Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Lentilci

24. 06. 2009
3
12
1270
Autor
Sharinkab

Zadání do školy. Měl to být zřejmě vážně míněný příběh na téma neschopnosti myslet na následky, ale mě napadlo tohle a musela jsem to napsat.

V malé barevné krabičce od bonbonů, odhozené nezbedným dítkem v parku, žila rodina Lentilků. Velký táta Modrák, maminka Červinka, malá dceruška Žlutěnka a nejmladší z rodiny Zelenáček.

Tatínek Modrák se každé ráno vydával do parku hledat zbytky od čokolády, aby rodina neměla prázdná bříška. Maminka Červinka plela zahrádku a sázela čokoládové okurky, čokoládová rajčata a jinou zeleninu. Pozemek Lentilků sahal od odpadkového koše až ke třetímu tulipánu, ze severu byl ohraničen cestičkou a z jihu říčkou Slazenkou. Žlutěnka se Zelenáčkem chodili do školy Mlsálka Cukrového (jenž byl národním hrdinou a zasloužil se o svobodu všech cukrovinek, ale to je jiný příběh..), která byla jen kousek od jejich domu.

Jednoho slunného sobotního odpoledne se tatínek Modrák rozhodl, že pojedou na výlet. Maminku Červinku, myslící na zdraví a fyzičku celé rodiny, napadlo jít si vylézt na nejvyšší kopec v širém okolí – Starou Lavičku. Nikdy tam nebyli a ostatní bonbonci říkali, že je tam krásně. Sbalili si pár čokoládových hroudiček na cestu a šli. Jak tak lezli a lezli a přibližovali se ke sluníčku, bylo jím pořád větší a větší teplo. Avšak příliš toho nedbali. Nejsou ,,žádný šunky“, přece tu horu zdolají. Čokoláda jim stékala po tvářích, nožičky se jim lepili, ale pevná vůle je nutila jíti  dál. Když dosáhli vrcholu, spokojeně si oddechli.....a pak se rozpustili. Dodnes po nich zůstaly na lavičce čtyři barevné flíčky.


12 názorů

kunka
25. 06. 2009
Dát tip
občas niečo pre deti zosmolím, ale toto sa mi nezdá, teda ten záver strašidelný, inak nápad nie zlý, ale vymysli šťastný koniec :-)

moorgaan
25. 06. 2009
Dát tip
dodnes asi neprselo.-))... pohadka jako z cokolady- sladka i horka, barevna i hneda - udrzela jsi formu, dej,pointu,- podle me by se detem libila... navic je poucna, je o konkretnich bytostech, ktere deti znaji, zaujme vypravecskym umem a napaditosti ve volbe jmen hrdinu i popisu prostredi... dostal jsem chut na Lentilky:-)) /******

avi

... a Ikaros nedbal rady svého otce a letěl Slunci blíž a blíž... A pak že se historie neopakuje! Kdyby Lentilci četli v mládí Petiškovy knížky, neviděli by svět sice z výšky, za to natotata rázně a vpřed, písně práce na zahrádce, dál by mohli směle pět !

libik007
25. 06. 2009
Dát tip
Výborné!

mě se to téma líbí. Akorát by zasloužilo víc vypilovat, a ten hororový konec , jestli je to pohádka, tak nějak jinak...asi.

Toscana
24. 06. 2009
Dát tip
Konec jak od Karafiáta - tam se broučci taky tumlovali jak diví a nakonec stejně zmrzli... Klika, že maminka nebyla Červenka - to už by bylo na karanténu na infekčním... :o)))

Sharinkab
24. 06. 2009
Dát tip
Náhodou, moje šestiletá sestřenka se nebála=)

Sharinkab
24. 06. 2009
Dát tip
Náhodou, moje šestiletá sestřenka se nebála=)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru