Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Úvodník od autora Lasy

14. 06. 2009
0
1
521
Autor
slovoma

Soutěžní dílo, které se neumístilo na prvních 4 místech.

Nárok na obhajobu?

Publikuji na Internetu už poměrně dlouhou dobu. Sám jsem si prošel klasickou cestou od říkánek „láska – páska“ přes legraci po „děsně vážné“ básně a tak celkem znám Písmáka a celou tu „problematiku“ internetového publikování.

Chcete znát můj názor?

Většina z nás to tady prostě až moc „žere“. Ale i to je jen jedna z etap. U každého z nás různě dlouhá, ale vždy etapa zakončená vystřízlivěním nebo prostě jen rozčarováním.

To o čem chci psát v tomhle úvodníku je o nároku na obhajobu. Ale nenechte se mást, nejde mi o nárok na vlastní obhajobu našich děl, myšlenek a názorů v nich obsažených. Koneckonců, tenhle nárok byste si doopravdy nikdo nedal upřít. Ptám se jinak – smíme požadovat po každém človíčkovi, který se uvolí cokoliv zde chválit nebop kritizovat, aby zároveň obhájil svůj názor? Nemáme spíš vůbec být rádi za pouhé líbí/nelíbí, tip/netip a tečka?

Samozřejmě, v případě negativní kritiky se tak nějak očekává, že každý ke své kritice rovnou napíše co napsat nebo učinit lépe, co konkrétně se mu nelíbí, popíše důvod své nepsokojenosti, duševní pohnutky a já nevím co ještě. Ale co s člověkem, který nám napíše jen prosté „líbí se mi“. A neříkejte, že se to nestává – tenhle jev je tu k vidění opravdu často. Jenomže jak se pak má cítit autor? Respektive jak jinak než „ochuzeně“? A má tedy on nárok na kritikovu obhajobu pozitivní kritiky?

Zamysleme se . . .

 


1 názor

Oldjerry
15. 06. 2009
Dát tip
Obhajoba názoru, či kritika by měla být samozřejmá, pokud někdo názor, nebo kritiku napadne. Jenže jak spontánní, tak indukovaná obhajoba je nevynutitelná, nenárokovatelná. Někdy i proto, že se ten pocit líbí/nelíbí nedá definitoricky uchopit a psát jen proto, abych něco vůbec napsal se mi zdá méně korektní, než to prosté konstatování. Nehledě k tomu, že obhajovat a priori kladnou kritiku je podle mne už za hranicí normálnosti.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru