Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Tulák

05. 06. 2009
4
38
3288
Autor
Dahlia
Zoufalý chlapec na ulici
rychle si pár drobných spočítá.
"Život je svině," povzdechne si,
"minutu po minutě mi odčítá."

Popošel dál,
na další nároží.
"Zaměřit, pal!"
ozval se kdosi.
"Já nechci umří!t" Nikdo mu nevěří.
Vrahovi podává cosi.

Stříbrný medailon pro štěstí
nosí teď vrah na svém krku.
Nikdo mu nikdy neuvěří!
Vztahuje na sebe ruku.

A tak dva mladé životy
zbytečně byly ukončeny,
napsány budou romány,
u kterých budou brečet ženy.

A tak i já píši o tomto příběhu,
a zpracování není valné.
Důležitý je osud dvou mládenců,
jejichž umírání bylo marné.

38 názorů

Reunion86
25. 11. 2009
Dát tip
Spočítat/odčítat - velmi slabé, kdosi/cosi ? To už zavání tvůrčí krizí. Krku/ruku... no comment. Valné/Marné - tohle má být rým ?

Madelaine
03. 09. 2009
Dát tip
Souhlas s Lopatou.

A.H.
30. 08. 2009
Dát tip
to je omyl

Alojs
28. 08. 2009
Dát tip
nooo... vázáné verše jsou bičem... snadno se omotá kolem těla, snadno je pak používán ostatními... sám se mu raději vyhýbám :) tentokrát bez tipu. doufám, že se nebudeš zlobit

Toscana
29. 06. 2009
Dát tip
Klidně piš, ale radši nepísej - to zní fakt děsně :o)))

Dahlia
29. 06. 2009
Dát tip
Toscana: to bylo pouze konstatování, že psát nepřestanu.. pokud bych byla z něčeho "unešena", což se stává velice zřídka, vypadalo by to úplně jinak :o)

p.a. nemá nic společného s úrokovou sazbou :o) (p) od a.

Marlav
25. 06. 2009
Dát tip
*

raja
21. 06. 2009
Dát tip
jejda, pardon, omyl.

Toscana
10. 06. 2009
Dát tip
že je tak unešen někdo, kdo místo slova "piš" použije slovo "písej" (slovník dětí v mateřské školce), mě ani moc nepřekvapuje. Spíš naopak. Svůj k svému.

Dahlia
09. 06. 2009
Dát tip
Nela: Díky, psát budu pořád..

Toscana
07. 06. 2009
Dát tip
Myslím, že většina podstatného tu už byla řečená, dodala bych snad jen, že ocenění druhu "P" tu zasluhuje především fakt, že autorka toto závažné téma pojala jako chyták na čtenáře, kteří na Písmáku vyhledávají vázané verše, protože jim jsou blízké. Tito se sem pak přiřítí hladoví po neotřelých nápadech vázaných do rýmů a ejhle!!! naleznou zde rýmovačku, kde se vyskytují rýmy: spočítá-odčítá, nároží-nevěří, kdosi-cosi, krku-ruku, valné-marné. Myslím, že výskyt víc podobných chytáků na Písmáku a dojde k přesunu fanoušků od kategorie Vázané verše ke kategorii Volné verše. A zde vidím onen zásadní přínos! P

poukázat na to, že slogan "dva jednou ranou" nemusí mít vždy jen pozitivní konotace, se dá i čitelnější formou. Zkusil jsem aspoň najít nějaký nápaditý rým, nepodařilo se. Tak aspoň držím palce pro příště, aby se dalo říct něco pozitivního. zatím p.a.

raja
07. 06. 2009
Dát tip
má kritika je poctivá! A kdo říká že ne, kecá:)

raja
07. 06. 2009
Dát tip
marve, poezie, vázané verše...tohle není povídka:Příběhu:))))

Ach jo. On si každý přispěchá s oharkem a chce vědět, proč to není rohlík... Nick "Lopata" to sepsal stručně a jasně - nevidím důvod, proč bych to dál rozpitvával. Problém je, že se všichni snažíte poezii psát - a jaksi zapomínáte, že je nejprve třeba ji vidět a žít.

Dahlia
06. 06. 2009
Dát tip
od toho jste tady vy, kritici, abyste to pořádně zkritizovali, popř. poradili, nebo se pletu? jako uznávám, že to není dokonalý.. uvítám připomínky, rady..

A já bych od někoho, kdo zvolí kategorii "vázané verše", čekal poezii...

Dahlia
06. 06. 2009
Dát tip
Teda od kritika bych čekala nějaké hlubší vyjádření myšlenky..

Blábol.

Lopata
06. 06. 2009
Dát tip
Stojí-li autorka o hlubší kritiku, myslím, že by ji měla dostat. Z díla je patrno, že autorka si je dobře vědoma kvalitou zpracování a má dojem, že téma je mnohem důležitější než forma. Což nejzásadnější omyl. Tady není žádný básnický nápad. O názvu až po poslední slovo člověk nenalezne nic, v čem by přeskočila sebemenší jiskřička. Vše je očekávané, nikde žádné překvapení, je to jako najít nedopalek na ulici. Doporučuji si hrát s formou a netrousit první slovní spojení, které se vysype z hlavy.

raja
06. 06. 2009
Dát tip
jo ták, prdon. Autorce je již osmnáct(jsem se přepatřila...)To je dobře, nedostanu sprďana od šéfulky.

raja
06. 06. 2009
Dát tip
Tak Marve, věk neuveden...autorce ale není osmnáct. Vidno až z kritik. Kolik teda, máme hranici? A budem ohleddávající i když si JEN budem myslet že autor je věkem hájen? A neznamená myslet h_vno vědět? Je to hloupost. Asi podám zastupičskou demisi:p Takhle se nedá pracovat!

Miroslawek
06. 06. 2009
Dát tip
1) A tak odpovídaje Hospodin Jobovi, řekl: 2) Zdali hádající se s Všemohoucím obviní [jej?] Kdo chce viniti Boha, nechť odpoví na to. 3) Tehdy odpověděl Job Hospodinu a řekl: 4) Aj, chaternýť jsem, což bych odpovídal tobě? Ruku svou kladu na ústa svá. 5) Jednou jsem mluvil, ale nebudu [již] odmlouvati, nýbrž i podruhé, ale nebudu [více] přidávati. 6) Ještě odpovídaje Hospodin z vichru Jobovi, i řekl: 7) Přepaš nyní jako muž bedra svá, [a nač] se tebe tázati budu, oznam mi. 8) Zdaliž pak i soud můj zrušiti chceš? [Což] mne odsoudíš, [jen] abys se sám ospravedlnil? (Jób, 40)

Dahlia
06. 06. 2009
Dát tip
jejdavilda: hranici 18 jsem překročila.. Miroslawek: hledej a nalezneš (a nebo taky ne)

Miroslawek
06. 06. 2009
Dát tip
místo poděkování by mne spíš zajímala odpověď na mou otázku ;o)

jejdavilda
06. 06. 2009
Dát tip
Opět bych vyzdvihl kritiku ( byť nepřímou) našich orgánů. Ptám se "Co dělala naše policie aby zabránila zmaru dvou mladých životů?" Vždyť jsme mohli mít třeba dalšího kosmonauta, vědce, umělce, nebo příslušníka BIS. A kde je práce stovek diplomovaných psychologů, přišla vniveč přičmž vystudovali za naše peníze- tedy peníze dělníků, rolníků a pracující inteligence. Autorka studentka nepřekročila zřejmě hranici 18 let a tudížje hájená

Dahlia
05. 06. 2009
Dát tip
Všem moc děkuji za kritiky :)

Miroslawek
05. 06. 2009
Dát tip
A čím je verš vlastně vázán?

raja
05. 06. 2009
Dát tip
Tak předně je jasné, že autorka je vyloženě proti trestu smrti. To je jasné z verše "A tak dva mladé životy zbytečně byly ukončeny" Kdy vrahova smrt je označena za zbytečnou. Jako minus, této básně, vidím, že nevidím, proč vrah zastřelil mladíka s medailonem. Vrahova smrt je jasná, vrazi už takoví bývají, že mají výčitky jako...marné umírání, za brekotu žen, čtoucích jejich smutný příběh je nejsilnějším momentem básně hned po zlomovém Popošel dál, na další nároží. "Zaměřit, pal!" ozval se kdosi...Toto dílo si podle mne, zaslouží p a nominaci.

moorgaan
05. 06. 2009
Dát tip
misto brecet bych dal plakat, ale jinak je to tulacky toulave.-)) /*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru