ktera byla nabrousena na jeho predky! ...jinak se prave tato optika muze stat spoustecem cinu,ktere by jinak nenastaly!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru