Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Liguére! rozhovor

03. 09. 2009
0
0
498
Autor
xAlanx

Rozhovor s kapelou Liguére! Pokud by byl zájem mohu připojit i recenzi na album, do sekce recenze.

Liguére! rozhovor

Přeloučskou skupinu Liguere zase až tolik lidí nezná, pokud nezavítali na Přeloučsko, anebo na ní nenarazili při brouzdání po internetu, anebo nemapují českej big beat. Zde si můžete přečíst pár otázek , které jsem položil Alanovi ohledně kapely a nově vydanému albu s názvem Raz, dva. Aby jste se i trochu lépe orientovali , kdo se koho ptá tak označení Alan r. (což jsem já jako dotazující) a Alan L. je Alan Pešta člen skupiny Liguere.

Alan
První otázka je všeobecná pro lidi , kteří nenavštívili váš web a neví o skupině zhola nic a nebudou se chtít na vaše stránky ani podívat. Kdy jste vznikli, členové skupiny, hrajete stále v té samé sestavě? Prostě přibliž nám kapelu.

Alan L.
Liguére! - kapelu jsme dali dohromady roku 1996. Zakládající sestava byla téměř totožná s tou dnešní, tj. Alan Pešta – zpěv,housle a peštění, Martin Dvořáček – bicí, Pavel Gloza – baskytara a Slávek Bařinka – kytara. Takto jsme hráli do roku 2000. Ke změně došlo jen na postu kytaristy a to po našem znovuzaložení v roce 2004. Slávka nahradil Míla Sládek, který ve studiu ještě obsluhuje klávesy.

Alan
Krom Waltari, které jsem zmínil v recenzi na vaše poslední album, hráli jste ještě s někým věhlasným? A pokud ano, co říkal na vaši tvorbu?

Alan L.
Za ty roky jsme hráli opravdu kde s kým. V první fázi ještě například s Arakainem, Walk-Choc-Ice, Törrem, Eleisonem, Katapultem, Tublatankou, Fixou, Abraxasem, N.V.Ú, Insanií, Boronem atd, atd. Taky nesmím zapomenout na Divokýho Billa, s kterým jsme jeli loni část jarního turné. Nepamatuji se ale, že bychom se bavili o naší muzice. To spíš o radostech života!!

Alan
Měli jste sestřih a stále ho máte v záznamu pro tv Na Ex , kterou má pod patronací Gambrinus. Jak jste se k ní dostali? Byla tomu náhoda, nebo si vás vybrali? Samozřejmě beru v potaz, že na obrazovém záznamu, který je v tv Na Ex není všechno, pořad je sestříhán, vypustili něco co vás trochu zamrzelo že tam není?

Alan L.
Ani nevím, jak na nás přišli, možná, že jsme byli v nějaký jejich soutěži. My jsme rádi za každý zviditelnění. Snad ale za nás mluví víc muzika samotná než kecy.

Alan
Dostáváme se tedy ke žhavému albu, které je venku necelé tři měsíce. V pořadí je páté. Kde jste nahrávali, volba skladeb byla hned od počátku jasná co bude na albu, nebo jste museli vybírat a vylučovat?

Alan L.
Tak to je trochu mylná informace. Album to je první...Dříve to byly jen demáče. CD Raz dva jsme nahráli ve studiu Benas našeho kytaristy Míly – majitele studia. Volba byla demokratická. Prostě skladby, které dostaly nejvíc hlasů šly na desku. Máme jich ještě dost v zásobě nedotažených do spokojenosti.

Alan
Předpokládam, že jak je tomu skoro u každé skupiny dotazovali jste sami sebe, jestli se bude Raz, dva lidem líbit a zda to nebude provar. Hodně vás překvapila odezva od příznivců a posluchačů vaší skupiny? Vím že (né až drtivě) prodáváte alb týdně poměrně dost. Myslíš , že jsou to hlavně lidi, kteří vás znají z koncertů a vystoupení a nebo naprosto lidi odlišní? Totiž z vlastních zkušeností vím, že spíše ti pseudo skalní posluchači svou rádoby oblíbenou skupinu vysmahnou na nějaký ten CDr koláč a pro originál si pak jde, nebo napíše člověk, kterého vůbec neznam a nebo do kterého bych to neřek, jak je to u Vás?

Alan L.
To, že se CD líbí a že je o něj zájem, nás samozřejmě těší. Ale dopředu jsme to vůbec neřešili. Prostě jsme se konečně dokopali k placce! Ale jinak mám ty zkušenosti shodné s tebou.

Alan
Nejste typickou beatovou skupinou , ve vaší tvorbě je spousta vlivů a nejen rockových. Měli jste hned od začátku tenhle záměr, anebo je to různorodou orientací hráčů v Liguére?

Alan L.
Nemyslím si , že orientace jednotlivých hráčů je tak odlišná. My prostě všichni posloucháme téměř všechno. Neznáme mantinely, nemáme zábrany. Hudbu tvoříme bez jakékoli kalkulace.



Alan
Jak velkou návštěvnost máte ve vašem kraji? A jak to vypadalo, když jste hráli za hranicemi okresu? Třeba v Praze v klubu Vagon?

Alan L.
Tak po pravdě řečeno, my jsme z venkova a ten náš mišmaš je spíše pro labužníky. Ve větších městech se asi mlsá víc a v Praze nejvíc.

Alan
Nebudete připravovat nějaký obrazový materiál? Pět alb je na světě, chtělo by to asi něco vydat co na to říkáš?

Alan L.
To máš pravdu, dokonce máme i konkrétní nabídky. Jen zatím chybí peníze.

Alan
Přelouč a okolí pojedete nějakou tu šňůru k představení nové desky. Vyrazíte i dál? Mám na mysli samostatné vystoupení, anebo jako předkapela né festivaly?

Alan L.
 Vše dáváme v současnosti dohromady a na podzim rádi zahrajeme kdekoli. Stačí se jen ozvat a domluvit. Kontakty jsou na našich stránkách – www.liguere.cz .

Alan
Oddálíme se od alba Raz, dvě volně přehratelné skladby jsou u vás na stránkách a i jinde, kdo chce ten si poslechne, najde a eventuelně koupí. Podíváme se do relativně daleké budoucnosti. Petr Kůsa si vás vybral k rozhovoru pro rádio Fajn Rock a dalších neklame li mne paměť 17 rádií. Oslovil vás sám?

Alan L.
Jo, sám. Nikdo mu nepomáhal! Líbila se mu deska.



Alan r.
Budete v cca 30ti minutovém pořadu představovat svou tvorbu, nebo jen poslední album, anebo toho bude více? Máte předběžnou představu o čem pořad tedy bude a nač se můžeme těšit?

Alan L.
Myslím, že se budeme věnovat novince. Petr chce pouštět spíše nářezovější věci.

Alan
Zde vždy nechávam prostor pro vyjádření kapely napiš si co chceš.

Alan L.
Kdokoli se nám může ozvat s žádostí o CD. Vždy !!! se domluvíme. Sociálně slabé fandy podpoříme. A s naším vystoupením to je podobný. Stačí nás kontaktovat na www.liguere.cz

Alan
Díky za rozhovor

Alan L.
Taky ti děkuju a ať žijou Alani!

http://www.liguere.cz/
Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru