Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dopis

07. 09. 2001
1
1
2273
Autor
Kacapitoma

Je to asi dost dlouhé, ale doufám, že vydržíte až do konce. Tento příběh je možná otřepaný, ale potřebovala jsem to nějak ze sebe dostat... Myslím, že jsou k sobě lidé opravdu málo upřímní... Budu moc ráda, když mi napíšete své názory.

V krbu praská dřevo, ze starého magnetofonu se line pomalá hudba a já sedím ve svém houpacím křesle pod světlem staré lampy, kterou jsem získala od tetičky. V pokoji, jehož stěny jsou obloženy jasanovým dřevem a na nich jsou připevněny zvířecí kožešiny, je již šero. Na okenní parapet vytrvale již celý den ťuká déšť a já jsem si teprve teď našla čas na knihu, kterou mám už tak dlouho rozečtenou.

Ale už po pár řádcích jsem se přistihla, že nevnímám, co čtu.

Tak znova.

A zase mi myšlenky zabloudily někam úplně jinam a já jsem očima přejížděla po slovech, která mi v tuto chvíli nedávala smysl.

Oči se mi zvedly od stánky a chvíli upřeně sledovaly komíhající se plamen v krbu, tu pomíjivou krásu, které se člověk nemůže dotknout, a která,aby přežila, musí ničit něco jiného.

Přinutila jsem se opět se vrátit ke knížce. Ale i tentokrát mi myšlenky utekly. Já už je však nezastavovala a nechala jsem je volně plynout.

Moje hlava byla najednou plná jeho. Vzpomínek na něj. Připadalo mi to jako včera, co jsem ho viděla naposledy. Pře očima se mi najednou mihly jeho po ramena dlouhé zlaté vlasy, které neustále nosil stažené nenápadnou gumičkou. Viděla jsem jeho krásný, souměrný obličej, jemuž dominovaly hluboké, pomněnkově modré oči, jejichž pohled byl téměř vždy laskavý.

A když se usmál – ten se uměl tak krásně smát! Jeho smyslné rty odhalily krásné bílé zuby, ve tvářích se mu objevily dva malé dolíčky a ty jeho studánkové oči se smály taky. Byly plné štěstí, pohody, radosti, lásky… Milovala jsem jeho úsměv.

A když promluvil, vždycky jeho věty dávaly smysl. Věděl, co od života chce, v tomhle měl jasno snad odjakživa.

Miloval hory. Sníh. Rád lyžoval. Ten když se rozpovídal o přírodě, nebyl k utišení.

Ale věděl, kdy má mlčet. Dokázal člověka vyslechnout a rád mu poradil.

Poznala jsem ho na střední škole a snad hned, na první pohled, jsem se do něj zamilovala. Někdo by řekl, že je to nesmysl, ta láska na první pohled, že je to jen takové okouzlení, chvilkové pomatení smyslů, jenže ta chvilka trvala celý život. A čím víc jsem ho poznávala, tím víc mi bylo jasné, že právě tohle je ON, že nikoho jiného už nebudu takhle milovat. Prostě jsem to cítila, někde hluboko uvnitř.

Stali se z nás přátelé. Opravdu dobří přátelé, možná taky díky tomu, že jsem svoje city ovládala. Bála jsem se, tak moc jsem se bála, že když mu dám najevo svoji zamilovanost, zničím tím ten krásný vztah, co se mezi námi vytvořil. Věděla jsem, že mě má rád, několikrát mi to i řekl, však já jemu taky, ale měl mě rád jen jako dobrého přítele. Alespoň jsem si to tehdy myslela.

Skončila střední, oba jsme se dostali na vysokou, každý jinam. Naše cesty se trochu rozešly. Ale v kontaktu jsme byli neustále. Psali jsme si, občas se vídali. Začal tam chodit s dívkou, Klárou, podle jeho vyprávění byla hezká a milá, a já si našla Toma.

Pak skončila i vysoká a já dostala svatební oznámení: Michal Sopka a Klára Peštová oznamují, že… Tak, a je to tady. Věděla jsem, že to jednou přijde, ale nevěděla jsem, že to bude tak bolet. Přesto jsem se na tu svatbu těšila.

Velice mu to, jako ženichovi, slušelo a Kláře, bohužel, taky. Byla to opravdu milá a srdečná dívka a já jsem jim oběma upřímně přála spoustu štěstí. A když jsem tak Michala pozorovala, přišlo mi, že se nějak změnil. Snad dospěl, zmužněl, a připadal mi ještě přitažlivější než dřív.

Nevím proč, ale párkrát jsem v těch nádherných modrých očích zachytila něco, co jsem tam snad nikdy před tím neviděla. Byly to snad obavy? Ale z čeho? Nebo strach? Snad i trochu smutek? Svatba byla nádherná a velká a tak jsem si tehdy myslela, že se v jeho očích odráží únava.

Za sedm měsíců mu Klára porodila syna. Byl to krásný klouček s pomněnkovýma očima po tátovi. Byla jsem na jeho křtinách. A když jsem se vrátila domů, požádal mě Tom o ruku. Řekla jsem “ano”. Společně se svatebním oznámením jsem poslala Michalovi krátký dopis, jen takové pozdravení, a že se těším, až ho zase uvidím.

On se mi však po telefonu omluvil, že nemůže přijet, zrovna se stěhují, dostal výhodnou práci někde v Tramtárii, má všeho plnou hlavu, a ať se nezlobím, a že mi s Klárou přejí hodně štěstí.

Bylo mi z toho telefonu smutno, ale co se dalo dělat. Práce je důležitá, přála jsem mu to.

A čas plynul.

Moje děti už mají svoje děti a Klára s Michalem jsou už taky prarodiče. Teda byli.

V pokoji, kde jsem seděla, se už úplně setmělo. Odložila jsem knížku, kterou jsem stále svírala v ruce, na poličku a vstala jsem z houpacího křesla. Popošla jsem ke knihovně a za malé krabičky, která je schovaná za řadou knih a která je plná mých pokladů, jsem vytáhla dopis, který jsem dostlala před dvěma měsíci. Vrátila jsem se do křesla, pomalu jsem krásný dopisní papír vytáhla z obálky, rozložila jsem ho a začala číst. Písmo bylo úhledné, ale ruka, která ho psala, se třásla.

Moje milá Áňo (vždycky mi tak říkal),

ani nevíš, jak se stydím, že se Ti ozývám až teď, po tolika letech. Ale myslím si, že teď už pokazit nemůžu nic. Snad.

Ležím v nemocnici, jsem po infarktu, věřila bys tomu? Já, sportovec… Doktoři říkají, že za chvíli půjdu domů, ale já jim nevěřím.

Jak se máš, moje princezno? Doufám, že moc moc fajn a že se na Tvé tváři stále drží ten Tvůj krásný úsměv, který mě vždycky naplnil štěstím.

Vedle mě tady sedí, no,spíš poklimbává, moje vnučka, Anna, je to už velká holka, moc by se Ti líbila. Ležím v hezkém, útulném pokoji, mám tu kolem sebe spoustu květin a doktoři a sestřičky jsou příjemní. I jídlo je dobré. Jen to kuře vůbec neumí udělat. Jednou bylo děsně připálené a hned jsem si vzpomněl na naše první pečení kuřete…

Ani nevíš, jak já se nenávidím!! Za svoji zbabělost! Áňo, já jsem se od první chvíle, co jsem Tě uviděl, do Tebe zamiloval. Vážně. Stále vidím tu chvíli: Svoje kaštanově hnědé vlasy jsi měla rozpuštěné, trochu prudčeji jsi se otočila a já ucítil, jak Ti krásně voní kokosem a vanilkou. Podívala jsi se na mě těma svýma hlubokýma kukadlama, trochu jsi zrozpačitěla, do tváře se Ti vehnal ruměnec, já se pokusil se na Tebe usmát a Ty jsi sklopila zrak. A v tu chvíli jsem to věděl. Věděl jsem, že jsem se doopravdy zamiloval. Snažil jsem se Tě potom víc poznat, víc se k Tobě přiblížit a kupodivu se mi to dařilo. Jenže se mezi námi vytvořil tak krásný přátelský vztah, že jsem měl neskutečný strach Ti jen něco málo naznačit. Tak jsem se bál, že bych Tě ztratil, že bych to naše pouto přelomil, že jsem jen zbaběle mlčel. Z Tvojí strany jsem cítil jen čisté přátelství, tak jsem nenašel odvahu. Pak přišla vysoká a my jsme se trochu oddálili. Poznal jsem Kláru. A Ty Toma. Ještě jsem neměl ani ten svůj titul, když Klára přišla s tím, že je těhotná. Byla tak šťastná, to dítě chtěla a já si ji musel vzít…Ne, počkej, já vím, že nemusel, ale však víš. Já ji měl rád a to dítě, přece jen bylo moje…

A Ty jsi nám přišla na svatbu a byla jsi tak neskutečně krásná. Jak já jsem trpěl! Ale copak jsem Ti mohl něco říct? Bylo už pozdě…A nebo nebylo?…Copak já vím?!

A pak Tvoje svatba, to už bych neunesl, musel jsem pryč. To jsem ale sobec, je mi ze mě tak špatně! Nechutný sobec a zbabělec!!

A pak léta běžela a já myslel, že se mi daří zapomenout…

Áňo, nezlob se na mě za to, že jsem Ti to teď řekl. Ale klidně mě proklínej za to, že jsem Ti to neřekl dřív.

Víš, myslím si, že by lidé měli být k sobě víc otevřenější, nebát se svých citů, nebát se, dát je najevo, nebát se občas riskovat. Ne že bych neprožil šťastný život vedle Kláry, to rozhodně ne, ale myslím si, že jsem se připravil o to pravé bohatství, žít s člověkem, kterého miluji celou svojí bytostí, z celého srdce, za kterého bych dal i to nejcennější,co mám - svůj život…

Já vlastně ani nevím, jestli bys mě chtěla. Vidíš, jaký já jsem to sobec! A možná je ode mě sobecké, že Ti toto všechno říkám, ale kdybych Ti to neřekl, porušil bych svoje zásady, ke kterým jsem dospěl v průběhu života.

Za všechno se Ti omlouvám. Moc se omlouvám. A děkuji Ti, nastotisíckrát, že jsem Tě mohl poznat. Vždycky jsem Tě miloval, miluji a budu milovat.

Navěky Tvůj Michal

Po tvářích se mi začaly koulet slzy. Dopis jsem si položila na srdce a zavřela jsem oči. Na chvíli.

Do nemocnice jsem dorazila pozdě. Michal už zemřel. Poznala jsem jeho vnučku. Opravdu velice šikovná mladá dáma, padly jsme si do náruče a pak jsme si šly sednout do nedaleké kavárny a povídaly si a povídaly… Pak jsem stála nad jeho hrobem a konečně jsem mu to řekla: “Miluji tě. Taky tě miluji.”

Otevřela jsem oči a dopis jsem poskládala, pečlivě uložila od své skříňky s poklady a tu skříňku jsem opět schovala do knihovny za řadu knížek.

Lidé by si měli častěji říkat ta dvě krásná slova. Neměli by na to čekat celý život.


1 názor

měla jsem dobrého kamaráda...a taky jsem ho milovala...sedm let, od třetí třídy na základce- od první chvíle co jsem ho viděla...a taky jsem se bála mu to říct...před rokem umřel při nehodě autobusu...čtrnáctiletý...jako jediný. nikomu jinému se nic nestalo.

anysekkkk
10. 01. 2006
Dát tip
četlo se mi to moooc dobře,piš dál,

Sirius
13. 07. 2003
Dát tip
Čte se to fakt dobře. Lidi by spolu vůbec měli víc mluvit, tj. říkat si, co si myslí, i když jim to přijde v tu chvíli z nějakého důvodu nevhodné. Ono to začíná u blbostí: Třeba když si dva zajdou do kina, vůbec se jim ten film nelíbí, ale před tím druhým to tají a nedávají to najevo, „aby mu nezkazili večer“. Nebo si jdou na koupaliště, ale za půl hodiny je jim zima a šli by nejradši domů, jenže každý mlčí, aby to náhodou neřekl první a nevypadal před tím druhým blbě. Anebo banda vyplázne majlant za celodenní vstupné třeba do národní rezervace, pak jeden začne vykládat, že už je pozdě a nejvyšší čas se vrátit, a když z toho parku vylezou, náhodou ti ostatní zjistí, že by tam byli nejradši zůstali, jenomže nic neřekli a předpokládali, že chtějí všichni pryč... A tak dále. A tak mi vůbec nepřipadá přehnané, že to může dojít klidně až k celoživotnímu zatajování lásky. Taky se nijak nehrnu do toho, abych někomu vykládala, jak ho miluju. Ono je některé věci lepší dávat najevo jaksi beze slov, protože když se řeknou nahlas, věc úplně převrátí naruby a všechno zhatí.

Kacapitoma
04. 10. 2001
Dát tip
StvN: opravdu to neřekeneš? Nikomu? Ono to jde asi těžko, těžko to leze přes pusu, viď, ale když to řekneš a myslíš to vážně, tak je to supr:o))) Katerina: dobře, ráda se na to povídvám a budu myslet na to, že to je jen film:o))) mějte se moc hezky

StvN
04. 10. 2001
Dát tip
jo, slova maj ale váhu, mnohdy větší než činy, ne, já to nepotřebuju nikomu říkat

Kacapitoma
27. 09. 2001
Dát tip
PetrViP: máš pravdu. Ve všem,co člověk udělá, nechá kousek sebe (pokud to dělal rád a s chutí). A moje přezdívka? Ono je to na delší vyprávění, ale nehledej v tom žádný význam. Prostě mne napadlo právě tohle :o))) StvN: Proč Ti to připadá líbivé? Myslíš, že je to umělé? Že jsem to psala, aby se to líbilo? U nás doma si taky neříkáme, že se máme rádi, ale tak nějak to víme. Ale právě si myslím, že by se to někdy říct mělo. Ne často, to by pak ta slova už asi ztratila ten význam, ale říct to, když to právě cítíš. Ono to někdy chybí, někdy je potřeba ta slova slyšet. Katerina: Možná, že všechno, co píšu, je ztřeštěné..:o))) Ale tu přezdívku mám proto, že mě nic lepšího nenapadlo:o))) Vzkaz v láhvi jsem neviděla, nehrál tam náhodou Costner? Ale jak budu mít možnost, ráda se na to podívám:o) Ale jestli je to smutné, tak zas budu mít depku.. :o)))) Mějte se moc hezky:o)

Kacapitoma
27. 09. 2001
Dát tip
PetrViP: máš pravdu. Ve všem,co člověk udělá, nechá kousek sebe (pokud to dělal rád a s chutí). A moje přezdívka? Ono je to na delší vyprávění, ale nehledej v tom žádný význam. Prostě mne napadlo právě tohle :o))) StvN: Proč Ti to připadá líbivé? Myslíš, že je to umělé? Že jsem to psala, aby se to líbilo? U nás doma si taky neříkáme, že se máme rádi, ale tak nějak to víme. Ale právě si myslím, že by se to někdy říct mělo. Ne často, to by pak ta slova už asi ztratila ten význam, ale říct to, když to právě cítíš. Ono to někdy chybí, někdy je potřeba ta slova slyšet. Katerina: Možná, že všechno, co píšu, je ztřeštěné..:o))) Ale tu přezdívku mám proto, že mě nic lepšího nenapadlo:o))) Vzkaz v láhvi jsem neviděla, nehrál tam náhodou Costner? Ale jak budu mít možnost, ráda se na to podívám:o) Ale jestli je to smutné, tak zas budu mít depku.. :o)))) Mějte se moc hezky:o)

PetrViP
27. 09. 2001
Dát tip
ok

StvN
27. 09. 2001
Dát tip
líbivá, je pro mě věc, která se má líbit co nejvíce lidem, tak nějak jsem to myslel s tím ostatním s tebou souhlasím, ale stejně si myslim, že to nikdy neřeknu

Katerina
27. 09. 2001
Dát tip
Jasne, hraje tam Costner a je docela dobry, ale jeste lepsi tam je Paul Newman, ktery v tom filmu hraje vyleceneho alkoholika. Smutny to je, ale az uplne na konci, mozna trochu zdlouhavy, chvilema mozna preslazeny... asi v duchu tehle tvoji povidky. Urcite si pro to zajdi do videopujcovny az nebudes mit co delat. A na depku zapomen, je to jenom film! :-))))

Katerina
27. 09. 2001
Dát tip
Jasne, hraje tam Costner a je docela dobry, ale jeste lepsi tam je Paul Newman, ktery v tom filmu hraje vyleceneho alkoholika. Smutny to je, ale az uplne na konci, mozna trochu zdlouhavy, chvilema mozna preslazeny... asi v duchu tehle tvoji povidky. Urcite si pro to zajdi do videopujcovny az nebudes mit co delat. A na depku zapomen, je to jenom film! :-))))

Katerina
11. 09. 2001
Dát tip
Ta prezyvka, 'Kacapitoma', je to docela v kontrastu s tim co pises, clovek by cekal ztrestene blbustky... :-)) To se urcite podivej na Message in the Bottle, pokud jsi to jeste nevidela, vim, co mas na mysli, happyendy cloveku vysumi hned.

Kacapitoma
10. 09. 2001
Dát tip
Děkuju moc za vaše kritiky. PetrVip: Není to fakt, jen mne ten příběh tak nějak napadl... A byla by děsná škoda, kdyby se opravdu stal. Taky proto jsem ho napsala:o) Děkuju za tip, jsem ráda, že se Ti to dobře četlo:o) Jen jsem nepochopila, jak se do toho příběhu promítá osobnost autora:o)) Katerina: zjistila jsem, ze nejvice zapusobi na cloveka smutne pribehy... Proto i tento je smutny. Kdyby skoncil dobre, asi by se nad tim malo premyslelo:o)) (už jsem tak zblblá z těch smsek, omlouvám se, že jsem to psala bez háčků a čárek :o))) Snažím se psát povídky, ale zatím jen do šuplíku:o) Ten snese všechno:o))) A jaký "nick"? StvN: nevím, jestli mám říct, že mě to mrzí nebo že je to dobře, že jsi tady už něco podobného četl... Ale asi je to jen dobře... Alespoň pak nepromarníš svoji šanci a řekneš včas tomu, koho miluješ, že ho miluješ:o))) A připadal Ti opravdu hnusný? Děkuju za pochvalu:o) (a myslíš, že se člověk změní, když si přečte něco podobného? Myslíš, že se z toho poučí?)

Kacapitoma
10. 09. 2001
Dát tip
zapomněla jsem poslat avizka

Kacapitoma
10. 09. 2001
Dát tip
zapomněla jsem poslat avizka:o)))

PetrViP
10. 09. 2001
Dát tip
prostě když to píšeš, necháváš tam kus sebe... aspoň se mi to tak zdálo. mám dojem že jsem to vztahoval na psychologii nějaké postavy, ale to už nevím jistě - musel bych si to znovu přečíst. jinak se připojuju ke Katerine - co ten nick? (vím, že ten můj je taky debilní, ale...)

StvN
10. 09. 2001
Dát tip
ne hnusný ve smyslu, že bych to nejedl, kdyby to bylo jídlo, ale zkrátka takovýhle nemám rád, je to až moc líbivý různým lidem mnohdy prospěje, když jenom slyší, to co už dávno ví, napadá mě tenhle příklad, alespoň v naší rodině si neříkáme, tak jako v americkejch filmech a seriálech, jak moc se milujeme, ale víme to, jenže jsem nikdy neslyšel jak to zní

Katerina
08. 09. 2001
Dát tip
Desne smutny! Cetlo se mi to dobre, zadny strach, ze bych nevydrzela az do konce. Doufam, ze pises dalsi povidky, pripadne roman... ale co ten nick???

StvN
08. 09. 2001
Dát tip
musim říct, že něco takovýho jsem tu už četl je to hnusnej slaďák, ale i když jsou v něm věci, který si snad každej uvědomuje, nezmění se, dokud si to nepřečte a to je ta pochvala, kterou máš ode mně, neni to tip, ale uznání

PetrViP
07. 09. 2001
Dát tip
uf. drsnej slaďák. jestli je to fakt, tak je to rozhodně síla. a jestli ne, působí to hodnověrně. a hezky a pomalu se to čte. i když něčemu takovýmu moc neholduju, na Písmákovi mě to zaujalo. proto ten tip.

PetrViP
07. 09. 2001
Dát tip
aha. kouknul jsem na tvůj osobní výpis. je to přesvědčivý i osobností autora, která se do toho promítá.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru