Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Je Písmak o literatúre? - II.

10. 09. 2001
0
0
2922
Autor
Naso_kritik

opäť na starú tému...

Prudký vývoj na tomto serveri kde-koho prekvapil, kým si však Písmak nenárokuje na štatút privilegovaného klubu s prísnymi (vyraďovacími?) pravidlami vstupu môže sa sem prihlásiť hocikto, či už je to kvalitný autor, alebo totálny citovo nevybúrený amatér...
DOVOĽTE MI ABY SOM NESÚHLASIL s tými, ktorí tvrdia, že Písmak nie je básňach alebo o literatúre!!! NEGENERALIZUJME! Tí, čo to tvrdia tak znevažujú aj vlastnú tvorbu uverejnenú na Písmaku a okrem toho - ako to už skonštatovali viacerí predo mnou - pri každodenných virtuálnych tonách braku sa vždy nájde aj niečo hodnotné, súce na zaradanie do kategórie obľúbených! PRAVDOU JE, že zvyšovaním počtu autorov a počtu diel, niet času čítať všetko a objaviť to hodnotné, oddeliť kúkoľ od zrna... Zakázať vstup nových autorov nejde, poprelo by to ducha Písmaka, čo však ide, je limitovať počet uverejnených diel v jednom dni. Pre Oldu ľahučký technický zákrok!!!

Stačilo by jedno dielo na deň pre každého autora a verím, že čítanie by (pri menšom počte diel) bolo oveľa-oveľa priehľadnejšie a možno by sa zvýšil čas aj na reálne kritiky, po ktorých tu všetci volajú!

HOWGH!


Prokletí
29. 09. 2001
Dát tip
zbytečná debta, stačí si otevřít Úvod a přečíst si prvních pár řádek.... nejsem tu pro nic jiného než literaturu Díky Naso, tohle je marné m.

Ostrich
15. 09. 2001
Dát tip
Naso, v záplavě děl se lze probírat jen většími technickými možnostmi výběru. Např. tím, že si z "denního přídělu" budu moci vybrat jen autory, kteří jsou na serveru noví, třeba méně než měsíc - když chci hledat nové objevy. Nebo naopak že chci vybrat jen autory, které jsem si oblíbil (a nechci jejich novinky hledat jednu po druhé pod jejich nicky). A tak dále. Prostě vytvořit nové nástroje, které pomohou záplavu (a mimochodem - díky za ni, bez nárůstu by neměl Písmák budoucnost) třídit. Jenže to je dost vážný zásah do programu, protože obecné dotazování je úplně něco jiného než třeba pouhé fulltextové vyhledávání, znamenalo by to dost práce. Třeba k tomu jednou dojde, Olda jako každý programátor moc dobře ví, co by bylo hezké vylepšit, každý program se dá vylepšovat donekonečna, jenom čas je omezený.

bishak
12. 09. 2001
Dát tip
Pismak je vicemene o hovnu, ale spousta lidi si zvykla, ze se tu muzou mezi sebou vychvalovat a bejt desne dobry...

Bezejmenny
12. 09. 2001
Dát tip
Taky názor. Hovno si ku hovnu sedá.... ;o))))

Pepe
12. 09. 2001
Dát tip
bishak: Hodnoty jsou velice relativní... Například Ty jsi pro mě taky hovno :o) Tím Tě ale nechci nějak zesměšňovat nebo tak, jen demostruji onu relativnost.

Naso
11. 09. 2001
Dát tip
Ahoj Sýkorka, mohlo by byť aj lepšie (budúce Nasíča aj s jeho maminou sú v nemocnici na pozorovaní)... Hovoríš, že Písmak je najskôr o priateľstve a až potom o literatúre... Možno to tak TERAZ (v totmo štátdiu) vyzerá, ale je to sekundárny efekt, akási daň (i keď veľmi príjemná!) za kontinuálny vývoj Písmaka za všetky tie nádherné zrazy, spoločné stretnutia a vzniknuté priateľstvá... Avšak pre autorov, ktorí sa o Písmaku dozvedeli až neskôr, alebo teraz, ktorí sa nestihli pokamarátiť s inými autormi, je Písmak v prvej polohe, čiže o literatúre, a dosť si od toho sľubujú. Už aj preto, že ináč majú limitované možnosti verejne prezentovať svoju tvorbu. ALE MÁŠ PRAVDU, že nezáleží na tom, o čom je Písmak. Každý si z toho zoberie to najlepšie!!! Písmak je už proste fenoménom, ktorý nejde len tak zastaviť a bude sa vyvíjať svojim vlastným životom. Napriek našim názorom, postojom a snahám...

dablik008
11. 09. 2001
Dát tip
Pismak je vicemene o hovnu, ale vetsina lidi uz si tu tolik zvykla, ze jim to nevadi...mne to vadi...ale taky uz jsem si tu zvyknul :o)))

Bhati
10. 09. 2001
Dát tip
Auuuuuuuuuuuu...nepíchejte měěěěěěěě!!!! :-)))

Vcela
10. 09. 2001
Dát tip
Je pravda, že díky strašné spoustě autorů a hlavně děl, jsem v podstatě takřka na Písmáka zanevřel, neboť jsem vůbec nemohl stíhat tu záplavu. Navíc bych v internetový kavárně nechal jmění... Na jednom srazu jsem proto něco o omezení děl prohodil a byl jsem hned postaven mimo hru. S tím asi fakt nic nenaděláme. Bohužel...

papouch
10. 09. 2001
Dát tip
Ano!! Já jsem pro to, aby bylo jedno dílo denně. Povinně, samozřejmě. A kdo jeden den vynechá, bude ošklivě popotahován. Kdo vynechá dva dny, bude pranýřován a kdo vynechá tři dny, bude.....éé....upálen? Nebo jsem to, Naso, pochopil špatně? .................................................................................nojo, zase dělám frašku :-)) jáušjinejnebudůůůůů :-)) Teď vážně. Jsem na Písmáčoj už dýl jak rok a půl. Celou dobu pozoruju takovýhle debaty, auditka a snahy "cosi" řešit. Můžu říct, že všecko už tady bylo. Opakuje se to furt dokolečka :-) Nikdy se nic nevyřešilo. Písmák si kráčí svou cestou sám. My všichni jsme písmák. Snaha jednotlivce o vyřešení "čehosi" má stejný účinek, jako má vliv vylití konvice vařící vody do Severního ledového oceánu na ledovce va Severním pólu. :-) Proto stojím v pozadí, tvářím se jako moudrý stařec, který všchno ví a tiše se všemu tomu hemžení řehtá... :-) Zvláště auditkům. (Samozřejmě, že přeháním ... křivdil bych těm, kteří opravdu něco udělali a popožďuchli "věci" kupředu - Olda, Vio, Lyryk a další a další, kteří mi určitě neprominou, že jsem je nejmenoval.. :-))

Atala
10. 09. 2001
Dát tip
Jak si člověk může přečíst na reklamních plochách jisté banky, svět se mění a my s ním. S tím nikdo z nás nic neudělá. Je to také aké to je a bylo by bláhové se i jen snažit o změnu. Howg! Domluvil jsem...

Bezejmenny
10. 09. 2001
Dát tip
Fuj, Atalo! Tak děsivý pesimismus! ;o)))))

Sýkorka
10. 09. 2001
Dát tip
Vieš Naso, ale ja si aj tak myslím, źe Písmák nie je o literatúre. Nie tak ako by to autor, ktorý sa chce naozaj v čo najkvalitnejšej miere venovať písaniu. Ak by som sem prišla a chcela sa tu vyprofilovať ako autor, získam len ďaľších čitateľov, čo je fajn, dokonca skvelé, ale v mojej ceste k literatúre potrebujem viac... Pre mňa je Písmák o kamarátstvach a o tom, že si môžem prečítať zopár dielok, ale ako skoro každý, ani ja nemám čas čítať všetky. Keď hovorím, že Písmák nie je o literatúre, nemám pocit, že tým degradujem svoju poéziu. Netvrdím, že sa tu nerodia skvelé dielka, hovorí, že Písmáka nezjednocuje myšlienka literatúry ako takej. Písmák je proste rodinka so skvelými ľudkami, kde človek môže porelaxovať pri čítaní básní, aby si spravil názor na to, ako asi píšu rovnako "postihnutí" ľudia. A hovorím aj to, Ze Písmák je predovšetkým o priateľstve a až po tom o literatúre. Ale to je môj pocit. Inak sa úplne stotožňujem s tým, čo napísal Papouch. Naso, každý má na to svoj názor, ťažko niečo vyriešis. Skôr sa pýtam: Písmák je pre niekoho o literatúre a pre niekoho nie, záleží na tom vôbec? Aj ja mám dve prezývky. Jednu som musela odložiť, pretože som sa s ňou prestala stotožňovať, ale príležitostne ju používam. Mám aj iné prezývky, ktoré využívam rovnako ako Wopi na oddelenie svojej tvorby, nikdy mi nenapadlo dávať tip sama sebe. Nemyslím si, že by to tu niekto robil. A ako sa vlastne máš? :o) S2.

Sýkorka
10. 09. 2001
Dát tip
ups, nejoko mi utekali prsty, ospravedlňujem sa za preklepy. :o)

Bezejmenny
10. 09. 2001
Dát tip
Obávám se, Naso, že příliv děl by ani moc nezeslábl. Ono, zdá se mi, nejde ani tak o počet, jako o kvalitu. Člověk, který to tu bere vážně, a nehodlá to zaplavovat balastem sem stejně nepřispěje častěji, než jednou tejdně, spíš ale pouze jednou měsíčně. A grafomany omezení nezastaví.

Katerina
10. 09. 2001
Dát tip
nebo jednou za uherak jako ja :-)))

Climaster
10. 09. 2001
Dát tip
na úkor jednoho díla na autora zde bude moře nicků od tatáž člověka....

Wopi
10. 09. 2001
Dát tip
Bezejmenný, Climaster - ano... Opravdu není jiné cesty, nežli se smířit i s díly, jejichž obsahem je sdělení "pam pam" (to tu někde taky bylo...

Naso
10. 09. 2001
Dát tip
Climaster sa dotkol dosť citlivej témy - jeden človek a more nickov... Pri zostavovaní Klubu slovenských Písmakov som dlhší čas surfoval v zozname autorov a zistil som, že niektorí autori naozaj majú aj 5-6-a viac nickov... krem toho je v Písmaku prihlásených niekoľko sto autorov, ktorí majú 0 diel, 0 kritík, 0 činnosti a po mesiaci nečinnosti by mohli byť zo serveru vymazaní! Trošku tú mnohonickovosť nechápem, lebo ak je človek naozaj hrdý na svoju tvorbu - a na svoj nick - a záleží mu na názoroch iných na ňu, nemá sa prečo anonymne skrývať za rôzne prezývky. Tie majú zmysel hádam iba vtedy, ak sám sebe - akože iná perzóna - chce udeľovať tipy (aby vylepšil svoj imidž či profil), čo je dosť hlúpe... Bojím sa však, že nie je možné zariadiť, aby mnohonickovosť bola odstránená... Ja sa priznávam k ďalšimu nicku (Naso_kritik), ten je však odvodený od prvého (Naso) a týka sa celkom iného druhu tvorby (literárne recenzie, novinárske články).

Climaster
10. 09. 2001
Dát tip
..ještě, když já jsem se poprvé dostal na písmáka psal jsem podobně jako "pam pam"....a během té doby jsem se tím, že jsem čet díla ostatních, začal se zajímat o poezii...dal jsem na kritiky...relativně zlepšil.... ....proč nedat šanci i jim... (ale je pravda, že jsem psal jedno dílo tak na dva tejdny..:)))

Wopi
10. 09. 2001
Dát tip
Naso: ozývám se jako jeden z těch, kteří mají více nicků. Nestálo by mi to za to vyplňování kvůli tipu sám sobě, ten bych si mohl dát prostě nepřihlášen jako anonym. Především mi jde o to oddělit různé typy tvorby (lyriku od humoru a pod.), ale také jsem i testoval, které tipy dostává dílo a které nick Wopi (je to opravdu velký rozdíl). Nechápu, proč rovnou podezříváš z nečestných úmyslů přidávání si tipů, když může jít o zcela opačnou motivaci (odfiltrovat tipy kamarádů jen z kamarádství).

Naso
10. 09. 2001
Dát tip
Wopi: - no vidíš, to ma nenapadlo... vyskúšať vernosť a kritickosť svojich kamarátov pod iným nickom...

Bhati
10. 09. 2001
Dát tip
Testovat? Uff....jsme v laboratoři?

Wopi
10. 09. 2001
Dát tip
Jo, všichni - Písmák je jeden z ufounských testů :))))))

Anděl009
10. 09. 2001
Dát tip
Ale ne... to je náš test! :)))))

Climaster
10. 09. 2001
Dát tip
ufouni??!!!...tak vy už to víte... naso:...já mám dva nicky, jeden zcela nepodstatný...jen kvúli tomu, abych se hodil do jednoho klubu..:))))... ..myslím, že jsou ještě lidi tady natolik svědomitý, že by si tipy sami nepřidávali....a hlavně by se to dalo dost jednoduše zjistit...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru