Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zkorumpované zátiší

05. 07. 2009
2
16
2425

Ty jsi byla tichá jako labuť k večeru

ty jsi také zakoušela tu sladkou důvěru

zbavuje Tě dechu mé veršotepectví?

jak nesu o tvých vášních malé svědectví

vždyť je to tak snadné hrát si se slovy

a čekat co druhý na to odpoví

 

kolik lidí ztratilo se nočních dýmech?

ale jen my si tak rádi píšeme v rýmech

noc už má pokročilé stadium

já piju ovoce a rum

jenž se rozpouští v magickém čaji

právě když půlnoc se krájí

 

chybí Ti mé verše šité na míru?

chtěj třeba celé nebe složit z papíru

mám být klidný jako napjatá hladina?

 a peřím potřísněný mramor usíná

chtěj rozluštit tajemství soumraků

chtěj mlhu ze saténových povlaků

chtěj třeba Slunce odlít z vosku

chtěl taky spojit miliony kousků

těch co nevědomky nasáváme do plic

chtěj to všechno klidně ještě víc

 

Jednou jsem vesmír vyzvat k tanci chtěl

abych klidný byl a cítil karamel

místo toho utíkal jsem a pak jen tekl

až se mě můj vlastní stín tak lekl

že vyletěl by z kůže

či počal rodit růže

ty co doma sušíš na stěně

ty co oddychují vznešeně

ty co víří smítka zimní únavy

i ty máš o nich jistě své představy

ráda si je prohlížíš večer před spaním

zatím co já se na jevišti noci ukláním

ty se pokládáš na bok či záda

mozek ti tělo už dávno neovládá

leden se rozletěl na tisíc křišťálků

já tisíc mil pod mořem škrtám zápalku

tvoje tělo je ve smyslné poloze

a  Slunce je ve stádiu koroze

usínáš dýcháš ležíš sníš

 nad námi visí měsíční mříž

usínej dýchej lež sni dál

 co by Ti tak básník ještě povídal?


16 názorů

jsem večný začátečník..to souhlasím. Ale jinak se mně zdá, že to tu někteří horlivci berou až příliž vážně. Díky za Tym kteří nad tím dohážou s úsměvem pozvnést

Madelaine
03. 09. 2009
Dát tip
Dělá to na mne začátečnický dojem. Pokud se v tomto bodě nemýlím, do SL určitě nepatří. (Takových bylo a je, co patřili a patří - a nejsou tam. Doufejme, že jen prozatím. Mohlo by je to vyprovokovat k hrdému stažení se z nehostinného Písmáka.)

:-D :-D...moc pěkný..to mě pobavilo

Zamačkávám slzu dojetí nad téměř již zapomenutou pochoutkou boule (autorem epicky označenou jako ovoce s rumem). K dokonalsti rýmu by na úplném závěru stačilo velmi málo. Místo "usínej dýchej lež sni dál" ubrat čárku a napsat "...lež snídal". Tím by se rytmicky dodržel kontext s posledním řádkem a zároveň otevřel prostor pro fantazii čtenáře (co že to vlastně bylo k jídlu?). (p)

Toscana
05. 08. 2009
Dát tip
"všechno píšu prostě jen když to na mě příjde" - tak na to teda hooodně velkýho bacha! To potom může být něco jako průjem - ten když na člověka přijde, tak si taky moc nevybírá a stahuje gatě třeba i za bukem... :o))))

Ouu...tak to jsem nečekal:-) Že si dá se mnou někdo takovou práci..určitě se přidávám k otmu, že kritika přesáhla dílo samotné:-) Ale musím se přiznat, že básnění je pro mě velice spontání záležitost, ve které nejdu nikterak do hloubky a všechno píšu prostě jen když to nam ě příjde..bez hlubšího záměru a prvoplánově..proto se obávám, že těch chyb, ne něž jste mě upozornili se nikdy nezbavím:-)a i proto tu moje tvorba zřejmě bude zařezena do vyběru (h)různé kvality..ale budiž..aspon vás to pobavilo. Děkuju všem za příspěvky

Nevím proč, ale poslední dobou mám ve zvyku přečíst si nejdřív kritiky, a teprve pak, když zbyde chvilka, tak i kousek toho díla... Tentokrát jsem, po Paganově vyčerpávajícím rozboru, skočil po básni jako slípka po flusu! Musím přiznat, že kritika daleko překonala dílo samotné. (Poklona uctivá, pane kolego!) Tímto bych chtěl apelovat na autora, zda by nemohl zvážit možnost úpravy své básně a to směrem k lepšímu, aby ukázal že si nominaci do Stupid ligy vysloužil neoprávněně, a nebo naopak k horšímu, abych jej mohl nominovat bez výhrad i já.

Toscana
09. 07. 2009
Dát tip
PS: Autor dlí ve spárech Písmáka bratru 3,5 roku, čili už by mohl mít trošku přehled, co je to poezie, pokud nejen píše, ale sem tam si i něco přečte...

Toscana
09. 07. 2009
Dát tip
Paganova kritika je natolik vyčerpávající, že k ní už lze jen těžko něco připodotknout. (Mj. autorova báseň je vyčerpávající mnohem víc - už jen přeškobrtat těmi usilovnými metaforami až na konec dá zabrat!) Nicméně musím dodat, že karamelový vesmír by byl asi rájem pro mlsaly, to zase ano!!! pročež P - jako proklaté vesmírné teorie, které karamelu vzniknout nedovolí.

raja
09. 07. 2009
Dát tip
ale jo, takovej říkankovej ale je:)

raja
09. 07. 2009
Dát tip
to je zase rozbor pagáči:))) Jediné co mi přišlo, autor promine, jakože legrační je tato část: Jednou jsem vesmír vyzvat k tanci chtěl abych klidný byl a cítil karamel místo toho utíkal jsem a pak jen tekl až se mě můj vlastní stín tak lekl že vyletěl by z kůže či počal rodit růže Jenže ten zbytek mi špatný nepříjde, má rytmus, dokonce i myšlenka je zachycena, jen trochu více slovy, než by bylo skutečně nutné. Nekoukala jsem, jak dlouhé je zde působení autorovo ale jestliže jde o začátky, nemám výhrad. Podle mě to není na SL:)

Děkuju za názor:-))) a s tou neuspořádanosti po pravdě souhlasím. V podstatě báseň byla sestavena z veršů, které mě během jenoho večera nezávisle na sobě napadaly...a podletoho to vypadá:-))

Formálně s drobnými detaily v rytmu dokonale zvládnuté, gratuluji. Obsah je hezký po stránce obrazové a některé pasáže jsou vážně vynikající (usínáš dýcháš ležíš sníš). Nicméně báseň je taková příliš mnohomluvná a neuspořádaná.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru