Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Člověk a hyena

08. 09. 2001
4
0
837
Autor
Akte

..

Pán tvorstva.. takhle člověk se samolibým pomlaskáváním nazývá sám sebe. A stejným samolibým dechem odsuzuje některé své “poddané” pro jejich přirozené chování. Tak například hyena. Je symbolem zbabělosti, když napadá slabá, nemocná zvířata a to prosím ještě… ctění občané, jaký hnus!… ve smečce!

 

Omluva pro hyeny spočívá v genetice. Po svých rodičích zdědily geny, které jim diktují chovat se jako hyeny, ony to ani jinak neumí a nikdo to od nich jinak nečeká.

 

Ale jaká je výmluva pro člověka? Jak si omluvit neomluvitelné? Jak tedy alespoň vysvětlit, že nejosvícenější, nejctěnější lidé se znamenitým vzděláním, dokáží házet kamení, spílat a jinak útočit na ta nejnevinnější stvoření – na svá vlastní mláďata? A to vše jen proto, že tato mláďata se narodila rodičům, kteří v neděli činí jeden úkon odlišně…

 

Každý dravec zabíjí jen z hladu, útočí jen aby přežil, napadá aby nebyl napaden a nikoli ze sportu, ze zábavy nebo z fanatismu. Člověk je jediné zvíře, které útočí a zabíjí pro abstraktní představy…

 

Závěr? Závěr není.. děvčátka jsou stále kamenována..

 

(…a pak si v novinách přečtete, že čtrnáctiletý chlapec zachránil z hořícího domu nemluvně)


S
10. 09. 2001
Dát tip
Když Slavníkovci vyvraždili Vršovce, tak pobili všechny dospělé. Když Přemyslovci zlikvidovali Slavníkovce, vzali to už komplet sakumprásk, nikdo nepřežil. Když Římané vyvraždili Kartágo - zasolili půdu solí, aby i ona zůstala navěky neplodná. Když lid Izraele táhnul do svaté země, Bůh přikázal vyvraždit všechny mužského pohlaví, nikoho nešetřit. Tedy nic nového pod Sluncem. Válka je vždycky svinstvo - a to, co je v Severním Irsku není nic jiného než válka. Stejná, jako ta na Balkáně, jako ta v Palestíně nebo na Fidži. Když probíhala "mírová kampaň" v Jugoslávii rozbombardovala naše spojenecká letadla víc školek a nemocnic, než zabila vojáku ve zbrani - ale tak se dnes vyhrává Válka. Pro mě je ten, který hodil kámen kdesi v Irsku stejný barbar jako ten, který v Bílém domě dal pokyn k rozbombardování porodnice. Problém je, že člověk volí sám - hodí, nehodí? Jak se chovají ostatní ovlivní jen velmi málo, nebo vůbec ne. Ale pořád je na tom lépe než hyena - má možnost volby.

Krel
09. 09. 2001
Dát tip
Ano, taky jsem moc rád, že jsi to zmínila...já tomu taky nerozumím a musím říci, že jsem vcelku zděšen...ono problém člověka je v jeho egoismu a v mylných představách, že on je to na čem tenhle svět stojí, což je vcelku průser a co je hlavní my lidé si denně dokazujeme, že to není pravda ale ve vlastní zaslepenosti s tím odmýtáme cokoli dělat...ach jo:-(( ale úvaha je perfektní...!*

Mahoney
09. 09. 2001
Dát tip
já tomu nerozumím... takže bych asi protestoval proti "úvaze" ale... uvnitř mi silně tepe ANO... ****

Diana
08. 09. 2001
Dát tip
Mne to také šokovalo. Ty křičící, vyděšené, nechápající holčičky !! A to je možné dnes a v Evropě! Já tomu nerozumím. Dobře, žes to zmínil(a). *!

Wopi
08. 09. 2001
Dát tip
no právě

StvN
08. 09. 2001
Dát tip
já se nehádám, ale ani nejsem stopro za, navíc jsem tu informaci zdá se přehlédl

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru