Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Chceš-li

12. 06. 2009
1
4
517
Autor
Kirsty
Chceš-li, budu Tvou růží, již skrápějí
na kvítkách kapičky rosy a šeptají,
že není nad Tvojí krásy, když usmíváš se potají
a necháš naši zakázanou lásku kvést.

Chceš-li, budu Tvou větou, když na jazyku
zachytí se Ti slova a z úst jen spousta vzlyků
zlomených vydechneš při soužití našich dotyků,
když horoucí láska k Tobě nedá se již snést.

Chceš-li, budu Tvou hvězdičkou, kdyby omrzelo
Tě snad protivné to slunce a zvrásnilo by Ti čelo
neustálým dotykem svých poslíčků, a Tobě by nezáleželo,
jestli odplata za naši lásku smrtící jest.

Budu Tvým světem, chceš-li v něm dál žít a přestat
se trýznit otázkami, na které bojíš se zeptat,
když v naplněných snech mých nepřestávám ti šeptat,
že kvůli naší lásce snesu jakýkoli trest.

4 názory

Toscana
12. 06. 2009
Dát tip
Pokud to bylo do soutěže se Shakespearovským zadáním, pak to uveď v prologu, bude tím ten archaický jazyk pochopitelnější. K formě - takhle už to vypadá mnohem líp a je zřejmé, že to je myšleno jako báseň. Nicméně obratu "není nad Tvojí krásy" (viz >>>na kvítkách kapičky rosy a šeptají, že není nad Tvojí krásy, když usmíváš se potají<<<) se dá porozumět jen stěží. Myslelas to jako "není nad tvou krásu"? Pokud ano, pak jde o 4. pád, kdežto tady je to v 2. pádu. Mj. "nad tvou krásu" by i rytmicky vycházelo líp. Velká T u tvarů osobního zájmena ty... no, nevím, jestli tohle by se dalo svést na Shakespeara. Prostě takhle psané se to opravdu používá zejména v osobní korespondenci (pokud ovšem celé dílo nebylo myšleno jako dopis někomu milovanému - a pak by i tohle mělo být asi jasné z prologu) Nic se neboj, všechno chce jen čas a cvik, na spoustu věcí na Písmáku postupem doby přijdeš.

Kirsty
12. 06. 2009
Dát tip
Dílo jsem tedy zařadila do Ostatní nezařaditelné. Toto je moje první dílo, které jsem zde publikovala, takže jsem dost jistě nevěděla, co do této kategorie můžu zařadit. Jinak děkuji za upozornění na zvrásčilo... Chtěla jsem to upravit už dávno, ale vždycky na to zapomenu ;) Také jsem se zapomněla zmínit, že tuto báseň jsem psala do jedné soutěže, kde byla podmínka, že to musí být Shakespearovou formou, proto ty archaické výrazy. Děkuji za komentář, vážím si názorů zkušenějších =)

mě se to líbí... *

Toscana
12. 06. 2009
Dát tip
Velké T se u tvarů osobního zájmena "ty" jen v osobní korespondenci (navíc ani tady není používáno striktně). Do kategorie Smíšené verše tohle opravdu nepatří, spíš bych to viděla na MIMO nebo Ostatní nezařaditelné. A nebylo by od věci si opravit slovo "svrásčilo" na "zvrásčilo" (změna stavu v češtině vždy se Z na začátku). U obratu "že není nad Tvojí krásy" opravdu těžko odhadnout, co tím chce autor/ka říci, mně osobně to připadá vyšinuté ze všech vazeb, které by to snad i mohlo mít. Celkový dojem: Zbytečně teatrální a psané místy archickým jazykem doby národního obrození. Snad jediné, co by tohle mohlo omlouvat, je věk autora/ky...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru