Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pěšák

13. 06. 2009
0
20
2013
Autor
PiXEL

Konec slasti… praskání kostí tě ujistí, že jsi nejistý.


Buď tvrdej měj v jistotě sílu, nehledej ji, až budeš mít v hlavě díru. Jsi pěšák, po kterém jiní střílí, nejsi srab tak bojuj, ať na konci nevidíš světlo bílý. Dnes tvá cesta nekončí, tví kamarádi se s padlími loučí. Splnil si dnešní úkol na úkor spousty mrtvol. Máš smůlu, že jsi přežil, jsi jeden z mála, raději by si tu teď nebyl. Chceš si jít lehnout a nabrat tak více síly, však vedle tebe kamarád co místo rukou má pahýly. S granátem si v ruce házíš, máš i myšlenky, že pod nohy si ho hodíš. Raději hlavu na zem složíš a sny se obklopíš. Probudí tě strašný řev kapitána, pak něco zahučelo a ozvala se strašná rána. Brána se smrtí se opět otvírá, utíkat před náboji tvé tělo nestíhá. Po chvíli hluk ustane, ale nikdo z vás už nevstane. Brána si vás po jednom hezky bere, už jen nepřítel nad vámi se do obličeje směje. Pohřbily vás, jste už pod drnem, za pár let si na vás snad i vzpomenem.


20 názorů

Rad_o)))
19. 07. 2009
Dát tip
nevím, asi jsem moc opit ... pod kliknutím na nick PiXEL jsem si představoval spíš něco grafického - a ono opak ... což já bych dílku dával jako za hlavní nedostatek. Totiž už po půlce prvního řádku jsem ztratil o čtení zájem (omlouvám se) ... spíš mě pak zaujala kritika, což vlastně pro mne taky ztrácí význam, když nevím o čem to dílko je, že? :o) ... tak jsem se nechal zlákat alespoň recitací, která se mi nepodařila zpustit :oD ... každopádně, mě to minimálně donutilo napsat jednu z mých na Písmáku nejdelší kritik :oDDD... dobrou noc přeji, nebo dobré jitro? ;o)

kunka
28. 06. 2009
Dát tip
tak to nemá chybu, kukám, že som zabudol "opéčkovať" takže jednoznačne (P)

Toscana
27. 06. 2009
Dát tip
Tak ta recitace je fakt drsnááá - ta to dotáhla do naprosté dokonalosti! :o)))

kunka
15. 06. 2009
Dát tip
musím opraviť raju, autor bol nominováný už 4- krát a je jasný favorit,dielo bolo dopodrobna rozpitvané, tak len dodám: za pár let si na vás snad i vzpomenem.

Miroslawek
14. 06. 2009
Dát tip
téměř vogonské

raja
14. 06. 2009
Dát tip
bílím samozřejmě mislý autor jistou květici, ty nechápavý..ty, ty, TVRDÍ MARVYNE! Jen se jednoduše dopustil malé chybky (což se ostatně ,může stát každému) a tak to nejde tak poznat, no. A ty z něj máš hned bžundu...Nuže dost! Ve válce, lásce (a nově zdá se i na písmáku) je dovoleno vše... Již jsem zde byla dříve a o nominaci vážně uvažovala ale už bych si tak nějak vyčerpala limit. A tak jsem ráda, že pozornosti SP báseň neušla a PIXEL se tak s dvěmi dílky stává jakýmsi depozitářem našeho CLUBU, gratulka:P

Toscana
14. 06. 2009
Dát tip
Uchvátil mě hned začátek, který vlastně uvozuje to, o čem tu psal Marvin, čili že je zmiňovaný hrdina všedních válek obklopen davem žen: "Buď tvrdej měj v jistotě sílu, nehledej ji, až budeš mít v hlavě díru" - díru mu patrně vymluví do hlavy samy ženy... až se rdím při představě, co jim za to provede (ale jako dáma o tom zde hovořit nebudu). Ve všech svých dílech autor fascinativním způsobem přistupuje k české gramatice: býlí-bílý-bílí všechno jedno, není divu, že se v tom Pagan s Jejdou naprosto ztratili a skončili u rostlinných škůdců (obávám se, že už se odebrali nakoupit sobě dostatek insekticidů a herbicidů). Rozhodně je to dílo vymykající se běžným konvencím v poezii, zde okřídlený Pegas skutečně zaržál z plna hrdla. (P)

reinka
14. 06. 2009
Dát tip
Jsem šťastna, že po té vší hrůze autor skýtá naději, že si někdo na padlé hrdiny vzpomene... V dnešní pohnuté době to není tak časté. Ještě jednou děkuji... P

jejdavilda
14. 06. 2009
Dát tip
Tak mě krom únor bílí pole sílí hlavně zaujalo padlí růžové. Již léta s ním bojuji a představa, že se s touto chorobou loučím společně s kamarády mi vehnala slzy do očí. Ovšem mým hlavním problémem je, že nemám granát, takže budu muset bojovat dál klasicky. Pokud autor vydá další sbirku Choroby a škůdci růží, nechť je tak laskav a pamatuje na mě s výtiskem. P

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru