Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Směj se, vždyť nejsi sám

Výběr: Print, hippiesanda
18. 09. 2001
16
2
4275
Autor
StvN
 

Mám na mysli těch sto milionů mrtvejch lidí. Těch sto milionů obětí druhý světový války. A taky deset milionů prázdných těl po první světový válce. A Římský vojáky, Kelty a taky  Indiány. Myslím na ně a přesto nevím, co si vlastně mám myslet. Jak myslet? Ani jsem neznal jejich jména.

 

Dnes večer jsem uctil památku mého zesnulého přítele. Stejně jak to dělávám každý den. Vždyť zemřel teprve před deseti lety. Za tak krátkou dobu se nedá zapomenout. Ne na něj. Byl jako moje ruka, nebo noha, byl součástí mojí hlavy. On JE mou součástí. Vždycky byl.

 

Záviděl jsem mu šťastný život. On neznal smůlu. Snad nikdy nebyl nemocen. Život ho nedokázal překvapit. Miloval jsem ho víc než vlastního bratra. Měl všechno. A měl to jako samozřejmost. Tak snadno. Nemohl jsem bez něj žít. Měl svou hvězdu. Stejně jako já a ty. Když byl mladý vzhlížel k ní. A byl šťasten. Měl krásnou ženu a děti. Pořád se smál a rostl. Z dálky se zdálo, že mu jeho hvězda padá do klína. Ale to ji jen dorůstal. Šplhal k ní jistým krokem a byl tak bezstarostný. Musel jsem ho vidět každý týden. Chtěl jsem si s ním povídat a dívat se na něj. Na jeho úsměv letěly všechny holky. A on se tak rád smál.

 

Až se jednou podíval nad sebe. Viděl všechny hvězdy, jen ne tu svou. Kam mohla zmizet? Zklamaně sklopil hlavu a pak ji uviděl. Vůbec si jí nevšiml. Úplně ji přerostl a teď mu ležela u nohou. Co dál? Co má udělat? Zvednout ji?

 

Když měl každý den krásnější a rodinu šťastnější, když přerostl svou hvězdu, onemocněl. Ležel v posteli a umíral. Navštěvoval jsem ho. Nosil jsem mu dárky. Pamatuješ tenhle velikej žalud? Sebrals ho ve světě. Dals mi ho jen tak, jako obyčejnej dárek v docela obyčejnej den. Vidíš, ještě má čepičku. Vzpomínali jsme na ty dny se slzami v očích a nikdo nás nerušil. Dveře byly zavřené. Až když jsem odešel k sobě domů přinesla mu jeho žena večeři.

 

Dlouho ležel a slábnul. Každý den jsem přinesl kus vzpomínek. Každý den jsme prožili kus svého mládí. Pomalu jsem otrhával lísky ze stromu života až jsem jednoho dne přišel a všechno listí bylo spadané na zemi. Přišel jsem s prázdnou. Dívali jsme se na sebe dlouho. Nikdo nevěděl co dělat, tohle v našich vzpomínkách nebylo.

 

Promluvil tichým hlasem. Dal si záležet na posledních slovech a já si dal záležet na tom, abych poslouchal co nejpozorněji.

?Netruchli pro mě,? usmál se. ?Prosím. Nebuď nešťastný.?

Nechal jsem ho mluvit. Jen pohledem jsem mu odpovídal: ?Udělám všechno co si budeš přát.?

?Žil jsem šťastně. Miloval jsem a byl jsem milován. Nechci, abys byl kvůli mně smutný. Víš jak to nemám rád. Vždycky jsme se smáli a ty se na mě teď mračíš.?

Musel jsem se pousmát. Měl jsem slané slzy.

?Do mého pohřbu se musíš přemoct. Směj se na lidi. A podpoř Kristýnu. Bude to mít těžký. Už teď je na tom špatně a to ještě neví, co my. Než smutnej život radši žádnej. Mysli na to. Takovej život nestojí za nic.?

?Já vim,? vykoktal jsem ze sebe a spolykal něco dalších slz.

Ztrácel se mi před očima a já ho nemohl dostat zpátky. Mnul jsem si víčka, ale on byl pořád vzdálenější.

?A dohlídni, aby mi na pohřbu zahráli mojí oblíbenou písničku.?

?Jasně,? při vzpomínce jsem se zase pousmál a trochu se mi ulevilo.

?Víš, člověk by neměl umírat sám. Ale teď odejdi. Nech mě tu. Neboj, nebudu sám. A ty taky ne. Nikdy nebudeš sám.?

Odešel jsem. Vlhký obličej jsem si utřel až venku. Vzpomněl jsem si na jeho slova. Moc jsem se snažil, ale můj úsměv nestál za nic. Na pohřbu jsem mu nechal zahrát Friends, we will be friends. Přátelé, budeme přáteli. Od té doby jsem nebyl sám. Kus jeho duše se ve mně usídlil a já šel v jeho stopách. Smál jsem se a nebyl jsem sám.

 

Dnes se stala hrozná věc. Truchlete. Mám na mysli těch pět tisíc rozmačkaných těl. Těch pět tisíc obětí tolerované války, terorismu. Myslím na ně a usmívám se. Vždyť já neznal ani jejich jména.


2 názory

Vidíš a já si nejprv myslela, že to je naopak. Že tím kontrastem chceš poukázat na to, že lidi si jen žijou a hledí svýho. A že zapomínaj na ty hrůzy.. Ale nesouhlasím s těma odpustkama. Copak květiny kupují lidi, kteří jsou příčinou toho všeho? Tohle dělaj lidi, který to nějakým způsobem momentálně zasáhne. Pro někoho možná jsou kytky jen gesto, pro někoho ale taky prostředek k vyjádření aspoň psychické podpory, soucítění s postiženými.. Myslím, že i to jim pomůže, když vidí, kolik lidí je s nimi. Že se nad tím pozastavili, aniž by se jich to týkalo. Že se ještě dokážou nad něčím zamyslet. Málokdo v tom okamžiku ví, jak víc pomoct, co je v jeho možnostech. Taky jsem patetická..

PS: Ale samozřejně taky záleží, kdo mi o to stojí, že? :)

hippiesanda
08. 11. 2004
Dát tip
ty vole... moc**

StvN
08. 11. 2004
Dát tip
Ty krávo, vole, nazdar.

Tragicus
02. 05. 2004
Dát tip
abych pravdu rekl, neprijde smutne mi tolik mrtvych at nevinnych ci ano, zcela souhlasim se stalinovym citatem... myslim, ze ho znas, tedy nemusim jej sem spat... a tato povidka s nim take souhlasi... slohove je to vyborne, obsahove jeste lepsi :

Ighor
15. 12. 2003
Dát tip
Není za co.

Ighor
14. 12. 2003
Dát tip
Hóóóódně dobrý. Líbí se mi to s těma obětma (až na to, že indiáni se píšou s malým i). Ten friend se se svojí smrtí smířil rřekl bych až moc. Je to hluboký (přátelství) a proto by se to mělo podpořit (např. tipem)

StvN
14. 12. 2003
Dát tip
Jo, to by mělo. Dík.

StvN
05. 12. 2003
Dát tip
To snad ani nestálo za to.

Grunge
04. 12. 2003
Dát tip
Hm

StvN
07. 10. 2003
Dát tip
Snad jo. Díky.

heh. Já se snad naučím číst dlouhý povídky. ty tvoje se mi fakt líbí.

StvN
25. 06. 2003
Dát tip
Můžeš si to myslet, ale záměr to nebyl. Jestli máš rád malýho prince, tak si přečti tohle.

Zababa
23. 06. 2003
Dát tip
No vždyť to je doslova: Malý princ!!! Hvězdy a smrt...přítel a vzpomínka...Nu. Mě se to líbilo tak zpola. Napsané je to stylisticky dobře a myšlenku to nepochybně má, to ano, ovšem v mé interpretaci to tak prapodivně plave. Vždycky když je někde spoustu vody, mají lidé pocit že na dně se skrývá něco úžasného... ?? Tvoje pozdější obhajoba vrhá to celé do jiného a jasnějšího světla... ale nu co. Četlo se to dobře a i pěkný obraty, což mne vždy potěší. A rád tipuju, lidé si to zaslouží :-D ..P.S: Tak je to Malý princ nebo není

Katčenka
13. 06. 2003
Dát tip
Ty jo....no.....dosly slova... tip

j_i_r_i_k
03. 05. 2003
Dát tip
Wow, tak tohle opět hodně mňam... A zase pravdivý... Chlope, se mi začínáš líbit...

StvN
03. 05. 2003
Dát tip
- chlope ty mě taky

j_i_r_i_k
03. 05. 2003
Dát tip
Tak co s tím uděláme? :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

StvN
03. 05. 2003
Dát tip
- dáme si tě do oblíbených, alespoň prozatím....

Kdybych to bývala četla tenkrát, byla bych nadšená. Dnes, s odstupem (už)let...je mi to strašně blízký. Taky mám takovou kamarádku, vždycky si řikám, čim za to všecko zaplatí, vždyť jsou nějaký zákony rovnováhy. Ale možná jsou naše duše opravdu spojený a za její štěstí platim já. A beru to. I když ne vždycky. A taky truchlim nad každou zbytečnou smrtí. A taky jsem u toho strašně papetická. Tohle je strašně patetický. Aspoň jedno sprostý slovo, kdyby tam bylo. Když je člověk nešťastnej, neměl by bejt patetickej, radši nasranej.

StvN
27. 04. 2003
Dát tip
- tohle jsem psal tak trochu na truc tomu, co se tu dělo po tom 11.9. - ronováha platí, jen někdy nevíš, jaký závaží je na druhý misce, prostě tam nedohlídneš - jsem slušňák, sprostý slova mi moc nejdou

naučila jsem se bejt sprostá, když je mi hodně bídně, vyplaví to ze mě potřebnou agresivitu. Taky proto poslouchám metal :-)

StvN
27. 04. 2003
Dát tip
- snažim se nemít bídně, abych nemusel bejt sprostej, jinak mi pomáhá tělesná aktivita, plavání, běhání a tak

tělesná aktivita pomáhá, to je pravda :-)

StvN
21. 02. 2003
Dát tip
Dík, že sis něco ode mne přečetla. Cením si toho.

StvN
03. 01. 2003
Dát tip
Nehodlám nic měnit.

StvN
02. 01. 2003
Dát tip
Myslim, že ti rozumim. Ale nesjem si jistej, jestli by potom vynikl ten kontrast.

Semeno
02. 01. 2003
Dát tip
No kdyby to byla socha, tak jenom ty kousky vohoblovat. Ale takhle nevim.. :o))) Radši s tim nic nedělej, teda doufám, že tě to nenapadlo, prostě to neni dokonalý, ale co je .. :o)))))))

Semeno
30. 12. 2002
Dát tip
Nemám rádo výjevy soustrasti, ..mm, slovně. Neni to k ničemu. To sem si před pár měsícema, co se mi zdaj nekonečný, zažilo samo. Proto takto nijak vyjadřovat nebudu. Já osobně sem rádo, že je všechno tak jak je. Ač brojim proti všem možnejm špatnostem, vlastně sem rádo, no to se říct nedá, ale myslim, že je dobře , že sou. Všechno zlý je k něčemu dobrý. I když se to nikdy nezdá, ..z jednostranýho pohledu. Chce to o tom vědět, a nezapomenout si to připomínat. Toť má reakce, víc nedokážu říct. Teda dokážu! Tajhlecta povídka je napsaná moc dobře. Ta hlavní náplň je bezvadně zpracovaná. Zbavilo se to většiny kostrbatosti, která v povídkách bejvá. Jediný ostrý hrany na který sem narazilo byl právě přechod mezi tou jakoby náplní (no jako v rohlíku s párkem, tak mezi tim párkem uvnitř, kterýho je většina a rohlíkem, zkrátka, málo hořčice, ..nebo pro labužníky by se možná hodilo přidat kečupu) :o))))))))))) ******************* :o))

Narvah
31. 10. 2002
Dát tip
Pripomina mi to Hesseho. Ten kontrast je dobrej.

StvN
08. 10. 2001
Dát tip
Je to jenom momentka, tohle všechno jsem nijak nepromejšlel, prostě mě to napadlo. Jak rychlá je myšlenka? Napsal jsem to v jednom kuse stejně rychle, jak jsem dovedl ťukat do kláves. To je asi důvod tý nedodělanosti, na druhou stranu neni co bych víc řekl. Že je to jednoduchý si myslim neni na škodu. To neni nedostatek. Jednostrannost taktéž, jak říkám, zaměřil jsem se na jednu myšlenku. Závěr se musel nechat čekat, kvůli tomu jsem to psal a komu to nedošlo hned na začátku, tak ho to alespoň překvapilo na konci, to podle mě nejsou závažný nedostatky. Jen se hájim, nic víc.

None
05. 10. 2001
Dát tip
Když upřímě, tak upřímě. Rozvést jsem nemyslela tematicky ale slohově. Je to zdá se mi trošku nedodělaný, jednoduchý, jednostraný. Závěr se dal očekávat, až na těch pár posledních řádek. Ty se mě moc líbily. Nebij mě!

Kacapitoma
04. 10. 2001
Dát tip
Hezký a působivý.... až na ten konec. Připadá mi, že spousta lidí (ale především spousta institucí) využila tragédii v Americe ve svůj prospěch, vytěžila z toho co nejvíc mohla (především média, asi nikdy Nově neodpustím, jak to stále dokola a dokola rozmazávala, jen aby měla co ukázat a o čem mluvit... ) Asi Ti křivdím, nejspíš Tě to zasáhlo a potřeboval jsi to ze sebe dostat... A možná taky jsi už měl dávno před tou tragédii tuto povídku napsanou a jen jsi použil další "smrti" pro dokreslení příběhu... Promiň, ale už jsem asi vážně alergická na neustálé rozmazávání něčího neštěstí jen ve svůj prospěch a pro peníze...

StvN
04. 10. 2001
Dát tip
nepsal jsem to v ničí prospěch asi jsi nepochopila, že jsem to psal právě pro lidi, jako jsi ty (možná se pletu), pro lidi, který z toho dělaj vědu a zapomínaj žít je to upozornění pro lidi, který si tzv. kupujou odpustky tím, že položí květiny na Václavským náměstí, všichni lidi, který nikoho z těch mrtvej neznali jsou pro mě pokrytci, docela se ukázalo, že lidi takovýhle neštěstí potřebujou jako sůl

Petula
26. 09. 2001
Dát tip
StvN
Děkuji Ti. Napsals a vyslovils leccos i za mě...
V obou částech...

░▒▓-_-▓▒░
«*»


StvN
24. 09. 2001
Dát tip
None v jakým smyslu? Dalo by se o tom napsat i víc, to určitě, ale čím víc bych to rozpitval, tím míň prostoru bych ti nechal k vlastním závěrům. Nemyslíš?

alina
23. 09. 2001
Dát tip
* * *........................................................................

None
23. 09. 2001
Dát tip
Ta myšlenka je pěkná. Zkus se k ní ještě někdy vrátit a trošku jí rozvést. Mám pocit, že ba to mohlo být důkladnější.

Print
19. 09. 2001
Dát tip

kafka
19. 09. 2001
Dát tip

Danny
19. 09. 2001
Dát tip
zajímavé dobrá myšlenka: kontrast anonymních mrtvých a smrti přítele tipík měj se krásně

Katerina
19. 09. 2001
Dát tip
Anonymní? John Ogonowski, 52, of Dracut, Massachusetts, was the pilot of Flight 11. He lived on a 150-acre farm north of Boston. He is survived by his wife, Margaret, and three daughters, Laura, 16; Caroline, 14; and Mary, 11. A lifelong aviation buff, he joined the Air Force after graduating from college and flew planes at the close of the Vietnam War. He joined American Airlines in 1979. First Officer Thomas McGuinness, 42, of Portsmouth, New Hampshire, was Flight 11's co-pilot. He is survived by his wife, Cheryl, and a 14-year-old son and 16-year-old daughter. He was active in Bethany Church in Greenland, New Hampshire, friends and neighbors told The Boston Globe. Rick DeKoven, a church administrator, described him as "a devoted family man." Barbara Arestegui, 38, was a flight attendant from Marstons Mills, Massachusetts. Jeffrey Collman was a flight attendant. Sara Low, 28, was a flight attendant from Batesville, Arkansas. Karen Martin was a flight attendant. Kathleen Nicosia was a flight attendant. Betty Ong, 45, was a flight attendant from Andover, Massachusetts. Jean Roger, 24, was a flight attendant from Longmeadow, Massachusetts. Dianne Snyder, 42, was a flight attendant from Westport, Massachusetts. Madeline Sweeney, 35, was a flight attendant from Acton, Massachusetts. David Berry, 43 Pamela Boyce, age unknown Daniel Brethel, 40, captain, New York Fire Department Andrew Brunn , 28, firefighter, New York Fire Department Stephen Colaio , 35 Peter Carroll , age unknown, firefighter, New York Fire Department Robert Cruikshank , 64 Joyce Cummings , 65 Robert Curatolo , age unknown, firefighter, New York Fire Department Jack D'Ambrosio , 45 Andrew Desperito , 30, lieutenant, New York Fire Department William Feehan , 72, first deputy commissioner, New York Fire Department Julio Fernandez , 52 Peter Ganci , 54, chief, New York Fire Department Thomas Hannafin , age unknown, firefighter, New York Fire Department Timothy Haskell , 34, firefighter, New York Fire Department George Howard , 45 Walter Hynes , 46, captain, New York Fire Department John Iskyan , 41 Mychal Judge , 68, chaplain, New York Fire Department John Keohane , 41 Eugene Lazar , 27 Joseph Livera , 67 Micheal McCabe , 42 Keith McHeffey , 31 Daniel McNeal , 29 Martin McWilliams , 35, firefighter, New York Fire Department Yamil Merino , 25 Robert Parks , Jr., 47 Michael Pascuma , age unknown Dominick Pezzulo , 36 Maria Ramirez , age unknown David Rice , 31 Mark Schwartz , 50 Andrew Stern , 45 Daniel Suhr , 37, firefighter, New York Fire Department Michael Weinberg , 30, firefighter, New York Fire Department Glenn Wilkenson , age unknown, lieutenant, New York Fire Department Raymond York , 45, firefighter, New York Fire Department

IVANOL
19. 09. 2001
Dát tip
....dobře stylizováno...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru