Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

modlitba

23. 09. 2001
2
0
1182
Autor
HankMorgan

každý den se teď modlím touhle jedinou modlitbou...kdo umíte,modlete se také, kdo ne, pokuste se alespoň prosit, či vyslat myšlenku.....

Bože, prosím,

dej i dnešní den

KAŽDÉMU člověku

alespoň jednu DOBROU myšlenku,

která by láskou pomohla

UZDRAVIT  tenhle náš svět ...


Kalim
05. 10. 2001
Dát tip
Diano, Diano, Diano, já osobně nevím jak jsem ti mohl otevřít očka, ale víceméně jsem rád, že se mnou někdo souhlasí.

jorel
04. 10. 2001
Dát tip
semipalakva: urcite nemas na mysli krelo pro hosta, vid ;o))

jorel
04. 10. 2001
Dát tip
chybi mi tam "s" jako sakra ,o(( imho, diana, tvuj nazor mi sedne. tak, tak

Semipalakva
04. 10. 2001
Dát tip
jorel.... věř mi že to opravdu na mysli nemám....

Albireo
29. 09. 2001
Dát tip
Z básničky (která IMHO nestojí za moc, protože je příliš rétorická) vznikla dlouhá debata. Nechci ji prodlužovat, proto si svůj názor na tu debatu nechám pro sebe.

satix
29. 09. 2001
Dát tip
Bůh žehnej Americe! Tato a podobná slova teď slýchá americký lid na každém rohu a není se snad ani co divit, poté co je zasáhla taková tragédie. Ale do prdele, že snad někdo bude snad ve víře nějaké agitace pronášet tahle slova zde v Písmákovi!? Pokud někdo věří v Boha, prosím, ale kurva tahle slova bych si radši nechal na nedělní mši.

HankMorgan
29. 09. 2001
Dát tip
Albireo: není to básnička, je to opravdu moje modlitba. Ale takovou kategorii jsem zde nenašel. Satix:pokud se Tě to dotýká, a uráží Tě to, promiň, omlouvám se.Ale domníval jsem se, že nikomu nebude vadit, dám-li sem jeden svůj "životní pocit". A jinak - nedomnívám se, že modlitba je záležitost JEN na nedělní mši. A - prosím - už těch hádek a dohadů nechme. Opravdu jsem jen chtěl, aby lidé zde na chvilečku postáli, a pokusili se o nějakou "dobrou" myšlenku. DĚKUJI VŠEM. H.M.

Diana
27. 09. 2001
Dát tip
Avi

Diana
26. 09. 2001
Dát tip
Petulo, tys přesně vyjádřila to, co cítím a neumím říct. A zaujala jsi podle mého názoru nejmoudřejší postoj. K tvému příspěvku není co dodat. je tam vše. Semipalakva:Proč si myslíš, že když nám vadí útok teroristů, AUTOMATICKY si přejeme útok na země, které teroristy podporují. Já si to například vůbec nepřeji. Těm mrtvým život nikdo nevrátí. Nechci další mrtvé.V tomto světě není nikdo nevinný.Ani já, ani Písmáci.Všichni potřebujeme odpouštět, ale také odpuštění.A ta modlitba, ta je tomu blízko. Ta člověka disponuje ke smířlivosti. Lidičky,prosím!!!! přemýšlejte o tom, prosím! Kalim: Otevřel jsi mi oči jak vzniká nedorozumění. Vždyť my spolu možná souhlasíme víc, než si myslíme. "Slova jsou pramenem nedorozumění. Správně vidíme jen srdcem".

HankMorgan
26. 09. 2001
Dát tip
Semipalaqua: ano, máš pravdu! "....je nám líto...pak se ptát...přiznat chybu a pokusit se jí napravit..." ANO!!! To je i to, co mám na mysli...i za tuhle 'dobrou myšlenku' se můžeme modlit. Abychom dokázali přiznat si chybu a hledat možnost jak ji napravit, bez toho, že bychom ubližovali dál!!! Petula+Diana - děkuji! Ostatní: Psal jsem to v dobré víře a nikoli v záchvatu jakési dobrodušné sebelítosti. Snad i to, že jste se pokusili tu formulovat vlastní postoj má svůj smysl.

Semipalakva
26. 09. 2001
Dát tip
Diano : dobrá souhlasím neřikám že všichni... Hank... jo... souhlasím a jsem rád že souhlasíš

Semipalakva
26. 09. 2001
Dát tip
celý tohle dílo je bláznivý litování jeden druhýho Souhlasím s Krelem, že spousta lidí to přehání. Zároveň lituju lidi v Americe i Afganistánu a taky lituju vás písmáčci... vlastně se litujeme tak nějak navzájem... my sme strašný chudáčci a páni teroristi rozbíjej naše hračky....bůůůů doufám že každej chápe mojí ironii.... mužeme si zato sami... možná že lítost je horší než nenávist.. protože lítost je podnětem k nenávisti... je nám líto USA, proto jdeme kurvit Talibánce... kdyby USA rozbombardovalo Moskvu.. je nám líto MOskvy a jdeme kurvit USA.... Ale nešlo by to jako že nám to je líto a pak se ptát proč a přiznat chybu a pokusit se ji napravit? A ne ukazovat svejma zhejčkanema ukazováčkama .... JO TO JE ON! ON ZATO MŮŽE! HAJZL... KŘESLO PRO NĚJ!.... ale proč to udělal to je nám putna... no nic... nějak mi to kecá .... III:-)

Kalim
26. 09. 2001
Dát tip
Hele, Krele, je pravda, že díla jsou zamořena USA, ale je to reakce, až pchcípou Afghánistánci, budou taky reakce, z mý strany určitě. Motlidba je to pěkná a byla by taká, snad ještě lepší, kdyby vznikla za standardní situace, když napíšeš "Svět je mrtev, my ho zabili" píšeš na stejné téma, jen jsi to napsal dřív. Až se nám autor vyjádří, pak si měj názor.

Mahoney
25. 09. 2001
Dát tip

Di: to jsem ráda, tak to má být Di... fox: Dnes jsem tu za ženu... Když jsem to poprvé uviděla, zhnusila jsem se a říkala si, že ten kdo toto začal by zasloužil Smrt. Bodejť by ne když při tom zemřelo pár tisíc lidí. Ještě víc jsem se zhnusila, když se Američané začínají sápat po odvetě. Takový ten hrdinský pokřik, slýchávala jsem ho často na fotbale - "Bude bitka bude, bude bitka bude...". Na fotbale to nikdy nic nevyřešilo a často to odnesl někdo nevinný a v tomto případě to taky nic nevyřeší. Američani zaútočí na Araby až si najdou dost důvodů pro útok a důvody se najdou vždy... a nevinní lidé budou umírat ve válce bláznů. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A vemte ten fakt, že U.S.A. se Nikdy přímo netýkala Žádná světová válka (nebo se pletu?) nepočítám-li Občanskou válku kterou měli jen mezi sebou. Jo, byla poškozena ta jejich slavná pýcha na svou zemi, jejich země byla napadena, ta jejich země která by měla chránit všechny ostatní. Jen ať si to zkusí jaké to je když jim domů, do tepla domova vtrhnou vojáci, na ulici se bude střílet a jejich Synové umírat... Změní je to k nepoznání. Sbohem Ameriko, jdeš tam, odkud už není návratu. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Petula
25. 09. 2001
Dát tip
... A proto plně souhlasím s Atalou a Dianou. Co zmůžeme proti tomu, aby se lidé čím dál tím více chovali jak bestie? Moc ne, ale přece! Myslet pozitivně, chovat se pozitivně a vysílat pozitivní signály pro své okolí. Je vcelku jedno, kdo a jak si to vyloží, zda se bude jeden modlit a druhý třeba "jen" příjemně chovat a neurážet, neosočovat, nesršet nevraživostí, záští a rychlými soudy (Američani* / Arabové* jsou vrazi, * – škrtni co se nehodí...). Svět je příliš složitý a kolektivní vědomí/nevědomí funguje ať si to přiznáme a nebo o tom nechceme nic slyšet. O tom nakonec píší mnozí psychologové... Podpořme dobro ALESPOŇ V SOBĚ. Prosím! I já bych chtěla žít, stejně tak jako mnozí Afgánci a mnozí Američané... Stějně, jako většina z Vás...

░▒▓˜-˜▓▒░


Jákob
24. 09. 2001
Dát tip
hmmm

jorel
24. 09. 2001
Dát tip
mno, jsem sice věřící, ale tenhle styl "modlitby" my nesedí. připomíná mi jedno podobenství o farizejích hlasitě provolávajících slávu Hospodina na rohu ulic - jaksi to nebylo to pravé ořechové. trochu pokory k Tvé modlitbě, milý HankMorgane a Pán Bůh s námi ,o))

jorel
24. 09. 2001
Dát tip
rád bych jeste dodal k polemice Atala, Diana X Krel, že vcelku rozumím oběma stranám. co se stalo bylo hrozné a co bude bude jistě další hrůza. můj osobní postoj k danému vývoji je prostý - přiměl mě přehodnotit svoje priority - jediný toť rozcestník, který v životě používám. budu-li vědět, že mohu nějak konkrétně pomoci - pomohu. fajn. a to je vše. můžu křičet: "Lidé, bděte". můžu prosit: "Lidé, modlete se", můžu střílet, můžu se oběsit, můžu napsat nejlepší sbírku na světě oslavující lásku a humanitu a to vše udělat s humbukem úměrným velikosti katastrofy. anebo můžu žít svým prostým životem a šířit své přesvědčení činy neboli skutky, byť drobnými a nepatrnými. odmítám však jít s davem, protože tam jde dav, ať je malý nebo velký, neboť odmítám brát na zřetel vůli davu. uvnitř sebe hledám odpovědi na otázky, co mě trápí (ostatně, moje vůbec první básnička - Osudová - hovoří právě o to), se zbystřenými smysly procházím den za dnem a sleduji, jak k nám stvořitel promlouvá v myriádách nenápadných znamení a snažím se na ně odpovídat, jak mohu nejlépe.

Diana
24. 09. 2001
Dát tip
Jorel: Proč se ti zdá tato modlitba postrádat pokoru? Každý z nás je jiný a tedy reaguje jinak. Díky Bohu, že reaguje. Krel si myslí, že je to "HNUS!", když "s tím" přijdeme, až už je po všem. Mám jiný názor. Hnus by byl, kdyby si lidé žili stejně lhostejně jako před tím a vůbec to s nimi nehnulo. Je dobře, že je odezva. Je vidět, že v lidech to dobré bije na poplach. Nevidím to jako humbuk. Vždyť snažit se denně o drobné dobro kolem sebe nijak nevylučuje modlit se, či aspoň v dobrém myslet na zbytek světa. Ta modlitba je kratičká. Čas nezabere, nikomu neublíží..Proč tolik křiku? Kdo nechceš, nech být...

O.S.to6
24. 09. 2001
Dát tip
Krele, na lásku není nikdy pozdě. Ten, kdo se tady chová hnusně, jsi Ty. Pravda je, že některým lidem chybí trocha pokory a sebekázně, ale s nimi si Ty vůbec nezadáš. Kritizovat čísi modlitbu jen proto, že "Ty jsi jeden z mála (ne-li jediný), kdo ví o čem je řeč" a "nikdo (kromě Tebe) nedokáže litovat ubohých Afghánců"... to je ještě ubožejší než případná předstíraná lítost.

alina
24. 09. 2001
Dát tip
... Krele, mně je líto každého zmařeného lidského života. Nejde o to, jestli je to amík, afgánec, čech, člověk plný dobra, nebo někdo, kdo dělá špatné věci. Jsem asi idealista, ale věřím, že lidský život má SMYSL, a že vždycky, dokud člověk žije, je ještě šance udělat něco dobrého. A myslím, že důvod, proč každé páté dílko, jak tvrdíš, je o útoku na U.S.A., je především ten, že v lidech je najednou velký konkrétní a hmatatelný strach a bolest. Jistě, zabíjí se ve světě pořád, ano, všichni o tom víme, a všichni se více méně úspěšně tváříme, že je to daleko, že netušíme,...- cosi jako pud sebezáchovy. Ale tohle je na nás najednou příliš velké, příliš blízko...a blíž.... ...modlím se taky......*o*

alina
24. 09. 2001
Dát tip
aví...

Blablablabla... SOUHLASÍM PLNĚ S KRELEM a ještě za sebe dodávám: Souhlasím s teroristickým útokem na Spojené Státy Americké a byl bych moc rád, kdyby to byl poslední útok v dějinách lidstva a už se vícekrát neopakoval. Lidi, co to s váma je? Proč jste všichni tak proti sobě? Nejen Zemi to bolí...

Diana
24. 09. 2001
Dát tip
Ženo či muži, nejsme tu nikdo proti sobě. Je to výměna názorů. Možná trochu temperamentnější. Není to osobní. Právo říci svůj názor a slušnost vyslechnout a uvážit jiný názor je velká výsada civilizivané společnosti. Všem je to k dobrému. Netrap se! Není to zlá vůle. Také já většinou s Krelem souhlasím. Má správné názory, vážím si ho. Obdivuji jeho básně. Ale na tohle mám jiný názor a Krel jej přečetl a uvážil. Víc jsem ani nechtěla...Jsme přátelé dál.

fox
24. 09. 2001
Dát tip
žena či muž: souhlasíš? a mohlo bys to rozvést?

Diana
23. 09. 2001
Dát tip
Věřím, ba vím, že modlitba je taková síla, že může uzdravit svět. Ale pomůže i každá dobrá myšlenka nebo přání. Je to správná výzva, děkuji ti za ni a přidávám se!

Atala
23. 09. 2001
Dát tip
Jsem s Dianou...

J
23. 09. 2001
Dát tip
posílám trvale, ale mám strach, dejte mi ruku

Krel
23. 09. 2001
Dát tip
No, když už bych se měl modlit tak ne takhle sprofanovaně a otevřeně a na rovinu říkám: věci v USA byly a jsou hroznou věcí, ale prosím vás nepřeháníme to tak trochu?! Zajímalo by mě kolik z vás bude litovat tisíce Afghánců až tam na ně naši bratři z Ameriky vtrhnou a v zájmu míry jim spálí střechy nad hlavou...kdo z vás bude psát dílka oplakávající tisíce zmařených životů v Afghánistánu...řeknu vám rovnou že nikdo! a tak už toho prosím nechme, už je to více trapné než učastné..

Diana
23. 09. 2001
Dát tip
Atala: Díky! J: Neboj se, dobro je silnější, nakonec vyhraje! Krel. Nejde o Ameriku.Ve světě je moc nenávisti a sobectví - je to jako obrovský mrak nad Zemí. Každý z nás přidává svou trošku černého kouře. Ty přece víš, že se tím trápím dávno, už před útokem na Ameriku.(Vzpomeň si na podobnou mou prosbu) Zde jde o jednotlivce, o nás, abychom láskou (a odpuštěním) a dobrými myšlenkami neutralizovali ten mrak. Amerika? To jen sjel blesk z toho mračna. Proč tě tak dráždí nápad vysílat do světa pro změnu dobro?

Krel
23. 09. 2001
Dát tip
Nedráždí, jen mě prostě už štve, že po útoku na USA je každé páté dílo na písmáku o něm nebo o tom jak se máme najednou snažit dělat svět krásným...copak jsme to neviděli už před tím, tak proč až teď...víš o čem mluvím, vzpomeň si na naši poštu a na můj příběh o králi a čaroději...to je přesně o tom...mě jenom štve, že najednou každej přichází s motlitbama a básněma prosícíma o mír a lásku, ale až když je pozdě...jak se říká po bitvě je každý generálem...lidi berte to jako fakt..násilí a zlo je bylo a bude! To je lidská přirozenost a někdo kdo tady píše báseň křičící po porozumění mezi lidmi pak vstane od počítače a sousedovi otráví psa za to, že ho rušil při spaní...to je naše přirozenost! A válka s násilím jsou nedílnou součastí našeho světa naší lidské duše a věřte mi, že jsem jeden z mála kdo ví o čem válka je a o čem se tady vlastně mluví...proto mě už štvete, ne tím, že se modlíte za lásku atd. ale tím, že vždycky přijdete až když je po všem, jenom abyste mohli ukázat: Já o tom taky vím, já je všechny tak lituju...HNUS! To radši seďte na prdeli a držte hubu... omlouvám se za tento výlev... ale musel jsem to dostat ven... sorry Krel

Atala
23. 09. 2001
Dát tip
Krele, řekl bych že se nemáš za co omlouvat. S nejvetší pravděpodobností chápu co jsi chtěl říct a souhlasím s tebou. Ale i přesto přesevšechno člověk potřebuje v určitých situacích nějaké povzbuzení. Vědět(nebo doufat), že ještě všechno nešlo do p...le a je ještě nejaká šance. Ale ano, nesmí se to přehánět...

Diana
23. 09. 2001
Dát tip
Jen když je ti líp... A není pozdě. Ještě je na světě pár miliard živých lidí... (I jeden jediný by mi stál za to, abych se za něj modlila) Psy netrávím, otrávila jsem jen jistého Krela - tak už se nečerti.

fox
23. 09. 2001
Dát tip
je to fakt hezké že se tady objevilo tohle dílko, tohla upoutávka, to bych nečekal a připojuji se, je to opravdu potřeba Krel: Kréldo, ale všimni si, že jsi to Ty, kdo se tady o USA zmiňuje.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru