Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Mouchy a motýli v horkém vzduchu

28. 06. 2009
4
4
703
 A pak se, jak mouchy k žárovce, začali přibližovat blíž k ohni; tančili a zpívali, bili se navzájem do prsou a křičeli. Děti zpívaly divoké písně a ženy ječely a divoce trhaly hlavou, až jejich vlasy poletovaly kolem a blýskaly se ve světle ohně. Mužové měli zamlžené oči, leskly se jim opiem a vzrušením. Kouř a plameny osahávaly vzdouvající se horkou hrud temné oblohy a hvězdy zářily a pod nimi poletovaly můry a poskakovaly jiskry. Zdálo se jako by snad celá noční buš roztančila v rytmu bubnů a dusání bosých nohou a chřestění náramků.

Uprostřed toho se vedle ohně třásly dvě děti, děvče a chlapec. Sledovaly s rozšířenýma očima černé, rozmazané stíny okolo, které se točily kolem nich a vydávaly nepředstavitelný hluk. Vzduch se třásl dusotem a zpoceným dechem a všude cvrčeli cvrčci a jiný noční hmyz, v písku se plazili jedovatí, a méně jedovatí hadi, a syčeli.


A kněz k nim přistoupil a počal zpívat:

„Heyaka, hůnah áčihá, le ket uku omira, na koda meku lei mei a fi, le ket uku omira…“

Ó, bohové, jenž jste k nám milosrdní, oběti vám přinášíme, k vám do vesmíru voláme, oběti vám přinášíme…

Pak vzal z kamene nůž a zvedl ho nad hlavu; a bodl dívku do krku a ona nelidsky zařvala a z její tepny vystřikovala teplá krev a kropila zem i kněze i lidi okolo; a oni ji chytali do pohárků z hlíny, rozlévali si ji po obličeji a pili ji. Bylo to, jakoby se bohové uvolili a seslali k lidem na zem rudý a horký déšť.


Pak kněz zabil chlapce, vyndal mu třesoucí se srdce a hodil ho do plamenů; v tom okamžení se oheň rozprskl po celé osadě a házel okolo sebe vařící kousky masa. Mužové začali opět zpívat a bušit do tamtamů. Žena pomalovaná v obličeji modrou barvou přinesla knězi velký naditý pytel vyrobený z kozí kůže a on ho rozpáral a vyhodil do vzduchu. V těžkém nočním vzduchu se třepetaly bankovky jako nějací prazvláštní zelení motýli. Mužové dostali ještě trochu opia, dvě mrtvoly byly zabaleny do kozích kůží a následně spáleny, a Bohové museli být spokojení. Protože co víc po nás můžou chtít?


4 názory

Lakrov
18. 07. 2009
Dát tip
Shledávám v tom jakýsi hlubší smysl, který -- ač možná původně nebyl v plánu -- se z těch nabídnutých, místy až neskutečně krutých obrázků nakonec vylíhnul. A tak mě napadá: Věděl o něm autor předem, nebo byl výsledkem sám překvapen až když si text po sobě (dost ledabyle :-) ) přečetl?

DaNdÝ
29. 06. 2009
Dát tip
a tak jooo, mně se to i líbilo. Takhlens - nic moc voriginálních obrázků, všechno je to nevím jestli předvídatelné, ale snad okoukané. Ty bankovky na konci, možná to rozstříklé srdéčko jsou pěkný osobitý obrázky, pro mě, hlavně ty bankovky. A pak se, jak mouchy k žárovce, začali přibližovat blíž k ohn - tadyhlens bych asi to "jak mouchy" dal až na konec za ten oheň. trochu zpřirozenit řeč, snad celkově v tom první odstavci - celkově ten slovosled. nejdřív jsem čekal že ten zlehka nepřirozenej bude mít nějakej důvod, ale to se mi nezdálo. Nu je to krátké, nebudu tu kritiku přemrskávat, ale věřím, že se u nějaké další povídky potkáme. A třeba i u mé povídky - to je co doporučuju - číst a zlehka krtizovat jiné a nedávat snad tolik dílek do budoucna v jeden den - to vše myslím z důvodů vyšší čtenosti. takže ode mě i celkem zasloužený tipík.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru