Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Shledání

05. 06. 2009
1
5
468
Autor
Zdenda18

Šel a sníh pod jeho nohama tiše křupal, musel se na chvíli zastavit, nabrat znovu dech a trochu si odpočinout, ale uvnitř sebe si přál běžet, tak rychle, jak jen to půjde, aby už ji spatřil, pohladil po vlasech a pevně ji k sobě přimknul. Tak strašně se toho setkání bál, po tolika letech se jí opět bude dívat do jejích hnědých očí. Srdce mu však zároveň bušilo strachem, nedovedl si představit její reakci, až ho spatří, přeci jenom se za těch pár let, co jí viděl naposledy, změnil, zestárnul.

Chtěl opět pokračovat v cestě,ale najednou nemohl, nohy odmítaly jít. Nebo to nebyly nohy, kdo měl strach pokračovat dál? Myšlenky ho víc a víc zrazovaly a nutily ho vrátit se. Avšak odhodlání bylo větší a znovu pokračoval v cestě na náměstí, kde už byl snad tisíckrát, ale dnešní večer věděl, že ho bude vnímat úplně jinak.

Opět zastavil, vždyť už za rohem uvidí známý dům s velkými okny a starou šedou omítkou. Poslední možnost odejít, vzdát to. „Ne“, křičel uvnitř sebe, snažit se přehlušit svůj strach. Chvilku si nebyl jistý, zda nevykřikl doopravdy.

Už není cesty zpět, má jí tak blízko sebe, musí ji vidět. Odhodlaně vykročil a poprvé po letech spatřil ten dům, jeho omítka však byla nová  a svou světle oranžovou barvou vynikala v záplavě ostatních domů. V oknech bylo rozsvíceno a byl si jist, že na něj již čekají.

Tři roky jí nesměl vidět, ale dnes večer, 7. prosince, se vše změní. Jeho život nabere nový směr a už svou dcerku nikdy neopustí. Zazvonil, nikdo však neotvíral, zmáčkl zvonek ještě jednou, silněji.

„Tatínku!“.

„Viktorko!“.

Celý se třásl, nevěděl, zdali ji může zvednout a obejmout ji.

Přitiskla se k němu a on plakal.


5 názorů

verulinda
15. 04. 2014
Dát tip

t.


mě překvapilo, že šlo o dceru, ne o milenku, holku, děvku či koho. jinak námět jako slabý nevidím, kdysi jsem podobnou povídku četl - a teda, souhlasím, že jsi z toho mohla vitěžit víc. vzhledem ktomu, že šlo o Vánoce, to moc emotivně nepůsobilo. taky mi chybělo pozadí těch postav, proč spolu nebyly, co je rozdělilo, kdo za to mohl a co bude dál ( aspoň hypoteticky ) - takle je to takové, máloříkající. Jak říkám, co máš dobré, vylepši - osobní boj toho muže by mohl být větší, delší a zoufalejší. třeba

Tobša
06. 06. 2009
Dát tip
Zdravím, tak tedy bohužel nemám co chválit, přistupme rovnou k chybám. Gramatika (čárky, přímá řeč) - chtělo by to trochu více péče. Dále k motivu: je pěkný, ale nedotažený. Tady není proč se nad něčím zamýšlet, s někým soucítit nebo vim já co. Prostě tady nejsou emoce (příp. vyostřené), postavy nebo něco. Postavy jsou hodně slabé. Co na tom, že někdo chce vidět svoji dcerku? Vážně. V literatuře platí to, že čtenáči nechtějí číst příběhy obyčejných lidí. Musí to být něčím zajímavé, zvláštní - něco, co přitáhne lidi. Každopádně ale piš dál, hodně štěstí do další tvorby.

jako část textu bych to brala, ale na povídku je to trochu málo navíc se mi zdá, že kontext toho celého je takový nejasný já jako čtenář po smyslu tohoto díla pátrám marně

Petrusha
05. 06. 2009
Dát tip
ako časť textu by som to brala ale na poviedku to je aspoň pre mňa primálo ... príliš vytrhnuté z kontextu ale z kontextu čoho? čitateľ márne pátra, márne hľadá

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru