Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Protiraketová základna u nás

19. 06. 2009
0
1
261
Jedná se o naší ochranu a nebo jsme jen pouhým nástrojem který slouží pouze pro bezpečnost a potřeby USA?Na tuto otázku nám může poskytnout jeden faktor, a tím je úporná snaha prezidenta Bushe o to, aby byl radar postaven právě ve vojenském prostoru v Brdech.O výstavbě radaru se jednalo také v Polsku.Podle mého názoru je nepravděpodobné, že prezidentovi USA jde pouze o ochranu našeho státu.Dalším záporem radaru je, že jsme se stále nedověděli, jestli bude redar šetrný k obyvatelstvu a hlavně k životnímu prostředí(toto je hlavní důvod proč to sem píšu).Odpovědí na tyto otázky se nejspíš dočkáme až když radar bude stát na určeném místě.Poté se ovšem budeme moci bouřit jak chceme, radar nezboříme.

1 názor

Zdá se, by bylo naivní domnívat se pouze, že USA umístěním radaru na našem území chtějí chránit pouze ČR. USA svojí zainteresovaností ve světě určitě sledují především svoje zájmy a bezpečnost. Přesto si myslím, že pro nás (ČR) je to dobré řešení. Proč? Uvedu příklad z historie. Nikdo nepomohl vzniku Československa v roce 1918 více, než právě USA. Někdo může namítat, že se tak stalo stalo víceméně náhodou. A i tak bude mít částečně pravdu. Štěští tehdy opravdu stálo na naší straně! Štěstí, že jsme měli T.G.Masaryka a jeho nezlomnou vůli vznik naší republiky prosadit u vlivných světových státníků. Jedním z nich byl tehdy i prezident Wilson v tehdejším USA. Štěstí také bylo, že Masaryk a Wilson navázali osobní přátelství, které pak bylo mostem k prosazení myšlenky vzniku ČSR. Ano, vliv USA na uspořádání situace v Evropě po I.světové válce je neoddiskutovatelný. My (ČSR) s mocnou, a tehdy zdá se, i nezištnou (neboť považte sami, jaké výhody tehdy v roce 1918 z tohoto kroku pro USA plynuly) oporou v USA jsme v poválečném zmatku dokázali prosadit svoje právo na vlastní stát. Tak se ptám, kdo je pro nás spolehlivější spojenec, ten kdo již v minulosti výraznou oporu našim zájmům poskytl, nebo ten kdo o "pomoci" a "bratrství" jenom mluvil a nakonec vše zneužil? Také si myslím, že ten kdo jednou opravdu pomohl, u něj je velká pravděpodobnost, že pomůže znovu. Tak také američané v případě, že tu u nás jejich radar bude stát, budou tento prostor také bránit. Ne z nějaké přehnané "otcovské" lásky, ale proto že tu jsou jejich zájmy. Přesto jiného lepšího spojence pro nás nyní ve světě nenalézám. Jiří Štěpánek

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru