Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Imigrace a emigrace

02. 08. 2009
1
3
430
Autor
Ezechian
Jak se říká, jsou lidé, kteří mají být vedeni a ti, jací vedou. Toto úsloví uvádím jakožto sentenci počáteční, jelikož bych chtěl právě oním vystihnout tema imigrace- pracovních sil na pozice, které se pro náš vyvíjející se český národ jeví jako podměrečné. A samozřejmě, pozadu snad ani nezůstane emigrace ze špatně placených míst do lépe placených- zahraničních.

Faktem A je, že Česká Republika je nejvíce vyspělý slovanský stát (slovo ,,nejvíce" si přeberte každý dle svého), čili se stala cílovou zemí pro chudší a méně vzdělané(především) občany východních, rozvíjejích se či komunismem zdevastovaných států. To tedy znamená, že tito lidé by měli teoreticky zastoupit nás Čechy na pozicích, které neodpovídají jakýmsi hodnotovým požadavkům, vzdělání a vzlyku ,,fůůůj". Naokraj a upřímně, nejsme všici chytří.

Faktem B je situace, kdy mladí lidé jsou erudovaní na lepší úrovni (a v hojnějším počtu), než tomu bylo za doby komunismu. A za předpokladu, že kvalitnější vzdělání znamená výhodnější pozici, a tím pádem vyšší pozici, která ,,vede" lidi, vzniknou tedy jakési vrstvy, kdy dole pracující imigranti budou ovládaní vyšší vrstvou Čechů. Zní to slibně, že? No jářku...

Na druhé straně, Fakt C, proč by vzdělaný Čech měl velmi tvrdě pracovat v Čechách za 20000,- , když může pracovat v jiné zemi za podstatně vyšší plat. V zemi, kde se nebude bát, že ho přepadne,nedejbože zabije, nějaká verbež; v zemi, kde budou moci jeho děti chodit v noci bezpečně po ulici a tak dále.

Znamená to tedy, že Česko změní název na ,,Šésko" nebo jiný patvar díky absenci vlastních občanů?

Nebo že zahraničí sem bude lifrovat vlastní kapitál za účelem využití levné pracovní síly, čímž se zajistí relativně pohodlé pracovní místo(po dobu daňových prázdnin), což způsobí buď úplný nezájem o vzdělání(mám flek, proč tedy se učit), nebo absolutní zájem o vždělání(nechci šroubovat, chci vést). V obou případech se jedná o devastaci. Buď zhloupneme, nebo utečeme.

Nebo se najde někdo schopný, kdo nám zajistí jistoty a prosperitu? Nevěřím na pohádky. A jak se říká u nás na vsi, má-li prasátko korýtko, nevzdá se ho.

Co tedy máme provést pro všeobecnou nápravu Čech? Chceme-li stavět chrám, musíme mít základy. No, a základem života je škola. Ikdyž v kontrastu je psáno, že se učíme pro život, a ne pro školu. Prečo? Drtivá většina informací, která je nám nalita do hlavy, vyjde stejně rychle ven. Proč je tedy ,,vzdělání" základ života? Protože po jeho konci následuje přidělení titulu, který nás selektuje z plev. To tedy znamená, že 18 let šrotování vzdělanosti, vzorečků a všeho ostatního neužitečného je nám dobré pro tři písmeka před jménem..? Zajímavé.

Závěrěm, abych dořešil tuto sociologicko-filosofickou něco, musím apelovat na vás, Čechy a především mládež, ač je to jakkoli divné říci, musíte se začít starat jak o sebe, tak o svůj stát. Ale pokud chcete pracovat od nevidim do nevidim za pár šprdliků, nebo si jako rentiéři válet šunky na pobřeží Floridy, je to na vás. Tři písmenka vládnou.

P.S.: Jelikož nejsem vlastníkem patentu na pravdu, mohu se samozřejmě mýlit. Můžete mě obvinit z duševní nevyzrálosti, plácání nesmyslných keců, balamutění veřejnosti, jednoduchosti, blbosti, můžete i nesouhlasit a protestovat. Ale to je asi to jediné. Každopádně děkuji za přečtení tohoto textu, mějte se krásně a nezapomeňte...se učit, se učit, se učit :-)

Petr

3 názory

Ezechian
02. 08. 2009
Dát tip
Ano, souhlasím, nejvíce nás štvou věci, se kterými nic nezmůžeme. Ale spíš to měla být rádoby humorná narážka na mého oblíbence Cimrmana. Taky to tak někdy vnímám, nicméně i na tom hovně může být něco krásného:-) jde jen o nalezení tohoto krásna.

moorgaan
02. 08. 2009
Dát tip
čoveče jsem to i celé přečetl a je v tom " jářku" kus zkušeností, osvojenosti si pravdy a i kus filozofického filutanství - ovšem, tak jako o všem, se o tom dá jen kecat a stejně s tím nic neudělaš ani Ty , ani Já, ani pan učitel " osvícený" ...a ačkoliv se učím, se učím, se učím - je to na HOVNO !

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru