Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Uspávanka s osamělým hradem

02. 07. 2009
7
8
1228
Autor
Jim_Beam

Na vršku hory stojí hrad

Prázdnými okny do dálky hledí

Temná noc vůkol, zima, chlad

Po hradbách plují duchové bledí

 

Na vršku hory smutná tvrz

dávno už vítr serval jí z mědi

blyštivý klobouk a teď skrz

práchnivé trámy měsíček hledí

 

do síně kterou zas a zas

za dávných časů písně zněly

hlaholil slavný hodokvas

a dámy dlouhé vlečky měly

 

z bílého sukna krásný šat

hedvábný závoj tvář jim halil

a bylo slyšet loutny hrát

nádherně, že až dech se tajil

 

Dávno už ztichl smutný hrad

A v pusté síni roste býlí

Už není slyšet loutny hrát,

Mezi zdmi tiše vítr kvílí

 

Na vršku hory stojí hrad

A husté mraky nad věží běží

Temná noc vůkol, zima, chlad

A v hradních síních tiše sněží

 

Za malou chvíli skryje věž

Peřina teplá z bílé vaty

a hradní zdi a římsy též

sněhově bílé halí šaty

 

přikryj se taky aby pan sen

neztratil malý stříbrný klíček

kterým si večer, když zhasne den

odemkne branku tvých ztěžklých víček


8 názorů

Sršáň
28. 09. 2009
Dát tip
pěkná pro skauty

Zbora
03. 07. 2009
Dát tip
Samozřejmě že když ji teď čtu už po desáté, připadá mi v pořádku, protože jsem si na ni zvykl, naučil se jí. Takových okamžiků je tam víc.

Zbora
03. 07. 2009
Dát tip
Ano, s tou pasivní slovní zásobou máš bezesporu pravdu, ale... mně vždycky přišlo, že se Skácelova tvorba pro děti víc líbí dospělým než samotným dětem :o) Z osobních zkušeností vím, že dají přednost třeba J.V. Sládkovi s jeho velmi prostými až banálními říkankami a že ke složitější poetice se přes tu banální dopracují mnohem lépe, než když se jim hned zpočátku předloží těžký text. Rytmus je po formální stránce v pořádku, ale zase mi připadá na uspávanku stavba veršů zbytečně složitá. Přecijen deset souhlásek na jeden verš dětské říkanky mi osobně připadá dost. Můj názor. Třeba v této strofě jsem se při prvním čtení ke konci docela slušně zasekal. Asi budeš vědět proč - nutí mě do pauzy :o) Dávno už ztichl smutný hrad A v pusté síni roste býlí Už není slyšet loutny hrát, Mezi zdmi tiše vítr kvílí

Jim_Beam
03. 07. 2009
Dát tip
Myslím že pár archaizmů do uspávanky o starém hradu tak nějak patří. Navíc já jsem generace, které četli na dobrou noc uspávanky od Skácela a ten se ,například, stran výraziva nijak nekrotil. Domnívám se, že je naopak dobře, že se třeba zeptají a rozšíří si, alespoň tu pasivní, slovní zásobu. Spíš by mě zajímalo, kde mi nesedí ten rytmus, abych to moh opravit kdyžtak :-)

moorgaan
02. 07. 2009
Dát tip
VELMI KRASNE NARYMOVANE...pokud by se to cetlo detem opravdu plynule a s prednesem, tak by to vnimaly moc dobre si myslim.../*

Zbora
02. 07. 2009
Dát tip
příjemná, i když mi přijde, že by dítě namísto spánku začalo s otázkami: "A co to je vůkol, a co práchnivý, a hodokvas a vlečka?" - připadá mi pro děti celkově dost těžká, dospělácká, a sem tam mi nesedne rytmus.

Psát pro děti je bezva. Tohle se bude dětem dobře poslouchat, má to děj, vzbuzuje to fantazii a je to takové hezky středověké, ty loutny, hedvábné závoje, hodokvasy... Tipnu si. J.Š.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru